USA – hoogtepunten van het Zuidwesten 2


Thors Hammer in Bryce Canyon National Park, USADeze VTB rondreis combineert de mooiste nationale parken van het zuidwesten, een onvergetelijke helicoptervlucht over de Grand Canyon en de ontdekking van de mooie Californische kust langs de 17 mile drive. We deden deze reis van 3 tot 16 juli 2004 onder leiding van reisleider Geert Verdoodt.

Dit stond op het programma : Phoenix, Scottsdale, Montezuma’s Castle, Sedona, Grand Canyon, Monument Valley, Glen Canyon, Lake Powell, Page, Bryce Canyon, Zion National Park, Las Vegas, Death Valley, Mammoth Lakes, Yosemite National Park, San Francisco, Sausalito, Montery, Carmel, San Simeon, Santa Barbara, Los Angeles

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Bryce Canyon

… is een Nationaal Park gelegen in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Utah, USA. Bryce Canyon is beroemd om zijn unieke geologische rotsformaties. Door de samenwerkende krachten van vriezen en dooien worden de kalk- en zandsteenformaties langzaam geërodeerd en vormen zo de zogenaamde hoodoos. De afgesleten toppen zorgen voor prachtige formaties die in het zonlicht erg mysterieus lijken. De zon zorgt voor schakeringen van de kleuren van de rotsen. De kleuren variëren van roze naar oranje. Het is een onderdeel van de Grand Staircase.

Het park dankt zijn naam aan de Mormoonse pionier Ebenezer Bryce, die van 1875 tot 1880 aan de voet van Bryce Canyon woonde. In 1924 werd het gebied uitgeroepen tot nationaal park. In vroeger tijden was de Bryce Canyon een nachtmerrie voor veedrijvers; het was ondoenlijk in dit gebied een overzicht over de kudde te behouden.

Hoodoovorming

Hoodoos in Bryce Canyon worden gevormd door twee processen. Het eerste proces, vorstverwering, oefent vooral in de winter zijn invloed uit. Water sijpelt in kleine scheuren in de rots. Wanneer het water bevriest, zet het uit, waardoor de scheur groter wordt. Het ijs smelt, er loopt meer water in de scheur en het water bevriest weer. Scheuren kunnen op deze manier zo groot worden, dat er stukken rots afbreken.Dat is waar het tweede proces verder gaat: regen neemt de stukjes rots die zijn afgebroken door het vriezen en dooien van water in scheuren. De regen draagt ook bij aan de erosie van de rots doordat het wat zuur is. Kalksteen, waaruit hoodoos bestaan, lost daarin op.

Deze processen hebben gezorgd voor het ontstaan van deze rotsformaties, maar zullen ook zorgen voor de afbraak ervan. In Bryce Canyon is de erosiesnelheid ongeveer 0,6-1,3 meter per 100 jaar.

Voorzieningen

In dit park rijdt een gratis shuttlebus van het ene uitzichtspunt naar het andere. Dit zijn punten waarvandaan je een mooi uitzicht hebt op de hele vallei, vooral bij zonsopgang en zonsondergang, bijvoorbeeld Sunrise Point, Sunset Point, Inspiration Point, Bryce Point en Fairyland Point. Er kan gewandeld worden met een gids of op muilezels. Veel van de rotsen hebben namen, zoals ‘the submarine’ en ‘the naked woman’. Zoals in veel Nationale Parken is alles goed georganiseerd en aangeduid. In de bezoekerscentra zijn informatie en kaartjes te krijgen.

Enkele trails zijn Mossy Cave, Rim Trail, Bristlecone Loop, Queens Garden, Navajo Trail, Tower Bridge, Hat Shop en Swamp Canyon.

Net buiten Bryce Canyon staat de Ruby’s Inn, één van de oudste verblijfplaatsen in het gebied. Het gebouw bestaat al sinds 1924 en is vaak getroffen door branden, waarvan de nachtelijke brand in 1984 de ergste was. Het gebouw is elke keer hersteld. Het is nu nog steeds een verblijfplaats voor toeristen en sinds enkele jaren is er ook een camping bijgekomen.

Er zijn twee campings in het park, Noord-camping en Sunset camping. De Noord-camping is het hele jaar open. De Sunset Campground is open van einde van de lente tot begin van de herfst. De 114-kamer tellende Bryce Canyon Lodge is een andere manier om te overnachten in het park. Een favoriete bezigheid van de meeste bezoekers is landschapsfotografie. Door de grote hoogte van Bryce Canyon en de schone lucht zijn de zonsopgang en zonsondergang foto’s spectaculair.

bron : wikipediaEen reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “USA – hoogtepunten van het Zuidwesten

 • Christine

  Beste,

  Bedankt om uw mooie reisblog te delen. Ben er deze namiddag toevallig op gebotst met iets te zoeken van Litouwen. Heb ook nog eens nagenoten van Boedapest, Thailand en de Westkust van Amerika.
  Deze laatste reis hebben wij gedaan met de Meibloem uit Tielt met een gids die ook werkte voor Vtb,
  Het enige wat ik bij jullie mis “Hearst Castle”…daarentegen hebben wij niet die mooie drive langs de kust gedaan…wat nochtans op het programma stond. Toen zag ik je naam staan op de blog en herinnerde ik mij dat mijn man ooit les volgde bij iemand die een mooie reisblog had…dus vele groetjes uit Kruisem vanwege Christine en Johan. Stay safe in Coronatijd ?

  • Effevee Bericht auteur

   Hey Christine en Johan,
   Het Zuidwesten van USA was inderdaad een hele mooie reis met tal van hoogtepunten. De Hearst Castle zat er inderdaad niet bij maar werd meer dan gecompenseerd door een fabelachtige 17 Mile drive langs de kust. Niet te geloven dat het reeds 16 jaar geleden is.
   Voorlopig zit er met die Covid-19 toestanden niet veel reizen meer in de pijplijn. Hopelijk komt dat in de toekomst terug goed 😉
   Groetjes aan Johan; hopelijk zien we elkaar nog eens terug op een cursus te Kruisem. Ik beperk me voorlopig tot online cursussen om het veilig te houden 🙂