Malta 5


Zicht op Valetta vanaf Tigné Point, MaltaVan 1 tot 6 november 2015 ontdekken we Malta, één van de kleinste landen aan de Middellandse Zee. Het is slechts 316 km² groot en bestaat uit 3 eilanden : Malta, Gozo en Comino. Het eiland Malta (246 km²) is tijdens de zomermaanden heel geliefd als zonvakantie bestemming en jaarlijks komen er dan ook 1 miljoen toeristen naar de grote strandresort hotels. Gozo is heel wat kleiner (67 km²) en trekt vooral de toeristen aan die op zoek zijn naar rust, cultuur en natuur. Comino is nog kleiner (3 km²) en telt slechts 5 vaste bewoners.

We maken uitgebreid kennis met de hoofdstad Valetta en maken een fascinerende boottocht door de Marsamxett en de Grote haven, de twee natuurlijke havens van Malta. Verder verkennen we het eiland met de Hop On Hop Off bus. Tenslotte maken we ook nog een daguitstap naar het kleinere zustereiland Gozo.

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Reisverslag

Zondag 1 november 2015
Bernard opgehaald om 15u. Onwaarschijnlijk stralend nazomerweer voor 1 november. We rijden naar Tielt waar de trein stipt op tijd vertrekt. Aankomst op de luchthaven om 17u45. Je moet nu je treinticket inscannen om de luchthaven binnen te raken. Kwestie van te controleren of de diabolo taks betaald is 🙁

Direct kunnen inchecken en vlot door de security controle. Daarna in afwachting nog een belegde sandwich verorberd want we zullen in het hotel geen avondeten meer krijgen. Daarna naar onze gate waar we een BV zien zitten. Yves Leterme no less. Gaat die ook naar Malta? Blijkt van niet want even later is hij verdwenen.

Vlotte boarding en stipt op tijd vertrekken we. Rustige vlucht met op het einde nogal wat turbulentie en wat krijsende peuters. We krijgen als snack een nogal smakeloos broodje vis met een bijna ondrinkbaar flesje water 🙁 We landen stipt op tijd om 22u30 in Malta.

We gaan bij de bagageclaim de shuttle transfer naar ons hotel boeken. Ticket retour voor 2 man kost 24€. Daarna nog wat wachten tot de planning gemaakt en het busje vol is. We worden keurig afgeleverd voor het Victoria hotel in Sliema en krijgen een voorlopige (zeer luxe) kamer, met 2 balkons, 2 tv’s, een salon en een super kingsize bed. Blijkbaar was er een overboeking. Om middernacht kunnen we eindelijk relaxen. Uitpakken is niet nodig want morgen krijgen we toch een andere, hopelijk even goede kamer 😎

Maandag 2 november 2015
Rond 7u opgestaan en gedoucht. We vinden een brief aan de kamerdeur met het nieuws dat we nog een dag langer onze luxe kamer mogen houden 😎 We gaan naar het restaurant voor een Engels ontbijt met alles erop en eraan. Ruime keuze en lekker.

Vervolgens trekken we de wandelschoenen aan en vertrekken richting promenade. Het is prachtig weer maar er staat veel wind. We besluiten een haven bootcruise te doen en kopen 2 ticketjes van een sympathieke verkoper, die bovendien nog uitstekend Nederlands spreekt.

We wandelen verder naar het waterfront waar de Valetta ferry en de cruiseboten vertrekken.  We fotograferen als gekken. Als het startuur van de bootcruise nadert, blijkt dat er teveel wind staat; de ferry’s zijn afgelast, alsook de bootcruises. Dikke pech 🙁

We besluiten dan maar eerst Valletta te bezoeken. Wegens de afgelaste ferry zijn de bussen naar Valetta overvol en met wat vertraging kunnen we onze verkenning beginnen.

We beginnen met de St Jans-co kathedraal met zijn overweldigende barokke interieur. De kathedraal is gewijd aan Johannes de Doper, beschermheilige van de Johanieter orde die zich van oudsher bezig houdt met ziekenzorg.

Vandaar flaneren we verder door het stadje naar het St Elmo fort, genoemd naar de beschermheilige van de zeevaarders. Het machtige fort ligt op het puntje van het schiereiland Sciberras en bewaakt zowel de Marsamxett haven als de Grand Harbour.

We wandelen verder naar de Siege Bell, een monument ter ere van de vele gesneuvelden van WO II. Malta was van grote strategische waarde tijdens WO II en werd daardoor ook veelvuldig gebombardeerd en de toevoerlijnen werden afgesneden. Dit resulteerde in een grote hongersnood in 1942. Pas na de overwinning van de Britten in El Alamein in Egypte kwam de blokkade ten einde.

Daarna bezoeken we de beneden Barracca tuinen, waarna we vlakbij een fish & chips verorberen samen met de Guinness, wel één uit blik. Smaakt toch niet als het origineel 🙁

We vervolgen onze ontdekking en wandelen door de boven Barracca tuinen met het langgerekte terras en zuilengalerij. Van hier heb je een prachtig zicht op de Grand Harbour en de ‘Three Cities’ aan de overkant.

Daarna gaat het langs de imposante Auberge de Castille, dat nu de ambtszetel is van de minister-president. We wandelen verder naar het Republic plein en het Paleis van de grootmeester, waar het Maltese parlement zitting heeft.

Vervolgens nog langs het Manoel theater en de Hastings tuinen. We zijn moe gewandeld en keren met de bus terug naar de Sliema promenade. Onze cruise verkoper is nergens te bespeuren; we proberen morgen onze centen terug te krijgen.

We gaan dan maar terug naar het hotel om wat te relaxen en ons te verfrissen.We aperitieven in de Penny Black bar van het hotel met een Cisk lager, een lokaal brouwsel. Hebben al betere pils gedronken 🙁

We gaan dineren in restaurant Blondino. We nemen het menu van 15€. Vissoep en gerookte zalm als voorgerecht, stokvis en steak à la piaziola met frietjes en een grote koffie. Alles doorgespoeld met een fles rosé Mateus.  Eenvoudig maar zeer lekker, en blijkbaar goed gekend door de locals. We krijgen nog 10% korting, 42.50€. We geven een ruime fooi 😎

We keren terug naar het hotel en nemen nog een digestief in de Penny Black bar, wodka en whiskey. Daarna trekken we ons terug voor een laatste nacht op onze luxe kamer.

Dinsdag 3 november 2015
Goed geslapen. Rond 6u30 opgestaan en ons klaargemaakt voor het ontbijt om 7u. Er is reeds heel wat volk aanwezig, onder andere ook een grote groep soldaten in kaki uniform die hier gisteren ook al waren. We nemen terug een Engels ontbijt. Daarna maken we onze valies klaar want we krijgen vandaag een andere kamer. Ben benieuwd.

Tegen 8u zakken we af naar de promenade, maar we moeten even terugkeren omdat de voucher voor de Hop On Hop Off nog in de bagage zit 🙁  We wandelen de promenade af richting Valletta en komen onze cruise ticketverkoper terug tegen. Hij verontschuldigt zich uitvoerig wegens de afgelasting van de cruise van gisteren en betaalt zonder problemen terug 🙂

Aan de Burger King langs het Waterfront wisselen we onze voucher in bij een slome Billy Turf figuur en even later stappen we op onze rode open bus van Citysigthseeing Malta, tour T1 oftewel de blauwe noordelijke route.

We passeren terug langs de hoofdpoort van Valletta, vervolgens langs het Fort St Elmo en het oorlogsmuseum. Daarna volgt de Sacra Infermeria waar de johanieter orde vroeger de zieken verzorgde en daarbij zo een reputatie opbouwde dat artsen en wetenschappers uit heel Europa op bezoek kwamen. Vervolgens gaat het langsheen de Siege Bell, de beneden en boven Barracca tuinen waarna we Valletta verlaten.

We rijden verder het binnenland in naar de tuinen van San Anton. We stappen hier af en vinden naast de vele mooie bloemen en bomen ook opvallend veel dieren : katten, eenden, zwanen, pauwen, waterschildpadden, allerlei soorten pluimvee,…  We bezoeken ook even de galerij van het presidentieel paleis waar alle bustes van de verschillende presidenten sinds 1974 staan opgesteld.

We hoppen terug op voor de volgende halte Mdina, bijgenaamd de Stille Stad. Het is een rustige middeleeuwse versterkte stad op een heuvel met vele nauwe straatjes en een prachtig uitzicht op de omgeving. Het is ook de voormalige hoofdstad van Malta. We bezoeken de prachtige barokke kathedraal van Petrus en Paulus. Bernard poseert nog even in de schandpaal bij een namaak beul 😎

Daarna wachten we samen met een massa volk op de volgende bus. Wanneer die uiteindelijk verschijnt kunnen we er met wat trek en duwwerk nog net op. De halte Rabat met de Paulus catacomben wordt echter overgeslagen en we rijden door naar de Crafts Village waar de chauffeur zijn 10 min break neemt. Daarna gaat het verder en is er plots nogal wat kabaal op de bus. Na een kwartier komen we terug bij dezelfde plek. Blijkt dat er een heleboel volk van de cruise route T4 bij ons op de bus zat. Daar stapten ze over op de juiste bus. Stomme Italianen 🙁

We stappen af in Mosta en bekijken de imposante Maria Verrijzenis kerk met de 4de hoogste koepel ter wereld. Tijdens WO II viel er een bom op deze kerk die op dat moment helemaal vol zat. De ontsteking was defect en het tuig ontplofte niet. In de sacristie herinnert een replica van de bom aan dit ‘wonder’.
We nemen onze lunch, een heerlijke Fish & Chips met uitgebreide salade, een ruime spaghetti Bolognaise en 2 lokale pintjes. Daarna wordt ons geduld op de proef gesteld :  onze bus is bijna een uur te laat. En zeggen dat ze reclame maken met hun 30 minuten schema.

We rijden nu verder langs de grote strandresorts aan de noordkust. We passeren achtereenvolgens St Paul, Bugibba, Malta National Aquarium en zakken dan verder af naar St George’s Bay en St Julians, waar we afstappen en langs de promenade naar ons hotel terugkeren. We hebben nu een andere kamer, even luxueus maar iets kleiner, maar 1 balkon en nu met twin bedden ipv het kingsize dubbelbed. Al bij al valt het mee. 😛

Na de douche gaan we een echte Guinness drinken in de Salisbury Arms vlakbij het hotel. Alle tafels zijn gereserveerd voor de voetbal van deze avond. Daarna gaan dineren in Le Malte restaurant, gespecialiseerd in de Maltese keuken. Voorgerecht geitenkaas salade en groentesoep van de dag, hoofdgerecht konijn in de look met aardappelen en groeten, zoet nagerecht met koffie, aperitief glas witte Maltese wijn en een fles Medina rosé grenache om alles door te spoelen. Heel lekker gegeten voor 52.70€.

We wandelen op het gemak terug naar het hotel en trekken ons terug op onze kamer. Op TV kijken we nog even naar de film Guns of Navarone, alvorens we in slaap vallen.

Woensdag 4 november 2015
Terug vroeg opgestaan; het is tenslotte vakantie 😉 Om 7u10 naar beneden voor het ontbijt. Het restaurant is reeds volzet en we moeten noodgedwongen in de Penny Black bar ontbijten.

Daarna terug op pad om de T2 zuidelijke route van de Hop On Hop Off te doen. Die start om 9u30 aan het Valletta Waterfront. We nemen de bus naar Valletta en zakken af naar het Waterfront. Daar staan reeds massa’s mensen van de cruise boten te wachten die de T4 route doen. Het is een drukte vanjewelste en de T4 bussen volgen elkaar in rap tempo op. Er passeren ook enkele T1 bussen voor de noordelijke route maar geen T2 te bespeuren. Dan zien we plots in kleine lettertjes in de brochure dat de T2 op woensdag niet rijdt. Zak nu door de grond. Billy Turf die onze voucher inwisselde mocht dat wel gezegd hebben 🙁

Maar het is mooi weer en we laten het niet aan ons hart komen. We besluiten de Captain Morgan 2 haven cruise te doen. We nemen eerst de Valletta ferry terug naar Sliema en schepen in voor de cruise van 11u30. De zon straalt en de boot zit algauw propvol. We hebben nog juist een plaatsje op het zonnedek achteraan.

We starten de rondvaart in Sliema Creek, de grootste bocht van de Marsamxett haven. We passeren langs Manuel eiland met zijn gelijknamige fort. De trap naar het water had bewust lage treden zodat de ridders in zwaar harnas makkelijk naar boven konden lopen. Naast het fort liggen de ruïnes van een voormalig quarantaine hospitaal uit de 18de eeuw. De Lazaretto Creek is hier dan ook naar genoemd.

We zien de Black Pearl driemaster die eens toe behoorde aan Errol Flynn. Het is nu een restaurant. In deze Creek liggen veel jachten voor anker.  In Msida Creek verstopten de Engelsen tijdens WOII hun onderzeeërs.

Daarna varen we langs de versterkingen van Floriana en Valletta. We passeren het Karmelieten klooster en de torenspits van de anglicaanse St Paul’s Cathedral. We verlaten de Marsamxetthaven met het imposante St Elmo fort aan onze rechterhand en varen rond de golfbrekers en de vuurtoren de Grand Harbour binnen.

We varen langs de Sacra Infermeria, het oude ziekenhuis van de Johannieter orde die een uitstekende reputatie had in gans Europa. We passeren vervolgens de Siege Bell Memorial ter ere van de slachtoffers van WO II. Daarna de Lower Barracca Gardens, de hallen van de oude vismarkt en het kleine koepelkerkje van Our Lady of Liesse. Daarna de Upper Barracca Gardens en het Waterfront waar we het eerste luxe cruiseschip zien liggen, een echte mastodont. Niks voor ons. Later zien we er nog 2 liggen.  Aan de overkant zien we een gigantisch droogdok dat met Chinees kapitaal is gebouwd.

We varen de Dockyard Creek in waar grote schepen worden hersteld. Aan de overkant van de Creek liggen een hele reeks miljoenen euro jachten. Ook de Maltese Falcon met zijn typische masten ligt daar in een droogdok, en het schijnt dat hij te koop is voor de juiste prijs 😛 We zien ook de Laurentius kerk en de voormalige bakkerij van de Britse marine waarin nu het Malta Maritiem Museum gehuisvest is.

We verlaten de Dockyard Creek langsheen het St Angelo fort en varen de Kalkara Creek in waar ooit het militair ziekenhuis van de Britse marine was. De zieken en gewonden werden met een lift het ziekenhuis binnengebracht. We verlaten de Grand Harbour langs Fort Ricasoli en keren terug naar onze aanlegplaats in Sliema. Al bij al anderhalf uur met een unieke kijk vanaf het water op alle bezienswaardigheden, zijn 15€ meer dan waard 🙂

We nemen onze lunch in de Salisbury Arms : een Guinness en een hamburger met salade en frietjes. Daarna relaxen we nog even bij een koffie in ons hotel.

We wandelen vervolgens langs de promenade naar Balutta Bay en Spinola Bay in St Julians en genieten van het mooie weer en de levendige omgeving. Op de terugweg ontdekken we nog de Dubliner Pub en proeven hier of de Guinness OK is. Het blijkt zo. Daarna zijn we het flaneren beu en keren terug naar het hotel om ons te verfrissen.

We gaan souperen in restaurant Ta Kolina, een gezellig familierestaurant gespecialiseerd in de Maltese keuken. Voorgerecht Ravioli Ricotta en salade met geitenkaas, hoofdgerecht Lampuki (Rara wat is dit?) en Octopus, nagerecht koffie en vanille-ijs. Daarbij een fles lokale rosé van Gozo. Goed gegeten, ruime porties maar wel wat gehaast. Op 1 uur waren we terug buiten. Dat ging vooruit 😉

Daarna terug naar het hotel. Morgen vertrekken we om 8u naar Gozo.

Donderdag 5 november 2015
Vandaag vroeg opgestaan en stipt om 7u gaan ontbijten. Om 8u staan we reeds klaar om opgepikt te worden voor het transport naar Cirkewwa voor de ferry naar Gozo. Het busje komt met een half uur vertraging voorbij. De chauffeur was naar het verkeerde hotel gereden 🙁

Onderweg naar de ferry worden nog wat mensen opgeladen. Hierdoor missen we onze oorspronkelijk geplande ferry overtocht om 9u en moeten we deze van 9u45 nemen. Er staan heel wat mensen te wachten voor de overtocht. Vlak voor het inschepen kopen we ons retour ticket (4.65 €) en kunnen we vlot aan boord. Een half uurtje later komen we aan in de haven van Mgarr te Gozo en kunnen meteen op een klaarstaande bus aan onze verkenning beginnen.

Mgarr (Arabisch voor ‘haven’) wordt gedomineerd door het hoog boven het dorp gelegen fort Chambray en de neogotische kerk van Our Lady of Lourdes. We rijden richting Ramla Bay dat gekend is voor zijn rode zandstranden.

Daarna volgt een verplichte stop in het Savina Creativity Center waar je alle soorten groenten delicatessen kan proeven en kopen uiteraard.

De volgende stop zijn de Ggantija megalithische tempels, die ouder zouden zijn dan de piramides van Egypte en Stonehenge in Engeland. De tempels zijn gemaakt met hele grote stenen. De grootste weegt 50 ton en is 8 m hoog. Daarna nemen we ook nog een kijkje in de iets verderop gelegen Ta Kola windmolen, waar allerlei oude gereedschappen, meubels en machines zijn tentoongesteld.

We rijden verder naar Calypso Cave waar volgens de Griekse legende Calypso, de dochter van Atlas, Odysseus voor 7 jaar in haar ban hield tot Hermes, gezonden door Zeus haar kwam overtuigen om hem te laten terugkeren naar zijn vrouw.

Daarna gaat het verder naar Marsalforn waar de apostel Paulus even halt hield toen hij in 60 VC schipbreuk leed voor de kust van Malta en het christendom naar de eilanden bracht. Nu is dit een populaire strandresort.

De volgende stop is de hoofdstad Victoria met zijn indrukwekkende citadel. De enige wandel toegangsweg is echter afgesloten wegens werken. Er zijn trouwens overal restauratiewerken bezig omdat Malta in 2016 de culturele hoofdstad van Europa is. Dikke pech voor ons natuurlijk, want de citadel is één van de hoogtepunten op Gozo 🙁
We besluiten dan maar een snelle snack (tuna sandwich en beef & egg sandwich met een cola) te eten voor we naar onze volgende bestemming vertrekken. Terwijl we onze sandwich zitten te verorberen krijgen we algauw gezelschap van een hongerige poes, die we stukjes van onze sandwich geven 🙂

We passeren vervolgens Ta Pinu met zijn mooie basiliek. Dit is een populaire pelgrimsplaats. Our Lady van Ta Pino zou miraculeuze genezingskrachten hebben. De volgende stop laten we links liggen : Ta Dbiegi Crafts Village. Een typische toeristenval om hen allerlei lokale producten aan te smeren.

We stappen wel uit aan de rotsbaai van Dwerja waar de fameuze Azure Window is te bewonderen, een boog in de kalksteen rotsen gevormd door water- en winderosie in een azuurblauwe zee. Ronduit prachtig, je blijft foto’s nemen 🙂 In een nabijgelegen baai groeit ook de fameuze Malta zwam die vroeger vooral werd gebruikt voor zijn bloedstelpende eigenschappen. Nu is de baai niet publiek toegankelijk en worden deze zeldzame zwammen beschermd. In de nablijheid staat ook nog een wachttoren uit 1651 die oorspronkelijk bedoeld was om piraten af te schrikken, maar die ook gebruikt werd om de Maltazwam te beschermen. Op het stelen ervan stond de doodstraf! Na wetenschappelijk onderzoek van de zwam in de jaren 80 bleek dat de paddenstoel geen enkele geneeskundige werking heeft 😛

Daarna zakken we terug af naar de Victoria via Fontana en Xlendi, eeuwenlang een vissersdorpje, dat nu een strandresort aan het worden is. Het gaat daarna verder naar Xewkija met zijn majestueuze kerk de Rotunda, gewijd aan Johannes de Doper.

Daarna gaat het naar de haven Mgarr. We schepen terug in op de ferry en met een laatste zonovergoten zicht op Gozo en Comino komen we terug aan in Cirkewwa. Met de Supreme bus keren we terug naar Sliema waar we om 18u toekomen. Moe maar zeker voldaan 😎

Na een korte verfrissing in het hotel gaan we een paar pinten Guinness drinken in onze stamcafé Salisbury Arms. Daarna gaan we dineren in het restaurant van ons hotel. Blijkbaar is dat in buffet vorm. Goed gegeten, soep, voorgerecht pasta, hoofdgerecht stokvis en konijn en nog iets pikants, ruime keuze zoete nagerechten en een heel assortiment lokale kazen. Weggespoeld met een glas witte wijn. Nee, geen fles deze keer wegens de Guinness aperitieven 😛

Daarna nog een avondwandeling gemaakt op de promenade en stilaan terug naar het hotel. We kijken op TV nog een tijdje naar Tottenham – Anderlecht, maar houden dat niet lang vol.

Vrijdag 6 november 2015
Terug vroeg wakker en dan toch maar opgestaan en gedoucht. Het traditionele Engelse ontbijt om 7u. Daarna de wandelschoenen aangetrokken en nog eens langs de promenade en het waterfront geflaneerd. Het is nog redelijk kalm; de cruises starten pas rond 10u30.  Het is terug volle zon en reeds 23 °C in de schaduw.

Rond 10u keren we terug naar het hotel en besluiten eens de daklounge met zwembad te verkennen. Er is nog niet veel volk. We hebben wel een prachtig uitzicht op de omgeving. Daarna gaan we nog wat relaxen op de kamer en we checken uit rond 12u.

We bezoeken nog een laatste keer onze stampub Salisbury Arms voor een Guinness of 2 met gefrituurde scampi’s met frietjes en een pasta met ham en kaas. We nemen afscheid van onze sympathieke roodharige barman met zijn giechellachje 😛

Om 13u25 worden we opgehaald door een Bulgaarse racepiloot in een gewone auto (geen busje dit keer) die ons in een recordtempo van 25 minuten (ondanks de verkeersdrukte) naar de luchthaven brengt. Onderweg wisselen we van gedachte over het vluchtelingen probleem.

Het inchecken en de security controle verlopen vlot, waarna we om 14u reeds aan de gates zitten voor de vlucht van 16u naar Brussel. We boarden en vertrekken stipt op tijd voor een verder oninteressante vlucht met terug een smakeloos broodje ham en kaas en een even slecht flesje water. We landen om 18u45.

Daardoor halen we nog de trein naar De Panne van 19u26 😎 Aankomst in Tielt om 21u19 waar we opgehaald worden. Daarna nog Bernard naar huis voeren en onze Malta Experience is nu officieel voorbij. Het is goed geweest 🙂Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Malta

 • René

  Heel mooi Frank.
  Wat mij vooral interesseert is de software van de eerste “video” die eigenlijk een inzoomen is op jouw foto’s …….
  Kan je mij daar iets meer over kwijt?
  Merci en het allerbeste nog
  met de groeten vanuit Sibra
  (ook aan Bernard natuurlijk)
  waar het nog steeds heerlijk weer is
  met veel zon en geen wind.
  René

  • Effevee Bericht auteur

   Hey René,
   Blij te horen dat het bij jullie nog mooi weer is. Hier is het plots laat herfstweer met veel wind en regen 🙁
   Die video is gemaakt in Google Picasa met Filmpresentatie. Je selecteert de foto’s die je in de video wil, je kiest de overvloei effecten (eventueel per foto). Je kan de muziek in Picasa zelf toevoegen en automatisch de duur van de dia’s laten aanpassen. Daarna laat je de video genereren (duurt lang !) en uploaden naar YouTube. Is eigenlijk heel eenvoudig.
   Vele groeten en succes met de B&B! We denken nog dikwijls terug aan die prachtige week in Sibra en omstreken 🙂
   Frank

 • Sanne

  Dit vindt ik zo een gaaf land! Vaak veel te ondergewaardeerd. Wij waren er 8 jaar geleden ook voor het eerst en verloren er direct ons hart aan. Maar misschien best goed dat het massatoerisme er (nog) geen ingang gevonden heeft…dat houdt de plek helemaal authentiek.

  • Effevee Bericht auteur

   Malta was ook voor mij een openbaring. Valetta is wel heel druk met de horden cruise toeristen die er rondlopen maar eens je de hoofdstad verlaat ontdek je in het binnenland de rust en het rijke culturele verleden van het eiland. Vooral Gozo straalt dit nog meer uit dan Malta zelf. Echt een aanrader !