Riga 4


Zicht op het oude en nieuwe Riga aan de Daugava rivier.Van 30 oktober tot 3 november 2017 bezoeken we Riga, de hoofdstad van Letland. De stad ligt aan weerszijden van de rivier Daugava aan de Oostzee. Riga is een voormalige Hanzestad. We bezoeken de historische oude stad met haar kronkelende straatjes, middeleeuwse kerken en gildehallen. Aan de rand liggen prachtige parken aan een kronkelend kanaal, voorheen de slotgracht langs de stadsmuur. In de nieuwe stad bewonderen we de mooie art nouveau gevels die tot de mooiste van Europa behoren. Her en der vinden we ook nog mooie gerestaureerde houten huizen. Geen wonder dat bijna alles hier op de UNESCO werelderfgoed lijst staat.

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Reisverslag

Maandag 30 oktober 2017
Ik overnacht bij Bernard in de logeerkamer. De taxi komt ons namelijk om 5u30 ophalen in Izegem. Ik slaap onrustig in het vreemde bed en sta rond 4u30 op. De omschakeling naar het winteruur is duidelijk nog niet verteerd. Na de wasbeurt nemen we rustig ons ontbijt. Het is nu wachten op de taxi. Die komt een 10 tal minuten te laat aan. We rijden via Tielt naar Aalter waar we de E40 naar de luchthaven nemen. Er is licht vertraagd verkeer aan Affligem en verder op de ring. Blijkbaar is niet iedereen met verlof.

Onze mooie kamer in hotel Gutenbergs. De aflopende vloer naar de uitgang nemen we er maar bij :-)We komen iets na 7u aan op de luchthaven en merken dat we onze boarding passen niet uit de selfservice automaten kunnen halen; Air Baltic staat niet bij de maatschappijen. We wachten dan maar tot de incheckbalie open gaat. Daar krijgen we te horen dat we normaal onze elektronische ticketten 24u op voorhand moeten bevestigen. De vriendelijke Letse juffrouw helpt ons in redelijk verstaanbaar Nederlands om onze ticketten alsnog te bevestigen via de smartphone en even later krijgen we onze instapkaarten voor de heen- en de terugreis. Minpunt voor het reisbureau dat nagelaten heeft om ons dat te vermelden.

Het kasteel van Riga dient sinds jaar en dag als ambtzetel van de machthebbers van dat moment. Nu huist hier de Letse President.We gaan vlot door de paspoort controle en vervolgens door de bagage controle. We hebben nog ruim de tijd om een chocoladekoek en koffie te verorberen. Daarna is het nog even wachten aan gate A27 voor we aan boord kunnen. De Boeing 737 vertrekt met een 10 tal minuten vertraging. We komen toch op tijd aan in Riga. Hier moeten we ons uurwerk terug 1 uur vooruit zetten omdat we in de Centraal Europese tijdzone zitten. Terug zomeruur 😉 Aan de balie van BalticTaxi boeken we een taxi (15€) die ons even later vlot naar hotel Gutenbergs brengt, pal in het centrum van de oude stad. We krijgen een mooie kamer in dit prachtige 18de eeuwse gerestaureerde gebouw. De vloer is wel enigszins aflopend naar de deur 😉 We maken ons klaar om een eerste verkenning te doen van de oude stad.

Het standbeeld van de Letse Scherpschutters die actief meevochten met de Sovjets tijdens de Russische Revolutie in 1917.Niettegenstaande het zomeruur 😉 is het wel heel fris (4° C) en er staat een sterke wind die de gevoelstemperatuur nog lager maakt. We lopen een stukje langs de Daugava rivier en zien aan de overkant de futuristische Nationale Bibliotheek van Letland. Daarna trekken we kriskras door de oude stad. Vlak bij ons hotel is de Maria kathedraal. Even verder langs de rivier zien we het kasteel waar nu de Letse president zijn intrek heeft. We zien drie fraai bewaarde middeleeuwse huisjes met hun mooie gevels zo dicht bij elkaar dat men ze de ‘Drie Gebroeders’ is gaan noemen. We merken ook vele art nouveau gevels verspreid over de gehele oude stad. We wandelen nu even door een overdekte winkelgalerij. Het is buiten gaan miezeren en de honger begint nu toch te knagen. We stappen een koffiehuisje binnen en kiezen op goed geluk uit een overvloed van ons onbekende gebakjes in alle kleuren en vormen. Die degusteren we met een lekkere koffie.

Paddy Wheelan's is zonder meer de beste Irish pub in de stad. We hebben die dan ook frequent bezocht :-)Met de grootste honger gestild zetten we onze ontdekkingstocht door de oude binnenstad verder. We zien de bekende rode dubbeldek Hop On Hop Off bussen passeren en zoeken het toeristen informatie bureau. Dat vinden we terug vlakbij het Bezettingsmuseum. Na de informatie bekeken te hebben boeken we ons een 48 uur ticket (15€ pp). Het weer wordt steeds slechter, de wind wakkert verder aan en er valt korrelsneeuw. En daar doemt onze redding op in de vorm van Paddy Wheelan’s Irish Pub. We bestellen ons rap een pint of Guinness en genieten 🙂 Het is ondertussen donker geworden en we besluiten om hier meteen voor avond te eten. De keuze valt op Irish Stew (B) en een mixed BBQ van de chef (F). Alles heel lekker en schappelijk geprijsd. Chapeau.

Daarna doen we nog een poging om onze verkenning verder te zetten maar de onaangename koude wind drijft ons algauw terug naar het hotel. Daar relaxen we nog wat, checken mail en WhatsApp en genieten nog van een Jamesons uit de minibar. Al bij al een interessante eerste dag van onze citytrip.

Dinsdag 31 oktober 2017
Redelijk goed geslapen. Rond 7u staan we op en douchen. Daarna gaan we naar de parterre voor een mooi verzorgd buffet ontbijt. Er is volop keuze uit warm en koud. Alles erop en eraan. Heel lekker.

Om 8u vertrekken we voor een eerste wandeling uit onze Merian Live reisgids door de oude stad. We starten in de Pils iela (Kasteelstraat) waar we het mooi gerestaureerde 16de eeuwse kasteel bewonderen, de huidige verblijfplaats van de Letse president. Eeuwen lang was het echter de verblijfplaats van vreemde heersers die op weinig sympathie van de lokale bevolking konden rekenen. We stappen verder naar de Beurs van Riga aan het indrukwekkende Dom plein. De facade is prachtig en doet heel Venetiaans aan. Binnenin vind je het kunstmuseum. Het plein wordt gedomineerd door de imposante dom van Maria dat plaats biedt aan 5000 mensen.

Het mooie beeld van de Bremer Stadsmuzikanten bij de Sint Petruskerk is een geschenk van de Hanzestad Bremen aan haar zusterstad Riga.We maken even een ommetje langs de neogotische Groot en Klein Gilde. We bewonderen ook de jugendstil gevels. Op het fameuze Kattenhuis staan boven op het dak 2 katten. Deze stonden oorspronkelijk met hun opgeheven staart naar de Groot Gilde omdat de eigenaar niet werd toegelaten. Na een lang juridisch geschil mochten de katten blijven maar moesten ze worden omgedraaid. We lopen verder door de Skunu iela en Skarnu iela (Slagerssteeg) naar de Sint Gregorius kerk die tegenwoordig het museum voor toegepaste kunst huisvest. Even verder komen we aan de Sint Petrus kerk waar een mooi beeld staat van de Bremer stadsmuzikanten, een geschenk van de Hanzestad Bremen aan haar zusterstad. Je kan op de wat vreemde toren met de lift naar het uitzichtplatform (72m) waar je een mooi uitzicht hebt op de oude stadskern en omgeving.

Om 9u30 stappen we op de Hop On Hop Off dubbeldek bus aan het Bezettingsmuseum met het standbeeld van de Letse scherpschutters. Het traject bestaat uit 3 delen : het Oude Riga (rood), het Nieuwe Riga (blauw) en het Historische Riga (oranje). We blijven het volledige traject op de bus, kwestie van een overzicht te hebben wat er allemaal te bekijken valt. We luisteren naar de boeiende uitleg via de hoofdtelefoon en nemen heel wat foto’s vanop het bovendek van de bus. Daarna strekken we even de benen op de Akmens brug. Van hier hebben we een goed zicht op de Dougava rivier met in de verte de imposante televisietoren , die met zijn 368.5 m de hoogste is van Europa. We zien verder nog de futuristische Nationale Bibliotheek van Letland, het markante SwissAir torengebouw en de Vansu brug die op een zeilschip lijkt.

De erewacht aan het Letse vrijheidsmonument. Er worden regelmatig bloemen neergelegd als herinnering aan de Letten die tijdens het Sovjetregime werden gedeporteerd.Er staat heel veel wind en dat drijft ons terug naar de bus. Deze keer stappen we af aan de Buskruittoren. Hier werd in de 17de eeuw het buskruit opgeslagen. Tegenwoordig huist hier het oorlogsmuseum. Er vlak naast liggen de gerestaureerde 18de eeuwse barakken van de Zweedse soldaten. Dit is het langste gebouw in oud Riga. Nu zijn hier vooral restaurants en bars. We klimmen nu op de Basteja heuvel gelegen in het park rond het kanaal. We zakken af naar het Vrijheidsmonument. Op de 42m hoge obilisk houdt het Letse meisje Milda 3 sterren in de lucht, die symbool staan voor de 3 regio’s van Letland. Voor de Letten is dit monument heel belangrijk. Het was een populair trefpunt voor bijeenkomsten en demonstraties tijdens de Sovjet bezetting. We wandelen verder naar de orthodoxe kathedraal van de Geboorte van Christus. Het gebouw in Neo Byzantijnse stijl heeft 5 koepels en binnenin zijn mooie iconen en wandschilderingen.

We hoppen terug op de bus en stappen even verder terug af in het Art Nouveau gedeelte van het Nieuwe Riga. Hier vergapen we ons aan de prachtige gevels van de Alberta straat en omgeving. Er is hier ook een klein Jugendstil museum in de voormalige woning van de Letse schilder en dichter Konstantins Peksens. Ondertussen is het etenstijd geworden en dat doen we in The Flying Frog Café. We genieten van een lekkere zeevruchten paella (F) en een pasta met gerookt spek, tomaten en kaassaus (B) doorgespoeld met een lokale halve liter. Heel lekker. We kunnen er weer tegen.

Bernard aan het Zegemonument dat in 1985 door de Russen werd gebouwd als tegengewicht op het populaire Letse Vrijheidsmonument aan de overkant van de rivier. Dat zorgt nog altijd voor wrevel tussen Letten en Russen.We stappen terug op de bus naar onze volgende bestemming : het Zegepark in het Historische Riga. We genieten van de prachtige wandeling in een uitbundige zon door het park. In de verte zien we reeds het bombastische Zegemonument dat in 1985 door de Sovjets werd geplaatst ter herdenking aan de overwinning tijdens de Tweede Wereldoorlog en als tegenhanger van het Letse Vrijheidsbeeld aan de overkant van de rivier. Op 9 mei verzamelen de Russische bewoners hier om de overwinning te herdenken; de Letse bevolking reageert wat allergisch op die herdenking aan de Sovjet bezetting. We wandelen verder naar de zilveren Nationale Bibliotheek van Letland, die de bijnaam ‘Lichtkasteel’ kreeg. Bij de in gebruik name in 2014 werden de ruim 8 miljoen boeken van diverse plaatsen in Riga via een menselijke ketting verhuisd naar dit nieuwe gebouw.

Panorama vanaf het uitzichtsplatform van de Sint Petruskerk op de Moskowse voorstad. Vlnr de Academie der Wetenschappen, de Centrale Markt in de voormalige zeppelin hangaars, de rivier Daugava en de markante televisietoren.We wandelen terug over de Akmens brug naar de oude stad. We kopen een ticket in de Sint Petrus kerk voor de lift naar het uitzichtplatform (9 € pp). 2 trappen en een lift van 4 verdiepingen brengen ons naar een prachtig uitzicht op Riga en omgeving. De zon schijnt maar de snijdende wind maakt het bijtend koud. Nadat de foto’s gemaakt zijn besluiten we terug te keren naar het hotel. Op onze weg terug spotten we nog een Guinness pub die niet op onze Guinness in Riga kaart staat : Victory Pub. Er zijn weinig klanten, de muziek staat veel te hard en de sfeer is ondermaats. We drinken onze pint rap op en vertrekken. Die zien ons nooit meer … terug.

We keren terug naar het hotel en na wat uitgerust te hebben vertrekken we op zoek naar ons avondeten. Deze keer valt de keuze op Key to Riga, gekend voor zijn typisch Letse keuken. We nemen beiden een hartige zuring soep met hardgekookt ei en knoflookbrood als voorgerecht en een zalm steak met hazelnoten in roomsaus als hoofdgerecht. We spoelen door met een Zuid Afrikaanse Hazy View witte wijn. Die kennen we al van vroeger. Voldaan maken we nog een ommetje alvorens terug te keren naar het hotel. Overal lopen verklede kinderen rond. Halloween wordt hier blijkbaar ook gevierd. Al bij al een geslaagde dag.

Woensdag 1 november 2017
Vroeg wakker deze morgen. Bernard blijkbaar ook. Hij staat als eerste op om zich te douchen. Als we buiten kijken ziet het er niet goed uit. Het is zwaar bewolkt en het regent licht. Na het gebruikelijke zeer verzorgde ontbijt trekken we onze wandelschoenen aan, halen de paraplu boven en starten onze ochtendwandeling door de oude stad.

Het indrukwekkende astronomische uurwerk op de facade van het Zwarthoofdenhuis toont de dierenriem, de maanfasen, de tijd en de datum.Op het Raadhuisplein zijn ze de stellingen aan het Zwarthoofdenhuis aan het afbreken. Hier is 1 november geen feestdag en wordt er normaal gewerkt. De Zwarthoofden waren een invloedrijke gilde die overwegend bestond uit ongetrouwde kooplieden. Ze organiseerden feesten, carnaval optochten en stonden in voor de verdediging van de stad. Het indrukwekkende astronomische uurwerk op de facade toont de dierenriem, de maanfasen, de tijd en de datum. We wandelen nog even langs het kanaal in de omgeving van de Nationale Opera. Dan wordt het tijd om ons naar het Bezettingsmuseum te begeven voor onze tweede dag Hop On Hop Off.

Het blijft maar voort miezeren en we zitten het volledige parcours nog eens uit op de bus. Op het einde houd het eindelijk op met regenen en we stappen af aan het station. We lopen eerst onder de treinviaduct naar de Moskouse voorstad. We wandelen richting Academie der Wetenschappen dat huist in een typisch Russisch gebouw in ‘suikerbakkersstijl’.  Het lijkt inderdaad wat op een reusachtige taart. We betalen 5€ pp om met de lift naar de 15de verdieping te gaan. Daarna volgen nog wat trappen naar de 17de verdieping waar het uitkijkplatform is. Dit is heel wat hoger dan de uitkijk op de Sint Petrus kerk. Jammer dat het zo bewolkt is, gisteren moet dit hier prachtig geweest zijn.

Buiten aan de voormalige zeppelin hangaars van de centrale markt worden naast groenten en fruit ook mooie bloemen en bloemstukken te koop aangeboden.We wandelen nu naar de Centrale Markt. In vier voormalige Zeppelin hangaars worden hier vlees, vis, kaas en groenten aan de man gebracht. Rond de overdekte hangaars zijn er buiten nog allerlei standjes waar nog groeten en fruit worden verkocht. Ook is er een uitgebreide sectie met vele kleurrijke bloemen en kunstig gemaakte bloemstukken. Verder zien we nog vele kleren en lederwaren tegen onwaarschijnlijk lage prijzen. Namaak ?

De rode bakstenen pakhuizen van Spikeri werden onder impuls van UNESCO van de ondergang gered. Nu vindt de jonge cultuurscene hier een onderkomen.Er vlak bij liggen de deels gerestaureerde rode bakstenen pakhuizen Spikeri. Hier heeft zich de jonge cultuur scene van Riga gevestigd. Deze typische baksteenhuizen werden door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Dat was de impuls om de vervallen buurt te restaureren en een nieuwe bestemming te geven. Het is tijd om iets te gaan eten. We keren terug richting station naar Cili Pizza in het Stockmann winkelcentrum. Bij een halve liter lokaal bier eten we een pizza Quadro Stagione (F) en een kaas snack (B). Daarna gaan we buiten wachten op de volgende bus die maar niet wil komen. Uiteindelijk komt hij toch aan met 45 minuten vertraging. Het is ondertussen weer licht beginnen regenen.

Zoals in vele steden vind je langs het kanaal een brug met hangsloten die verliefde koppeltjes hier achterlieten.We stappen af aan het Kronovalda Park en wandelen langs het Nationaal Theater van Letland. We volgen het kanaal door het park richting Nationale Opera. Dan wordt het stilaan tijd voor onze Guinness. We gaan op zoek naar Maloney’s Pub van onze Guinness in Riga kaart. Die blijkt dus niet meer te bestaan. Bummer 🙁 Dan maar een tweede poging naar Donegan’s Pub. Die is er wel nog en bovendien open. We bestellen ons rap een pint en genieten. We volgen ondertussen nog wat vrouwen basketbal op één van de vele schermen. Daarna keren we terug naar het hotel om nog wat te relaxen.

We vertrekken rond 19u terug naar de oude stad op zoek naar ons avondeten. Het is opgehouden met regenen. De keuze valt op Melna Bite. We nemen beiden een hartige tomatensoep met groeten, bonen, kaas en pesto. Als hoofdgerecht traag gekookte stierenwangen in de rode wijn met puree (B) en varkensmedaillonnetjes met pasta, spinazie en champignons (F). We spoelen het door met een Valpolicella rode wijn uit Verona. Lekker en zijn 74,30€ waard. Daarna maken we nog een avondwandeling en keren via een omweg terug naar ons hotel. Toch nog best een geslaagd einde van een ietwat sombere dag.

Donderdag 2 november 2017
Redelijk goed geslapen met een onderbreking terwijl Bernard een bos aan het omzagen was 😉 Rond 7u opgestaan en na de douche gaan we vroeg eten. Het is nog heel kalm in de ontbijtzaal. We genieten op het gemak van het ontstekende ontbijt; er zijn zelfs zalm toostjes vandaag. Lekker. Daarna bekijken we onze opties voor vandaag. Daar er nogal wat regen voorspeld wordt spelen we op veilig. We gaan voor het Bezettingsmuseum in de voormiddag, gevolgd door een lunch in Donegan’s Pub. In de namiddag staat dan het Spoorwegmuseum gepland aan de overkant van de rivier.

Bernard zonder schaakpartner en schaakstukken in de tuin van Wöhrmann. Het weer zal er wel voor iets tussenzitten.Zo gezegd, zo gedaan. We vertrekken rond 8u30, na eerst nog een tafel gereserveerd te hebben in het panoramisch restaurant van ons hotel. We kunnen morgen toch niet vertrekken zonder eerst eens de lokale keuken te hebben geproefd. Het is reeds licht aan het motregenen en de lucht is grijs en mistig. Dat belooft niet veel goeds. We wandelen eerst naar de tuin van Wöhrmann. In dit populaire park is er een kleine concerthal waar regelmatig muziek wordt gemaakt en lezingen worden gehouden. Op de banken in het park wordt geschaakt bij goed weer. In het midden van een mooie rozentuin staat een obelisk ter ere van de gulle schenker van deze tuin aan de stad : de weduwe Anna Gertrude Wöhrmann.

Als het 10u begint te naderen wandelen we richting Bezettingsmuseum. Daar aangekomen zien we dat het pas om 11u opengaat. Bummer 🙁 We besluiten dan maar om onze museumbezoeken om te wisselen. We zetten de wandeling naar de overkant van de Daugava rivier in. Het begint ondertussen harder te regenen en kunnen onze paraplu goed gebruiken.

In het spoorwegmuseum zijn heel wat interactieve displays te vinden. Hier kun je zelf een bericht invoeren die dan omgezet wordt in morse.Het spoorwegmuseum is gelukkig wel om 10u open gegaan. Na het betalen van de 2.5€ toegang bekijken we eerst de tentoonstelling van allerlei oude gebruiksvoorwerpen. Er is onder andere een interessante voorstelling over het meer dan 200 jaar gebruikte systeem om treinbotsingen te vermijden. Het van oorsprong Britse systeem werkt met het doorgeven van een baton (stok), heel vergelijkbaar met de 4x 100m estafette sprint nummers. Verder zijn er prachtige miniatuurtjes van stationsgebouwen. Het geheel is heel educatief gericht en dat is waarschijnlijk ook de reden dat er een klas leerlingen met hun juffen aanwezig was. In een andere zaal zien we een uitgebreide modelspoorbaan. Er staat ook een volledig gerestaureerde smalspoor stoomtrein, met een interessante documentaire over de geschiedenis en restauratie van deze trein. Verder zien we ook heel wat oude uniformen, controlekasten, telefoon installaties, …

Buiten het spoorwegmuseum staan heel wat locomotieven opgesteld. De meeste zijn van Sovjet makelij; deze is een electrisch exemplaar met de beeltenis van Lenin vooraan.De grootste verzameling locomotieven is echter buiten te vinden. Een aantal stoom-, diesel- en elektrische locomotieven en treinstellen staan broederlijk naast elkaar. Velen zijn van Russische makelij; één heeft zelfs de beeltenis van Lenin vooraan. Ondertussen is het middag geworden en we steken terug de rivier over voor de lunch in Donegan’s Pub. Er zit reeds heel wat volk, maar daar krijgen we te horen dat de keuken gesloten is. Blijkbaar doen ze enkel ontbijt. Dubbele bummer 🙁 We besluiten dan maar terug naar Paddy Wheelan’s Irish Pub te gaan. Daar is het heel druk en veel van de gasten zijn aan het eten. Yes! We vinden nog een plaatsje helemaal achterin de pub en wachten geduldig op bediening. Het is duidelijk het middag rush uur en het duurt lang voor we onze Guinness kunnen bestellen. Uit het menu kiezen we voor een zalm spies (B) en een Fish and Chips (F). Na nog ruim een kwartier krijgen we eindelijk ons eten. Heel lekker en ruime porties. Gelukkig hadden we onze Guinness reeds vroeger gekregen 🙂

In het Bezettingsmuseum krijgen we een mooi multimedia overzicht van de bezetting van Letland door de Russen, gevolgd door de nazi’s tijdens WOII en daarna terug de Russen.We rekenen af en trekken nu naar het Bezettingsmuseum. Het regent nog steeds goed door. De toegang tot het museum is gratis maar er wordt gevraagd om een donatie te doen bij het verlaten van het museum. De bezetting van Letland door de Russen, gevolgd door de nazi’s tijdens WOII en daarna terug de Russen, wordt mooi gedocumenteerd door fotomateriaal, teksten en video (in meerdere talen). Heel leerrijk om te zien dat de Letten zelf onder de bezetting nooit hun drang naar onafhankelijkheid verloren hebben. We droppen 5€ in de donatiebus en vertrekken.

Buiten regent het nog steeds en we keren wat vroeger dan gepland terug naar het hotel voor een lange siësta. Voor we gaan eten in het hotel nemen we nog vlug een douche om ons te verfrissen. Het gloednieuwe restaurant op de vijfde verdieping biedt inderdaad een mooi panorama op de ons omringende torens van Riga. Alleen is er vanavond nogal wat mist. We wisselen onze bons voor een welkom drink uit voor een glas chardonnay en bestuderen ondertussen het menu. Bernard gaat voor octopus confit als voorgerecht en Atlantische tarbot als hoofdgerecht. Ik ga voor de geitenkaas terrine en de gegrilde tonijn. We spoelen dit door met een Chileense Chardonnay. Ruime porties en heel lekker. Er is geen plaats meer voor een dessert 😉 We rekenen af en trekken ons terug op onze kamer. Geen wandeling vanavond, dat hebben we reeds overvloedig gedaan vandaag.

Vrijdag 3 november 2017
We staan rond 7u15 op. Na de douche gaan we ontbijten. In tegenstelling tot de voorbijgaande dagen is er reeds heel wat volk in de ontbijtzaal. Na het weeral lekkere ontbijt gaan we terug naar de kamer en pakken onze valies. We checken uit en betalen onze kosten van de minibar (20€ ofte 4 Jameson’s). We laten onze bagage achter aan de receptie en vertrekken voor een laatste wandeling door de stad.

De mooist gerestaureerde houten huizen van Riga vind je terug in de Timmermanstraat dicht bij de evangelische Sint Paulus kerk even ten noorden van het station.Dit keer gaat het naar het ‘houten Riga’,  een buurt even ten noorden van het station dat gekend is voor zijn vele houten huizen. We lopen eerst nog even het station zelf binnen waar het heel druk is. We zetten onze weg verder door de Avotu iela waar we reeds vele houten huizen zien, die zich meestal in erbarmelijke staat bevinden. In de Murnieku iela (Timmerman straat) dicht bij de evangelische Sint Paulus kerk zijn er echter al heel wat gerestaureerd en deze straat oogt inderdaad wel apart. Op het einde van de straat staat een bronzen monument van de schoorsteenveger en de metselaar (en niet de timmerman zoal vermeld staat in de Merian Live! reisgids). Hier zouden veel foto’s genomen worden met jonge bruidsparen.

We zakken af naar de tuin van Wöhrmann waar we even verpozen op een bank aan het speelpleintje. Dit is druk bezocht door een peuterklasje met hun juffen. Het kleine grut is goed ingepakt en amuseert zich geweldig. Daarna gaan we nog even naar de rozentuin met de obelisk ter ere van de weduwe Wöhrmann die deze tuin schonk aan de stad. We wandelen verder richting oude stad. We willen nog even de Dom kathedraal van binnen bekijken.

Het imposante orgel uit 1884 met zijn 6700 pijpen produceert een overweldigende klank. Orgelspelers van over de hele wereld geven hier concerten.We betalen 3€ pp en zien het sobere interieur van de Dom, wel met veel houtsnijwerk en mooie brandramen. Het indrukwekkende orgel is deels onzichtbaar wegens restauratie. We merken ook dat de centrale pilaren en de koepel met metalen bouten en spanten verstevigd zijn. Blijkbaar is de kathedraal toch niet zo stevig gebouwd. We bezoeken ook nog even de kloostertuin, waar een joelende bende kleuters en peuters zich uitleven. Het leven is toch prachtig op die leeftijd. In de galerij rond de kloostertuin vinden we nog allerlei artefacten van stenen sculpturen tot oude kanonnen en kanonskogels.

In de kloostertuin van de Dom leeft het kleine grut zich uit. Het leven is toch mooi op deze leeftijd :-)Daarna is het tijd om te gaan eten. We willen nog een laatste Guinness voor we naar huis gaan en dus gaat het richting Paddy Wheelan’s Irish Pub. We zijn deze keer voor de middag drukte en er is nog ruim plaats. We bestellen ons een Fish and Chips (B) en een gevulde kippenborst met spek en geglazeerde groentjes (F) en uiteraard de pint(s) of Guinness, elk 2 stuks deze keer. Op één been kan je niet blijven staan 🙂 Daarna rekenen we af en keren terug naar het hotel. We recupereren onze bagage en bestellen een taxi naar de luchthaven. Deze komt enige tijd later aan en de Baltic Taxi brengt ons in geen tijd op onze bestemming tegen de standaard tarief van 15€. We geven er 20.

We vliegen bij de ondergaande zon met een AirBaltic propeller vliegtuig veilig terug naar huis. Het is mooi geweest :-)Daarna relaxen we nog wat in de vertrekhal tot het tijd is om door de controles te gaan. Daar moet Bernard één van zijn aanstekers afgeven, dat is inderdaad een gevaarlijk wapen. Geen nood, hij heeft nog een reserve. Dan moeten we nog een tijdje wachten aan gate C2. We kopen nog 2 sloffen sigaretten voor Bernard, die zijn hier de helft goedkoper als in België. We stappen dan op een wat kleiner vliegtuig met propellers, maximum 80 passagiers. We vertrekken op tijd en de vlucht verloopt kalm en zonder turbulentie. We komen een 10 tal minuten vroeger dan gepland aan in Brussel en na even wachten in de aankomsthal worden we opgepikt door onze taxi. Het is druk op de autostrade; op de ring is er wat file maar die valt nogal mee. De vakantie periode zal hier wel voor iets tussen zitten. We nemen rond 20u afscheid van onze taxichauffeur en daarna brengt Bernard me terug naar Ingelmunster. Home Sweet Home 🙂Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Riga