Milaan 3


Galleria Vittorio Emanuele, de beroemdste overdekte winkelstraat van MilaanVan 27 tot 31 oktober 2014 bezochten we Milaan, de tweede belangrijkste stad van Italië na Rome. Het is de hoofdstad van Lombardije, één van de meest ontwikkelde regio’s van Italië. De stad zelf heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners, maar met de omliggende stedelijke gebieden erbij gerekend komt men op vier miljoen.

Milaan is een centrum van de kledingindustrie en (samen met Parijs) toonaangevend op het gebied van de haute couture. Versace en Armani hebben er hun thuisbasis. Milaan is de belangrijkste zakenstad van Italië. De Italiaanse beurs is hier bijvoorbeeld gevestigd, evenals het uitgestrekte tentoonstellings- en beursterrein Fiera Campionario. Het is een welvarende en bruisende stad. Grote bedrijven in of bij Milaan zijn Alfa Romeo en Pirelli.

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Reisverslag

Dag 1 - maandag 27 oktober 2014
Om 3u15 worden we opgehaald met de taxi. Met de slaap in de ogen komen we ruim op tijd aan in Zaventem en kunnen meteen door de controle (leve de online check-in 🙂 ) Nog een chocoladekoek en een kop koffie en stipt om 6u35 vertrekt het vliegtuig richting Milaan Malpensa. Aankomst om 8u in een zonnig Malpensa en meteen met de Shuttle bus naar Milaan. De rit duurt wat langer wegens de files bij het binnenrijden van het centrum. Het valt meteen op dat de auto en de motorfiets koning zijn in de metropool. De chauffeurs luid toeterend en op zijn Italiaans theatraal gestikulerend. Met de metro naar het oude centrum waar het Straf hotel gelegen is in de schaduw van de Dom.

Na het inchecken en het afleveren van de bagage (de kamer is nog niet klaar) kunnen we beginnen met onze eerste verkenning. Gelukkig zijn vele gedeeltes van het oude stadcentrum verkeersvrij. Dat is ook wel nodig voor de massa toeristen die hier rondlopen. We beginnen uiteraard met het nabijgelegen Duomo plein en de indrukwekkende kathedraal Santa Maria Nascente met op de 108 m hoge toren het vergulde beeld van Maria. Verder op het plein zien we het ruiterstandbeeld van Victor Emanuel.
Op het nabijgelegen Mercanti plein staat het delle Ragione paleis dat vroeger dienst deed als stadhuis. Daarna gaat het naar het wereldberoemde operahuis Scala met zijn bekende componisten en vertolkers : Verdi, Bellini, Puccini, Callas, Toscanini, … Het standbeeld van de beroemdste inwoner van Milaan Leonardo da Vinci op het plein ernaast wordt gerestaureerd en is onzichtbaar 🙁 Daar tegenover staat het Palazzo Marino dat nu dienst doet als stadhuis.

Na een lichte en gezonde lunch (slaatje) in Brek zetten we onze verkenningstocht voort. We bezoeken de immense vesting Castello Sforzesco met zijn burchtgrachten, ophaalbruggen en 4m dikke muren. Daar achter ligt het Sempione park in de stijl van een Engelse tuin. Rondom dit park liggen nog het Aquarium, de Arena (een amfitheater in klassieke stijl), de Vredesboog en de Branca toren met bovenaan een prachtig uitzicht op Milaan.
Op de terugweg naar ons hotel kuieren we nog door de meest exclusieve winkelgalerij Victor Emanuel waar we ons kunnen vergapen aan de chiqueste winkels van Armani, Versace, Prada, Gucci, Louis Vuitton met hun mooie vitrines en duizelingwekkende prijzen.

Na een frisse douche zijn we klaar voor een apertief (of 2) in de irish pub O’ Connell. We hebben geluk: de aperitiefhapjes zijn gratis, de Guinness niet (6€). We besluiten nog een snack te nemen maar ons italiaans is ontoereikend en krijgen voor 18€ een bord met 6 broodjes gerookte zalm voorgeschoteld 🙁
Daarna keren we terug naar het hotel en gaan vroeg slapen; het was immers een lange dag.

Dag 2 - dinsdag 28 oktober 2014
We staan op met een stralende zon en na een stevig ontbijt wandelen we naar het Castello plein, start van de Hop On Hop Off bus. Na de aanschaf van ons ticket (25€ voor 3 routes, 48u geldig), starten we met de rode route en zien achtereenvolgens :

 • Het Cadorna station waar het monument “Needle Thread and Knot” in het oog springt. Hier kan je ook de Shuttle trein nemen naar Malpensa.
 • De mooie renaissance kerk Santa Maria delle Grazie waar het beroemde schilderij “Het Laatste Avondmaal” van Leonardo da Vinci veel bezoekers trekt.
 • De Sint Ambrosio kerk waar een antiekverkoop gaande was.
 • Het kanalendistrict Navigle. Deze zijn echter drooggelegd wegens restauratie werken. Er is alleen modder en veel vuilnis in de beddingen te zien 🙁
 • We lunchen in Sabia d’Oro
 • De San Lorenzo basiliek; de oudste en meest majestueuze kerk van het christendom met ervoor een zuilenrij van 16 marmeren Korintische zuilen.
 • De universiteit Statale, waar rechten en humane wetenschappen worden onderwezen. Daarnaast de Velasca toren, de eerste wolkenkrabber (99 m) van Milaan, gebouwd van 1951 tot 1958.
 • Het Indro Montanelli park met het Nationaal Historisch museum, het planetarium en de mooie fontein.
 • China Town, het district van de chinese gemeenschap van Milaan met zijn vele restaurants.

We doen vervolgens de blauwe route. Die komt achtereenvolgens langs :

 • Het Sempione park met de Branca toren en de Vredesboog die we gisteren reeds verkend hebben.
 • De arena; een amfitheater in klassieke stijl. Hier werden vroeger de voetbalwedstrijden van AC Milan en Internazionale gespeeld (de 2 clubs van Milaan). Sinds de bouw van het San Siro stadion worden hier nu vooral atletiek wedstrijden en muziek evenementen gehouden.
 • De Garibaldi poort en het wolkenkrabber district.  De hoogste is het Unicredit torengebouw (216m inclusief de 81m hoge piek). Het hoogste bewoonbare torengebouw is de Palazzo Lombardia met zijn 161m en huisvest het bestuur van de provincie Lombardië.
 • Het monumentale centraal station (36m hoog, 206m lang) in Art Deco stijl met perronkoepels uit ijzer en glas. Ernaast de Pirelli toren.
 • Het Indro Montanelli park met het Nationaal Historisch museum, het planetarium en de mooie fontein.
 • San Babila district met zijn kerk en zijn chique winkelstraten.
 • Het Duomo plein met de kathedraal en de Victor Emanuel winkelgalerij.
 • Het Scala theater
 • Het Brera district met de mooie San Marco kerk en zijn vele restaurantjes.

Vervolgens krijgen we dorst en gaan aperitieven in de irish pub O’ Connell. Na een verfrissende douche in het hotel gaan we dineren in Mozarella e Basilico. Een echte aanrader 🙂 Na een rustige avondwandeling keren we terug naar het hotel voor een welverdiende nachtrust.

Dag 3 - woensdag 29 oktober 2014
We worden gewekt met een mooie blauwe hemel en een stralende zon. Na een lekker ontbijt bezoeken we eerst de Duomo Santa Maria Nascente basiliek. De gevel is versierd met meer dan 2300 beelden. De massieve bronzen deuren tonen scenes uit de geschiedenis van Milaan. De basiliek van 158m op 56m heeft een toren van 108,5m met daarop een verguld beeld van de Madonnina. Rugzakken en tassen worden aan de ingang gecontroleerd door Italiaanse militairen in uniform. Het massieve dak steunt op 52 dikke pijlers. De mooie marmeren vloer, het hoogaltaar en de brandramen zijn de moeite waard. Boven de basiliek bevinden zich marmeren dakterassen met 135 pinakels. Je kan omhoog via de lift (12€) of via 500 trappen (7€). De keuze was rap gemaakt 🙂 Dit is een absolute aanrader !!! Je blijft gewoon foto’s nemen als een gek. Van hier heb je ook een prachtig uitzicht op de stad.

Vervolgens wandelen we naar het Castello plein, start van de Hop On Hop Off bus voor de resterende groene route. Die komt achtereenvolgens langs :

 • Het Aquarium, de Arena en China Town die we reeds een aantal maal gezien hebben.
 • De Monumentale Begraafplaats. Een zeer eigenwijze laatste rustplaats met meer dan levensgrote beelden maken van dit kerkhof een openluchtmuseum.
 • AC Milan museum
 • Het congres centrum Mico (Milano Congressi) is het grootste van Europa : capaciteit 17.000 in 70 zalen.
 • Lido sport- en welness centrum
 • San Siro voetbalstadium, thuisbasis voor de 2 stadsclubs. Wanneer AC Milan thuis speelt, draagt het de naam San Siro (genoemd naar de stadswijk), terwijl wanneer Inter thuis speelt het ‘Stadio Giuseppe Meazza’ heet. Heel indrukwekkend gebouw met een capaciteit van 85.000 toeschouwers.
 • Hippodroom met het reusachtige paard van Leonardo (7.3m). Het is gebaseerd op een ontwerp van Leonard da Vinci dat niet kom doorgaan wegens oorlogsomstandigheden. De benodigde 72 ton brons werd gebruikt om kanonnen te gieten. Op de muren rond de hippodroom hebben grafitti kunstenaars van de hele wereld hun kunstwerken achtergelaten, waaronder verschillende voetbalsterren. Heel mooi.
 • We lunchen aan San Siro in een stralend zonnetje met een panini met mozarella, tomaat en sla en een frisse halve liter. Santé 🙂
 • Casa Verdi; het bejaardentehuis voor operazangers en muzikanten van Milaan gebouwd door Giuseppe Verdi.
 • De Santa Maria delle Grazie kerk die we reeds bezocht hebben.
 • Het Sempione park, ook reeds gedaan.

We wandelen naar de omgeving van de universiteit voor een bezoek aan de basiliek van Santo Stefano Maggiore. Hier zijn verschillende aartsbisschoppen van Milaan begraven. Er vlak naast is de San Bernardino alla Ossa kerk. In een kleine zijkapel is een ossuarium. De muren zijn ‘versierd’ met menselijke schedels en beenderen. Een beetje luguber. Het kan echter de vergelijking met het ossuarium van Kutna Hora in Polen niet doorstaan.

We vervolgen onze wandeling naar het Indro Montanelli park. Het park is genoemd naar de Italiaanse journalist van de krant Il Giornale die in 1977 door de Rode Brigades in de benen werd geschoten. In het park bekijken we het Nationaal Historisch museum. Daarnaast zien we het Ulrico Hoepli planetarium. We relaxen tenslotte op een bankje in de zon aan de fontein bij het mooie Palazzo Dugnani. Zalig 🙂

Na een verfrissende douche gaan we dineren in Brek. Gewone eerlijke kost aan een democratische prijs 🙂 Waarschijnlijk de reden dat hier zoveel locals komen eten en minder toeristen. Daarna gaan we de Guinness proeven in The Friends. Die is goed en weldra zit de stemming er goed in. Het is immers voetbal en er wordt luid gesupporterd voor AC Milan.
We keren voldaan terug naar het hotel voor een welverdiende rust.

Dag 4 - donderdag 30 oktober 2014
We staan alweer op met een stralende zon; ongelooflijk voor deze tijd van het jaar 🙂 Na het ontbijt sporen we per metro naar Garibaldi. We maken hierbij gebruik van de MilanoCard (13€), waarmee we gedurende 2 dagen onbeperkt gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer (trein, tram, bus, metro) en daarbij nog korting hebben voor 20 museums.
We wandelen door het wolkenkrabber district met als uitschieter de 216m hoge Unicredit toren. Het hoogste bewoonbare torengebouw is de Palazzo Lombardia met zijn 161m en huisvest het bestuur van de provincie Lombardië.

We wandelen verder naar de Pirelli toren. De 127m hoge toren diende oorspronkelijk als hoofdkantoor voor de bandenfabrikant Pirelli. Tegenwoordig wordt het gebruikt als bestuurskantoor voor de regio Lombardije. Het Centraal station is een enorm gebouw van de hand van architect Ulisse Stacchini, die hier in 1912 een prijsvraag mee won. Zijn werk was geïnspireerd door het Union Station in Washington D.C.. Het ontwerp is hierna diverse malen aangepast en uiteindelijk voltooid tijdens het fascistische bewind van Mussolini, die verlangde dat het gebouw de grootsheid en macht van het regime zou representeren. En dat is aardig gelukt.

Vervolgens sporen we terug naar Garibaldi en bezoeken de Monumentale Begraafplaats van 20.000 m² ontworpen door Carlo Maciachini in 1866. De graven vertellen hier verhalen en de levensgrote stenen beelden maken van het kerkhof een openluchtmuseum. Beroemde mensen liggen hier begraven, oa Giuseppe Verdi. Aan de ingang staat het Famedio, de hoofd gedenkingskapel van het kerkhof.

We lunchen in The Friends met een hamburger van het huis en een lekkere Guinness. Daarna gaan we per metro naar Missori. Van daar wandelen we naar de Allesandro kerk. We gaan verder naar de San Lorenzo Maggiore basiliek. De kerk werd gebouwd aan het einde van de 4e eeuw en is daarmee een van de oudste kerken van Italië. Milaan was toen de hoofdstad van het Romeinse Rijk. De grote koepel werd in de 16e eeuw in barokke stijl herbouwd nadat de originele koepel ingestort was. Voor de kerk staat een zuilenrij met 16 Korintische marmeren zuilen.

We krijgen dorst en sporen naar Porta Genova voor een bezoek aan de ierse pub Murphy’s Law. Murphy slaat een eerste keer toe : ze hebben geen Guinness WTF. We drinken dan maar een Murphy’s Stout, ook zwart maar niet zo lekker. Daarna keren we terug naat het hotel en blijkt dat Murphy een tweede keer heeft toegeslagen : Bernard is zijn rugzak vergeten in de pub. Na een telefoontje gaat hij terug om die te recuperen.

Na een verfrissende douche gaan we dineren in … Brek. Never change a winning team 🙂 We doen een poging om meer te spenderen dan vorige avond, we nemen zelfs wijn erbij, maar het lukt niet : 34€ voor 2 man. We komen terug aan het hotel waar een live optreden in de bar aan de gang is. Ongelooflijk veel volk tot op straat en ongelooflijk veel decibels. Dat zou bij ons niet lukken. In de lobby is het ook druk; er is een bijeenkomst geweest in de congresruimte en de gasten zijn aan het aperitieven. Voor ons is het iets te druk en we trekken ons terug voor de nacht op onze kamer.

Dag 5 - vrijdag 31 oktober 2014
Weeral een prachtig zonnige dag. Na het ontbijt trekken we wandelend doorheen de Brera wijk en bekijken :

 • De Pinacoteca di Brera, een imposant Jezuïetenpaleis met middenin het standbeeld van Napoleon.
 • De San Marco kerk (13de eeuw) met een fresco van de Leonardo school.
 • Het Palazzo Cusani
 • De Santa Maria del Carmine kerk
 • De San Simpliciano basiliek (4de eeuw) met het fraaie fresco ‘Kroning van Maria’ van Ambrogio da Fossano.

We keren rond 11u terug naar ons hotel om uit te checken en onze bagage in bewaring te geven. Daarna gaan we aperitieven met een Guinness bij O’ Connell. We lunchen in Il Cestino. Lekker en snel 🙂 We drinken er zelfs een blonde Grimbergen bij (gebrouwd in Straatsburg Frankrijk)

Daarna doen we ons enige museumbezoek : de Pinacoteca di Brera. Hier hangen mooie schilderijen van diverse Italiaanse (Bellini, Tintoretto, Mantegna, Hayes, …) en Vlaamse schilders (Rubens, Van Dyck, Jordaens, Rembrant, Bruegel, …). Het is na de collectie van het Uffizi van Florence de tweede belangrijkste van Italië.

We pikken vervolgens onze bagage op en sporen met de metro naar het centraal station waar we de Malpensa Shuttle nemen naar de luchthaven. Dit keer gaat het een stuk vlotter dan bij de heenreis en na een snelle hap bij McDonalds kunnen we inchecken. Er is blijkbaar een probleem met de hoeveelheid bagage op de vlucht en mijn handbagage wordt onverbiddelijk ingecheckt als gewone bagage. Na een vertraging van 30 minuten wegens de late aankomst van het vliegtuig kunnen we om 21u30 vertrekken voor een rustige vlucht.

Bij aankomst blijkt mijn bagage echter spoorloos en na het nodige tijdverlies met zoeken en aangifte worden we per taxi terug naar huis gebracht. Al bij al een thuiskomst in mineur 🙁
De bagage wordt 2 dagen later per taxi thuis geleverd. Toch een opluchting want camera en foto’s zaten erin.

U hebt wellicht gemerkt dat we nogal liefhebbers zijn van Guinness. Daarom heeft Effevee bij de voorbereiding van deze trip de map Guinness in Milaan samengesteld. Sláinte 🙂Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Milaan