Chamonix


Centrum Chamonix, FrankrijkTijdens de zomer van 1984 verbleven we een tweetal weken in Chamonix.

We wandelden onder andere naar la Mer de Glace en bezochten de ijsgrotten. We gingen ook per kabelbaan naar Plan de l’Aiguille (2309 m) en vervolgens naar Aiguille du Midi (3802 m) waar we een prachtig uitzicht hadden op de Mont Blanc en de omgeving. We deden ook nog wandelingen naar Argentière, la Flégère, Planpraz, Merlet, le Lavencher, Rochers des Moftets, Les Houches.

 

 

 

 Fotoreportage

Video

Chamonix

Chamonix-Mont-Blanc, meestal Chamonix (Savoyaards: Chamônix) genoemd is een stadje in het oosten van Frankrijk, in het departement Haute-Savoie, aan de voet van de Mont Blanc, (regio Rhône-Alpes) en telt 9830 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Bonneville.

Geografie

Gemeentehuis

De oppervlakte van Chamonix-Mont-Blanc bedraagt 116,9 km², de bevolkingsdichtheid is 84,1 inwoners per km².Chamonix ligt in een vallei die van noordoosten naar het zuidwesten loopt. Door de vallei loopt een riviertje, de Arve. De vallei wordt aan de zuidoostkant gedomineerd door de Mont Blanc en aan de overzijde door een bergkam.

In de vallei rond Chamonix liggen enkele plaatsen:

  • Les Bossons (1012m)
  • Les Praz (1060m)
  • Argentière (1252m)
  • Le Tour (1462m)
  • Les Houches

Bezoeken Mont Blanc

Chamonix is vanwege een aantal natuurgebieden een enorme toeristische trekpleister. Hieronder een aantal van deze natuurgebieden:

Middengedeelte Mer-de-Glacé. De zichtbare ogiven aan het oppervlak zijn ontdekt door James Forbes (1859)

  • Mer de Glace (Zee van IJs) is een gletsjer gelegen aan de noordzijde van de Mont Blanc. De gletsjer is 7 km lang en 200 m. diep en beweegt 120 m. per jaar gelegen in een gebied van 40 km². Het is de op één na langste gletsjer in de Alpen na de Aletschgletscher. Te bereiken met de tandradbaan Montenvers.
  • Le Brévent (2525m)
  • Aiguilles Rouges
  • Aiguille Verte 4142 m.
  • Aiguille du Midi (3842 m.), de hoogste top die te bereiken is via een cabinelift. Deze in 1955 in gebruik genomen kabelbaan wordt uitgebaat door de Compagnie du Mont Blanc, die ook de meeste andere kabelbanen en tandradbanen in de regio beheert. Destijds bij de opening was het de hoogste kabelbaan ter wereld.De kabelbaan bestaat uit twee trajecten: het eerste traject start in Chamonix op een hoogte van 1035m en gaat naar de Plan d’Aiguille (2317m). Van hieruit stijgt men via de tweede baan, zonder ondersteuning van pilaren, naar het station op de top waar men arriveert op de noordelijke piek op een hoogte van 3777 meter. Hier zijn een café en restaurant te vinden en verschillende terrassen. Via een loopbrug is de noordelijke piek verbonden met de centrale piek. Hier is een lift die je naar de werkelijke top van 3842 meter hoogte brengt, vanwaar men een schitterend 360 graden panoramisch uitzicht heeft op het Mont Blancmassief en bij goed weer is in de verte zelfs de Matterhorn te zien. Hier is ook de uitgang naar buiten te vinden voor bergbeklimmers in de zomer en voor skiërs die de Vallée Blanche willen afskiën in de winter. Vanuit hier vertrekt ook de Panoramic Mont Blanc kabelbaan naar Pointe Helbronner (3462m) in Italië. Men zweeft in gondels ruim 20 minuten boven de Géant gletsjer waar men een spectaculair uitzicht heeft op de indrukwekkende gletsjerspleten en ijsblokken. Vanuit Pointe Helbronner kan men ook aan de Italiaanse zijde via kabelbanen afdalen naar La Palud, een dorpje dichtbij Courmayeur in Italië.

Wintersporten

Rondom Chamonix worden veel wintersporten beoefend. Voor de gewone skiër biedt Chamonix de afdalingen op de bergen Le Brévent en la Flégère, een mooi familie-skigebied met de Brévent met middelzware tot zeer zware pistes. De beide skigebieden zijn door een verbindingslift (Flégère/Brévent Liaison) verbonden. Direct aan de Oostrand bevindt zich ook nog een klein skigebied Les Planards, dat voornamelijk als oefengebied voor beginners dient. Verder noordelijk in het dal bevindt zich het skigebied Domain de Balme, die naar Le Tour (1480m) en van Vallorcine (1260m) gondels gaan. Het skigebied en het dorp in het dal van Chamonix zijn door een skibus via de lijn Saint-Gervais-Vallorcine bereikbaar.

In 1924 werden er de eerste Olympische Winterspelen gehouden.

bron: wikipedia

Reacties zijn steeds welkom 🙂


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *