Krakow


Raadhuistoren en Lakenhal in het centrum van Krakow, PolenTussen 1 en 5 november 2010 bezochten we in het Poolse Krakow onder andere dit :
Rynek Glowny (grote markt) met Lakenhal en Maria basiliek, Royal route wandeling, Wawel burcht met koninklijk paleis en gotische kathedraal, het Joodse kwartier Kazimierz, Schindler’s fabriek.

We deden ook een uitstap naar de zoutmijn van Wieliczka en bezochten de vernietigingskampen van Auschwitz en Birkenau.

 


Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Informatie Krakow

Krakow (Krakau) is de op een na grootste en een van de oudste steden van Polen. De geschiedenis van de stad dateert al uit de 7de eeuw. Krakow is gelegen aan de Wisla rivier in de regio Klein-Polen. Krakow is van oudsher een van de belangrijkste centra van het Poolse educatieve, culturele en artistieke leven, en is een van de belangrijkste economische centra van Polen. De naam van Krakow wordt traditioneel afgeleid van Krakus, de legendarische stichter van Krakow en heerser van de Poolse stam van Lechitians.

Volgens de volkstelling van 2010 heeft de stad een inwonersaantal van 726.265, het hele grootstedelijke gebied heeft een bevolking van 1.449.783. In 1978 werd het historische centrum van Krakow toegevoegd aan de UNESCO-lijst van het werelderfgoed. In datzelfde jaar werd Karol Wojtyla, aartsbisschop van Krakow verkozen als de eerste Slavische paus en de eerste niet-Italiaanse paus in 455 jaar. Zijn naam werd paus Johannes Paulus II.

Bezienswaardigheden

Krakow is een must voor toeristen die Polen bezoeken en heeft talrijke monumenten van wereldklasse, charmante uitzichten, een heerlijke sfeer en uitstekende restaurants. Je vind er verbazingwekkende historische monumenten, de hele oude binnenstad staat onder UNESCO’s werelderfgoed bescherming. Er zijn mooie oude pleinen, gebouwen en kerken die symbool staan voor de cultuur en de architectuur van het land.

Op de Wawel heuvel (228 meter boven de zeespiegel) staat de Koninklijke Burcht, ooit de residentie van de koningen van Polen. Daar vindt je de bekende Wawel kathedraal en andere monumenten. Het bisdom van Krakow werd opgericht in het jaar 1000, toen de kathedraal werd gebouwd. De eerste pre-romaanse bakstenen gebouwen werden gebouwd in de 11e eeuw. Er werd een gotische kathedraal gebouwd in 1364. Tijdens de Jagiello dynastie werd Wawel omgevormd tot een renaissance paleis. De koninklijke kapel werd toegevoegd aan de kathedraal in de 16e eeuw, een artistiek meesterwerk en een mooi voorbeeld van de Poolse renaissance kunst. DeWawel Heuvel is tegenwoordig een belangrijk nationaal monument en een uitstekende getuige van de geschiedenis van Polen met verschillende musea en monumenten.

Barbakan is een gotisch gebouw met zeven torentjes, gebouwd in de 15e eeuw. In het verleden werd het omringd door een 24 meter brede gracht en speelde dit fort een belangrijke rol in de verdediging van Krakau. Dit monument is het best bewaarde gebouw in zijn soort in Europa. Tegenwoordig organiseert men er concerten en diverse tentoonstellingen.

De Basiliek van de Heilige Drie-eenheid werd opgericht in de 13e eeuw en bevindt zich in Stolarska staat en is gekoppeld aan het Dominicaanse klooster. Het interieur herbergt een aantal gotische en barokke kapellen.

Er zijn 90 synagogen in Krakau, maar slechts twee zijn nog in werking voor de Joodse eredienst. De gebouwen werden gebouwd in verschillende stijlen, er zijn synagogen in gotische, barokke en moderne stijlen. De Oude Synagoge werd gebouwd in de 15e eeuw. Tot 1939 was deze synagoge het religieuze centrum van de Joodse bevolking. Het is een zeer belangrijk monument in de Hebreeuwse cultuur. Tegenwoordig is het het historisch museum van de stad Krakow.

De meest bezochte musea in Krakow zijn: het istorisch museum, het nationaal museum, de Wawel koninklijke burcht, het Czartoryski museum, het Joodse museum en Auschwitz-Birkenau (40 km afstand van Krakau).

Tips

De grote markt is het grootste plein van Krakow en stamt uit de 13e eeuw. In de Middeleeuwen was dit het grootste stadsplein van Europa. Tegenwoordig is het marktplein een van de drie grootste in Europa. Elke zijde is 200 meter lang. Een aantal van de meest interessante gebouwen van Krakow ligt aan dit plein of in de omgeving. Twee hoge torens bevinden zich op het plein. De Sukiennice is een beroemd gebouw gelegen aan het centrale plein. Oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw en door de eeuwen heen getransformeerd. Vandaag de dag herbergt het 19e eeuw Poolse schilderijen en beeldhouwwerken en is het een onderdeel van het Nationaal Museum. Het Slowacki theater is een van de mooiste barokke theaters in Europa. De poort van St. Florian is een middeleeuwse uitkijktoren. Het werd opgericht in de 13e en 14e eeuw en maakte deel uit van de vestingwerken die de stad te beschermdentegen De Florian en Barbican poorten zijn de enige overblijfselen van de middeleeuwse verdedigingsmuren. Op het plein bevinden zich verder het stadhuis en de basiliek van de maagd Maria.

bron : landenweb.net


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *