Kreta


Samaria kloof in Kreta, GriekenlandIn de zomer van 1994 verkenden we één van de mooiste Griekse eilanden : Kreta.

We reden een week per huurwagen naar Rethimnon, Amari, Matala, Mires, Ana Vianos, Ierapetra, Agios Nikolaos, Elounda, Knossos, Heraklion en terug naar Rethimnon.

De tweede week deden we het wat rustiger aan in Creta Palace (5*) in Rethimnon. We maakten ook nog een excursie naar Chania en de Samariakloof.

 

Fotoreportage

Video

Kreta

Kreta Satellietfoto

Het eiland is 260 kilometer lang en heeft maximaal een breedte van 60 kilometer. De belangrijkste steden zijn Iraklion en Chanía. De kust van Noord-Afrika ligt op 300 kilometer afstand, het Griekse vasteland op 100 kilometer en Athene ligt 250 kilometer naar het noordwesten. Kreta ligt op de grens van de Egeïsche Zee in het noorden en de Libische Zee in het zuiden. Op Gavdos na, dat tot Kreta behoort, is Kreta het meest zuidelijke eiland van Europa. Enkele tientallen miljoenen jaren geleden begon Afrika zich in de richting van Europa te bewegen en drukte de Afrikaanse schol op tegen de Europese schol. Op de grens daarvan ontstonden aan aantal eilanden, o.a Kreta, Kasos en Karpathos.

Kreta Vakantie

Mede vanwege het klimaat en de vele overblijfselen van de Minoïsche cultuur heeft het toerisme een hoge vlucht genomen en vormt al bijna net zo’n belangrijke bron van inkomsten als de landbouw. In 1972 bezochten 27.000 charterpassagiers Kreta, in 1991 waren dat er al meer dan een miljoen. De
meeste toeristen komen uit Engeland en Duitsland. Het massatoerisme vindt voornamelijk plaats tussen Iraklion en Malia aan de noordkust. Door het toerisme is de werkloosheid onder de beroepsbevolking veel kleiner dan in de rest van Griekenland. Het binnenland en de zuidkust zijn veel minder toeristisch en hier wordt wat bijverdiend door kamerverhuur en het maken van handwerk.

Kreta Knossos

Het paleis van Knossos is de oudste nederzetting dat deel uitmaakte van de Minoïsche beschaving en werd opgegraven in de vroege 20e eeuw. Het is de plaats waar de legendarische Minotaurus van de oude Griekse mythe zou hebben geleefd in een labyrint van koning Minos, en een van de allergrootste attracties van heel Griekenland. De archeologische vindplaats beslaat 20.000 vierkante meter en bestaat uit verschillende onderdelen. Het paleis van Knossos, Minoïsche huizen, het “Kleine paleis”, de “Koninklijke villa”, de villa “Dionysos” met de beroemde Romeinse mozaïeken en de zuidelijke Koninklijke tempel zijn de bekendste bezienswaardigheden. Alleen het paleis en de Minoïsche huizen zijn open voor het publiek. Knossos was een enorm paleis met misschien wel 1500 kamers, verdeeld over vijf verdiepingen. De centrale hof was het middelpunt van het gebouw, de westelijke vleugel werd grotendeels gebruikt voor cultus doeleinden. De troonzaal, naast de centrale hof, was waarschijnlijk een latere toevoeging. De muren en vloeren waren vaak in okerrood geschilderd. Versieringen waren oorspronkelijk in geometrische vormen, later waren er fresco’s met voorstellingen van sport, religie en het leven in zee.

bron: landenweb.net

Reacties welkom hieronder 🙂


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *