La Palma – wandelen op “Isla Bonita” 2


Caldera de Taburiente, La PalmaLa Palma is één van de kleinere Canarische eilanden. Het is minder toeristisch maar een echt wandelparadijs. De vakantie werd geboekt bij Eigen-wijze Reizen en ging door van 23 juli tot 6 augustus 2011.

Er werd gekozen voor de combinatietocht. Het eerste gedeelte was een trektocht van Santa Cruz naar El Tablado. Daarna verbleven we 4 nachten in Los Llanos en 3 nachten in Santa Cruz, van waar we nog verschillende wandelingen maakten. Onze lokale gids was Steven Van den Heuvel, zelf een wandelaar in hart en nieren.

Deze wandelingen hebben we afgelopen : Los Tilos – Barlovento (6u), Los Gallegos – El Tablado (6u), Bootsafari Tazacorte (4u), Fuencaliente – Faro de Fuencaliente (3u), Caldera de Taburiente (7u), El Time – Puerto de Tazacorte – Los Llanos (4u), Las Tricias (3u), Volcan de San Juan – San Nicholas (4u), Vulkaanroute Refugio El Pilar – Fuencaliente (7u), Puntagorda (3u), La Cumbrecita (3u), Santa Cruz – Las Nieves – Santa Cruz (3u).

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

La Palma

… staat bekend als La Isla verde (“het groene eiland”) en als La Isla bonita (“het mooie eiland”), omdat het eiland het gehele jaar door is bedekt met groene vegetatie. Het eiland dankt al het groen aan de passaatwinden die de wolken aan de loefzijde van het eiland brengen en die boven het eiland losbreken of dichte nevelvelden op de bergen laten zien. Verscheidene plantensoorten profiteren van het vocht van de wolken. Het eiland kent een aantal vegetatiezones, van lavavelden met mediterrane droogvegetatie, Canarische dennenbossen op de westelijke hellingen en hoogvlakten, laurierbossen of laurisilva op de noordoosthellingen en fayal-brezal op de overgangen tussen beide. Onder de plantensoorten op La Palma zijn er 170 inheemse, typisch Canarische soorten, waarvan onder andere de befaamde drakenbloedboom.

Het landschap beeldt een contrast van zwart (basalt), rood en groen (vegetatie) in het Atlantische blauw uit. In het noorden van het eiland de barranco’s, diepe uitgesneden kloven, die het water van de bergen naar de zee dragen, de bossen op de centrale bergen van het eiland en de vulkanische activiteit in het zuiden, de lavavelden en vulkaankegels.

Caldera de Taburiente

Aan de noordzijde van de vulkanengroep ‘Cumbre Vieja’ bevindt zich de Caldera de Taburiente, een erosiekrater met een doorsnede van negen km waarin schitterende wandelingen gemaakt kunnen worden. Het woord caldera is oorspronkelijk hiernaar vernoemd; men ging er toen van uit dat het komvormige gebied was ontstaan door een explosie waarbij een grote vulkaan zichzelf opblies. Al in de 19e eeuw werd aan deze theorie getwijfeld, en onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het gebied door erosie is ontstaan. De rand vormt met de Roque de los Muchachos het hoogste punt met 2423 meter.

Barranco’s en laurierbossen

De noordoosthoek van het eiland wordt overheerst door diepe barranco’s, kloven ontstaan door tijdelijke rivieren die van de Taburiente naar beneden stromen. In enkele van die kloven zijn nog restanten te vinden van het oorspronkelijke oerbos van de Canarische eilanden, het laurierbos of laurisilva. Bekende plaatsen zijn Los Tilos in San Andrés y Sauces en de Cubo de la Galga nabij San Juan de Puntallana.

Wandelmogelijkheden

La Palma heeft een betrekkelijk dicht net aan wandelpaden, veelal gemarkeerd volgens het internationale systeem van de GR-paden: wit-rood voor gran recorrido-paden en wit-geel voor de kortere pequeno recorrido-paden. De twee GR-paden zijn de GR 130 (Camino de la Costa), die redelijk dicht de kustlijn volgt (overigens nog steeds met soms aanzienlijke hoogteverschillen) en het bergland vermijdt, en de GR 131 (El Baston), die door het gebergte loopt. Deze laatste route begint in Puerto de Tarzacorte, gaat via de Roque de los Mucachos ten noorden van de Caldera de Taburiente, via de Pico de la Nieve en de bergrug Cumbre Nueva naar de Faro de Funcaliente. In de Caldera de Taburiente zijn diverse (zwaardere) wandelingen mogelijk.

bron : wikipediaEen reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “La Palma – wandelen op “Isla Bonita”