Glasgow en de Schotse Hooglanden


Glasgow by night, SchotlandDe reis van 20 tot 31 juli 2009 was een combinatie van een uitgebreid bezoek aan Glasgow en een 8 daagse trektocht in de Schotse Hooglanden, geboekt bij Eigen-wijze Reizen.

In Glasgow bezochten we onder andere : George square, Cathedral, Necropolis, Doulton fountain, People’s Palace, Mc Lennan Arch, Clyde Auditorium, Transport Museum, Kelvingrove Art Gallery & Park, University, Hunterian Museum, Central & Queen Street Station.

Tijdens de trektocht wandelden we het laatste stuk van de West Highland Way; namelijk van Bridge of Orchy over Kingshouse en Kinlochleven naar het eindpunt Fort William. Daarna verbleven we nog enkele dagen in Mallaig en verkenden van daar uit enkele van de Western Isles Knoydart en Skye. We wandelden ook rond de Loch Morar.

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

West Highland Way

De West Highland Way is een lange-afstandswandeling in Schotland. De route werd in 1980 geopend. Het is 152 kilometer lang, loopt van Milngavie nabij Glasgow tot Fort William en loopt door de Schotse Hooglanden (Highlands).

Ongeveer de helft van de West Highland Way loopt over oude veedrijverroutes, oude militaire wegen en oude koetswegen, dit zijn meestal goed onderhouden paden. De andere helft bestaat uit droogevallen bergbeken en rivieren. Deze ‘paden’ worden gekenmerkt door een mengsel van kiezels, stenen en rotsen waarover de wandelaars zich een weg omhoog of omlaag moeten banen. Met name langs Loch Lomond en ten noorden van Bridge of Orchy maakt deze ondergrond de tocht extra zwaar. Jaarlijks lopen ongeveer 50.000 mensen de West-Highland Way, waarvan 10% met de tent. Het is het populairste wandelpad in Groot-Brittannië.

De route begint te Milngavie (Mill-guy uitgesproken), even ten noorden van Glasgow. Na zo’n 20 km door het rurale achterland van Glasgow trekt ze via Conic Hill naar de oevers van Loch Lomond. Conic Hill vormt ook de geologische grens tussen de Lowlands en de Highlands. De West Highland Way volgt Loch Lomond -het grootste zoetwaterreservoir van Groot-Brittannië- zo’n 35 kilometer langs de oostoever. Sommige wandelaars vinden het stuk tussen Rowardennan naar Inversnaid het lastige deel van het pad. Het is een slecht onderhouden zandpad langs een helling. Bij nat weer is het modderig en het is erg afgelegen. Wel heb je hier mooie vergezichten op de Highland bergen op de westoever. Onderweg kun je nog omhoog klimmen naar een voormalige schuilplaats van Robert Roy.

Vanaf Inverarnan tot Bridge of Orchy (km 95) volgt de route het dal, waar ook een (in de zomer drukke) verkeersweg doorheen loopt en een spoorweg. De route loopt hier wel dwars door de Highland-bergen, met hun karakteristieke vormen. Na Bridge of Orchy passeert de route de Blackmount en Rannoch Moor, de meest verlaten passage van de wandeling. De route loopt niet door het befaamde Glen Coe. Wandelaars hebben echter wel volop zicht op een bekende berg van Glen Coe en Schotland, de Buachaille Etive Mòr, en dit terwijl men de enige steile klim, de Devil’s Staircase, bedwingt. Via Kinlochleven en de Mamores eindigt de route in Fort William, aan de voet van Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. Veel West Highland Way-wandelaars bekronen de wandeling met een klim naar de top. Dit laatste vergt wel bergwandelervaring.

Detail route

 • Milngavie – Carbeth (8 kms / 3-4 u)
 • Carbeth – Drymen (11.2 kms / 3-4 u)
 • Drymen – Balmaha (12.8 km) / 4-5 u)
 • Balmaha – Rowardennan  (11.2 km / 3-4 u)
 • Rowardennan – Inversnaid (11.2 km / 4-5 u)
 • Inversnaid – Inverarnan (11.2 km / 4-5 u)
 • Inverarnan – Crianlarich (9.6 km / 3-4 u)
 • Crianlarich – Tyndrum (9.6 km / 3-4 u)
 • Tyndrum – Bridge of Orchy (11.2 km / 3-4 u)
 • Bridge of Orchy – Inveroran (3.2 km / 1-2 u)
 • Inveroran – Kingshouse (16 km / 4-5 u)
 • Kingshouse – Kinlochleven (14.4 km / 4-5 u)
 • Kinlochleven – Fort William (24 km / 7-8 u)

bron : wikipedia en west-highland-way.co.uk


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.