Wenen


Staatsopera te Wenen, OostenrijkWe bezochten de Oostenrijkse hoofdstad Wenen van 26 tot 29 oktober 2002. De stad ligt in het noordoosten van het land aan de rivier de Donau. Wenen heeft 1.781.105 inwoners (2014), en is daarmee veruit de grootste stad en het cultureel en politiek centrum van Oostenrijk.

Dit waren de hoogtepunten van ons bezoek : Schönbrunn, Stephansdom, Hofburg, Heldenplatz, Volksgarten, Burggarten, Belvedere, Prater, Rathaus, Karlsplatz, Siegmund Freud Park, Stadt Park, Zentral Friedhof, Staatsopera, Hundertwasser, Kunsthaus.

 

 

 Fotoreportage

Video

Wenen

Wenen Parlement

… is gesticht rond 500 voor Christus. Het was van oorsprong een Keltische nederzetting. Rond 15 jaar voor Christus werd het een Romeinse grensstad met als functie het bewaken van de Romeinse Rijk tegen de Germaanse stammen in het noorden. In de 13e eeuw kwam Wenen onder dreiging van het Mongoolse Rijk. Tijdens de Middeleeuwen was het de thuisbasis van de Babenberg dynastie. In 1440 kwam de Habsburgse dynastie aan de macht. In de 16de en 17de eeuw werd de stad belegerd door de Ottomaanse legers ( Beleg van Wenen in1529 en de Slag om Wenen, 1683) Na de Eerste Wereldoorlog werd Wenen de hoofdstad van de Eerste Oostenrijkse Republiek. Oostenrijk werd samengevoegd het Duitse Derde Rijk op 12 maart 1938. (Anschluss) Na de oorlog werd Wenen onderverdeeld in sectoren door de vier machten en bestuurd door een geallieerde Commissie. Het Oostenrijkse Staatsverdrag werd ondertekend in 1955. Het Oostenrijkse Staatsverdrag regelde dat het moderne Oostenrijk zich niet zou aansluiten bij de NAVO, noch bij het Sovjet-blok.

Bezienswaardigheden

Wenen gebouw van de Sezession

Met haar eeuwenoude monumenten en architectuur is Wenen uitgegroeid tot een populaire toeristische bestemming. De binnenstad, het Hofburg complex, het slot Belvedere , de Staatsopera, het stadhuis en de Stephansdom zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in het stadscentrum.

Een belangrijke toeristische attractie iets buiten het centrum is het keizerlijk paleis van Schönbrunn (Sissi).

Het Albertina museum heeft de belangrijkste grafische collectie van de wereld. Gustav Klimt en Egon Schiele (veel in het Leopold Museum) zijn de bekendste kunstenaars uit Wenen. In 1897 vormde een aantal kunstenaars een nieuwe kunst vereniging ( Wiener Sezession ). Een hoogtepunt is het Beethoven-fries, een virtuoze picturale interpretatie van de 9e Symfonie. Het is gemaakt door Gustav Klimt voor de Beethoven Tentoonstelling van 1902 is permanent tentoongesteld in het gebouw van de Sezession.

In Wenen zijn ook veel historische bezienswaardigheden die verband hebben met de componist Ludwig van Beethoven, Andere bezienswaardigheden zijn de Donau Toren, de Heldenplatz, en het Hundertwasserhaus.

Tips

Weense cafes hebben een extreem lange en rijke geschiedenis en geven kleur aan Wenen. Er zijn nog steeds heel veel koffiehuizen in Wenen. Bekende ‘koffiehuizen zijn onder zijn Café Hawelka, Café Landtmann, Demel en Café Central. De populairste bars en andere uitgaansgelegenheden vind je in de Joodse wijk rond de Ruprechtskirche. Eeen typisch fenomeen zijn ook de Heurigen, de Weense wijnbars. De beste Heurigen vind je in de buurten Grinzing, Nussdorf, Heiligenstadt, Sievering, Perchtoldsdorf en Stammersdorf.

Het Prater is een pretpark met een 67 meter hoog reuzenrad, vaak gezien als hèt symbool van Wenen!

bron : landenweb.net


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *