Kopenhagen


Kleine zeemeermin in Kopenhagen, DenemarkenWe bezochten de Deense hoofdstad Kopenhagen van 25 to 28 oktober 2003.

Dit waren enkele van de bezochte bezienswaardigheden : stadhuis, Tivoli, Sint Nicolaj kerk, Christiansborg, Stroget, Nyhavn, Amalienborg paleis, Frederikskerk, Kleine Zeemeermin, Centraal station, Ronde Toren, Rosenborg Park, Grundtvigs kerk.

Tijdens de extra geboekte Castle tour bezochten we nog : Fredriksborg kasteel (Hillerød), Friedensborg kasteel (Fredensborg) , Helsingor marina en Kronborg slot (Helsingor).

 

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Kopenhagen

… is een stad waar de fietser koning is: velen duizenden bewoners (en toeristen) maken gebruik van deze manier om zich te verplaatsen door het centrum. De straten zijn er ook aan aangepast en automobilisten houden ook rekening met fietsers. Toeristen kunnen echter de stad makkelijk te voet ontdekken; de afstanden zijn immers niet te groot en zo mis je zeker niets.

Het centrum van Kopenhagen is niet zo groot, en is gelokaliseerd rond Stroget (spreek uit “streuje”), een langerekte winkelwandelstraat die dwars door het centrum loopt. Dit maakt het als toerist ook makkelijk om je ter oriënteren (deze straat heeft wel niet overal dezelfde naam, hou uw kaartje dus wel in de gaten). Op en rond Stroget vind je vele tientallen boetieks, desingshops, restaurants… Er is vaak straatanimatie en vele Denen zitten op of rond de straat gezellig een biertje te drinken. Omdat alcohol in bars en café’s een dure zaak is, wordt er vaak gewoon op straat gedronken. Dit is soms even wennen, maar als je een paar uur op een terras zit en de rekening vraagt, zal u begrijpen waarom…

We beginnen onze wandeling door de stad aan het station, waar we Kopenhagen binnengekomen zijn. In deze buurt met veel seksshops heb je als toerist weinig te zoeken (het is de enige buurt in Kopenhagen die misschien niet 100 % veilig is, voor de rest is het een heel veilige stad), we gaan dan ook direct door naar Tivoli, het bekende pretpark van Kopenhagen. Het is opgebouwd rond de bekende figuur en sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Tivoli is enerzijds een pretpark met heuse roetsbanen, anderzijds een plaats om samen te komen: er zijn elke avond bijvoorbeeld concerten en er zijn ook verschillende restaurants.

Van Tivoli zetten we onze tocht verder naar het mooie stadhuis (Radhusplatsen), waar ook een standbeeld staat van Hans Christian Andersen. Daar beginnen we onze tocht via de lange winkelwandelstraat. Kopenhagen is een mooie stad, maar heeft niet de glans, uitstraling en grootse monumenten van steden zoals Rome, Parijs, Londen, Barcelona, maar is wel de moeite waard om te bezoeken omdat het zo’n gezellige stad is. Dat merk je als je door de stad slentert. Het mooiste plekje van Kopenhagen, Nyhavn, is aan de noordkant van de binnenstad gelegen (makkelijk te voet bereikbaar).
Nyhavn (nieuwe haven) is een havengeul, met mooie boten en tal van terrassen, café’s en restaurants. S’avonds kan het er behoorlijk druk zijn, je kan er beter overdag een beetje gaan verpozen aan dit noordelijk stukje Brugge of Amsterdam.

Qua architectuur doet Kopenhagen een beetje aan Amsterdam denken, maar met wel een eigen stijl. Vooral de groenkoperen daken die op verschillende monumenten staan vallen op.

Geen bezoek aan Kopenhagen gebracht zonder de Lorelei te bezoeken (de kleine zeemeermin van Hans Christian Andersen). Dit standbeeld staat iets verder afgelegen, en eigenlijk is het een ontgoocheling als je het ziet na een half uur stappen… Het is immers erg klein, maar wel mooi.

Verder zijn de moeite waard om te bezoeken in Kopenhagen:

  • het koninklijk Paleis
  • enkele mooie kastelen in de binnenstad, zoals Christiansborg (waar het parlement zetelt)
  • Christiania, een minivrijstaat binnen Kopenhagen waar veel getolereerd wordt. Dit is een sociaal experiment

Bron: SeniorenNet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.