Waddeneilanden 4


Vuurtoren Ameland

De keuze viel dit jaar op de fietsvakantie De Waddeneilanden van Eigenwijze Reizen. We genieten volop van het unieke landschap op en rond de Waddenzee. Het in het noorden van Nederland gelegen natuurgebied is door Unesco tot Werelderfgoed verklaard. We fietsen op Vlieland en fietsen én overnachten op Ameland en Schiermonnikoog. Via Dokkum, één van de mooiste stadjes van Friesland  en Leeuwarden keren we terug naar het historische havenstadje Harlingen waar we nog een extra dag verblijven.

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video

Fietsroutes

Reisverslag

Fietsroutes en statistieken
RouteTrajectAfstand (km)
1BRondrit op Vlieland21
2Van Harlingen naar Ameland59
3Rondrit op Ameland43
4Van Ameland naar Schiermonnikoog39
5Rondrit op Schiermonnikoog35
6Van Schiermonnikoog naar Dokkum53
7Van Dokkum naar Harlingen63
Totaal 313
Donderdag 21 Juli 2022 : Heenreis Harlingen
We vertrekken rond 8u45 en rijden via de Expresweg en de omleiding in Waregem naar de E17 Gent Antwerpen. We gaan vlot door de Kennedytunnel, het is duidelijk een feestdag. Geen files te bespeuren 🙂 Het begint te regenen als we Breda naderen. Om 11u doen we een rook- en koffiestop in Hazeldonk. Daarna gaat het verder richting Utrecht en Amsterdam. We stoppen om 12u30 even in Shell Ruwiel voor het middagmaal : een panini en een cola. De meeste honger is hiermee gestild.

Hotel 't Heerenlogement in HarlingenDe regen blijft ons achtervolgen. We zijn reeds goed opgeschoten als de brug aan de afsluitdijk open staat. We rijden nu een hele tijd doorheen de werken op de dijk over 1 rijstrook. Rond 14u45 komen we aan in Harlingen aan ons hotel. We doen een korte verkenning van de omgeving en checken in. De elektrische fietsen staan reeds in de garage en liggen aan de opladers. We laden de koffers uit en gaan met de auto naar de grote parking aan de veerhaven, waar we een parkeerplaats geboekt hebben voor de duur van de reis. Door de nummerplaat herkenning kunnen we ongehinderd oprijden aan in- en uitgang.

Eerste Guinness in de Shamrock van HarlingenWe keren nu te voet terug naar Harlingen waar we De Shamrock opzoeken. Daar drinken we onze eerste Guinness op Nederlandse bodem, het zal niet de laatste zijn 😉 We proberen de ferry naar Terschelling voor morgen te boeken, maar enkel de heel vroege om 8u is nog beschikbaar, alle volgende zijn reeds volgeboekt. Dat wordt dan maar plan B van het programma morgen : we boeken de ferry naar Vlieland om 9u05 en terug om 16u50. De overtocht duurt anderhalf uur.

We keren terug naar het hotel en zijn nog op tijd voor de verrassende ontknoping van de Tour de France : Jumbo Visma verovert alle truien Vingegaard geel en bolletjes en Wout Van Aert groen. Na een frisse douche zoeken we de bar op voor een pilsje en gaan daarna aan tafel rond 19u. Bij een glaasje witte wijn genieten we van een lekkere champignonsoep, gevolgd door een vispannetje van kabeljauw met warme groentjes en frietjes en afgesloten met een koffie. We doen nog een poging voor een avondwandeling maar het is ondertussen te fris geworden en we zijn er niet op gekleed. Het blijft bij een korte wandeling – net genoeg voor Bernard zijn sigaretje – en keren terug naar onze kamer. We kijken nog wat tv en gaan daarna slapen. Morgen begint het fietsavontuur 🙂

Overnachting Hotel ‘t Heerenlogement – Harlingen

Vrijdag 22 Juli 2022 : Rondrit op Vlieland
Probleem met de e-bike van Bernard

Probleem met de e-bike van Bernard

We staan vroeg op om 6u. Niet veel geslapen zoals normaal bij het begin van een reis. Na de douche gaan we ontbijten. De keuze van het ontbijtbuffet is redelijk gevarieerd. Daarna nemen we nog even de rondrit van vandaag door. Het is bewolkt maar droog bij 16 °C. Tegen 8u gaan we naar de garage onze fietsen klaarmaken. Pech, Bernard zijn fiets wil niet opstarten. We bellen de fietsenverhuurder maar moeten een bericht nalaten op het antwoordapparaat. We proberen verder te troubleshooten, even de lader weer aansluiten, het rode lampje brandt, batterij is niet (volledig) opgeladen. Na wat langer drukken op de aan/uit knop komt het display tot leven, de batterij is goed halfvol. Dat zal wel voldoende zijn voor de korte rit vandaag. We verwittigen de fietsenverhuurder dat de fiets toch ok is.

Zicht op de ferryhaven van VlielandWe fietsen naar de ferryhaven van Harlingen en wachten op de incheck. Gelukkig werken de elektronische tickets voor de ferry op mijn smartphone wel 🙂 We schepen in en na een  rustige overtocht van anderhalf uur komen we aan op Vlieland, ons eerste Waddeneiland. We stappen uit en ik probeer vergeefs mijn Etrix wandel/fiets gps met de tracks op te starten. Andere batterijen helpen evenmin. Enfin, het is reeds een oud beestje en hij heeft blijkbaar de geest gegeven. Nu fietsen we wat blind en checken af en toe onze route op onze smartphone met de app Osmand waar we ook de GPX tracks hebben opgeslagen.

De Vogelkieker kijkhut in de Kroonpolders van VlielandWe volgen de uitgestippelde toer ‘bij benadering’. We stappen door de Dorpstraat – er is teveel volk om te fietsen – en passeren het Bezoekerscentrum en Tromp’s Huys, nu een museum van Vlielands geschiedenis. Buiten de dorpskom stappen we op onze fiets en rijden langs de kustlijn naar het Posthuys dat oorspronkelijk dienst deed als rustplaats voor de postdienst naar Texel en Terschelling. We maken nog een korte wandeling naar de vogelkijkhut in de Kroonpolders. Hier broeden circa 70 vogelsoorten.

Captain's Daughter bier van Het Brouwdok van Harlingen op de ferry van VlielandWe vervolgen onze weg naar Oost-Vlieland. Het is ondertussen 13u30 geworden en we rijden terug naar het dorp. We stoppen in restaurant Gestrand. We drinken een Paulaner Hefe Weissbier (0.5l) en eten een Eilandertrek vis, wat bestaat uit de soep van de dag, een garnaalkroket en een broodje tonijnsalade. Lekker. Daarna doen we nog een fietstochtje en stoppen even aan de vuurtoren van het eiland. Het is tijd om terug te keren naar de ferry haven, we zetten ons nog even langs de kade. We schepen in en om 16u50 start de terugvaart naar Harlingen. We nemen plaats op het familie dek en drinken een plaatselijk gebrouwen biertje Captain’s Daughter van brouwerij Het Brouwdok in Harlingen. Best te pruimen 🙂 De jonge gasten zetten de boel danig op stelten en we vluchten naar het salon dek.

West Coast Ypa bier van het Brouwdok van HarlingenTegen 19u komen we aan bij ons hotel, nemen nog vlug een douche en gaan naar beneden voor het avondeten. We drinken nog een andere pils van dezelfde brouwerij, ditmaal een West Coast Ypa met een aangename frisse bitterheid, happig aroma en net als de Friezen een eigenwijze twist. En dat is best wel letterlijk te nemen. We nemen de dag soep (aspergeroomsoep), gevolgd door de dagvis Zeewolf filet met warme groentjes en frietjes. We sluiten af met een koffie (B) en een ijsje (F).

Na de rookstopwandeling keren we terug naar de kamer en nemen het programma van morgen door. We rijden grotendeels via knooppunten naar Holwerd waar we de ferry naar Ameland nemen. We zullen het via de Osmand app op de smartphone moeten doen, de Etrix GPS heeft zijn laatste snik gegeven.  Probleem is echter dat we geen stuurtas hebben waar we de smartphone deftig en veilig kunnen op bevestigen. Nu ja, we kunnen er nog een nachtje over slapen 😉

Overnachting Hotel ‘t Heerenlogement – Harlingen

Zaterdag 23 Juli 2022 : Van Harlingen naar Ameland
Tsjerk Hiddessluis in HardingenWe staan op rond 6u30. Veel beter geslapen deze keer. Het zonnetje straalt reeds. Na de douche brengen we de koffers naar beneden, die gaan voor 8u mee op transport naar Holwerd en moeten mee met de veerboot. We ontbijten rustig en gaan daarna afrekenen aan de receptie. Ik maak een constructie met mijn heuptas aan het stuur van de fiets als noodhouder voor de GSM zodat we met de Osmand app onze GPS track kunnen volgen. Dat lukt aardig.

Monument ter herinnering aan de dijkverhoging en -verzwaring van 1980 tot 1993 door het waterschap Fryslan Om 8u15 vangen we de lange tocht aan over de knooppunten maar steeds in de buurt van de dijken langs de Waddenzee. We passeren vele terpdorpjes zoals Sexbierum, Tzummarum, Firdgum, Sint Jacobiparochie, Oude Bildtzijl, Nieuwe Bildtzijl en over de Grandijk naar de veerhaven van Holwerd waar we rond de middag toekomen. In restaurant Land- en Zeezicht gaan we iets eten : een lekkere portie Fish & Chips met een Hoegaarden. Daarna ruilen we onze voucher nog in voor een kop koffie en een stuk appeltaart. We zijn voldaan. Van de bediening vernemen we dat de bagage nog niet is toegekomen. We zien de boten gaan en komen en uiteindelijk komen de koffers toch toe rond 14u45. Die plaatsen we in de transportkarren die meegaan met de veerboot van 15u30 en kunnen weldra met de fiets inchecken. De overtocht duurt 45 min.

Hoegaarden in restaurant Land- en Zeezicht te Holwerd wachtend op de bagageBij het verlaten van de veerboot ontstaat er wat verwarring waar de transportkarren staan. We moeten een eind terug fietsen naar de veerboot om deze op te halen en op de bagagedrager van de fiets naar de parking te brengen waar de Cositax taxi’s staan die ze naar het hotel zullen brengen. We leggen de laatste 2.5 km af, gedeeltelijk langs de zeedijk met een sterke tegenwind. Gelukkig trappen we elektrisch 🙂 We checken in in het hotel en kunnen nog de tijdrit van de Tour de France meepikken. Weeral een triomf voor Jumbo Visma. We bevestigen onze reservering voor het avondeten in restaurant Binnen voor deze avond en morgenavond, het hotel voorziet enkel ontbijt.  Het hotel is picobello en de kamers zien er gloednieuw uit, een groot verschil met de kamers van ‘t Heerenlogement die er op zijn minst gezegd wat afgeleefd uitzien. We zetten onze e-bikes in de stalling en sluiten de batterijladers aan. Daarna nemen we nog een verfrissende douche en relaxen nog wat met een koffietje op de kamer.

Ferry overtocht van Holwerd naar AmelandWe wandelen naar het restaurant. Na een aanvankelijk misverstand met de menukaart voor een vrije bestelling krijgen we als voorgerecht carpaccio, als hoofdgerecht een runderbrochette met puree en diverse groentjes en als dessert een frambozenijsje met kaastaartje. We spoelen dit alles door met een tweetal witbiertjes. Lekker.

Daarna keren we op het gemak terug naar het hotel. Onderweg kan Bernard zijn uitgestelde sigaretjes inhalen. We zaten wel op het terras buiten in restaurant Binnen, maar dat betekent nog niet dat je daar mag roken 😛 We kijken nog wat tv en overlopen de rit voor morgen. Al bij al een pittige dag met de lange afstand en het vervelende wachten op de bagage aan de overzet in Holswerd.  

Overnachting Hotel Nes – Ameland

Zondag 24 Juli 2022 : Rondrit op Ameland
We staan op rond 6u30. Na de douche bereiden we ons voor op de rondrit op Ameland. We boeken tevens de overzetten naar Holwerd en Schiermonnikoog voor de rit van morgen. Rond 8u gaan we ontbijten. Ruim ontbijt buffet met heel veel keuze. Prachtig.

Afslag naar de 24m hoge Oerblinkerd duin op AmelandWe kiezen voor de lange rondrit, maar rijden eerst naar het centrum van Nes. In de Spar slaan we onze bevoorrading in voor onderweg : een sandwich kip (B) en een sandwich tonijn (F) met nog wat schijfjes fuegi als aperitief. Plus nog cola en water. We fietsen al snel het stadje uit naar het gehucht Buren. Overal staan er vakantiehuisjes. Het begint licht te regenen en we laten de extra uitstap (10 km) naar de 24m hoge Oerdblinkerd duin aan ons voorbij te laten gaan.

Aperitief in het charmante dorpje Hollum op AmelandEerst rijden we een stuk verkeerd en komen plots op een stuk waar we daarstraks ook al langskwamen. We keren terug en vinden de goede weg. Nu volgen we een bochtig stijgend en dalend traject door de Zwanewaterduinen, de Balumer duinen en de Lange duinen tot bij de vuurtoren op de westpunt van het eiland. We stoppen nog even aan het Siermoaispad waar we bovenop de duin een uitzicht hebben over Borndiep of Amelander Gat (27m diep) waar een levensgevaarlijke stroming zou staan. Niet echt spectaculair. 

Stellingmolen De Verwachting in Hollum op AmelandWe rijden verder naar het dorpje Hollum en houden er even halt voor de aperitief : een La Chouffe (B) en een Affligem Wit (F). Bij het uitrijden van het dorpje passeren we de stellingmolen ‘De Verwachting’. Buiten het dorpje fietsen we langs weilanden en houden halt aan een bankje om onze lunch te verorberen. Het is zonnig en het smaakt 🙂 Daarna gaat het verder door het rustieke dorpje Ballum met zijn gerestaureerde commandeurs-huisjes.

Aperitieven met een Barnstien Amberbier in de bar van hotel Nes op AmelandAan het monument Dijkwachter steken we de dijk over en fietsen we freewheelend met de wind in de rug vlak langs het water. Het is eb en de zeevogels zijn druk in de weer hun lunch uit de modder te pikken. We komen ter hoogte van de ferryhaven terug op de weg naar Nes die we gisteren ook gevolgd hebben. Rond 14u30 komen we terug aan ons hotel, stallen onze fietsen en genieten van een uitgebreide siësta en de finale van de Tour de France. We drinken nog een lokaal gebrouwen biertje in de bar van het hotel, dit keer een Barnstien Amberbier. Heel lekker.

Dineren met Fransikaner Weissen in restaurant Binnen op AmelandWe gaan tegen 19u30 terug naar restaurant Binnen voor het avondeten. Dit keer bestellen we een halve liter Fransikaner Weissen. Op het menu staat een preisoep met brood, zeebaars (B) en gamba’s (F) met diverse warme groentjes en frietjes en afgesloten met een gigantische Dame Blanche. We zitten overvol, rekenen af en keren terug naar het hotel waar we rond 21u30 aankomen. Daarna relaxen we nog wat, kijken nog wat tv en gaan slapen. Best een interessante dag met een mooie rondrit en veel wind. Morgen is er terug een overgangsrit naar het volgende eiland Schiermonnikoog, dus 2 ferry’s 🙁

Overnachting Hotel Nes – Ameland

Maandag 25 Juli 2022 : Van Ameland naar Schiermonnikoog
De gebruikelijke routine : rond 6u opstaan, douche nemen, valies klaar maken voor de transfer naar Schiermonnikoog. We zetten nog een kopje koffie voor we gaan ontbijten. We zijn nog wat vroeg en nog niet alles staat klaar. Maar we kunnen er al aan beginnen. Weeral alles picobello  in orde. We checken uit rond 8u30 en laten onze bagage achter aan de receptie. Hopelijk komt ze terecht op Schiermonnikoog.

Ferry Ameland naar HolwerdWe rijden richting ferryhaven maar stoppen eerst nog even aan de Spar voor een geroosterde kip sandwich (B) en een ei- en bacon sandwich (F), de nodige drank en een bakje Fuet aperitief worstjes. Dan verder naar de ferry en waar we als eerste aankomen aan de fietsers ingang. We doden de tijd met wat rond wandelen en foto’s nemen. Rond 9u15 kunnen we reeds inschepen, dit keer zonder ticket controle. We nemen plaats op het salon dek. Er is weinig volk aan boord. 50 minuten later komen we aan in Holwerd en vatten onze tocht aan naar Lauwersoog, de overzet naar Schiermonnikoog. De tocht gaat weer grotendeels over fietsknooppunten vlak langs de dijk.

Standbeeld Wachten op Hoog Water van Jan Ketelaar op de Nieuwe Zeedijk te HolwerdEven buiten het dorpje Wierum begint het wat te regenen. We stoppen onder een boom om onze regenkledij aan te trekken. Een kwartiertje later is de regen voorbij en fietsen we verder naar Moddergat. Daar bezoeken we het museum Fiskershuske dat ondergebracht is in vijf visserhuisjes. Twee daarvan zijn authentiek ingericht zoals men toendertijd leefde. Mooi en heel leerrijk 🙂 We zetten onze weg verder naar Lauwersoog en stoppen onderweg nog even om onze sandwiches op te eten.

In het museum Fiskershuske te Moddergat wordt het leven van de vissers authentiek afgebeeldWe rijden over de dijk en passeren de Cleveringsluizen waar bij eb het water van het Lauwersmeer in de Waddenzee wordt geloosd. Ruim op tijd wachten we binnen het ferry gebouw. We mogen een half uur voor tijd reeds aan boord gaan van de klaarstaande ferry en nemen plaats in het salon dek waar nog bijna niemand zit. In de gratis krant bekijken we de bezienswaardigheden van het eilandje. Na een tocht van 45 min komen we aan op Schiermonnikoog. 

Proeven van een Bonifatius 'Acht Guldens' op de ferry naar SchiermonnikoogAlgauw zijn we op weg naar het dorpje dat een goede 4 km verder ligt. Het grootste gedeelte loopt langs de zeedijk waar een strakke tegenwind staat. TGFE (Thank God For E-bikes 🙂 We komen aan in hotel Duinzicht waar we onze kamer betrekken. Eerder klein maar proper, wel met een piepkleine badkamer. We nemen een douche en relaxen nog wat tot het avondeten om 19u30. We nemen een Pernod aperitief (bij gebrek aan Ricard). Als starter krijgen we een minestrone soepje, gevolgd door een dutch steak (hamburger?) met aardappeltjes, bloemkolen en een slaatje. We drinken er een glas Merlot rode wijn bij. Als dessert krijgen we een aardbeien gebakje. Best lekker allemaal en ruim voldoende.

Genieten van een Westmalle Dubbel (of 2) in de Tox Bar op Schiermonnikoog We zetten daarna nog een stapje naar het centrum van het dorpje en bezoeken de Tox Bar waar wel geen Guinness is te krijgen maar wel allerlei Belgische bieren, sommigen zelfs van de tap. We gaan voor enkele Westmalles Dubbel. Lekker biertje 🙂 Daarna keren we terug naar het hotel, kijken nog wat tv en gaan slapen. Best een vermoeiende dag met die 2 ferry overtochten.

Overnachting Hotel Duinzicht- Schiermonnikoog

Dinsdag 26 Juli 2022 : Rondrit op Schiermonnikoog
Goed uitgeslapen staan we op om 6u30 en maken ons rustig klaar. Het ontbijt is pas om 8u. We boeken de ferry naar Lauwersoog van morgen. Het ontbijtbuffet is ruim en gevarieerd. Rond 8u45 zijn we klaar om Schiermonnikoog te verkennen met een eerder korte rondrit. Het eiland is dan ook heel wat kleiner dan het vorige. Maar eerst gaan we nog onze sandwiches ophalen in de Spar : ham – kaas (B) en boerengezond (kaas en uienchutney – F), plus een portie Fuet aperitief worstjes en de nodige drank.

Kobbeduinen SchiermonnikoogWe beginnen aan de toer, het is nogal fris en bewolkt. Aan de splitsing nemen we de extra toer naar de Kobbeduinen. Prachtig landschap met vele plassen en allerlei soorten watervogels. Ter hoogte van de ferry haven komen we terug op de normale route. We volgen de dijk langs het water, brengen een bezoekje aan de jachthaven, stoppen even aan de vogelkijkhut van de Westerplas en rijden op en af door de duinen. De zon is er ondertussen doorgekomen, de fleece mag terug uit. We stoppen nog aan de vuurtoren en lopen het pad af richting zee. Er zijn heel wat kite surfers aan de slag. We vervolgen onze weg en komen terug bij het hotel.

Deze toeristen kennen duidelijk geen Nederlands. LOL We besluiten het eerste stuk van de gewone route nog te rijden, we hebben die nog niet gedaan. Aan de splitsing naar de Kobbeduinen installeren we ons op een bankje voor onze sandwich lunch. Daarna gaat het verder naar de Wassermann bunker. Deze werd in 1943 gebouwd. De geplande radar op de bunker is nooit gerealiseerd. De bunker vormde een kleine schakel in de Atlantikwall. Boven op de bunker hebben we een prachtig panorama op het eiland. Het gaat nu verder langs de Waddendijk en nogmaals doorheen de duinen langs de vuurtoren terug naar het hotel. We moeten toch onze km’s hebben nietwaar 🙂

Deze achtergebleven Duitser in de Wasserman bunker weet duidelijk NIET dat de oorlog voorbij is :-)Als beloning voor onze inspanning fietsen we naar de Tox Bar voor een La Chouffe. Dat gaat er lekker in. Vervolgens keren we terug naar het hotel voor een uitgebreide siësta; de volgende dagen zullen we hier geen tijd meer voor hebben. Daarna gaan we op het terras van het hotel een aperitief nemen : Affligem Wit (B) en een Paulaner Weissbier (F). We bekijken het traject van morgen, terug met fietsknooppunten. Tegen 18u gaan we dineren. Dit maal met een glas witte wijn krijgen we eerst kippensoep, gevolgd door een heilbot filet met garnaaltjes, een aardappel in de schil met lookboter en een slaatje, en afgesloten met een chocoladeijsje met pistachenootjes en slagroom. Weeral top of the bill 🙂

HAperitieven op het terras van ons hotel Duinzicht op Schiermonnikooget is nog maar 19u30, dus is er nog tijd om het stadje met zijn 944 bewoners te verkennen. Uiteindelijk belanden we terug in onze stamkroeg Tox Bar, of wat had je gedacht 😛 We consumeren nog een Westmalle Dubbel van het vat. Daarna keren we op het gemak terug naar het hotel. Al bij al een prachtige fietsdag. Niet te verwonderen dat Schiermonnikoog dit jaar werd uitgeroepen als de meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland. De fietsinfrastructuur is gewoon perfect 🙂 

Overnachting Hotel Duinzicht- Schiermonnikoog

Woensdag 27 Juli 2022 : Van Schiermonnikoog naar Dokkum
We staan op met een stralende zon rond 6u45. Na de douche pakken we onze valies, het is weer een transfer dag. Tegen 8u gaan we rustig ontbijten. Daarna checken we uit en plaatsen onze bagage bij de andere die vervoerd wordt naar Dokkum. We stoppen nog even in de Spar voor onze sandwiches, drank en aperiefworstjes – we zijn gewoontemensen nietwaar – en rijden door naar de ferryhaven waar we ruim op tijd aankomen voor de overzet van 10u30.

Koninkspaarden aan het Lauwersmeer Nationaal ParkDe boot vertrekt met 5 minuutjes vertraging. We installeren ons op het panoramadek, het zonnetje schijnt ondertussen weer na de kortstondige bui tijdens het ontbijt. Drie kwartier later komen we aan in Lauwersoog en vatten onze tocht over het vasteland aan via de fietsknooppunten. Aanvankelijk rijden we wat verkeerd maar algauw hebben we de juiste weg gevonden langs het Lauwersmeer Nationaal Park. In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap met water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden waar Schotse hooglanders en koninkpaarden grazen. Het gebied is een waar vogelparadijs voor ruim 100 vogelsoorten. Er overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. Het is dan ook terecht uitgeroepen als Nationaal Park in 2003.

Sluizen aan Dokkumer Nieuwe ZijlenWe passeren Zoutkamp met de oude vissershaven en de sluiswachterswoning. We malen de km’s verder af en aan KP85 pauzeren we even aan een picknicktafel om onze sandwiches te verorberen. Daarna nemen we nog wat platte rust op de bank. Dat doet deugd. We vervolgen onze weg via Dokkumer Nieuwe Zijlen, Ee en komen tenslotte aan in Dokkum rond 15u. De ontvangst in hotel De Abdij is hartelijk. We stallen onze fiets en worden begeleid naar onze luxueuze suite. En dat is niet overdreven ! Alles erop en eraan. Kingsize bed, grootbeeld tv, gratis Nespresso en mineraal water, gevulde mini-bar, airco, ruime badkamer en de koffers reeds op de kamer. Waauw 🙂

Het historische stadje Dokkum met zijn vestingwal, grachten en prachtige huisjes is bekend als keerpunt tijdens de ElfstedentochtWe krijgen nog een plattegrond van het stadje en suggesties wat we het best bezoeken. We lopen de vestingwallen af. Het stadje dankt zijn bekendheid aan de moord op de missionaris Bonifatius en zijn gezellen in 754. Later wordt er een kerk gebouwd om hem te herdenken. Die brengen we een bezoekje. We wandelen nog wat verder door het charmante centrum en landen algauw in Eric’s Café waar we een lokaal gebrouwen Bonifatius Witte drinken. Best lekker.

De IJsfontein van Dokkum, één van de 11 unieke waterwerken die in 2018 door gerenommerde kunstenaars werden ontworpen voor de steden van de ElfstedentochtDaarna gaan we douchen en relaxen nog wat tot het diner om 19u30. Dat is kei verzorgd. Het is een verrassingsmenu dat elke dag wordt aangepast afhankelijk van de beschikbare verse producten. Je kan ook kiezen tussen 3, 4, 5 of 6 gangen. We gaan voor het 3 gangen menu. We starten met 2 amuse gueule, gevolgd door 2 sneden huis gebakken brood. Het voorgerecht is op basis van rode biet, gepofte rijst en zeekraal. Het hoofdgerecht is filet pure met oesterzwam, chanterelles, worteltjes en een kroket. Het nagerecht zijn variaties van mango (ijs, sorbet, chutney, koelie). We spoelen alles door met enkele glazen rosé en een fles mineraalwater. 

We doen nog een avondwandeling en keren tevreden terug naar de kamer. Wat een dag met een prachtige afsluiter op een wondermooie locatie 🙂

Overnachting Hotel De Abdij – Dokkum

Donderdag 28 Juli 2022 : Van Dokkum naar Harlingen
We staan op rond 6u45 en maken ons rustig klaar voor het ontbijt om 8u. Deze keer geen buffet, we worden bediend aan tafel, of wat had je gedacht van zo’n luxe hotel 😉 Alles erop en eraan : fruitsapje, koffie of thee, 4 soorten zelf gebakken brood, kaas en vlees beleg, 2 soorten confituur, een gebakken of gekookt eitje naar wens en een fruitsalade. Nice 🙂

Zicht vanop het bruggetje van Bartlehiem. Hier komen de schaatsers van de Elfstedentocht twee maal voorbijWe checken uit en geven de gastvrouw een oprechte dank voor de mooie accomodatie en de uitstekende bediening. We starten om 9u15 aan een gezapig tempo langs de verschillende fietsknooppunten aan onze terugreis naar Harlingen. Bij KP11 stoppen we even aan het beroemde bruggetje van Bartlehiem. Dit is het mooiste punt tijdens de Elfstedentocht omdat de schaatsers hier twee keer langskomen: eerst de Dokkumer Ee op richting Dokkum, ook wel ‘de Hel van het Noorden’ genoemd, en daarna terug, via Bartlehiem (dan nog ongeveer 10 kilometer) naar de finish in Leeuwarden, op de Bonkevaart.

In Leeuwarden zien we dit 7m hoge waterwerk van de kunstenaar Jaume Plensma genaamd 'Love'. Het maakt deel uit van de 11 kunstwerken in de Elfstedentocht steden.Rond 11u15 fietsen we Leeuwarden binnen en besluiten niet te lunchen in Paddy O’Ryan, die gaat pas over ruim 1 uur open en we zouden teveel tijd verspelen. We verkennen de stad wat en stoppen aan de … Spar voor onze ondertussen onvermijdelijke sandwiches : dit keer Boeren gezond (B) en Kip Ceasar (F) plus de Fuet aperitief schijfjes. We rijden verder door de stad en vervolgen onze weg. We stoppen nog even aan het haventje van Rintsumazijl en lunchen wat verder op een bankje langs het Van Harinxmakanaal waar de pleziervaartuigen druk op- en afvaren.

Overzet aan het fietspontje KeimpetilleEven verder passeren we door Dronryp en enkele km verder komen we aan het fietspontje. Bij aankomst ligt het veerpontje aan de overkant en we drukken op de bel aan de steiger. Wat later komt het pontje aangevaren, we worden vlot bediend. We geven de heren nog wat extra bovenop de 1€/pp. Ze zijn er zichtbaar content mee. We rijden verder en komen weldra aan in Franeker, één van de Elfstedentocht stadjes waar we nog even doorheen rijden. Daarna malen we de laatste km’s af naar Harlingen en rijden rechtstreeks door naar de Shamrock voor een welverdiende pint of Guinness. Dat smaakt 🙂 Ondertussen check ik nog even de veerboten naar Terschelling. Het is nog erger dan verleden week : de eerste beschikbare ferry is pas om 11u15, reken daar nog 2u vaartijd bij. Dat wordt morgen dus een dagje Harlingen verkennen.

Afsluiter van een een heerlijk diner in restaurant The Swan van ons hotel 't Heerenlogement te HarlingenWe keren terug naar het hotel en krijgen dezelfde kamer 118. Er is blijkbaar een probleem met het half pension. We staan niet op hun lijst. We tonen onze boeking papieren. Na contact met Eigenwijze Reizen blijkt het toch allemaal oké te zijn; blijkbaar was het voor die extra dag vergeten door te geven. Na de douche gaan we om 19u naar de bar voor een aperitief : een rode Martini die we op het terrasje uitdrinken onder een stralende zon. Daarna gaan we dineren. We bestellen een fles Chardonnay witte wijn. Als voorgerecht krijgen we een pittige curry soep. Lekker ! Als hoofdgerecht een zalm ‘sous vide gegaard’ met gestoomde groentjes en een lekkere tapenade, vergezeld van frietjes, salade en rabarber koelie. Als dessert een kersen panna cotta (B) en een dame blanche (F). Daarna nemen we nog een koffie als afsluiter van de laatste rit van onze Waddeneilanden rondrit.

Overnachting Hotel ‘t Heerenlogement – Harlingen

Vrijdag 29 Juli 2022 : Verkenning Harlingen
Deze replica van het expeditieschip van Willem Barentsz wordt volgens de Hollandse bouwmethode van het eind van de 16e eeuw gemaakt.We staan op rond 7u en maken ons klaar voor het ontbijt. Het is nog kalm in het restaurant. We ontbijten op het gemak. Na wat opzoekingen op Google besluiten we een wandeling in en om Harlingen te doen, dé zeehavenstad van Friesland. We passeren langs het Harmenspark en het station. We wandelen verder naar de Westerzeedijk tot het standbeeld de Stenen Man, dat in 1576 hier werd geplaatst. Vervolgens wandelen we langs de brouwerij het Brouwdok, het Badhuus met uitkijktoren, een replica van het expeditieschip van Willem Barentsz, de witte vuurtoren en het eindstation van de trein Harlingen – Leeuwarden.

Dit voormalige pakhuis uit de 18de eeuw werd gebruik om goederen uit Sumatra op te slaan. Het is nu omgevormd tot woningen.We wandelen nu verder uit het centrum naar de Tsjerk Hiddesluizen tussen de haven van Harlingen en het Van Harinxmakanaal die in 1951 werden aangelegd. Daarna gaat het verder richting Midlum en daarna langs de Kanaalweg terug naar Harlingen. Vervolgens bezoeken we nog een aantal bezienswaardigheden in het centrum : de grote kerk, de Sint Michaëlkerk, het stadhuis met het mooie beeld van de aartsengel Michaël in de gevel, het Sumatra pakhuis dat nu omgevormd is tot woningen.

Vistrailers in de Zuiderhaven van HarlingenHet wordt ondertussen middag en we gaan naar de Shamrock voor de lunch. We kiezen voor de “12 uur Shamrock” : een courgettesoepje met 2 broodjes met kroket en ham, kaas en ei samen met een fris tonijnslaatje. We bestellen hier uiteraard een Guinness bij. Dat smaakt 🙂 Daarna keren we terug naar het hotel om een siësta te doen. Rond 14u30 plannen we nog om een boottochtje op de grachten te doen met Oude Seun, maar de “biercruise” is enkel te boeken in het voor- en najaar. Jammer 🙁 We besluiten dan maar op eigen krachten naar het Brouwdok te wandelen. We bestellen een proefplankje met 4 verschillende biertjes naar keuze, die we buiten op het terras savoureren. En we zijn niet alleen, het is er druk. Het valt zo in de smaak dat Bernard nog een box met 4 van de bieren koopt voor thuisconsumptie.

Proefplankje met 4 verschillende biertjes naar keuze aan het Brouwdok in de haven van Harlingen.We keren terug naar het hotel en relaxen nog wat op de kamer tot het avondeten. We aperitieven buiten met een porto (B) en een bacardi cola (F). Daarna gaan we binnen dineren met een curry soep (B) en een mosterdsoep (F). Daarna volgt een Heeg filet gebakken in bierdeeg met gestoomde groentjes, frietjes en een slaatje. Afsluiten doen we met een dame blanche (B) en een kersen panna cotta (F). We drinken er een fles Chardonnay bij en zetten het puntje op de i met een koffie. We lopen nog een blokje om voor we ons terugtrekken op de kamer. Het is bijna voorbij, morgen keren we terug naar België.

Overnachting Hotel ‘t Heerenlogement – Harlingen

Zaterdag 30 Juli 2022 : Terugreis
Bernard staat reeds om 6u op, nerveus voor de terugreis ? Na de douche en de sigaret gaat hij nog voor het ontbijt de auto ophalen van de parking aan de haven. Na zijn terugkomst gaan we samen ontbijten rond 7u30. We checken uit en tegen 8u vatten we de terugreis aan.

We rijden over de afsluitdijk richting A7 A8 Amsterdam langs de werken. Vervolgens richting A10 A2 Eindhoven Utrecht. We houden een plas- en rookpauze in Shell Haarrijn. Daarna rijden we verder richting A2 E35 Maastricht ‘s Hertogenbosch, dan A2 E25 Maastricht Breda, A27 Breda Gorkem, A58 E12 Antwerpen Bergen op Zoom en E17 A14 Gent. We vorderen goed, het verkeer gaat vlot tot we in de nabijheid van de Kennedytunnel komen waar we moeten aanschuiven over een 5 tal km. 

Middagstop in Valk restaurant van Nazareth als afsluiter van dit mooie fietsavontuur.Eenmaal buiten de tunnel gaan we over de E17 richting Gent Kortrijk. Rond 12u30 stoppen we in Hotel Restaurant Nazareth voor de lunch. We kiezen op het buitenterras voor een spaghetti bolognaise met cola (B) en een schnitzel natuur met een Hoegaarden (F). Daarna gaat het verder naar huis. Aan het rondpunt in Kuurne wordt de benzinetank terug gevuld en ik word rond 14u afgezet thuis. We drinken er nog ene op de goede afloop van ons interessante fietsavontuur. Een aanrader 🙂

 Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Waddeneilanden