Zweden, Noorwegen & Finland – Op zoek naar de middernachtzon op Noordkaap


Middernachtzon op Noordkaap, NoorwegenOnze zwerftocht door Noord-Europa ging door van 12 tot 27 juli 1998 (geboekt bij Europabus – Succestours) . Op ontdekking naar de pure, ongerepte natuur van Scandinavië met als hoogtepunt de middernachtzon op Noordkaap.

De rondreis startte in Zweden (Göteborg, Svinesund). Vervolgens doken we Noorwegen binnen (Oslo, Synnseter, Lillehammer, Dombás, Oppdal, Trondheim, Steinkjaer, Mosjoen, Sandnessjoen, Mo I Rana, Fauske, Borges, Skarberget, Narvik, Gratangen, Nordkjosbotn, Alta, Hammerfest, Käfjord, Honningsvag, Noordkaap, Kautokeino). We keerden terug van het uiterste noorden via Finland (Äkäslompolo, Rovaniemi, Oulo, Jyväskylä, Lathi, Jäärvenpää, Helsinki, Turku). Tenslotte keerden we terug via Zweden (Stockholm, Jönköping, Göteborg).

Fotoreportage

Video

Noorwegen

Het klimaat vertoont sterke lokale verschillen, voor een deel een gevolg van de grote uitgestrektheid van het land. Verder stroomt langs de kust de Warme Golfstroom, die het klimaat van Noorwegen belangrijk beïnvloedt. Zo is het een feit dat het in Noorwegen gemiddeld warmer is dan in veel landen die op dezelfde hoogte liggen. Aan de westkust, het fjordengebied, heerst een warm gematigd zeeklimaat met zachte en regenachtige winters. In het hoge noorden kan de temperatuur ‘s-winters dalen tot -40°C. In de zomer komt de temperatuur regelmatig boven de 20°C. Hier heerst een echt toendraklimaat. Doordat het klimaat vrij droog is en er weinig wind staat zijn de lage temperaturen goed te verdragen. Ten oosten van de bergketens heeft het binnenland een landklimaat. Op sommige plaatsen is het daar zo droog dat men in de landbouw genoodzaakt is om te irrigeren.

Noorwegen Middernachtzon

Enkele van de droogste plekjes van Europa zijn hier te vinden. De neerslaghoeveelheden nemen daar af tot beneden 500 mm per jaar. De zomers in Noorwegen kunnen zonnig en warm zijn, en variëren van vier maanden in het zuiden tot twee maanden in het noorden. De hoogste neerslaghoeveelheden worden aangetroffen in de omgeving van Bergen, meer dan 2000 mm per jaar. Dit is ruim 2½ zo veel als in De Bilt in Nederland. In Noorwegen zijn twee bijzondere fenomenen waar te nemen: de middernachtzon en het noorderlicht.

De middernachtzon staat voor veel reizigers hoog op het lijstje van bezienswaardigheden. Hoe verder men in de richting van de Noordpool gaat, hoe hoger en langer de zon achter elkaar blijft schijnen. De poolcirkel, die ook door het noorden van Noorwegen loopt, is de breedtegraad waarop de zon in de nacht van 21 op 22 juni net boven de horizon blijft staan. De middernachtzon is zelfs in zuidelijker delen van Noorwegen zichtbaar. Hartje zomer kan men dan zonder veel problemen ‘s-nachts op straat de krant nog lezen. Omgekeerd blijft de zon ‘s-winters op de poolcirkel natuurlijk onder de horizon staan en op de noordpool heerst dan de poolnacht. Bij zware bewolking is er natuurlijk veel minder van dit natuurverschijnsel te zien.

Noorwegen Nooderlicht

Het noorderlicht of poollicht is in heldere, koude winternachten te zien. Uit zonnevlekken worden richting aarde elektrische deeltjes weggeschoten die door het magnetisch veld om de aarde naar de hogere luchtlagen gestuwd worden, en daar beginnen te gloeien. Er ontstaan dan schitterende kleurschakeringen, in bogen en stralen. Het allermooiste is de noorderlichtkroon, als al die bogen en stralen als een kroon boven de pool lijken te hangen.

bron: landenweb.net

Reacties zoals steeds welkom hieronder 🙂


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *