Londen


Tower bridge in Londen, EngelandNa een eerste kennismaking met de Britse hoofdstad tijdens onze humaniora, keerden we na 35 jaar even terug naar Londen van 27 tot 31 oktober 2008.

We herontdekten er onder andere het volgende : Trafalgar Square, Horse Guards Parade, St James’s Park, Westminster Bridge, Big Ben, Houses of Parliament, British Airways London Eye, Waterloo Bridge, St Paul’s Cathedral, London Bridge, HMS Belfast, Tower Bridge, Tower of London, Victoria Embankment, Westminster Abbey, Buckingham Palace, Wellington Arch, Hyde Park, Speaker’s Corner, Marble Arch, Gloucester Place, Regent Street, Picadilly Circus, Windsor Castle.

 


Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Londen

Men gaat ervan uit dat Londen rond 1000 voor Christus is gesticht door Brutus van Troje, die de stad Trinovantum noemde. Later werd de stad door King Lud bekroond met de naam Caer Ludein, waar de huidige naam Londen van is afgeleid. Door de geschiedenis heen is Londen diverse keren geheel of gedeeltelijk verwoest en vonden er verschillende oorlogen plaats. Tot het einde van de Middeleeuwen werd de stad bezet door de Romeinen, de Vikingen en door Willem de Veroveraar (koning van Normandië).

In 1665 was er een grote uitbraak van de pest in Londen waarbij meer dan 100.000 inwoners de dood vonden. Ongeveer een jaar later woedde er maar liefst drie dagen lang een grote brand in de stad, beter bekend als De Grote Brand van Londen. Op zee werd ondertussen de tweede Engels-Nederlandse oorlog uitgevochten.

Hierna ging het de betere kant op met Londen. De stad werd steeds groter en welvarender en rond 1832 was Londen uitgegroeid tot de grootste stad ter wereld. In de Tweede Wereldoorlog voerden de Duitsers heftige bombardementen op Londen uit. Hierbij vielen ruim 20.000 doden en werd er een deel van de stad verwoest. Daarna krabbelde de stad weer op om uiteindelijk uit te groeien tot de metropool Londen zoals wij die vandaag de dag kennen.

Bezienswaardigheden

Londen is een oude stad vol met interessante bezienswaardigheden. Er is voor ieder wat wils: meer dan 140 rustige parken zoals Greenwich Park, prachtige en bovendien gratis musea, indrukwekkende gebouwen uit verschillende periodes, meer dan 3.000 winkels en nog veel meer bezienswaardigheden en mogelijkheden om de stad te ontdekken. Hier zullen 2 bezienswaardigheden worden uitgelicht.

LondenTower bridge

London Bridge is de brug die we allemaal wel kennen van het Engelse kinderliedje: ‘London Bridge is fallen down’. De brug verbindt de wijken City of Londen en Southwark met elkaar. De eerste brug op deze plaats werd gebouwd door de Romeinen, maar werd vaak vernield, beschadigd, weer opgebouwd, gerestaureerd en verbouwd. Vanaf de 14e eeuw werd het een traditie om de afgehakte hoofden van verraders langs de brug te plaatsen. Pas in 1660 werd er gebroken met deze lugubere gewoonte. Londen Bridge wordt vaak verward met de Tower Bridge. De Tower Bridge is echter imposanter dan London Bridge en werd pas in 1884 voltooid. De Tower Bridge wordt ’s avonds erg mooi verlicht. Beide bruggen zijn erg bijzonder en het is zeker de moeite waard er eens overheen te lopen.

Buckingham Palace is het paleis van de Koninklijke familie van Engeland. Het werd in 1703 gebouwd voor de graaf van Buckingham John Sheffield. In 1912 werd de voorgevel van het indrukwekkende gebouw gemoderniseerd. Het paleis heeft maar liefst 775 kamers en 78 badkamers. In het gebouw bevinden zich onder andere een zwembad, een balzaal, een klokkenverzameling met 356 klokken, een dokterspost en een cafetaria voor het personeel van de Koninklijke familie. Het paleis is zelfs zo groot dat het een eigen postcode heeft: SW1A 1AA. Er werden verschillende prinsen en prinsessen in Buckingham Palace geboren waaronder prins Charles. Er is meestal een aantal kamers open voor publiek.

Tips

In Londen staan toeristen in de rij voor een groot aantal attracties. De bekendste zijn Madame Tussauds heeft veel wassen beelden van de groten der aarde. Je kunt volop griezelen bij de London Dungeon. Aan de rivieroever staat het London Eye een reuzenrad met een wijds uitzicht over de stad.

Londen Changing of the guards

Één van de grootste attracties rond Buckingham Palace is het wisselen van de wacht. Bij elk Brits paleis gebeurt dit dagelijks en er wordt een hele ceremonie omheen gehouden. De wachten mogen zich tijdens hun werk niet bewegen, alleen tijdens de wisselceremonie. De plechtigheid bestaat al eeuwen en neemt zo’n drie kwartier in beslag. Elke dag om 11.30 begint de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace in Londen.

bron : landenweb.net


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *