Ierland – varen op de Shannon


Carrick on Shannon, IerlandVan 31 juli tot 14 augustus 1993 boekten we bij Petra Tours een boottocht op de Shannon rivier in Ierland. Onze boot was een Cavan Class rivierboot (4p 8,23 x 2,90 m).

We bezochten onder andere Banagher, Shannonbridge, Clonmacnoise, Athlone, Lough Ree, Lanesboro, Tarmonbarry°, Lough Forbes, Rooskey°, Albert°, Carrick-On-Shannon, Clarendon°, Lough Key, Grange, Killglass, Dromod, Meelick°, Portuma Bridge, Portumna, Lough Derg, Kilgarvan, Terryglass  (Sluis°).

 

 

Fotoreportage

Video

Ierland

Ierland Satellietfoto

De Republiek Ierland (officieel: Republic of Ireland en in het Iers: Poblacht Na h’Éireann of kortweg Éire), is een eiland en ligt westelijk van Groot-Brittannië en is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Het eiland bestaat naast de Republiek Ierland ook uit Noord-ierland of Ulster dat behoort tot het Verenigd Koninkrijk. Tussen Ierland en Groot-Brittannië ligt de Ierse Zee en voor de rest wordt Ierland omgeven door de Atlantische Oceaan.

Het centrale deel van Ierland heeft een golvend landschap en wordt omringd door een rand van bergen en heuvels. Dit deel van Ierland is bezaaid met meren en meertjes o.a. Lough Corrib en Lough Neagh, het grootste meer van Ierland en Groot-Brittannië samen. Het is ook het meest vruchtbare gedeelte van het land.

Ierland Landschap

Tevens vindt men hier de “bogs”, uitgestrekte veengebieden. Aan de oostkust liggen duinen en de leegste en schoonste zandstranden van Europa. De westkust is zeer grillig gevormd, met diepe inhammen, hoge rotsen en loodrechte kliffen. De hoogste “berg” van Ierland is de Carrantuohill in het westelijk gelegen graafschap Kerry, en is ongeveer 1040 meter hoog. Door het noorden loopt een brede gordel van kleine steile heuvels, de “drumlins”. De langste rivier is de Shannon (370 km), die door het midden van Ierland loopt. De bekendste eilanden van Ierland zijn de Aran-eilanden die gelegen zijn in de Galway Bay aan de westkust. Door de vorm en grootte van het eiland ligt geen enkel punt op het eiland verder dan 100 kilometer van de zee af.

Ierland Tweetalig Verwijsbord Dublin

Engels is de voertaal van Ierland. Het sterk afwijkende Iers (Gaelic), de oude Keltische taal, is nog steeds een verplicht vak op de lagere school. Het Iers is verwant aan het Schotse Gaelic, het Welsh en het Bretons. In sommige streken en gemeenschappen is het Iers nog steeds de voertaal. Zulke streken heten “The Gaeltacht”. Ongeveer 70.000 mensen in zeven Gaeltachts beheersen nog het Iers.
Tot en met de zestiende eeuw sprak men nog vrij algemeen Iers, daarna verboden de Engelsen om Iers te spreken. De grote hongersnood en de massale emigratie ontwrichtte het landelijke Ierse leven en daarmee ook de Ierse taal. Bovendien, wilde men iets bereiken in het door Engeland overheerste Ierland, dan moest men Engels leren spreken en schrijven. Op dit moment vinden zowel nationalisten als toeristenorganisaties dat het in stand houden van de Ierse taal van groot belang is. Het Iers is gemakkelijker te schrijven dan te spreken. De uitspraak verschilt sterk van de schrijfwijze. Om het grote verschil aan te geven tussen het Engels en het Iers volgen hier de eerste regels van het Ierse volkslied, “The soldiers song”, in de twee talen:

Soldiers are we, whose lives are pledged to Ireland.
some have come from a land beyond the sea.

Engels

Sinne Fianna Fáil, atá faoi gheall ag Eirinn.
Buion dár slua thar toinn do ráinig chughainn.

Iers (Gaelic)

bron: landenweb.net

Reacties welkom hieronder 🙂


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *