Vietnam – kleurrijke bevolking in het land van water en bergen


Halong baai, VietnamDeze VTB rondreis (van 10 tot 25 juli 2010) was onze eerste kennismaking met Zuid-Oost Azië. Onze gids was Christel van Lier.

Gedurende deze 2 drukke weken deden we volgende plaatsen aan : Hanoi, Hoa Lu, Lao Cai (transfer per nachttrein Victoria Express), Sapa, Lao Cai, Hanoi, Haophong, Baai van Halong (cruise met overnachting op traditionele jonk), Hanoi, Hue (transfer per vliegtuig), Hoi An, My Son, Danang, Ho Chi Min City (transfer per vliegtuig), Cai Be, Can Tho, Cai Rang (ontbijtcruise op de Lady Hau), Saigon, Cu Chi (tunnels), Saigon.

 


Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Bezienswaardigheden

Ho Chi Minh Stad, het voormalige Saigon, is niet de hoofdstad van Vietnam, maar vormt wel het economische en culturele centrum. Verspreid door de stad liggen mooie tempels en pagodes.

De Nghia An Hoi Quan Pagode is het meest weelderig versierd en in de pagodes Giac Lam en Giac Vien leven nog monniken. De Thien Hau pagode in de Chinese wijk Cholon is de drukst bezochte pagode. Een overzicht van de hele Vietnamese geschiedenis krijg je in het Historisch Museum.

Een goed beeld van de gruwelijke Vietnamoorlog krijg je in het War Remnants Museum. Een ander belangrijke symbolische plaats van de Vietnamoorlog is de Amerikaanse ambassade waar in de laatste dagen van de oorlog duizenden Zuid-Vietnamezen naartoe vluchten in de hoop opgepikt te worden door één van de laatste Amerikaanse helikopters.

In een buitenwijk van Ho Chi Minh Stad liggen de Cu Chi tunnels, een immens netwerk van ondergrondse tunnels, die tijdens de Franse oorlog in Indochina en tijdens de Vietnamoorlog gebruikt werden.

Ten zuiden van Ho Chi Minh Stad ligt de Mekong Delta, een van de grootste delta’s ter wereld. Een netwerk van duizenden kanalen bevloeit de velden. Je kan er urenlang doelloos rondvaren en het leven langs het water gadeslaan.

De hoofdstad Hanoi is rustiger dan Ho Chi Minh Stad. Je vindt hier nog veel resten uit de tijd dat Vietnam een Franse kolonie was, maar ook de Chinezen drukten hun stempel op deze stad. Opvallend aan Hanoi zijn de vele meren in en rondom de stad.

De drukst bezochte bezienswaardigheid in Hanoi is het mausoleum ter ere van de vroegere communistische leider Ho Chi Minh. In een enorm granieten gebouw met daarvoor een statig plein ligt ome Ho, zoals Ho Chi Minh liefkozend werd genoemd, opgebaard in een glazen sarcofaag.

Op ongeveer 100 kilometer van Hanoi ligt de Halong Bay, wat letterlijk ‘waar de draak in de zee neerdaalt’ betekent. In een schitterende baai rijzen 3000 kalkstenen eilandjes op boven het water. Je kan hier boottochten maken langs fjorden, kloven, grotten en eilandjes.

In de bergen van het uiterste noorden leven verschillende bergvolkeren in kleine dorpjes. Hier maak je kennis met het Vietnam van eeuwen geleden: grazende buffels, rijstvelden, boerendorpjes met kleurrijke marktjes en inwoners in traditionele kleding.

De keizersstad Hué is tijdens de Vietnamoorlog weggevaagd door bommentapijten. De Paarse Stad, waar de keizers van de Nguyen-dynastie eeuwen resideerden, is met geld van de Unesco en buitenlandse bedrijven gerestaureerd of heropgebouwd.

Het Paleis van de Opperste Vrede, waar de keizers hun mandarijnen en buitenlandse diplomaten ontvingen, de bibliotheek en de The Mieu-tempel, waarin de schrijnen van een zevental keizers zijn ondergebracht, geven nog een idee van de pracht die de Nguyen-dynastie binnen de citadel had gerealiseerd.

Het Venetië van Vietnam, het gezellige havenstadje Hoi An (vroeger Fai Fo), is vooral in trek bij toeristen die zich in het nieuw willen steken. De ateliers draaien op volle toeren, wandkasten vol zijde en katoen wachten op de klant met een coup de foudre.

bron : weekend.knack.be


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *