Langs de Loire 17


Kasteel van Chenonceaux, FrankrijkVan 18 juli tot 1 augustus 2015 fietsen we de Langs de Loire tocht van Eigenwijze Reizen. Deze klassieke fietstocht volgt het meest fameuze traject van de Loire van Orléans tot aan de monding in Saint Brevin aan de Atlantische kust.

We fietsen deels over de goed bewegwijzerde La Loire à Vélo fietsroute langs de rivier. Andere stukken gaan door de autoluwe valleien langs wijngaarden en zonnebloemvelden, door loofbossen en kasteelparken.

Het Loiredal tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire is door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard vanwege de vele kastelen die daar te vinden zijn. En terecht want er zitten echte pareltjes tussen. We bezoeken vele van de mooiste kastelen, zoals die van Chambord, Blois, Amboise, Villandry, Ussé, Langeais, Saumur en Angers.

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Reisverslag

Zaterdag 18 juli 2015 : heenreis van Izegem naar Orléans

Hotel: Parc Hotel – La Chapelle Saint-Mesmin
Diner: Grille Courtepaille

Vroeg uit de veren. Om 7 uur zijn we reeds op weg via Waregem, Kortrijk, Doornik, Rijsel, Parijs. Daarna richting Orléans. Het verkeer is druk wegens de horden toeristen op weg naar het zuiden. Vooral in en rond Parijs wat tijd verloren wegens enkele ongevallen. 2 péagen : 16.5€ en 10.5€. De eerste keer was het moeilijk om de juiste gleuf te vinden voor de biljetten 😎

Rond 13u gestopt langs de snelweg om iets te eten en daarna rustig naar het hotel gereden. Aan de laatste péage wat tijd verloren door een française die geen ticketje had.

Om 14u30 ter plaatse. We krijgen bij inchecken eerst kamer met 1 bed. Gelukkig kunnen omruilen voor twin. Er zijn veel klanten in het hotel, ook veel met eigen fietsen. We zullen morgen niet alleen zijn op de fietstocht denk ik.

Daarna wat gerelaxt en naar de Tour de France gekeken. Rit door Gorges du Tarn. Kennen we goed 🙂

Middag wandeling langs de Loire die vlak langs de achterkant hotel stroomt. Het is warm (30 °C). Daarna pintje op terras hotel en klaarmaken voor avondeten.

Diner in Grille Courtepaille op 300 m van hotel. Voorgerecht: geitenkaas (Bernard), koude tomatensoep met bacon (Frank). Hoofdgerecht: brochette van eend met vijgen en frietjes. Nagerecht: Café Gourmand met warm chocolade gebak en koude chocomousse. Voldaan terug naar hotel voor nog een pintje op het terras. Er komt onweer opzetten en weldra valt er een stevige bui. Iedereen vlucht naar binnen. Rond 21u30 trekken we ons terug op de kamer. Het is een lange dag geweest en morgen begint de grote trektocht.

Zondag 19 juli 2015 : fietsdag 1. Van Orléans naar Beaugency (36/41 km)

Hotel / Diner: L’Ecu de Bretagne – Beaugency

Opgestaan met bewolkt weer. Ontbijt om 7u30. Bord aan de eetzaal met aankondiging voor de vergadering fietstocht Kastelen van de Loire om 8u30. Er staan reeds veel fietsen klaar.

Verwarring bij de receptie. Ze begrijpen eerst niet dat wij een andere tocht rijden. Dan dringt het toch door en zetten we de bagage op de juiste plaats voor de transfer naar het volgende hotel. Voor ons is er geen vergadering.

Onze fietsen staan reeds klaar. Het zijn stevige fietsen met 21 versnellingen en uitgerust met een grote fietstas achteraan; ideaal om onze rugzak in op te bergen. Voor deze fietstocht hebben we de GPX tracks van de verschillende fietsdagen van het reisbureau ontvangen, alsook de nodige beschrijvingen en kaartjes op papier. Na montage van de GPS houder op het stuur en na enkele valse starts begint de Etrix GPS toch de route te volgen. Oef dat was even paniek. Fietsen op GPS is toch een stuk makkelijker dan een soms cryptische beschrijving volgen op papier 🙂

We peddelen op het gemak naar Orléans. We fietsen langs de arcades van de Rue Royale naar het standbeeld van Jeanne d’Arc. Vervolgens gaat het naar het stadhuis en de imposante in neogotische stijl gebouwde kathedraal St Croix. Daarna gaat het door het oude centrum met zijn kleine straatjes, winkeltjes en cafés terug naar het water. We gaan de Loire over en rijden nu op de fietsroute La Loire à Vélo naar St Hilaire St Mesmin.

Verder naar Meung-sur-Loire waar er een zondagsmarkt aan de gang is. Er is veel volk en ook veer fietsers die hier hun inkopen doen. We doen een wandeling in dit gezellig middeleeuws stadje en bekijken het kasteel. We nemen een korte lunch tagliatelle au saomon (F) en bolognaise (B), elk met een halve liter bier van ‘t vat. Lekker 🙂

De lucht wordt steeds dreigender en er beginnen enkele druppels te vallen wanneer we onze weg vervolgen naar Beaugency, onze eindbestemming voor vandaag. Gelukkig klaart het op en komen we droog aan.

Inchecken in hotel rond 14u30. De bagage is er reeds 🙂 Terug geen kamer met 2 bedden beschikbaar maar we krijgen er een met een kingsize bed. Kunnen we mee leven. De receptioniste is heel behulpzaam en stuurt een mail naar de volgende hotels om een twin kamer te voorzien voor ons. Ben benieuwd of het iets uithaalt.

Even chillen in onze super-de-luxe kamer en daarna nog even het stadje in voor wat foto’s. De Romaanse Notre Dame kerk was ooit een abdij maar werd een kerk na de verwoesting tijdens de godsdienstoorlogen. De vierkante donjon Tour César is een vroeg middeleeuwse verdedigingstoren. In het Château Dubois is nu het regionale museum van Orleans. De Tour St Firmin is eigenlijk een restant van een kerk uit de 15de eeuw; op het pleintje ernaast staat het standbeeld van Jeanne d’Arc. Op de Place de la Poste vinden we nog het stadhuis en de Tour de l’Horloge, een 12de eeuwse torenpoort met uurwerk.

Daarna nog even verfrissen en diner om 19u30. Eerst een Ricard als aperitief. Daarna Poche de saumon, Filet de beuf, Geitenkaas (B) en Soupe de fraises avec glace (F). Samen met een klein flesje rosé. Alles met mate, en allemaal even lekker en verzorgd 🙂 Uitstekende bediening door een overijverige kelner.

Als afsluiter maken we nog een avondwandeling en we trekken ons algauw terug op onze luxe kamer. Al bij al een aangename eerste fietsdag (23 °C). We zijn er niet rouwig om. Morgen voorspellen ze motregen. Benieuwd of we onze regenvestjes nodig zullen hebben.

Maandag 20 juli 2015 : fietsdag 2. Van Beaugency naar Blois (44 km)

Hotel: Best Western Blois Chateau – Blois
Diner: Restaurant Saint Jacques

Vroeg uit de veren op een eerder grijze morgen. Om 7 uur al aan het ontbijt en om 8 uur reeds uitgecheckt en klaar om te fietsen.

We rijden de eerste 15 km op de Loire à vélo fietsroute richting Blois. Eerder saai en we komen geen kat tegen. Ook geen fietsers. We passeren een kerncentrale. Na 15 km steken we de Loire over in Muides-sur-Loire. Daarna richting kasteel van Chambord. We rijden algauw door de bossen en komen de toegangspoort van het domein binnen. Na wat country cross in de bossen krijgen we een eerste zicht op het indrukwekkende kasteel. We rijden ernaartoe en kunnen het immense bouwwerk bewonderen. Met zijn 440 kamers, 365 schoorstenen en 84 trappen is dit het grootste kasteel van de Loire. Het werd gebouwd tussen 1518 en 1545. Tal van beroemde personen hebben er verbleven : Leonardo da Vinci, Lodewijk XIV, Molière en Graaf Hendrik van Chambord. Het is er reeds tamelijk druk.

Na de bezichtiging zetten we onze weg verder naar Blois. We rijden terug door bossen, langs akkers en wijngaarden. Het is ondertussen middag geworden en rijden Vineuil binnen op zoek naar iets te eten. We kopen er 2 baguettes (salami en hesp) en 2 blikjes cola in de Au 2 Goumands bakkerij en eten die op aan het kerkje. Daarmee is de ergste honger gestild.

We rijden verder en naderen ons doel. We doen eerst nog een power nap op een bank in het bos. Dat deed deugd. Jammer van de autostrade die er vlakbij was. Opgefrist rijden we Blois binnen. We krijgen een prachtig panorama op de oude brug en de stad. We steken de brug over en door de drukke stad zoeken we ons hotel. Het is nogal erg steil omhoog zodat we moeten afstappen.

In het hotel aangekomen rond 14u30 is onze bagage er ook reeds. We krijgen een twin kamer mits een toeslag van18 €. Daarna wat chillen in de kamer, TV op de Tours de France,  mails en berichten bekijken en dagboek bijwerken.

Daarna nog eens naar de stad voor wat sightseeing. Het kasteel van Blois met zijn mengeling van verschillende bouwstijlen was de vroegere residentie van de Franse koningen. Er vlakbij de St Vincent kerk en de Jardin des Simples et des Fleurs Royales. Wat hogerop in de stad de St Louis kathedraal, het Hotel de Ville en de Jardin de L’eveque met prachtig terras. Van hieruit heb je een mooi panorama op de benedenstad en de Loire.

Blois is gebouwd tegen een heuvel en het is er dus niet vlak. Veel trappen en steile straten. Daarna nog een terrasje gedaan bij een guitige cafébaas en dan terug naar het hotel om ons klaar te maken voor het diner.

Diner in restaurant St Jacques vlak naast hotel om 19u30. Voorgerecht : tapas (B), carpaccio de beuf (F), hoofdgerecht: zalm (B), St Jacobs vruchten (F), dessert : ijs met Poire Williams, fles rosé. Daarna nog een avondwandeling en dan sluiten we de dag af. De zon heeft de wolken opgelost en het is terug warm.

Morgen geven de weervoorspellingen warm weer met temperaturen boven 30 °C. We proberen terug vroeg te vertrekken om de warmte voor te zijn.

Dinsdag 21 juli 2015 : fietsdag 3. Van Blois naar Amboise (48 km)

Hotel: L’Hotel Chaptal – Amboise
Diner: Le Lion d’Or

Weer vroeg uit de veren. De lucht is nog grijs. Om 7u ontbijt. Dit keer zijn er warme worstjes en gebakken en gekookte eieren. Nog een leuk gesprek met de bazin over de bezienswaardigheden in de streek en na uitchecken beginnen we om 8u reeds met fietsen.

De eerste 15 km zijn terug saai over een pad parallel aan de snelweg. Daarna buigen we af naar Candé-sur-Beuvron en volgen de Beuvron, een zijrivier van de Loire. Na 22 km komen we aan in Chaumont-sur-Loire. Na een steile klim (15 %) met de fiets aan de hand komen we aan de ingang van het kasteel van Chaumont. We brengen een bezoek aan dit mooie kasteel, de stallen en het mooie park met de eeuwenoude bomen er rond. Na het bezoek kopen we nog een sandwich au jambon crue en cola’s voor de picknick onderweg.

Daarna zetten we onze weg naar Amboise verder over een heuvelachtig landschap, langs gemaaide korenvelden, maisvelden en wijngaarden. Soms moeten we van de fiets. We zijn niet de enige. We passeren tal van kleine gehuchten. Veel fietsers ook. Bernard zijn aansteker heeft het begeven en hij is naarstig op zoek naar een vrijwillige brandstichter. Na ettelijke kilometers en beginnende ontwenningsverschijnselen lukt het tot zijn opluchting dan toch.

10 km van Amboise stoppen we voor onze picknick gevolgd door een siësta op de banken van de picknicktafel. Het wordt warmer, de zon begint door de wolken te priemen. We vervolgen onze weg en komen weldra aan de rand van de stad. We dalen Rue du Clos Luce af met het kasteel Clos Luce. Hier heeft Leonardo da Vinci verbleven op oudere leeftijd. Er zijn hier 40 machines tentoongesteld gebouwd naar het ontwerp van de meester en gebruikmakend van materialen die in zijn tijd voorhanden waren.

Daarna rijden we de stad binnen langs het kasteel van Amboise, de voetgangerszone van de binnenstad naar ons hotel Chaptal. Aankomst rond 13u30. Het is een klein hotel en de kamers zijn navenant. Gelukkig nog een twin kamer kunnen krijgen voor een kleine opleg van 5 €. Geen airco, enkel een ventilator. Dat wordt puffen vannacht, vooral omdat de zon nu volop schijnt en de temperatuur oploopt tot 30° en meer.

In de vooravond nog een verkenningstocht door de stad. Eerst langs de Eglise St Denis waar ze vanavond waarschijnlijk een feestje gaan houden. De catering is al een en ander aan het opzetten. Daarna richting kasteel van Amboise voor wat foto’s. De terrassen zitten overvol met dorstige toeristen. Drankjes en ijsjes gaan vlot van de hand. We wandelen nog even over de kade en zoeken ook een terrasje op. Het is gewoon te heet. We drinken er enkele Grimbergens van ‘t vat. Best te pruimen. Wel 3.5€ de pint. Daarna terug naar hotel om ons klaar te maken voor het diner.

Rond 19u30 diner in de Lion d’Or. Aperitief: Ricard, voorgerecht: terrine du jour, hoofdgerecht: kabeljauw, dessert: abrikozen gebakje met frambozen gelei. Samen met een fles chardonnay witte wijn. Daarna wat uitblazen op de kade en nog een Guinness als afsluiter (2*8€). Al bij al een dure dag :-/

Daarna naar hotel voor poging tot nachtrust. Het is ondertussen een koele 27°C.

Woensdag 22 juli 2015 : fietsdag 4. Van Amboise naar Tours (30/50 km)

Hotel: Hotel le Ronsard – Tours
Diner: Au Lapin qui Fume

Tegen de verwachting in toch redelijk geslapen. Misschien zat de drank er voor iets tussen 😉 Om 7u30 ontbijt en uitchecken. Om 8u15 zitten we reeds op de fiets voor de lange rit naar Tours. Te weten inbegrepen het bezoek aan het kasteel van Chenonceau langs de zijrivier Cher.

De rit naar het kasteel van Chenonceau is nogal heuvelachtig. Sommige hellingen zijn aan de steile kant. Niet echt moeilijkheidsgraad één fietsje uit de brochure. Het weer is alsnog bewolkt.

Na een 12 tal km komen we aan bij het kasteel. 12.50 € toegang pp. We bezoeken eerst het prachtige renaissance kasteel, dat als bijnaam ‘Château des Dames’ heeft. Verschillende beroemde dames, zoals Diane de Poitiers en Catherina de Medici leidden er een bruisend hofleven. Het heeft een rijk interieur en schilderijen van Rubens. Binnen wordt het algauw te druk wegens groepen Japanners. We brengen nog een bezoek aan de uitgebreide tuinen.

We keren daarna via dezelfde weg terug naar Amboise. De zon is ondertussen van de partij en het warmt snel op. Onderweg pikken we nog een aantal sandwiches en cola’s op voor de picknick. De rest van de weg gaat eerst langs gewone wegen, nog steeds op en neer. De laatste 15 km gaat het terug over de Loire à Vélo fietspaden tussen de vele wijngaarden. We stoppen nog even om onze sandwich te verorberen, rechtstaande, geen bankje gevonden. Daarna gaat het pad terug langs de autostrade voor de laatste 10 km.

We komen rond 13u30 aan in ons hotel Ronsard. Ook 2 sterren maar het verschil kan niet groter zijn met het vorige : airco, ruime verzorgde kamer en voortreffelijke badkamer. Je kan er tenminste in douchen zonder overal tegen te zitten. Plus een uiterst vriendelijke en behulpzame baas die ons meteen een aantal suggesties aan de hand doet voor bezoeken.

Na de siësta volgen we zijn raad op en bezoeken de immense kathedraal St Gatien en het kasteel waarin zich het historische museum van Touraine bevindt met wassenbeelden van oa Jeanne d’Arc. Daarna kuieren we door de oude Gallo Romeinse binnenstad met zijn oude vakwerkhuizen. We zakken dan af naar de Loire; er zijn typisch Franse feesten waar je van alles kunt proeven. Er speelt een Ierse band maar ze zijn duidelijk nog hun repertoire aan het oefenen voor vanavond.

Er lopen nogal wat junkies rond die bedelen om geld of tabak voor hun joint. Sommigen hokken met hun honden samen in groepjes in de toeristische straatjes of langs de Loire. Nogal storend.

Daarna nog een terrasje gedaan om een Affligem van ‘t vat te drinken. De Belgische bieren zijn hier ruim vertegenwoordigd ☺ Vervolgens terug naar het hotel en onze prettig koele kamer om ons klaar te maken voor het diner.

Diner in Au Lapin Qui Fume om 19u30. Voorgerecht: warm geitenkaasje op toost met salade, hoofdgerecht: konijn met olijven, couscous en gekonfijte citroen, dessert: abrikozen sorbet, fles lokale rode wijn. Lekker ☺

Als afsluiter doen we nog op het gemak een terrasje met een koele Guinness (6 € pp). De temperatuur is ondertussen gezakt naar een gezellige 25°C.

Daarna houden we het voor bekeken en keren terug naar het hotel.

Donderdag 23 juli 2015 : fietsdag 5. Van Tours naar Azay-le-Rideau (50 km)

Hotel: Best Western Val du Loire – Azay-le-Rideau
Diner: Au Bon Vin de Torraine

Uitstekend geslapen en reeds vroeg aan het verzorgde ontbijt. Daarna uitchecken en om 7u45 zitten we reeds op onze fiets. Eerst rijden we een 5 tal km door het moderne Tours. Daarna fietsen terug over de rustige fietspaden langs de Cher. Een verademing na de stad.

In Savonnières zien we enkele traditionele platbodem boten in de rivier liggen. Na 24 km komen we aan in Villandry.

Het kasteel van Villandry is één van de laatste grote Loire kastelen die in de Renaissance werden gebouwd. Het is vooral gekend voor zijn prachtige tuinen. Die zijn aangelegd in 3 niveaus en zijn doorkruist met kanalen, fonteinen, watervallen en pergola’s. Het bovenste niveau is de watertuin, het 2de niveau de siertuin met veel buxussen die de perken indelen. Het onderste niveau is de moestuin waarvan de perken afgeboord zijn met bloemen. Heel mooi. Er is ook nog een labyrint van 12.000 geknipte beukenbomen. Werkelijk de moeite van een bezoek waard.

We vervolgen onze weg, nadat we eerst onze sandwich hebben opgepikt. We rijden naar Langeais en steken de Loire over langs een fotogenieke 19de eeuwse hangbrug. We komen aan het kasteel dat eigenlijk alleen een militair doel had. Het ziet er dan ook zo uit met zijn dubbele ophaalbrug en zijn ronde verdedigingstoren. We gaan hier niet binnen, 9€ is wat veel om een foto te kunnen maken boven op de toren. In plaats daarvan drinken we een pression op een nabijgelegen terrasje. Dit keer een Loburg van ‘ t vat. De Fransen weten waar ze goed bier kunnen krijgen ☺

Daarna keren we terug naar La Chapelle-aux-Naux. Het gaat nu weer naar omhoog en we rijden door een streek met veel boomgaarden met fruitbomen. Tenslotte rijden we Azay-le-Rideau binnen waar we in het oude centrum op een bankje in de schaduw onze sandwich verorberen. Daarna zoeken we ons hotel Val de Loire op. 3 sterren maar dat valt licht tegen. Geen airco op de kamer, maar de temperatuur is vandaag ook niet overdreven (24°C), gelukkig maar. Een hotelbaas die er duidelijk geen zin in heeft en zit te foeteren op zijn computer die niet wil meewerken.

Na de siësta bezoeken we nog het plaatselijke kasteel. Het is alom geprezen om zijn ideale verhoudingen. Helaas is die moeilijk te zien omdat het grotendeels ingepakt is door de restauratie. Het ligt op een kunstmatig eilandje omringd door water. Er zwemmen enorme karpers in rond. Zowel het kasteel als het omringende romantisch Engelse park is zijn 6.5€ toegangsgeld toch wel waard. Daarna nog een Grimbergen (3.30€) gaan drinken in François 1er. We keren terug naar het hotel.

Vanavond dineren we om 19u30 in Au Bon Vin de Torraine. Voorgerecht: terrine lapin (B), terrine du jour (F), hoofdgerecht: gebakken zalm in de boter met puree en ratatouille, nagerecht: kaasplankje (B) en lokale versie van warme appeltaart met ijs (F). Fles Les Bourgeuil rose wijn. Daarna in het hotel nog een pression 1664 gedronken alvorens ons terug te trekken naar onze kamer.

BTW abominabele wifi internet verbinding in dit hotel.

Vrijdag 24 juli 2015 : fietsdag 6. Van Azay-le-Rideau naar Fontevraud (50 km)

Hotel / Diner: Hostellerie La Croix Blanche – Fontevraud l’Abbaye

Onrustige nacht, niet veel geslapen. Om 7u30 lekker ontbijt. Daarna uitchecken en om 8u15 op de fiets. Het is licht bewolkt. We fietsen eerst een 10 tal km terug richting Loire. Ondertussen passeren we Chateau l’Islette en het museum Du Fresne, waar 3000 oude werktuigen en machines  staan.  Beiden zijn nog niet open wegens het vroege uur. Het gaat verder over de dijk naar Rigny-Usse waar we even afslaan om het kasteel te bekijken. Ook dat gaat pas open om 10u.

Daarna gaat het verder via Avoine, Savigny richting Candes-St-Martin. Hier bezoeken we de oude kasteelachtige kerk gewijd aan St Maarten die hier in de 4de eeuw de mensen kwam bekeren. Hij stichtte er een kerk, priorij en een school. Hij overleed hier in 397. Een steen in de vloer markeert de plek. We klimmen ook nog even omhoog naar het uitzichtpunt met zicht op de samenvloeiing van de Loire en de Vienne en de wijde omgeving. De moeite.

Daarna nemen we een lichte lunch in Auberge de la Route d’ Or, vlak naast de kerk. Lasagne van zalm en groentjes en een crème brûlée. Samen met een lekker blond bio biertje van de streek. Best lekker.

Daarna vatten we de laatste 10 km aan naar onze eindbestemming Fontevraud. Het valt niet mee want het gaat met momenten weer steil omhoog. Het begint bovendien licht te regenen. Rond 14u geraken we toch op onze bestemming voordat we nat worden. Een uurtje later begint het flink te regenen.

De kamer is OK. Kingsize dubbel bed, wel geen airco maar een ventilator. Prachtige ruime badkamer met badjassen. Zwembad maar met dit weer zullen we dat maar overslaan.

Na de regenbui bezoeken we nog uitgebreid de beroemde koninklijke abdij van Fontevraud die dateert van de 12de eeuw. Deze huisvestte een gemengde kloosterorde waarvan vele bewoners van koninklijke bloede waren. Napoleon vormde de abdij om tot gevangenis in 1804. Dat bleef zo tot 1963. Daarna werd de abdij geklasseerd en gerestaureerd. We nemen ruim de tijd om het uitgestrekte kloostercomplex te bezoeken.

Na het bezoek drinken we op het terras van het hotel een Affligem (3.5€ op). Daarna klaarmaken voor diner.

We dineren om 19u30 in het hotel, tot nu toe slechts de 2de keer. Voorgerecht : gepocheerd ei met asperges (B) en sushi (F), hoofdgerecht : rund medaillons met gestoomde groentjes, nagerecht : platte kaas met frambozen gelei. Goede rode wijn Château de Berrye. Helaas waren de porties wel heel klein. Waarschijnlijk moeten de klanten het bekopen voor het overvloedige personeel die er rondloopt. Gelukkig waren ze redelijk gul met de lekkere broodjes.

Voor we gaan slapen doen we nog een kleine wandeling in het dorp en daarna in de lounge nog een lekkere Calvados als digestief (6€)

Ondertussen zijn we halverwege onze fietsroute. In de 6 eerste etappes hebben we 300 km gefietst en veel mooie kastelen gezien. Het weer viel al bij al heel goed mee, zonnig en af en toe bewolkt, maar niet overdreven warm op één enkele dag na. Weinig of geen regen. We duimen voor de 2de helft ☺

Zaterdag 25 juli 2015 : fietsdag 7. Van Fontevraud naar Gennes (41 km)

Hotel / Diner: Hotel La Longue Vue – Gennes

Opstaan om 6u30, het is vakantie 😉 Ontbijt om 7u30. Uitchecken en om 8u30 zijn we terug op weg. Het is bewolkt en heel wat frisser dan de voorbije dagen, we kunnen een flees of een trui best verdragen.

We keren over dezelfde weg terug naar de Loire, dus het is weer op en neer. Daarna gaat het door een golvend wijnbouwgebied, met geregeld een mooi zicht op de Loire, richting Saumur.

Bij het binnenkomen van het stadje fietsen we onderlangs het immense kasteel. We brengen we een bezoek aan het 14de eeuwse kasteel, dat vollop gerestaureerd wordt (7€ pp). Het heeft 4 kenmerkende hoektorens zoals een middeleeuws kasteel. Toch is het geen somber kasteel omdat er later nog voldoende vensters zijn aangebracht. Het bevat allerlei kunstvoorwerpen, meubels en tapijten. Ook een uitgebreide verzameling porselein van verschillende Franse streken, en ook een collectie uit Doornik. Daarnaast is Saumur ook gekend voor zijn nationale paardrijschool (Cadre Noir). Je kan hier een tentoonstelling over de geschiedenis van de paardrijdkunst bekijken.

Na het bezoek drinken we een Frans witbier (4€30). Daarna pikken we onze sandwich en drank op in het centrum en wandelen met de fiets aan de hand door de drukke markt. Even verder buiten het centrum picknicken we op een bankje in de schaduw.

Daarna gaat het verder langs La Mimerolle, Chênehutte en Prébant. We stoppen even in Trèves voor de Romaanse kerk met ernaast een donjon. De laatste stop is in Cunault voor de mooie maar sobere Romaanse kerk, gewijd aan Notre Dame. Binnenin zijn vele gebeeldhouwde kapitelen, enkele fresco’s, heiligenbeelden, een notenhouten reliekschrijn en een kazuifelkist.

Rond 14u30 komen we te voet aan in het hotel, de laatste helling was er teveel aan 😎 Inchecken. Redelijke kamer, geen airco maar dat geeft niet gezien de temperatuur, kleine badkamer, maar wel een zwembad dat we straks even testen. Verder naar de Tour de France gekeken, laatste spannende Alpenrit voor de laatste showrit van morgen. Er is hier anders toch niet veel te doen.

Zwembad was wat frisjes vooral als de zon achter de wolken weg kroop, maar het deed toch enorm deugd na een dagje fietsen. Daarna terrasje van het hotel gedaan met 2 lokaal gebrouwen biertjes. Lekker☺

Diner om 19u30 in hotel. Aperitief: Ricard, voorgerecht: tapas, hoofdgerecht: konijn (B) en dorade (F), nagerecht: aardbeien coupe (B) en chocolademousse (F), samen met een fles rose. Heel lekker en ruim voldoende. Dat konden we gisteren niet zeggen 😎
Ondertussen genoten we van het prachtige uitzicht op het dorpje dat baadde in de ondergaande zon en de heteluchtballons die over het landschap gleden.

Daarna deden we nog een avondwandeling in het dorpje dat voor een zaterdagavond ongewoon verlaten is. Terug naar hotel rond 21u45.

Morgen ontbijt vanaf 8u30 (weekenddienst ?). Ze slapen hier blijkbaar graag lang.

Zondag 26 juli 2015 : fietsdag 8. Van Gennes naar Angers (49 km)

Hotel: Hotel Citotel l’Univers – Angers
Diner: Brasserie de la Gare

Vanmorgen rond 7u30 opgestaan met lichte regen. We maken ons op het gemak klaar voor het weekend ontbijt van 8u30. Daarna uitchecken en om 9u30 zijn we klaar voor de vlakke rit in lijn naar Angers (49km). Het is ondertussen opgehouden met regenen.

We volgen terug de oever van de Loire. In Le Thoureil liggen traditionele vaartuigen, de zgn gabares, aan de oever. In St Maur passeren we een grote Benedictijner abdij St Maur de Flanfeuil, dat nu dienst doet als vakantieverblijf voor jeugdgroepen.

In St Remy-la-Varenne rijden we langs een Benedictijner priorij die in 929 werd gesticht en tot de rijkste van Anjou behoorde. Deze is slechts in de namiddag te bezoeken. We steken we de Loire over. We zijn nu in een tuinbouwgebied met nogal wat fruitbomen. Ondertussen is het terug beginnen regenen, soms nogal hard zodat we gaan schuilen onder overhangende bomen.

De rest van het traject leggen we zo vlug mogelijk af. Het gaat via St Mathurin-sur-Loire, La Bohalle, La Dagueniere, Les Ponts-de-Cé, St Gemmes-sur-Loire naar Port Thibault. Onderweg wordt Bernard op een rond punt nog gecoupeerd door een ongeduldige Fransman, met een valpartij tot gevolg. Lichte schaafwonden aan zijn elleboog. Het had erger kunnen zijn.

Tenslotte steken we de Maine over en fietsen nu langs een waterrijk gebied Angers binnen. We passeren het beroemde Angers kasteel met zijn 17 ronde torens en gaan verder naar ons hotel. We stoppen nog even voor een tonijn/ei/tomaat/salade/mayonaise sandwich en een cola en consumeren die op het terrasje voor de broodjeszaak.

Daarna inchecken in hotel Citotel l’ Univers, die blijkbaar vlak naast de broodjeszaak lag. Kamer met twin bedden, balkon, kleine badkamer. Valt al bij al goed mee. We proberen onze natte spullen droog te krijgen. Hopelijk hebben we ze morgen niet meer nodig. Het plezante van het fietsen is er rap af als het regent. ? Nog wat gekeken naar de koers voordat we ons opmaken voor het bezoek aan de stad.

We bezoeken eerst uitgebreid het château Angers (8.50€ pp) met zijn indrukwekkende muren en 17 ronde verdedigingstorens in afwisselend donkere en lichte leisteen. Binnenin het complex staan talrijke gebouwen : kapel, kasteeltje, koninklijk verblijf, veldpoort. Verder bezoeken we nog de galerij van de Apocalyps met een uitgebreide verzameling wandtapijten. We wandelen ook op de buitenmuren waar we een mooi uitzicht hebben op de stad en de Maine. Daarna gaat het naar de gotische kathedraal St Maurice met zijn mooie gebrandschilderde ramen en kunstig houtsnijwerk. Vooral de preekstoel en het orgel vallen op.

Daarna keren we terug naar het hotel, de wandeling begint in de benen te hangen. Tenslotte gaan we in de bar van het hotel nog een Grimbergen drinken. En daarna nog een Richard als aperitief.

Diner in Brasserie de la Gare om 19u30. Voorgerecht: carpaccio van zalm, hoofdgerecht: kip met puree, nagerecht: café Gourmand (B) en glace Brasserie (F). Heel lekker en voldoende. Avondwandeling rond het rond punt : 200 m, hebben beiden zware benen ☺ Om 22u terug in hotel. Het is genoeg geweest.

Maandag 27 juli 2015 : fietsdag 9. Van Angers naar Montjean (41 km)

Hotel / Diner: Auberge de la Loire – Montjean-sur-Loire

Opgestaan met betrokken en fris weer. Na een eerder sober ontbijt (niet veel keuze) en uitchecken zitten we om 8u30 op onze fietsen.

We keren over dezelfde route terug naar de Maine als waar we gisteren toekwamen. We rijden verder westwaarts langs Bouchemaine naar La Pointe. We zien er hoe de Manche en de Loire samenvloeien. Daar moeten we ook een eerste maal van de fiets voor een col buiten categorie. We zien er een mooie molenruïne.

Daarna keren we terug naar de Loire en fietsen een gans stuk tussen de rivier en het spoor. Er passeren regelmatig treinen. In Savennieres wijken we even uit naar Béhuard voor een bezoek aan de bedevaart kapel Notre Dame uit de 11de eeuw. Dit is een charmante Mariakapel waar duizenden bedevaarders op 8 september verzamelen voor de verering van Maria. Er zijn dan vieringen in open lucht.

Bij ons vertrek uit Béhuard begint het terug te regenen. Een half uurtje later zijn we in La Possonnière waar een kleine haven is waar traditionele zeilvaartuigen afgemeerd liggen. Het is ondertussen gestopt met regen en we relaxen een tijdje in een aarzelende zon.

We fietsen vervolgens kilometers over een verhoogde asfaltweg met een felle wind op kop. En dan begint het natuurlijk ook weer te motregenen. Dat duurt echter niet lang.

In La Basse Île passeren we het café Lenin waar een groep mensen buiten staat samen met een volgepakte ezel (?) Even verder zien we een kapel die nu dienst doet als kippenhok. We steken de Loire terug over en zien een merkwaardige bakstenen boog met toren. Het blijken de ruïnes van een steenkool toren te zijn uit 1874 die hier door Belgen werd uitgebaat.

We komen aan in Montjean-sur-Loire en stoppen even in de Bar de la Marine voor een sandwich kaas/hesp met een Hoegaarden van ‘t vat (12€60). Daarna fietsen we nog even naar het centrum voor een bezoekje aan de kerk, het stadhuis en het mooie uitzichtpunt.

Vervolgens checken we in de Auberge de la Loire. Mooie ruime en gloednieuwe kamer met dubbel en single bed, moderne ruime badkamer en zicht op de Loire. Meer moet dat niet zijn.

Na de siësta maken we nog een korte wandeling langs het water en zien dat de boottocht om 16u start. Het zonnetje komt weer tevoorschijn en we drinken in afwachting nog een Hoegaarden op het terras van Bar de la Marine.

We schepen in voor een uurtje boottocht. Er is nogal wat volk komen opdagen en de schipper is duidelijk een groene jongen. Hij vertelt veel over de verschillende vogels die hier komen nesten, maar ook allerlei wetenswaardigheden over de Loire. Het wordt een boeiende tocht. Onderweg zien we nog 2 meeuwen die verward zitten in een vislijn. We proberen die binnen te halen, maar het lukt niet. Dan maar de hulp inroepen van de bewoners op de oever, en enkele vissers op een motor bootje. We vertrekken terug naar Montjean en komen rond 17u30 aan. Het was zijn 12€ pp wel waard.

Vanavond diner in de Auberge zelf vanaf 19u30. Aperitief: Ricard, voorgerecht: salade met snippers van zalm, hooggerecht: filet van dordade, nagerecht: sorbet (F) en kaasschotel (B), Chinon rose wijn. Heel lekker en verzorgd.

Daarna nog een avondwandeling. Enkele mooie foto’s van de zonsondergang. Calvados als digestief (3€ pp) in ons stamcafé ? Daarna terug naar hotel en nog even naar Don Camillo in Rusland gekeken.

Dinsdag 28 juli 2015 : fietsdag 10. Van Montjean naar Champtoceaux (41 km)

Hotel / Diner: Hotel Le Champalud – Champtoceaux

Opgestaan rond 6u30 en op het gemak klaargemaakt voor het ontbijt. Daarna uitchecken en rekening vereffend: 53€ waarvan 20€ voor de kamer. Die was het wel waard.

Het is bewolkt en erg fris deze morgen. Rond 8u30 fietsen we eerst een 10 tal km over de dijkweg richting St Florent-le-Viel. Nogal eentonig. Eenmaal aangekomen fietsen we langs de Loire over de promenade Julian Gracq naar de heuvel Mont Glonne. We laten de fietsen achter en klimmen via steile voetpaden en trappen naar boven. We ontdekken er de mooie voormalige abdijkerk met een binnenin het fraaie marmeren graf van Bonchamps. Via een door bomen omzoomde esplanade wandelen we verder naar een imposante zuil op een verhoogd terras vanwaar we een weids panorama hebben op de Loire vallei.

Na het bezoek fietsen we verder en passeren in Marillais een Notre Dame kerk in speklagen stijl, ttz afwisselend witte en bruine zandsteen. We komen al gauw in Ancenis aan waar we de Loire terug oversteken. We zien er de resten van de verdedigingswerken en de robuuste ronde torens van het vroegere kasteel, ooit genoemd de ‘poort van Bretagne’. We kopen er onze sandwiches kip met curry/jambon crue en 2 cola’s (10€), die we in een parkje langs het water verorberen.

Daarna gaat het verder over rustige wegen en fietspaden naar Oudon. Het begint ondertussen weer licht te regenen. We zien al gauw de indrukwekkende middeleeuwse donjon van Oudon. Morgen rijden we er vlak langs en zullen die dan bezoeken. Dan gaat het over een lange brug terug over de Loire waar we op een heuvel onze eindbestemming Champtoceaux reeds zien liggen. We vatten de beklimming over de bochtige weg naar boven aan op de kleinste versnelling. Het is doorbijten maar dan komen we aan bij ons hotel Le Champalud vlak naast de kerk.

We checken in. Prachtige ruime kamer met twin bedden,  grote TV, aparte wc, badkamer met bad. Enige minpunt: wifi werkt niet op de kamer. Na de siësta een (of 2 😉 Hoegaarden van ‘t vat gaan drinken beneden in de bar. De dienster reset de wifi router om het probleem op te lossen. We zijn weer online ☺

Ondertussen is de regen doorgekomen en voorlopig stellen we ons bezoek aan het dorpje uit. We zullen dat morgen doen voor ons vertrek naar Nantes. Het is toch maar een korte rit.

Diner om 19u30 in het hotel zelf in restaurant La Citadelle. Voorgerecht: escargots (B), tomaten en mozzarella (F), hoofdgerecht: vollaile, nagerecht: ijs met amandelkoekjes, samen met fles rosé uit de Loire streek en een koffie. Allemaal kunstwerkjes stuk voor stuk en heel lekker.

Daarna trekken we ons terug op de kamer. Een avondwandeling zit er niet in, het regent nog steeds. We bekijken nog een film Numero 9, een animatiefilm uit 2009.

Woensdag 29 juli 2015 : fietsdag 11. Van Champtoceaux naar Nantes (30 km)

Hotel: Hotel l’Hôtel – Nantes
Diner: La Vie de Chateau

Vanmorgen opgestaan met een stralend zonnetje. Een hele verbetering met het regenweer van gisteren. Om 8u gaan ontbijten. Daarna doen we eerst nog een verkenning van Champtoceaux, hetgeen gisteren niet gelukt is door het regenweer. We doen de promenade Champalud met oriëntatietafel en prachtige uitzichten op de Loire vallei. Daarna bekijken we ook nog de oude toegangspoort en de ruïnes van een oude burcht. Tenslotte ook nog het nieuwe kasteel dat nu op privé terrein ligt.

Daarna checken we uit en vereffenen onze rekening. We maken nog een babbeltje met de vriendelijke bazin en vertrekken rond 9u30 voor een korte rit van 30 km naar Nantes. Onze eerste stop is in Oudon, waar we de middeleeuwse donjon bekijken. Die is nog gesloten voor bezoek.

Daarna gaat het verder over het Loire à Vélo fietspad dat hier tussen de spoorlijn en de Loire loopt. We houden nog even halt in Celliers en Mauves-sur-Loire. Vervolgens gaat het richting Thouare-sur-Loire, Bellevue en Nantes. We komen iets na 12 uur aan en bezoeken de stad een eerste keer.

We ontdekken het château des Ducs de Bretagne. Het kasteel is een aaneenschakeling van torens en burchten van de 15de tot 18de eeuw. Het museum dat je in het kasteel vindt, is een ode aan de stad en de regio. Het bijzondere is dat alle grote wereldgebeurtenissen aan bod komen, maar dan vanuit het perspectief van Nantes. Van de slavernij tot de grote gebeurtenissen van de 20ste eeuw. Vooral de zeevaart heeft een bijzondere plaats in het museum.

Daarna gaat het langs de St Croix kerk. We wandelen verder naar het Koningsplein met de mooie fontein. Vervolgens brengen we een bezoekje aan de St Nicolas kerk. Daarna kopen we onze sandwiches, deze keer kip (F) en Parisien (B) en cola’s (9€60). We eten die op op de trappen van de kerk in het zonnetje.

Daarna checken we in in ons hotel L’Hotel. Mooie kamer met twin bedden, airco, grote TV, badkamer met bad. Alles compact en volledig.

Na de nodige verfrissing zetten we ons bezoek aan de stad verder. We lopen over de lommerrijke Cours St Pierre naar de imposante gotische basiliek St Pierre en St Paul. De voorkant lijkt wel een beetje op de Notre Dame de Paris. We bezoeken tevens de bijhorende crypte. We volgen de groene route verder en komen voorbij het Graslin theater. Vervolgens gaat het naar Le Passage Pommeray, de oudste winkelpassage uit Frankrijk (1843) met 3 etages tjokvol mooie winkels. Vooral het trappenhuis, met de schitterende versieringen, is prachtig. Het gaat verder langs het Musée d’Histoire Naturelle. Daarna via de Cours Cambronne stilletjes terug richting hotel. Uiteraard heeft al dat wandelen de nodige dorst opgewekt en we drinken een Guinness (7€20 pp) Dat deed deugd☺ Daarna terug naar het hotel.

Om 7u30 diner in het restaurant la Vie de Château, het restaurant naast het hotel. Eerst nog een Ricard apertiefje in de bar. Voorgerecht: salade met sardines (F) en salades met gambas (B), hoofdgerecht: Pavi de Sandre au beurre blanc, nagerecht: assiette de fromages, gevolgd door 2 koffie’s, wijn château d’Afrique rose wijn. Heel goed gegeten☺

Daarna doen we nog een avond wandeling voor we ons terugtrekken.

Donderdag 30 juli 2015 : fietsdag 12. Van Nantes naar St Brevin (55/67 km)

Hotel / Diner: Hotel du Béryl – Saint Brevin-les-Pins

Deze morgen vroeg opgestaan met een heldere hemel. Om 7u gaan ontbijten, daarna uitchecken en om 8u zaten we reeds op de fiets voor de langste etappe van deze fietsvakantie. We gaan voor de langste versie 67 km, we doen dus geen stuk per trein tot in Coueron.

Het eerste stuk van 10 km gaat eerst door de voorsteden van Nantes en vervolgens langs de haven en bedrijventerreinen. We fietsen onder een groot verkeersviaduct en gaan verder langs Haute Indre en de veerpont van Basse Indre. Vervolgens passeren we Coueron en fietsen verder naar de gratis overzet. Dat gaat heel vlot en een kleine 10 min later zijn we veilig en wel aan de overkant in Pellerin.

Dan gaat het verder via het gehucht La Matiniere en vervolgens langs de oever van het Ancien Canal Maritime de la Basse Loire. We volgen die tot in Le Migron. Dit lange rechte stuk is nogal eentonig en vervelend. Vervolgens gaat het naar Palmboeuf waar we onze tonijn sandwiches en cola’s kopen. We fietsen verder via Corsept en even verder stoppen we bij gebrek aan picknick banken bij een bushokje om onze sandwiches te verorberen.

Daarna vervolgen we onze weg en weldra zien we de gigantische brug van St Nazaire over de brede monding van de Loire liggen. We fietsen onder de viaduct door langs de waterkant St Brevin-les-Pins binnen. We volgen nu de Vélo’cean route door het stadje vol met vakantiewonigen in een bosrijke omgeving. Rond 14u komen we via de Boulevard de L’Ocean aan bij ons Hotel du Beryl. Groot spel met casino en spa.

Inchecken. Kamer met twin bedden, grote badkamer met bad, aparte wc, airco. Alles tip top. Op onze bagage moeten we nog even wachten maar een klein uurtje later komt die ook toe.

Na de siësta doen we nog een wandeling op het strand, niet overdreven veel volk. Er staat dan ook een flinke wind en de zon verdwijnt regelmatig achter de wolken. We wandelen daarna langs een gedeelte van de Atlantic wall. Er zijn nog heel wat bunkers overgebleven in dit deel van St Brevin. Dan is het tijd voor een Grimbergen van ‘t vat op het zonnig terras van het hotel, want we hebben er dorst van gekregen. We maken nog een gezellig babbeltje met onze Nederlandse reisgenoten. Zij blijven nog een dag extra in St Brevin.

Diner om 19u30 in het restaurant van het hotel. Eerst een aperitief Ricard (geen decaf ober !) in de bar. Daarna voorgerecht: Minestrone van meloen (F) en gemarineerde zalm (B), hoofdgerecht: biefstuk friet met Bearnaisesaus, nagerecht: Nantais taart (F) en Tiramisu  van witte chocolade (B) samen met een Chinon rode wijn. Lekker.

Na de avond wandeling nog een Grimbergen van ‘t vat. Daarna trekken we ons terug voor de nacht. Het is ondertussen 22 u en we voelen beiden de vermoeidheid van de voorbije laatste fietstocht.

Ziezo, dit was de 12de en laatste fietsdag van deze fietsvakantie. In totaal hebben we 572 km gereden. De eerste week was overwegend zonnig en warm tot heel warm. Daarna volgden een drietal mindere dagen met regen. En de laatste dagen was het terug zonniger en warmer. We kunnen zeker niet klagen.

De omgeving is heel mooi en de kastelen zijn de moeite waard. De fiets infrastructuur is zeer goed en de bewegwijzering quasi perfect. Ook de liefhebbers van een fijne keuken kunnen hier hun gading vinden. Kortom: een echte aanrader 🙂

Vrijdag 31 juli 2015 : transfer van St Brevin naar Orléans

Hotel: Parc Hotel – La Chapelle Saint-Mesmin
Diner: Grille Courtepaille

Proberen uit te slapen deze morgen. Na een rustig ontbijt rond 8u30 uitgecheckt. Daarna met de taxi over de hoge brug naar het station van St Nazaire (25€). Bernard zit vooraan en neemt foto’s terwijl we over de brug rijden.

In het station halen we met de hulp van een vriendelijk SNCF madameke ons ticket naar Orléans uit de automaat (115.20 €). Het eerste gedeelte gaat met de TGV van St Nazaire (10h25) over Nantes naar Angers St Laud (11h42). Daar wachten we op onze volgende trein naar Orléans (12h01 – 14h08). Ondertussen kopen we onze sandwiches, die we op de trein op het gemak opeten. Ondertussen zien we tal van landmarks die we per fiets ook tegenkwamen aan ons voorbij glijden.

Aangekomen in Orléans zoeken we een taxi. Hier moeten we even wachten tot een vriendelijke taxichauffeur ons oppikt. Hij is heel praatgraag en zo komen we te weten dat hij reeds 37 jaar in het vak zit en reeds heel wat heeft meegemaakt. Hij vertelt ook wat over de fietsroute la Loire à Vélo en geeft wat tips voor een alternatieve route voor onze terugkeer morgen. We worden vlot afgeleverd aan ons Parc Hotel in La Chapelle St Mesmin. (15€)

Daarna inchecken in zelfde type kamer als de eerste dag. Na een siësta nog wat gewandeld langs de Loire en daarna een Affligem van ‘t vat gedronken. Daarna klaarmaken voor …

Het diner om 19u30 in Grille Courtepaille. Voorgerecht: koude tomatensoep met spek (F), gepocheerde eieren met zalm (B), hoofdgerecht: rumsteak met frietjes (F), steak tartare met frietjes (B), nagerecht: fruitsalade met vanille ijs (F), sorbet (B) samen met een fles Bourgeuil rode wijn. Bij het verlaten van het restaurant zien we buiten nog een hoop mensen staan aanschuiven. Dit is duidelijk een goed draaiende zaak. Daarna nog een slaapmutsje gaan drinken in het hotel alvorens ons terug te trekken voor de nacht.

Zaterdag 1 augustus 2015 : terugreis van Orléans naar Izegem

We zijn vroeg uit de veren. Ze voorspellen een zwart weekend op de Franse wegen wegens de wisseling van de vakanties. We willen daarom vroeg vertrekken.

We gaan om 7 u ontbijten en na het uitchecken wordt alles in de auto geladen en zijn we om 8 u op weg. We rijden niet over Parijs wegens de voorspelde moeilijkheden, daar ging het trouwens bij de heenreis ook heel moeilijk. We rijden over Chartres, Evreux richting Rouen, deels over gewone wegen. Het is opvallend kalm maar we komen toch heel wat buitenlanders tegen die blijkbaar hetzelfde gedacht hadden als wij qua route.

We tanken onderweg nog wat bij om terug in België te geraken, de benzine is hier een stuk duurder als bij ons. Vanaf Rouen gaat het over autostrade richting Amiens, Arras en Lille. Eenmaal op de A1 naar Lille nemen we onze middagstop en eten er een voorgerecht van de salade bar en een Cordon Bleu van kalkoen met een cola en agrum (26€).

Daarna zetten we onze reis verder. Tot onze verbazing gaat het verkeer allemaal heel vlot. Bij het naderen van Lille merken we dat we bijna zonder benzine zitten en na enige paniek en zoekwerk vinden we op de laatste dampen uit de tank een benzinepomp. Daarna rijden we via Doornik (na een verkeerde afslag) België binnen en rijden richting Izegem. Aan de Esso doen we de tank volledig vol, de prijs voor Euro 95 is hier 1.367 €, zo’n 20 cent goedkoper als in Frankrijk.

Rond 16u komen we thuis. Home sweet home. We drinken samen nog een Leffe op de goede afloop van de reis ! T’is mooi geweest 🙂

Ter voorbereiding van deze reis heeft Effevee deze Google map aangemaakt. Naast de gevolgde route zijn ook de hotels en de meeste bezienswaardigheden onderweg opgenomen. Enjoy 🙂Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 gedachten over “Langs de Loire

 • Nicole De Greef

  Dag Frank en Bernard,

  Vooreerst hartelijk dank voor het doorsturen van nog meer prachtige fotoreportages.
  Regelmatig keek en kijk ik naar jullie mooie blog.
  Ik vond het ook een eer dat je de zonsondergang aan het Myvatn meer en aan het zonneschip in Reykjavik een plaatsje gaf op je site.
  Mijn reisplannen voor dit jaar zijn in november een 8 daagse wandelvakantie met Pasar in La Palma.
  En in maart 2016 ga ik Costa Rica verkennen met VTB.
  Mochten jullie eens in de omgeving van Overijse komen weet dan dat jullie van harte welkom zijn.
  De druivenstreek is meer dan een bezoekje waard en nu zijn de druiven rijp en ze zijn overheerlijk.
  Een bezoek aan één van de weinige serrebedrijven in de streek is een must !
  En ik wil jullie gids zijn .Glimlach

  Groetjes en tot ….

  Nicole en Gilbert

  • Effevee Bericht auteur

   Dag Nicole en Gilbert,

   Bedankt voor jullie reactie. We denken nog dikwijls terug aan die fantastische IJsland reis in de zomer van vorig jaar. Echt iets voor de natuurliefhebbers.

   Ik zie dat je in het najaar gaat wandelen op La Palma. Dat zal je zeker ook bevallen ! We hebben daar in de zomer van 2011 ook 14 dagen gewandeld. Het is er een waar paradijs voor de wandelaar. Klein en gezellig, niet overdreven druk en een prachtig landschap met bossen, vulkaanlandschappen, valleien, … Vooral de wandeling op de caldera en de vulkaanroute zijn zeer de moeite waard ! Bekijk maar eens de foto’s op deze blog 🙂

   Bedankt en misschien zien we elkaar nog eens terug op één of andere reis, of als we eens passeren in de streek van Overijse.

   Groetjes,
   Frank en Bernard.

 • Marijke en Fons

  Dag Frank en Bernard,
  We zien dat jullie dit jaar een sportieve vakantie hebben uitgekozen. We hebben met belangstelling jullie “tour” gevolgd. Een mooie uiteenzetting van wat jullie allemaal gedaan en gezien hebben en zelfs gegeten hebben. Van de drank nog maar te zwijgen ! en een Guinness mocht daarbij vanzelfsprekend niet ontbreken !
  In ieder geval was het wel een mooie reis die een goede conditie vergt. Alhoewel het in IJsland ook nodig was om fit te zijn.
  Ik kijk regelmatig naar jullie blog om inspiratie te vinden. Het ontbreekt ons voor het ogenblik alleen aan de tijd ! Binnenkort staat een verhuis op het programma. Wij zijn wel al dit jaar naar Riga geweest en naar Berlijn met VTB. Mooie steden !
  groetjes en nog veel reisplezier
  Marijke en Fons

  • Effevee Bericht auteur

   Hey Marijke en Fons,

   Leuk dat je onze exploten verder opvolgt op mijn blog. De ‘tour’ is inderdaad goed meegevallen. En het eten en de drank ook 🙂 Het verbaasde ons vooral dat er zoveel Belgische bieren te vinden waren langs het traject. Nu ja de Fransen hebben geen echte biercultuur natuurlijk. En ja, regelmatig was onze lievelings ‘pint of Guinness’ ook van de partij.

   Dat van die conditie, dat viel nogal mee. Het overgrote gedeelte van het traject langs de Loire is vlak; enkel als onze weg de vallei verliet was het op plaatsen wel wat heuvelig tot zelfs sporadisch steil. De ritten waren ook niet zo lang, meestal rond de 50 km.

   Ik zie dat jullie Berlijn en Riga gedaan hebben dit jaar. In Berlijn zijn we ook reeds geweest; het is inderdaad een mooie stad ! In Riga zijn we nog niet geweest, misschien kunnen we dat tijdens de herfstvakantie eens doen. Het aantal overblijvende citytrip bestemmingen na al die jaren begint wat problematisch te worden. Bedankt voor de tip 🙂

   Vele groeten en succes met de verhuis.

   Frank en Bernard.