Peru – schatkist van de Inca’s 3


Machu Picchu, PeruDeze VTB groepsreis (van 12 juli tot 2 augustus 2012) was onze eerste kennismaking met Zuid-Amerika. Onze deskundige gids was André Dewalsche.

Gedurende bijna 3 weken werden talrijke hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk) aangedaan : Lima (Huaca Pucllana, museum Rafael Larco Herrera),  Caral, Casma, Chanquillo, Sechin, Trujillo (Huaca del Dragon, piramides van Zon en Maan, Chan Chan), El Brujo, museum Tumbas Reales del Senor de Sipan, Chiclayo, Paracas, boottocht Ballestaseilanden, Ica, oase Huacachina, Arequipa (Santa Catalina klooster, museum Santuario Andino), Canon del Colca, Sillustani (Chullpas), Puno, boottocht Titicacameer, Racchi, Cuzco, Heilige vallei (Chinchero, Moray, Marras, Ollantaytambo), Yucay, Aguas Calientes, Machu Picchu.

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Inca’s

De Inca’s waren een indianenvolk dat vanaf de dertiende eeuw leefde in een gebied rondom hun hoofdstad Cuzco in het huidige Peru. Vanaf 1438, toen Pachacuti als negende Sapa Inca (de benaming voor de Inca-heerser) de troon besteeg, begonnen de Inca’s aan een ongekende expansie in het moeilijk begaanbare Andesgebied. Tachtig jaar later, tijdens de regeerperiode van Huayna Capac, strekte de macht van de Inca’s zich uit van het uiterste zuiden van Colombia tot het noordwesten van Argentinië en Chili, over een lengte van 4000 kilometer. Daarmee was het Inca-rijk in territoriaal opzicht het grootste ter wereld. Schattingen van de bevolkingsgrootte variëren tussen de 7 en 12 miljoen.

Kenmerkend voor het Inca-rijk was de hoge mate van politieke en culturele integratie, waarbij de Sapa Inca als absolute heerser de bindende factor was. Geholpen door een omvangrijk wegennetwerk hielden de Inca-heersers hun rijk onder controle. Hun religie, gebaseerd op de verering van de zonnegod Inti, verspreidde zich over het hele rijk. Dat gold ook voor hun taal, het Quechua, en culturele uitingen als weefpatronen en aardewerk. Met behulp van dwangarbeid realiseerden de Inca-heersers grootschalige bouwwerken, waarvan Machu Picchu het bekendste voorbeeld is. De Inca’s kenden geen formeel schrift, maar via geknoopte touwen (quipu’s) werden wel boodschappen doorgegeven.

De ontdekking van Amerika in 1492 door Columbus leidde uiteindelijk tot de val van het rijk. Enkele honderden Spaanse conquistadores onder leiding van Francisco Pizarro wisten in 1532 de Inca-heerser Atahualpa te gijzelen in Cajamarca en daarmee het rijk te verlammen. Vanwege de goddelijke status van de heerser durfden zijn onderdanen aanvankelijk geen verzet tegen zijn overwinnaars te bieden. Het duurde echter nog tot 1572 voordat de Spanjaarden met de executie van de laatste Inca-heerser, Túpac Amaru, het pleit definitief beslecht hadden. Besmettelijke ziektes uit de Oude Wereld hadden ondertussen een verwoestende uitwerking op de inheemse bevolking uitgeoefend.

bron : wikipediaEen reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Peru – schatkist van de Inca’s