10 meren fietstocht Salzkammergut en Salzburg


Wolfgangsee in Salzkammergut, OostenrijkIn de zomer van 1996 trokken we naar Oostenrijk met Europabus.

We deden er de 10 merentocht van Salzkammergut. Gedurende één week fietsten we langs Salzburg, Thalgau, Mondsee, St Georgen, Seewalchen, Traunsee, Hoisn, Ebensee, Bad Ischl, Bad Goisern, Gosausee, Bad Goisern, Bad Ischl, Lindau, Strobl, St Wolfgang, Krottensee, Mondsee, Salzburg.

Daarna verbleven we nog een week in Salzburg, van waaruit we nog wat flinke wandelingen maakten. We deden tevens nog een excursie naar Berchtesgaden en de Original Sound of Music Tour.

 

Fotoreportage

Video

The Sound of Music

Verhaal

Sound_of_music

Sound of Music affiche

In Salzburg wordt Maria postulante in de abdij Nonnberg, maar ze is niet erg geschikt voor het kloosterleven en ze krijgt van de moeder overste de opdracht als gouvernante te werken voor de zeven kinderen van kapitein Von Trapp. De kapitein regeert zijn kinderen met militaire discipline. Maria wil daar verandering in brengen en terwijl de vader enige tijd van huis is, leert ze de kinderen zingen en weer plezier in hun leven te hebben. De kapitein komt na een paar dagen weer terug met zijn verloofde en wordt boos over het gebrek aan discipline maar ontdooit weer als hij de kinderen hoort zingen. De kapitein geeft een feest ter ere van zijn verloofde en later danst hij met Maria, zijn verloofde ziet het. Dan gaan de kinderen optreden met so long farewell. Max vraagt de kapitein of Maria bij het feest mag blijven. De kapitein vindt het goed, maar Maria zegt dat ze geen goede feestkleren aan heeft. Dan gaat de verloofde van de kapitein achter haar aan naar boven zogenaamd om te helpen een jurk te kiezen voor Maria. Dan zegt de verloofde tegen Maria dat de kapitein op haar verliefd is. Maria vlucht terug naar het klooster maar moeder overste zegt dat ze terug moet gaan naar de kapitein. Ze trouwt dan met de kapitein en gaat op huwelijksreis

Tijdens de reis heeft oom Max, een impressario, de kinderen onder zijn hoede. Hij zorgt ervoor dat de zingende kinderen mogen optreden op de Salzburger Festspiele. Hij weet wel dat vader Von Trapp het niet goed vindt dat de kinderen in het openbaar optreden, maar deze wordt niet voor de Festspiele terugverwacht.

Het is echter 1938 en niet veilig in Oostenrijk. Tijdens hun huwelijksreis nemen de nazi’s de macht over. De kapitein en Maria keren snel terug. Juist die avond vinden de Festspiele plaats, en de kapitein beslist dat het optreden niet doorgaat.

Dan blijkt dat de kapitein wordt opgeroepen voor de marine. Hij probeert met zijn gezin te vluchten. Als ze betrapt worden, redt de kapitein zich eruit door te zeggen dat ze op weg zijn naar de Festspiele. Dat klinkt geloofwaardig, want de namen staan op het programma. De kapitein krijgt toestemming met zijn gezin aan de uitvoering mee te doen. Tijdens de uitvoering ontsnappen ze en vluchten ze naar Zwitserland.

Rolverdeling

ActeurPersonage
Julie AndrewsMaria von Trapp
Christopher PlummerGeorg von Trapp
Charmian CarrLiesl von Trapp
Nicholas HammondFriedrich von Trapp
Heather MenziesLouisa von Trapp
Duane ChaseKurt von Trapp
Angela CartwrightBrigitta von Trapp
Debbie TurnerMarta von Trapp
Kym KarathGretl von Trapp
Peggy WoodMoeder Overste
Richard HaydnMax Detweiler
Eleanor ParkerBarones Elsa Schraeder
Daniel TruhitteRolf
Ben WrightHans Zeller
Anna LeeZuster Margaretta

Productie

Abdij Nonnberg fungeerde als de abdij waar Maria postulante wordt. Later in de film zal zij daar met de familie Von Trapp schuilen voor de nazi’s.

De film geeft de geschiedenis van de familie Von Trapp weer, maar is daarin niet geheel juist. Om te beginnen is het een geromantiseerde versie van het verhaal en een musical-versie. Georg von Trapp, die antinazi was, woonde met zijn gezin in een villa in een buitenwijk van Salzburg, genaamd Aigen. Maria en Georg waren al 10 jaar voor de Anschluss getrouwd. Von Trapp overwoog zelfs even om zich bij de Kriegsmarine aan te sluiten, maar besloot uiteindelijk om te emigreren.Hoewel de familie Von Trapp in de film via de Alpen probeert om de grens over te steken, liepen zij in werkelijkheid naar het plaatselijke spoorwegstation en namen zij de eerste trein naar Italië. Vanuit Italië vlogen zij naar Londen met als uiteindelijke reisdoel de Verenigde Staten. Salzburg ligt op enkele kilometers afstand van de Oostenrijks-Duitse grens, maar de afstand tot de grens met Zwitserland of Italië is te groot om lopend over te steken. Als het gezin via de bergen was ontsnapt, zou het in Duitsland zijn uitgekomen, in de buurt van Kehlsteinhaus, Hitler’s bergverblijfplaats in Berchtesgaden.

Ondanks het feit dat de film geen volledig juist beeld geeft van het familieverhaal, werd het wel op bestaande locaties in en rondom Salzburg en Opper-Oostenrijk opgenomen, waaronder de Abdij Nonnberg en St. Peter’s Begraafplaats. Schloss Leopoldskron, Schloss Frohnburg en Schloss Hellbrunn waren enkele locaties die werden gebruikt voor de villa van de familie Von Trapp. De openingsscène en luchtopnames werden gefilmd in Anif, Mondsee en Salzkammergut (Fuschl am See, Sankt Gilgen en Sankt Wolfgang). Burcht Hohenwerfen diende als achtergrond voor het nummer Do-Re-Mi.

bron: wikipedia

Reacties welkom hieronder 🙂


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *