Praag


Praagse burcht aan de Moldau, TsjechiëVan 31 oktober tot 4 november 2011 waren we te vinden in Praag, de hoofdstad van Tsjechië.

Daar ontdekten we onder andere het volgende : Hradcany (Strahov klooster, Loreta heiligdom, Karelsbrug, St Nicolaas kerk, Praagse Burcht), Kleine Zijde (John Lennon muur, Kampa eiland, Petrinheuvel),  Oude Stad (Clementinum, Oude stadsplein,  Kruittoren, Gemeentehuis, Republiky plein, St Jacobskerk), Joodse wijk (Oude nieuwe synagoge, Joods raadhuis), Nieuwe Stad (Nationaal Theater, Dancing house, Wenceslasplein, Nationaal Museum).

We deden ook nog een uitstap naar Kutna Hora.

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Praag : een introductie

Het lijkt of de tijd stil heeft gestaan in de Zlaté Mesto (Gouden Stad). Praag is nauwelijks aangetast door de effecten van oorlog of natuurrampen. De stad staat vol met schitterende middeleeuwse paleizen, kastelen, kerken en kathedralen. Het beroemde gouden straatje, nabij de burcht van Praag, is een romantisch straatje met middeleeuwse huisjes in vrolijke kleuren. Het kasteel is het meest opvallende monument van de stad. Opgetrokken uit diverse bouwstijlen en een complex aan paleizen dat zich het grootste mag noemen ter wereld. Een ander hoogtepunt is het Oude Stadsplein. Hier zal je je ogen uitkijken. Je vindt hier een groot aantal prachtige bezienswaardigheden. Het oude raadhuis met een astronomische klok, de St. Nicolaaskerk, Tynkerk en het Kinskypaleis uit 1765, zijn zeker een bezoek waard. Voor de boekenworm is het Strahovklooster met maar liefst 130.00 boeken en Bijbels in alle talen een indrukwekkend geheel. Er hangt binnen een bijzondere sfeer door de vele fresco’s op de ovale plafonds. Naast dit alles is er nog een scala aan musea. Bijvoorbeeld het Nationaal Museum van Praag met zo’n 20 miljoen voorwerpen of het speelgoed museum. Breng een bezoek aan het Joodse museum. Hier is ook de Joodse wijk Josefov, met een bijzonder oude begraafplaats op een heuvel. De oudste synagoge van Europa is hier tevens te vinden.

Tussen al dit nostalgisch erfgoed gaat ook een wereld schuil met trendy clubs, bars en chique winkeltjes. Ook vind je er misschien wel de beste discotheken van Europa. Het vijf verdiepingen tellende Karlovy Lazne is een hippe club die de plaatselijke jongeren en toeristen uit alle windstreken trekken. Lekker shoppen in de internationale fashionwereld is ook een must. Alle grote merken maar ook nog niet ontdekte designers (tegen betere prijzen) zijn er te vinden; je kan er je hart ophalen.
Laat je in een boemeltram rondrijden door deze geweldige openluchtattractie en ontdek al de magie die Praag heeft.

Bezienswaardigheden

Gouden straatje
Golden laneDe kleine 16e eeuwse huisjes in het Gouden Straatje, Zlatá ulička, zijn ontstaan na de aanleg van de noordelijke muur van het kasteel. Op het moment is het straatje het laatste restant van de kleinschalige architectuur van de Praagse burcht. Het verhaal gaat dat de huisjes bewoond werden door kasteelbedienden die vermoedelijk goud smeedden.

De huisjes werden tot de Tweede Wereldoorlog bewoond. Al tijdens de Eerste Republiek werd ervoor gezorgd dat het karakteristieke van de straat bewaard bleef. Het huis op nummer 20 laat het beste zien hoe een 16e eeuws huisje eruit zag. Het oorspronkelijke formaat van de woningen wordt het beste weergegeven door het huis op nummer 13. In veel van de huisjes zitten souvenirwinkeltjes. Als je op zoek bent naar een souvenir ben je in deze straat zeker aan het juiste adres!

Kasteel van Praag
Kasteel van PraagHet kasteel van Praag, Pražský Hrad, werd rond 880 door hertog Bořivoj gesticht. Met zijn 70.000 m2 is het het grootste kastelencomplex in de wereld. Het complex bestaat uit verschillende paleizen en kerkgebouwen in verschillende architectonische stijlen. Tijdens de eerste republiek (1918-1938) is het complex grondig gerenoveerd door de architect Josip Plečnik en sinds de Fluwelen Revolutie (1989) zijn er doorlopend reparaties en reconstructies.

Dagelijks vindt ieder uur de wisseling van de wacht plaats. Op het middaguur gaat dit gepaard met een fanfare en vlaggenceremonie op de binnenplaats.

St. Nicolas Kerk
St. Nicolas ChurchDeze barokke kerk uit 1735 is versierd met beeldhouwwerken van Antonín Braun. Pas vanaf 1901, toen het Krenn House werd gesloopt, werd de mooie gevel pas zichtbaar voor de rest van het oude stadsplein. Het interieur is geïnspireerd op de St. Louis-des-Invalides in Parijs. Toen keizer Jozef II in 1781 alle kloosters zonder sociale functie sloot, is alle decoratie binnenin de kerk verwijderd.

Tussen 1870 en 1914 werd de kerk Russisch-Orthodox. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Tsjechische leger in de kerk gestationeerd en werden kunstenaars aan het werk gezet om de kerk te restaureren. Na de oorlog werd de kerk overgedragen aan de Tsjechische hussieten beweging, die de kerk tot nu toe in beheer heeft. In de kerk worden naast kerkdiensten ook klassieke concerten gehouden.

Karelsbrug
Charles BrugDe Charles Brug is een van de bezienswaardigheden in Praag die je gezien moet hebben. De gotische brug van steen is de oudste brug over de rivier de Moldau en is gebouwd tussen 1357 en 1402. Voordat de Charles Brug gebouwd werd lag op dezelfde plek een andere brug: de Judith Brug. Deze brug, gebouwd in 1172, was de eerste stenen brug over de Moldau. Tijdens een overstroming in 1342 werd de brug echter weggespoeld en is de Charles Brug ervoor in de plaats gekomen.

Vanaf de 17e eeuw is de brug versierd met barokke beelden. De beelden, inmiddels zijn het er 30, zijn allen kopieën. De originele beelden kunnen in het Lapidarium museum bekeken worden. Verder staat aan beide kanten van de brug een toren. Aan de kant van de oude stad staat de Staroměstská věž, aan de andere kant de Malostranská věž. Vanuit beide torens heb je een prachtig uitzicht over Praag.

Er is altijd wat te doen op de brug. De brug is een trefpunt voor kunstenaars, muzikanten en verkopers van souvenirs. ‘s Avonds heb je een adembenemend uitzicht op het verlichte kasteel van Praag. Als je de brug een keer voor jezelf wilt hebben kun je het beste ‘s nachts of heel vroeg in de ochtend komen.

Praag Nationaal Museum
Praag Nationaal MuseumHet Nationaal Museum van Praag, ook wel Národní muzeum genoemd, is het grootste museum van de Tsjechische Republiek. Het museum is in 1818 opgericht door Kaspar Maria Sternberg. In het museum vind je de geschiedenis van de Tsjechische cultuur, wetenschap en onderwijs.

Het museum bestaat uit 5 gespecialiseerde onderdelen: het Museum voor Natuurwetenschappen, het Historisch museum, de Bibliotheek van het Nationaal Museum, het Náprstek Museum voor Aziatische, Afrikaanse en Amerikaanse culturen en het Tsjechisch Museum voor muziek. De verschillende instituten zitten verdeeld over de stad.

bron : travelagenda.nl


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *