Edinburgh


Zicht vanop Carlton Hill op Edinburgh, SchotlandVan 1 tot 5 november 2006 bezochten we de Schotse hoofdstad Edinburgh.

We ontdekten er onder andere dit : Princess Street Gardens, Ross Fountain, Scott Memorial, George Street, Waverley Bridge, St John’s Church, The Royal Mile, Tolbooth, John Knox House, St Giles Cathedral, Edinburgh Castle, Museum of Childhood, Scottish Parliament, Palace of Holyroodhouse, Carlton Hill, National Monument, Nelson Monument, Arthur’s Seat (252 m), National Museum of Scotland.

Verder deden we ook nog een daguitstap naar Stirling Castle en Loch Lomond National Park.

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Edinburgh

De Schotse hoofdstad Edinburgh, of “Auld Reekie” (oude rokerd) zoals de inwoners het soms liefkozend noemen, is te danken aan het feit dat er in de 17e eeuw geen riolering aanwezig was. Tegenwoordig is dat wel veranderd gelukkig. Door de ligging aan zee is het juist een van de frissere hoofdsteden ter wereld. De stad is gebouwd op zeven heuvels ontstaan door vulkanische eruptie en heeft een hoog en laag gedeelte door de mix van moderne en middeleeuwse gebouwen.

In het middeleeuws centrum (Old Town) voel je direct een mysterieus sfeertje door de smalle straatjes met kinderkopjes waaien. In het oude gedeelte vind je het kasteel van Edinburgh en de Royal Mile, de hoofdstraat die loopt naar Palace of Holyroodhouse. Vanaf het hooggelegen Edinburgh Castle op Castle Rock heb je een uitgestrekt uitzicht op de zee en het centrum. In het trotse symbool van de stad is veel te doen. Zo kun je uren dwalen over de kantelen en binnenin de verschillende afdelingen bekijken zoals het voormalige cellencomplex, wat in gebruik was ten tijde van de Amerikaanse vrijheidsoorlog. Ook zijn er vele Schotse kroonjuwelen te bewonderen zoals de kroon, scepter en zwaard die in 1543 werden gebruikt bij de kroning van koningin Mary. De Stone of Destiny waar de koningen op gekroond werden is een groot roodkleurig zandsteen blok dat eveneens te bezichtigen is. In het kasteel zijn ook het National War Museum of Scotland en het National War Memorial gevestigd.  De toegangsprijs voor het gehele kasteel is €14.

Op Calton Hill staan nog een aantal klassieke Griekse bouwwerken geïnspireerd door het Atheense Parthenon. Vandaar ontleent deze heuvel ook de bijnaam “Athene van het noorden”. Vanaf de heuvel loop je stijl naar beneden de bekendste straat van Edinburgh op. De brede Royal Mile is de ader door het centrum van de stad. Hier vind je verschillende winkels en souvenirshops waar je zeker de Schotse kilt kunt bemachtigen.

Palace of HolyroodhouseAan het eind van de Royal Mile staat het Palace of Holyroodhouse, de officiële verblijfplaats van de Britse monarch tijdens een bezoek aan Schotland. Bij afwezigheid van de Koninklijke familie is het paleis geopend voor het publiek. Naast het paleis staat een ruïne van de Augustijnenabdij die nog fraai overeind staat met gewelven. Nabij het paleis bevindt zich een riant botanisch park. De Royal Botanic Garden Edinburgh bevat 10 verschillende broeikassen met o.a. tropische planten, rotstuin met waterval en een alpenweide. Ook heeft Edinburgh een Zoo daterend uit 1913 met ongeveer 900 diersoorten.

En wat zou Schotland zijn zonder een glaasje whisky geproefd te hebben. Voor de liefhebber, of mensen die kennis willen maken met het wereld beroemde drankje, is er het Scotch Whisky Heritage Centre vlakbij het kasteel. In de bijbehorende Whisky Bond Bar & Bistro kan je drinken tot je als een ton de weg afrolt.

bron : travelagenda.nl


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.