Tarn – wandelen in de Midi-Pyrénées


Chaos de Montpellier-le-Vieux, Tarn, FrankrijkVan 18 to 29 juli 2005 wandelden we rond de rivier Tarn. Deze wandel trektocht werd geboekt bij Eigen-wijze Reizen.

We legden dit parcours af : Creissels, Potensac, St Martin-du-Larzac, Pierrefiche-du-Larzac, La Roque-Ste-Marguerite, Montpellier Le Vieux, Le Maubert, Millau, Creissels, Bel Air, Labro, St Geniez de Bertrand, St Georges de Luzençon, St Rome de Tarn, Montjaux, Le Minier, Viala de Tarn, Creissels.

Daarna bolden we enkele dagen uit aan de Lac de Pareloup in Salles Curan.

 

 

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Meer van Pareloup

Tussen Millau en Rodez ligt het meer van Pareloup, een van de grootste meren van Zuid-Frankrijk. U heeft vanaf de camping rechtstreekse toegang tot het prachtige strand, dat te midden van heuvels, bossen en groene weilanden ligt.

Het meer van Pareloup biedt waterplezier voor de hele familie!

Zwemmen in totale veiligheid

Dankzij de kwaliteit van het water en de zandstranden van het meer van Pareloup is het altijd een groot plezier om er te zwemmen. De licht aflopende oevers vergemakkelijken de toegang tot het meer en garanderen de veiligheid van u en in het bijzonder die van kinderen en iets oudere personen.

Het paradijs van wateractiviteiten

Op de camping hebt u toegang tot allerlei activiteiten: windsurfen, kanovaren of kajakken, waterfietsen en meer. U kunt ook een bootje huren om te vissen, met of zonder vaarbewijs. Natuurlijk staat bij al deze wateractiviteiten de veiligheid voorop.

Vissen

Het meer biedt niet alleen plezier aan de zwemmers, ook de vissers waarderen het meer om zijn visrijke wateren. Enkele aanwezige soorten zijn forellen, snoeken, baarzen, snoekbaarzen, en voorns. Om te vissen heeft u een vispas nodig die u in het dorp Salles-Curan kunt kopen.

De geschiedenis van het meer van Pareloup

Het meer van Pareloup maakt deel uit van de vijf grootste kunstmatige meren in Frankrijk. Het meer bevindt zich tussen Rodez en Millau en er komen veel mensen op af, zowel de plaatselijke bevolking als Franse of buitenlandse toeristen. Maar wat is de geschiedenis van dit meer en waar komt de naam Pareloup vandaan? We geven u een kleine geschiedenisles over de Aveyron.

De naam Pareloup stamt af van het Occitaanse “Paro lo Loup”, wat ‘bescherm je tegen de wolf’ betekent. Vroeger leefden er heel veel wolven in de bossen en de velden van de Lévézou. Tegenwoordig komen wolven niet meer in het wild voor in Frankrijk.

Het meer van Pareloup, het meer van Pont de Salars en het meer van Villefranche de Panat, samen ook wel ‘meren van de Lévezou’ genoemd, zijn kunstmatige meren met een waterelektronische functie waardoor het waterniveau van het meer geregeld wordt. Dit wordt gedaan door de stuwdammen van de meren en alles wordt in de gaten gehouden door de EDF. Het water van de meren wordt gebruikt om stroom op te wekken. Bij de elektriciteitscentrale in Pouget kan men dankzij het meer stroom opwekken voor meer dan 220.000 huishoudens. Sinds zijn oprichting aan het einde van de jaren 40 is het meer twee keer helemaal leeggepompt. Dit heeft men in 1962 en in 1993 gedaan om onderhoud te kunnen plegen aan de stuwdammen. U kunt de stuwdam bezoeken in juli en in augustus.

Als u Salles-Curan verlaat (in de richting van Rodez) komt u langs een uitkijkpunt dat ideaal is om het meer van Pareloup van bovenaf te bewonderen. Na een wandeling van ongeveer twintig minuten komt u aan bij het beeld van la Vierge des lacs, vanwaar u een prachtig uitzicht over het meer heeft. Vooral de zonsondergang moet u niet missen!

En dat is alweer een goede reden om uw vakantie aan het meer van Pareloup op Camping les Genets door te brengen!

bron : camping-les-genets.fr


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *