Van 30 mei tot 6 juni 2023 doen we de Zuiderhuis reis Strand en zee op Île de Ré. Het eiland Ré wordt ook wel ‘La Blanche’ genoemd naar de vele witte huizen op het eiland. De brede zandstranden, de mooie zee, de pittoreske vissersdorpjes met haventjes, de oude cultuur en het hoge aantal zonuren (2200) maken van dit eiland een ideale vakantiebestemming. Het eiland Ré is 25 km lang en tussen de 100 m en 5 km breed. We verblijven in het Hotel Île de Ré**** in Le Bois Plage. Gedurende 6 dagen verkennen we al fietsend het eiland inclusief een bezoek aan La Rochelle dat via een 3 km lange brug verbonden is met Île de Ré. Bij de terugreis bezoeken we nog Rouen en overnachten er in de Holiday Inn Express.
Fotoreportages
Effevee’s uitgebreide fotoreportageVideo
Fietsroutes
Reisverslag
Om 12u20 stoppen we in Aire de la Dentelle d’Alençon voor benzine en een lichte en onsmakelijke lunch. We rijden daarna verder via de A11, A87 en A83 naar Nantes. Vervolgens gaat het via D wegen richting La Rochelle. Daar schuiven we een 30 min aan richting de tolbrug naar Île de Ré. Via de N237 bereiken we onze bestemming Hotel Île de Ré**** om 17u30.
Na het nuttigen van onze gratis welkomst aperitief krijgen we van de lieftallige receptioniste (met enige vertraging) onze papieren met de uitleg voor de komende dagen. We boeken meteen het diner in het hotel restaurant.
Om 19u30 gaan we eens kijken. We zitten buiten aan het zwembad en nemen de voorgestelde huisaperitief begeleid met een lekkere amuse-gueulle. Als voorgerecht kiezen we voor een lekkere vissoep Les Poissons de nos Côtes (F) en L’Asperge de Pays (B). Als hoofdgerecht kiezen we beiden voor Le Cabillaud. Als dessert gaan we voor een assortiment kazen. Details op de menukaart. We drinken er een fles Île de Ré Soif d’Evasion Chardonnay wijn bij. We sluiten af met een espresso koffie. Lekker 🙂
Daarna wandelen we nog even naar het strand dat nu bijna verlaten is voor wat foto’s. We keren daarna terug naar het hotel en relaxen nog wat op ons terras. Het was een lange dag en we gaan vroeg slapen.
Het weer is helder maar er staat een strak windje. We rijden langs wijngaarden en aardappelvelden richting Saint Martin de Ré, de middeleeuwse hoofdstad van het eilandje. We rijden de stad stad binnen via een indrukwekkende poort van de versterkingen van Vauban. Doel van al die vestingsmuren en dijken was om de stad te beschermen tegen een langdurige belegering. We stoppen aan de klokkentoren en gaan naar boven. Bovenop hebben we een prachtig panorama op de zee en het havenstadje met zijn versterkingen.
We rijden daarna verder langs de zee naar La Flotte, een ander middeleeuws havenstadje. Dat is nu vooral bekend voor zijn dagelijks marktje dat veel volk trekt, zowel locals als toeristen. Na al dat fietsen en wandelen krijgen we dorst en zoeken een terrasje op. We bestellen een Trippel Karmeliet (F) en een Kasteelbier Rouge (B). Dat gaat er lekker in 🙂 We doen nog wat inkopen in de lokale supermarkt voor onze lunch onderweg. We fietsen vervolgens verder langs de zee richting Rivedoux Plage waar we een mooi zicht hebben op de brug naar Île de Ré. We stoppen nog even aan een picknick plaats in de schaduw om onze sandwiches te verorberen. We fietsen verder langs vele wijngaarden richting Sainte Marie de Ré. Omstreeks 14u30 zijn we terug bij het hotel. Na een verfrissende douche en een koele Guinness houden we nog een uitgebreide siësta.
Vanavond is het restaurant in het hotel gesloten en dus moeten we ons diner elders zoeken. We reserveren via internet bij Coté et Homard om 19u30. We vertrekken rond 19u te voet naar het restaurant dat blijkbaar ook deel uitmaakt van een hotel. We staan inderdaad op de lijst met reservaties 🙂 We beginnen met een Ricard als aperitief. Als voorgerecht nemen we Langoustines soufflées (F) en Ravioles de homard (B). Als hoofdgerecht gaan we voor Saint-Pierre et sa sauce marinière au safran (F) en Poulpe grillé et sauce au citron confit (B). Als dessert een Soupe de fruits rouges (F) en een Sablé aux pommes caramélisées (B). Details op de menukaart. We drinken er een plaatselijke rosé wijn Maine Arica en we sluiten af met een espresso. Zalig 🙂
We wandelen daarna voldaan terug naar ons hotel. Na het bijwerken van het verslag kijken we nog wat tv en gaan slapen.
We fietsen nu door naar de uiterste westkant van het eiland en komen aan bij Phare de Baleines. Na het bestijgen van de 257 trappen (60m) zijn we bovenop de vuurtoren waar we een prachtig panoramisch richt hebben over het ganse eiland en de omringende zee. De vuurtoren is genoemd naar de walvissen die hier in het verleden vaak strandden. Dit gebeurde laatst in 1922. Het skelet van deze walvis kan je gaan bekijken in het kleine museum dat naast de vuurtoren ligt. Bij het terugkomen zien we het volk in massa’s toestromen, dat wordt straks drummen op de smalle draaitrappen van de vuurtoren 😛
We springen terug op onze fiets en passeren het charmante dorpje Saint Clément des Baleines. We kopen er een stokbrood, een droge worst en nog wat drank voor straks. We rijden verder langs dezelfde weg als deze morgen naar Ars-en-Ré. We bezoeken de kerk met de opvallende zwart-witte kerktoren. Die wordt nog steeds door de schippers gebruikt als visueel baken. We plaatsen ons aan een monumentje in de haven in de schaduw om ons casse croute te verorberen.
Na wat uitrusten vangen we de terugtocht aan. Het is warm en het zitvlak begint pijn te doen, temeer daar de fietspaden hier nogal oneffen zijn 🙁 We zijn blij als we onze thuisbasis Le Bois Plage en Ré terug binnenrijden en komen aan het hotel rond 14u30. We nemen een verfrissende douche, werken het verslag bij en doen een uitgebreide siësta, of wat had je gedacht 🙂 Daarna relaxen we nog wat op ons terras met een frisse Guinness en de rest van onze casse croute als aperitief.
We gaan dineren om 19u. We aperitieven met een Ricard (F) en een rode porto (B). Als voorgerecht nemen we deze deze keer beiden La Sardine. Als hoofdgerecht volgt La Linguine (F) en Le Merlan (B). Als dessert gaan we voor Le Chocolat (F) en La Vanille (B). Voor details zie de menukaart. We drinken er de lokale Île de Ré Azuré rosé wijn bij. We sluiten af met een espresso koffie. Daarna maken we nog een kleine wandeling en relaxen wat op ons terras. Al bij al een mooie rit vandaag.
Daarna rijden we langs de zee richting Loix. We pauzeren even aan het haventje. We rijden dan verder door naar la Pointe du Grouin waar we een prachtig panorama hebben op de zee en op Saint Martin in de verte. We rijden vervolgens het charmante stadje Loix binnen. We nemen een lichte lunch in La Presqu’ile : Fish & Chips en een halve liter witbier. We verpozen daarna nog even op het dorpspleintje in de schaduw.
We vertrekken terug en komen aan bij het Ecomuseum des Marais Salants. Het blijkt echter pas open te gaan om 14u30, het is namelijk nog geen hoogseizoen 😉 We rijden dan maar terug richting hotel waar we om 14u15 aankomen. We nemen een verfrissende douche, relaxen nog wat en besluiten dan met de auto naar het museum terug te keren. We kunnen honderden jaren geschiedenis van de zoutwinning op het eiland toch niet de rug toe keren. Bij aankomst kunnen we nog juist bijschuiven bij de klassikale uiteenzetting. We begrijpen dat er 5 opeenvolgende bassins zijn waar het zeewater door passeert. Die zijn steeds ondieper en hebben vele chicanes met de bedoeling het zeewater zo traag mogelijk naar het laatste bassin te brengen, zodat het water tijd heeft om te verdampen. Zeewater bevat 30g zout per liter. Door de verdamping wordt de zoutconcentratie steeds hoger en worden in het eindbassin zoutkristallen gevormd.
De bovenste kristallen die bovenop het water drijven zijn de fleur de sel. Die worden met een speciale schepzeef geoogst. De zoutkristallen die op de bodem liggen worden naar de kant bijeen geharkt en daarna op de berm in kleine piramides te drogen gelegd. Na de uitleg gaan we dit samen met de gids buiten in detail bekijken. We zien het oogsten van de fleur de sel en het bijeen harken van het zout. Er zijn op het eiland een 100 producenten actief waarvan een 60 voor de coöperatieve werken. De rest is onafhankelijk; hun velden kan je makkelijk herkennen aan de kiosken waar zeezout en fleur de sel wordt verkocht aan de toeristen. De moeite waard om dit museum te bezoeken en de gids er meteen bij te boeken.
Terug in het hotel nemen we een wat latere siësta. Tegen 19u30 gaan we dineren. We bestelden gisteren Le Plateau de Fruits de mer voor 2 personen. We beginnen met een Ricard als aperitief en drinken de lokale Azuré Chardonnay witte wijn. De plateau is indrukwekkend : 12 oesters, 8 scampi’s, 10 wulken, diverse kokkels, 12 gegrilde langoustines, 4 mes schelpen, grijze garnalen en een halve krab. Daarbij diverse sauzen en het nodige gereedschap om dat allemaal los te peuteren en te verorberen. Daarna nemen we nog het dessert van de chef en we sluiten af met de onvermijdelijke espresso koffie. De perfecte maaltijd, genieten 🙂
We doen een korte wandeling en relaxen daarna nog wat op ons terras met een blond biertje uit de minibar. Na nog wat tv kijken gaan we slapen.
Na nog een 6 tal km komen we aan in het centrum van La Rochelle. We zien achtereenvolgens Place de Verdun, Place du Marché, de haven met de mooie torens. We rijden verder en brengen een bezoek aan het aquarium (de ticketten waren inbegrepen in de reis). We zien er vissen van de ganse wereld in verschillende aquariums. Alles uitstekend gedocumenteerd en opgedeeld in verschillende regio’s. We pauzeren even in de cinema waar een film het leven van de haaiensoorten documenteert. We leren er dat sommige haaiensoorten zelfs eieren leggen 🙂
We rijden daarna verder naar de kust en hebben een prachtig panorama op de zee en de Phare du Bout du Monde. Deze vuurtoren die oorspronkelijk in Patagonië staat, is beschreven in een roman van Jules Vernes. Degene die hier staat is een replica.
Iets verder stoppen we in restaurant Equinoxe voor een lichte lunch. Een Salade Italienne (F) en een Plancha Chorizzo Serrano (B) en beiden een blonde Grimbergen. Voldaan zetten we onze tocht verder naar Port des Minimes : de grootste plezier jachthaven van Europa. Daar ligt voor een onvoorstelbaar kapitaal aan jachten samen. We vatten daarna de terugtocht aan, jammer genoeg over dezelfde route en dus nogal eentonig. De beklimming van de brug gaat langs deze kant inderdaad een stuk makkelijker wegens de mindere stijgingsgraad. In Sainte Marie de Ré stoppen we nog even aan de supermarkt voor de bevoorrading van water en een kratje bruine Leffe’s; 6€ voor 6 flesjes van 25cl, in onze minibar is het 6€ voor 1 biertje 😛
We komen rond 16u aan in het hotel en nemen rap een verfrissende douche. Daarna volgt een koele Guinness als beloning voor de geleverde inspanning. En dan is het terug siësta time 😛 Om 19u gaan we dineren in het restaurant. Dit keer gaan we carnivoor 🙂 Allereerst een Ricard als aperitief. Als voorgerecht nemen we beiden Le Veau, als hoofdgerecht Le Boeuf. We drinken er een lokale Azuré rode wijn bij. Als dessert gaan we voor La vanille (F) en Le riz au lait (B). Details op de menukaart. We sluiten traditiegetrouw af met een espresso koffie. Daarna relaxen we nog wat op ons terras. Een perfecte afsluiter van een dynamische dag.
We rijden door naar Plage Trousse Chemise en komen middenin een extreme triatlon terecht. Die duurt 24u en er wordt afwisselend gezwommen, gefietst en gelopen. De deelnemers worden luidruchtig aangemoedigd door hun supporters en op vele plaatsen verfrist met de tuinslang 😉 We wandelen wat op het strand en zien heel wat mensen op zoek naar kokkels. We rijden daarna verder naar het dorpje Les Portes en Ré waar heel wat volk op de been is voor het plaatselijk marktje.
Bij het uitrijden van het dorpje maken we nog even een omweg naar het strand van Lizay. Daar hebben we een uitzicht op het schelpenstrand Bay de Conges en de vuurtoren Phare de Baleines in de verte. We malen de kilometers verder af en houden onze middagpauze in restaurant Le Repère in Ars en Ré. We bestellen ons enkele biertjes en een tapas met 3 soorten vis. Heerlijk 🙂
Daarna vatten we de terugtocht aan. De laatste 15 km wegen het zwaarst door. Het is warm en de zadelpijn begint ons parten te spelen. Opgelucht komen we toe in onze thuisbasis rond 15u30. Na een verfrissende douche en een lekker Leffe doen we nog een siësta, het is tenslotte verlof nietwaar. We gaan dineren tegen 19u. Als aperitief kiezen we dit keer een witte martini (F) en een rode porto (B). We nemen vanavond de suggestiemenu van de chef. Als voorgerecht scampi’s en kokkels met spinazie en wortel. Als hoofdgerecht kabeljauw met een kruidenkorstje, wortelpuree en prei. Als dessert een zandgebakje met mascarpone, framboos en aardbei. We drinken er een fles Azuré witte wijn bij. Als afsluiter uiteraard de gebruikelijke espresso koffie. Daarna keren we terug naar de kamer en relaxen nog wat op ons terras. Weeral een leuke dag voorbij.
Tegen 9u zijn we ter plaatse en melden ons met onze voucher aan de incheck balie. Daar blijkt dat onze boot excursie niet werd gereserveerd door het hotel 🙁 Na wat over en weer bellen krijgen we toch ons ticket voor de excursie, oef. Stipt om 9u30 schepen we in en vertrekken we voor een tocht van anderhalf uur naar Fort Boyard en Île d’Aix. We zoeken een plaatsje op het bovendek van de boot. We kunnen zo makkelijk foto’s nemen van de brug. Na ruim een uur naderen we Fort Boyard. Het oorspronkelijk doel van het fort om een verdediging te zijn voor de monding van de Charente is nooit vervuld kunnen worden. De bouw ervan liep enorme vertragingen op wegens het slechte weer en de heersende politiek. Tegen de tijd dat het fort eindelijk af was, had het zijn doel voorbijgestreefd. Het werd daarna nog een tijdje gebruikt als gevangenis en stond daarna leeg. Het is nu eigendom van de regio Maritieme Charente. Het fort werd destijds wereldberoemd via het televisie spelprogramma de Sleutels van Fort Boyard.
Een kwartiertje later meren we aan op Île d’Aix en vatten de wandeling rond het 3 km lange eiland aan. We wandelen eerst door het dorpje en dan verder langs de prachtige kustlijn. Overal zie je ook de versterkingen van Vauban, omdat het eiland de monding van de Charente moest verdedigen. Later werd ook Fort Boyard met dit doel gebouwd. We wandelen door ongerepte bossen en stranden. Rond 13u gaan we lunchen in restaurant Les Paillotes. We drinken een halve liter Grimbergen en gaan voor een lekkere Risotto de Saint Jacques. Als dessert nog een Tiramisu (F) en een Moelleux au chocolat (B). Daarna verpauzen we nog even in de schaduw in afwachting van de terugreis. Om 16u komt de boot aan. We schepen in en plaatsen ons dit keer op het beneden dek. We varen eerst naar La Rochelle waar we om 17u aankomen. Een kwartier later vertrekken we naar Saint Martin de Ré waar we om 18u20 landen.
We fietsen naar ons hotel en vinden onze kamer met een wagenwijd openstaande deur terug. Een welkom mag, maar dit gaat toch te ver 🙁 Minpuntje voor een anders excellent hotel. We nemen rap een douche en gaan dineren. Als aperitief een Ricard. We nemen terug de suggestiemenu van de chef. Als voorgerecht krijgen we een carpaccio de boeuf. Als hoofdgerecht Filet Mignon met risotto. Als dessert een gebak gedrenkt in cognac met mascarpone, aardbeien en frambozen. Als wijn kozen we voor een fles Azuré rosé wijn. We sluiten af met een espresso. Lekker. Daarna verpozen we nog wat op ons terras met een bruine Leffe om de avond in stijl af te sluiten.
We vertrekken richting Rouen tegen 9u. Het gaat eerst over een stuk autostrade richting Poitiers, daarna over een aantal D wegen in slechte staat. Vervolgens terug autostrade richting Angers en Le Mans. We stoppen voor benzine en lunch in Aire de Parcé sur Sarthe. We nemen een sandwich met salami en augurk (F) en een broodje kip (B) met elk een cola. Daarna gaat het verder over autostrade naar Rouen. We komen aan in de Holiday Inn Express om 15u45 en checken in. Buiten is geen parkeer ruimte en we reserveren een parkeerplaats in de ondergrondse parking van het hotel. Terwijl Bernard de auto gaat parkeren, reken ik meteen de toeristenbelasting en de parkeerplaats af zodat we dit morgen niet meer moeten doen bij ons vertrek. Wanneer Bernard terug komt van de parking gaan we naar onze kamer. Die is redelijk ruim met twin bedden en heeft airco. Er is een mooie badkamer met een ruime douche.
We vertrekken daarna te voet naar het oude centrum van Rouen. We bezoeken de imposante Notre-Dame kathedraal. Binnenin is die verrassend sober opgebouwd. We wandelen verder door het oude centrum met zijn vele gekleurde vakwerkhuizen naar de Rue du l’Horloge met de Grote Klok en het belfort. We wandelen verder naar de Oude Markt en bekijken de Sainte-Jeanne d’Arc kerk, die de vorm heeft van een omgekeerd schip. In 1431 werd Jeanne d’Arc hier op de brandstapel gezet.
We gaan dineren in het vlakbij gelegen JM’s Café. We beginnen met een pint of Guinness van de tap en eten er een Lasagne de boeuf (F) en een Pizza Vieux Marché (B) bij. Als dessert wagen we ons aan een ijs Made in Normandy met appel en Calvados. Lekker 🙂 Daarna wandelen we terug naar ons hotel en genieten van onze kamer.
We checken uit en tegen 8u vertrekken we. Het gaat nu hoofdzakelijk over autostrades richting Calais, Reims, Tourcoing naar Lille. Onderweg houden we nog enkele korte rookstops. Vervolgens gaat het over de E17 en E403 naar huis waar we om 11u45 aankomen. We mogen tevreden terugblikken op een korte maar relaxte en aangename vakantie 🙂
superleuk dat je dit deelt, geniet ervan !
Graag gedaan Loth 🙂