IJsland – natuurelementen in actie 15


Pagegaaiduikers, hét icoon van IJslandVan 20 tot 30 juli 2014 deden we de VTB IJsland groepsreis onder de deskundige leiding van onze gids Paul-Emiel Geerts.

Gedurende een intense 10 daagse maken we kennis met een overweldigende ruige natuur en een prachtige flora en fauna. Het binnenland is een woestenij van gletsjers, gestolde lavavelden, zwarte zandwoestijnen en ontelbare watervallen. Omdat het land op een actieve breuklijn ligt zien we op vele plaatsen vulkanische modderpoelen, warmwaterbronnen, ontsnappende stoom, opspuitende geisers. We leren er ook de rationele IJslander kennen met een groot respect voor zijn omgeving.

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Reisverslag

Dag 1 - zondag 20 juli 2014
Na een kalme vlucht landen we in de luchthaven Keflavik en rijden meteen naar de Blue Lagoon spa met zijn vreemde lichtblauwe warme water dat licht zout smaakt. We vervolgen onze weg naar de hoofdstad Reykjavik voor een eerste kennismaking. We bezoeken er de Hallgrimskerk die opgebouwd is met imitatie vulkanische basaltzuilen, het Höfðihuis waar belangrijke staatshoofden op bezoek kwamen, het futuristische Harpa concertgebouw met zijn akoestisch aanpasbare concertzalen en de Perlan met zijn opslagtanks voor het warme water van de hoofdstad en bovenaan zijn blauwe parel koepel, symbool voor de blauwe bel vlak voor de uitbarsting van een geiser.
Overnachting in het Fosshotel Lind te Reykjavik.
Dag 2 - maandag 21 juli 2014
In Flaxi stoppen we even om de waterval met bijhorende zalmtrap te bekijken. Dan gaat het verder naar Geysir met de regelmatig spuitende Strokkur. Hier staan veel toeristen met hun camera’s in aanslag te wachten op de blauwe bel waarna de geiser een 15 tot 30m hoge waterstraal de grond uitblaast. Indrukwekkend ! We vervolgen onze weg naar de dubbele waterval Gullfoss. We wandelen in onze regenkledij door het buiswater tot aan de voet van de waterval waar we van de volle kracht van het donderende water kunnen genieten. Vervolgens rijden we met onze Highland bus over een blauwebillenweg door de desolate Kjölur hoogvlakte tussen de Lanjökull en Hofsjökull ijskappen. Onderweg stoppen we in Hveravellir, een oase te midden de barre hoogvlakte. Hier verschool de outlaw Fjalla-Eyvindur zich met zijn vrouw gedurende 20 jaar (rond 1730). We wandelen op de mooi onderhouden geothermische site met zijn heetwaterbronnen en stomende fumarolen. We rijden verder en passeren verschillende stuwmeren die via kanalen en tunnels met elkaar verbonden zijn voor de waterkrachtcentrale van Blanda. In Vídimýri bezoeken we een mooi 12de eeuws kerkje waarvan de wanden en het dak bedekt zijn met turf. Daarna gaat het verder naar de noordelijke fjorden en stoppen we nog even bij de turfboerderij van Glaumbaer.
We overnachten in Hotel Mikligardur te Saudarkrokur.
Dag 3 - dinsdag 22 juli 2014
In Hofsós bekijken we aan het zwembad de mooie basaltzuilen langs de kustlijn. Daarna gaat het verder naar Siglufjördur, de voormalige haringhoofdstad van IJsland. We doen er een uitermate boeiend museumbezoek over de haringvisserij in IJsland tijdens de 19de en 20ste eeuw. In 1969 verdween de haring en werd geleidelijk overgeschakeld op andere soorten als kabeljauw. Ondertussen is de haring terug op peil, vooral wegens de volledige bescherming van de jonge haring in de Noorse fjorden. Na de lunch gaat het verder naar Akureyri, waar we wandelen door de prachtige botanische tuin met vele kleurrijke inheemse en geïmporteerde bloemen en planten. Vervolgens bezoeken we de kerk met zijn mooie glasramen (sommige afkomstig uit de Coventry Cathedral van Engeland) en het op één na grootste orgel van IJsland. Onze volgende stop is de mooie 19de eeuwse turfboerderij van Laufás die ingericht is als museum. De kerk ernaast bevat een prachtige 17de eeuwse kansel in houtsnijwerk. Dan gaat het verder naar de waterval Godafoss. Bij de invoering van het christendom in het jaar 1000 gooide de wetgever hier de heidense Noorse godenbeelden in het water, vandaar de naam : waterval van de Goden. Tenslotte zakken we af naar het meer van Myvatn. Het ‘muggenmeer’ doet zijn naam eer aan : de vliegjes/muggen zijn zeer ambetant maar ze steken gelukkig niet. Tijdens een rustige avondwandeling bekijken we de pseudokraters alsook de vele snaterende eenden die samen met hun kuikentjes als volleerde duikers hun voedsel van de bodem van het ondiepe meer opvissen.
Overnachting in hotel Gigur in Skutustadir.
Dag 4 - woensdag 23 juli 2014
In Grjótagjá bekijken we een diepe scheur tussen de Amerikaanse en Euraziatische continentale plaat. Hier was vroeger een natuurlijk warmwaterbad, maar dit is door de vulkanische erupties van de Krafla in 1975-84 onbruikbaar geworden wegens te hoge temperaturen (> 43°C). Even verder brengt een korte maar stevige klim ons op de Hverfjall, een 2500 jaar oude vulkaankrater die doet denken aan een maanlandschap. De wind blaast hier hard; Paul-Emiel verliest zijn pet, maar een goede ziel klautert rap langs de kraterwand naar beneden om die te recupereren. We wandelen verder over de kraterrand waar we een prachtig uitzicht hebben over het meer en zijn wijde omgeving. We vatten vervolgens een steile afdaling aan vol grote losliggende stenen en mul zwart lavazand. Wandelstokken zijn hier sterk aanbevolen ! Beneden worden we voor onze moed beloond met een lekker stukje chocolade. Daarna wandelen we door het prachtige natuurgebied Dimmuborgir met zijn vreemd verwrongen lavasformaties. Na de lunch maken we een fotostop bij het kratermeer van Viti en zien er een paar waaghalzen halsbrekende toeren uithalen op de steile kraterwanden van het meer. We brengen een bezoekje aan de geothermische elektriciteitscentrale van Krafla en genieten er bij een lekker kopje koffie van een instructieve film over de werking van de centrale. We sluiten de dag lekker ontspannend af met een duik in de natuurlijke warmwaterbaden van Jarbödin. Heerlijk !
Overnachting in hotel Gigur in Skutustadir.
Dag 5 - donderdag 24 juli 2014
We bezoeken de veelkleurige heuvel Námafjall en het nabijgelegen sulfaatterras van Hverir met zijn kokende grijze modderpotten, sissende stoomkraters en dampende zwavelbronnen. Hier zie je goed hoe rauw en krachtig de natuur kan zijn. De verlaten, naar zwavel stinkende gele vlakte, maakt het effect alleen maar indrukwekkender. We rijden verder oostwaarts en wandelen van de  Hafragilsfoss waterval over de canyon wand naar de Dettifoss, de hoogste en krachtigste waterval van Europa. Daar kunnen we vlakbij het donderende water een prachtige dubbele regenboog in het buiswater vastleggen. Onvergetelijk !
We vervolgen onze weg voor een bezoek aan de hoogste boerderij van IJsland (469 m) in Mödrudalur. Naast de boerderijgebouwen staat er ook een door de boer zelf gebouwd kerkje en een koffiehuis waar we onze maaltijdsoep eten. Daarna gaat het naar Saenutasel waar we een bezoek brengen aan de oude turfboerderij. Hier wordt uitleg gegeven over de gewoonten en het dagelijkse leven van de boeren van vroeger en nu. Daarna worden we beloond met pannekoeken (inclusief rozijntjes Kayla !) en chocomelk/koffie. We vervolgen  onze weg door de Jökuldalurvallei en stoppen nog even in Rjukandi voor nog een watervalletje. Daarna door naar de Lagarfljót rivier bij Egilstadir. De rivier is hier zo breed (tot 2,5 km) dat men beter over een meer kan spreken. Net zoals in het Schotse Loch Ness zou er een monster in Lagarfljót leven dat door de lokale bevolking Lagarfljótsormurinn wordt genoemd.
We overnachten in hotel Edda Me te Egilsstadir.
Dag 6 - vrijdag 25 juli 2014
Vandaag rijden we zuidwaarts via groene valleien en bergpassen. We stoppen even in Reydarfjördur waar een grote fabriek aluminium produceert met goedkope electriciteit. Het gaat verder langs de kust naar Fáskrúðsfjörður, zustergemeente van het Franse Gravelines. In de 19de eeuw was het een uitvalsbasis voor Bretoense zeelui die in het fjordengebied visten; de zogenaamde IJslandvaarders. Ze hadden er hun eigen ziekenhuis, kapel en kerkhof. Daar liggen een aantal slachtoffers begraven, waaronder ook een Belg. We bezoeken het pas geopende museum met veel originele artifacten en interessante multimedia informatie. We rijden verder naar de Berufjördur, een van de vele fjorden aan de oostkust. Daar bezoeken we het vissersdorp Djúpivogur met in de Merry Bay het prachtige kunstwerk ‘Eggin í Gledivík’ van de kunstenaar Sigurd Gudmundsson. De 34 granieten eieren van de lokale vogelsoorten zijn zo natuurgetrouw weergegeven omdat men de passende granietsoort over de ganse wereld is gaan zoeken. Zeer origineel en een echte publiekstrekker in een anders rustig dorpje !
Na de lunch vervolgen we onze weg zuidwaarts via een spectaculaire kustweg. We stoppen nog even op het strand van Hafsnes met volgens grootte gesorteerde lavakeitjes; heel bizar. Daarna helpen we een bus die vastzit met zijn achteras op de drassige parking met vereende krachten terug op het droge. We rijden verder naar de Vatnajökull, de grootste gletser van IJsland. In Jökulsárlón varen we met een amfibieboot midden tussen de witte, blauwe en zwarte ijsbergen in het gletsjermeer. Echt een onvergetelijke ervaring !
We overnachten in Fosshotel Skaftafell.
Dag 7 - zaterdag 26 juli 2014
We maken in de voormiddag een uitstap naar Ingólfshöfdi om zeevogels te gaan spotten. Na een lange rit in een boerenkar met tractor over de spoelzandvlakte en een lichte klim naar de kaap zien we de zeevogels in hun natuurlijke omgeving. Vooral de zwart-witte papegaaiduikers met hun grote, felgekleurde snavel, die onvermoeibaar af- en aanvliegen met kleine visjes in hun bek zijn een spektakel. Op de terugweg stoppen we nog even in Hof om er het oudste turfkerkje (1884) en het kerkhofje met de verhoogde graven te bezoeken. Het is een beschermd gebouw maar doet nog steeds dienst als parochiekerk.
Na een korte lunch in het bezoekerscentrum van Skaftafell trekken we onze stevige wandelschoenen aan en maken we een uitgebreide wandeling in het natuurpark met zijn enorme variatie aan gletjers, heide, berkenbossen, ijsrivieren en beekjes. We zien de Svartifoss waterval met zijn prachtige basaltzuilen. We wandelen verder naar het schitterende uitzichtpunt Sjónarsker. Van hier hebben we een prachtig zicht op de gletsjer, de spoelzandvlakte en de Hvannadalshnúkur, de hoogste berg van IJsland (2110 m). Na het nuttigen van onze energy bar vatten we met vernieuwde krachten de afdaling aan. Beneden in het bezoekerscentrum drinken we als beloning een koele halve liter. Dat smaakt !
We overnachten in Fosshotel Skaftafell.
Dag 8 - zondag 27 juli 2014
We verlaten Skaftafell en rijden naar de spoelzandvlakte van Skeidarársandur. We maken een korte stop aan het monument ter nagedachtenis van de gletserbreuk van 1996, waarbij kilometers wegen en bruggen werden verwoest. De foto’s aan het monument getuigen van de verwoestende kracht van het gletsjerwater met ijs en puin. Op zijn hoogtepunt bedroeg het debiet 50.000 m³/sec en duurde in totaal 36 uur. We stoppen even in Klaustur om ons lunchpakket te kopen en hobbelen weldra over een blauwebillenweg naar de Fagrifoss waterval die we vanop een gloednieuw platform kunnen bewonderen. Daarna gaat het verder door de eruptievelden van Eldhraun naar Lakagígar waar we een 25 km lange scheur kunnen bewonderen waarop zich vele spleetvulkanen bevinden. De uitbarsting van 1783-1784 doodde 20% van de IJslanders en 75% van hun vee, en had ook grote gevolgen voor het klimaat en de oogsten in Europa. Bij de beklimming van de Laki komt echter de mist opzetten zodat er boven weinig van deze spectaculaire scheur te zien is. Jammer. We doen beneden nog een kleine wandeling door een gescheurde vulkaan met diepe gaten en heel mooie kleuren. Dat maakt de pil wat zoeter.  We bezoeken nog kort het kratermeer van Tjarnagigur. Als laatste houden we halt bij de indrukwekkende kloof van Fjadrárgljúfur. Ze is 100m diep en 2 km lang en werd 2 miljoen jaar geleden door watererosie gevormd. Bij de terugweg krijgen we een klapband achteraan de bus en rijden heel voorzichtig op één band naar Vik.
We overnachten in het Icelandair Hotel te Vik.
Dag 9 - maandag 28 juli 2014
We staan voor het eerst tijdens onze reis op met regen. Met 2 nieuwe banden op de bus zetten we onze weg verder via de woeste Skafta vallei naar Eldgjá (Vuurkloof), de grootste vulkanische breuk ter wereld (30 km). Daar maken we een wandeling en worden meteen kletsnat door de striemende regen en wind. De dapperen onder ons lopen tot de Ófærufoss, een tweetrapswaterval. Terug in de warme bus dampen we geleidelijk droog en zetten de reis verder naar Landmannalaugar, een gebied met recente vulkanische activiteit. Degenen die niet bang zijn van de regen doen nog een lange wandeling; wij kuieren wat rond in de omgeving en genieten van een lekkere kop koffie (‘you can fill your cup 2 times !) in een Amerikaanse schoolbus/koffiehuis. We rijden verder door de prachtige Thjórsárdalurvallei en zien onderweg verschillende hydro-elektrische centrales, onder andere die van Sigalda en Búrfell. Vervolgens brengt de chauffeur ons naar Gjáin (de kloof), een kleine afgeschermde vallei met vele kleine watervallen, meertjes en vulkanische structuren. Je kijkt precies binnen in een aangelegde rotstuin. Heel mooi. Als laatste stop van de dag bezoeken we nog de Hjálparfoss, een kleine tweearmige waterval tussen mooie gebogen basaltzuilen.
Overnachting in hotel Fludir te Fludir.
Dag 10 - dinsdag 29 juli 2014
We bezoeken Skálholt waar in 1550 na de reformatie de laatste katholieke aartsbisschop Jón Arison werd onthoofd. Dan rijden we verder naar het nationaal park Thinvellir en het naastliggende Thingvallavatn meer. Hier zie je goed dat IJsland op een breuklijn ligt. De Amerikaanse en Euraziatische continentale plaat gaan hier gemiddeld 2.5 cm per jaar uiteen met een diepe verzakking in de aardkorst als gevolg. Dit is voor IJslanders een historische plaats omdat hier vanaf 930 tot 1798 regelmatig vergaderingen werden gehouden om de wet voor te lezen en geschillen te beslechten. In het bezoekerscentrum bekijken we nog een instructieve film over de vorming van de kloof.
Daarna keren we terug naar Reykjavik. We lunchen in de Perlan op de 4de verdieping waar we een prachtig uitzicht hebben op de stad. Na een kort bezoek aan de binnenkant van de  Hallgrimskerk en het afzetten van de kandidaten voor de walvis spotting boottocht in de oude haven, slenteren we door de Laugavegur, de belangrijkste winkelstraat. Daarna bezoeken we het Nationaal Museum van IJsland, met een heel mooie verzameling artefacten uit de IJslandse geschiedenis; echt de moeite waard. Tijdens een korte stop in het stadhuis proberen we onze reisroute te reconstrueren op de grote reliëf maquette in de kelder. Daarna vereren we The Dubliner met een bezoekje en drinken er enkele lekkere ‘pints of Guinness’, als aperitief voor onze laatste avondmaal waarmee we deze prachtige reis in schoonheid afsluiten.
Overnachting in Fosshotel Baron te Reykjavik.
Dag 11 - woensdag 30 juli 2014
Na het zeer vroege ontbijt om 4u30 wachten we ongeduldig op de bus die niet komt opdagen. Een extra opgetrommelde Flybus brengt ons uiteindelijk met enige vertraging naar Keflavik voor de terugvlucht om 7u40. De self checkin verloopt nogal chaotisch, de terminals zijn voor sommigen niet duidelijk, bagage labels worden niet afgedrukt. De hostesses die normaal hulp moeten bieden hebben zich strategisch uit het zicht teruggetrokken. Paul verliest zijn identiteitskaart, maar die wordt gelukkig teruggevonden aan de incheckbalie. Na de security check en het boarden vliegen we terug naar Brussel zonder verdere incidenten. Bij de bagage transportband van Zaventem nemen we afscheid van onze gids en medereizigers. Deze prachtige reis zal ons nog lang bijblijven !


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 gedachten over “IJsland – natuurelementen in actie

 • Nicole De Greef

  Beste Frank en Bernard,
  Samen met jullie was ik getuige van al het moois dat IJsland ons biedt en nu kan ik via je prachtige weblog opnieuw alles beleven, daarvoor een dikke dank u wel !
  Groetjes
  Nicole

  • Effevee Bericht auteur

   Hey Nicole,
   Graag gedaan en nogmaals bedankt voor het doorsturen van enkele van jouw prachtige foto’s. Je zal ze wel opgemerkt hebben in de slideshow.
   Groetjes,
   Frank

 • Nicole De Clercq

  Dag Frank en Bernard,
  Bedankt voor het vastleggen van de onvergetelijke indrukken over Ijsland.
  ikzelf ben niet zo’n fotograaf en ik ben dan ook blij dat jullie er werk van gemaakt hebben .
  Vriendelijke groeten,
  Nicole

 • Fons en Marijke

  Dag Frank en Bernard,
  Eerst en vooral proficiat met jullie fantastische weblog !
  Ik zal zeker gebruik maken van het reisprogramma dat perfect weergeeft wat we allemaal hebben gezien in het prachtige IJsland. Een onvergetelijke reis !
  Ik probeer thans en selectie te maken uit mijn vele foto’s en ik verwerk ze dan in een album waarbij jullie uitleg van dag per dag zal gebruikt worden !
  De overige reportages over jullie reizen zullen zeker een inspiratiebron zijn voor ons in de toekomst.
  Als we nog eens ergens een Guinness drinken, zullen Fons en ik automatisch terugdenken aan IJsland en aan jullie.
  Fons en Marijke

  • Effevee Bericht auteur

   Hoi Fons en Marijke,
   Bedankt voor de leuke reactie !
   Het selecteren en verwerken van al die foto’s tot een verslag/album vraagt inderdaad heel wat tijd, maar het is minstens even leuk als de reis zelf !
   Laat gerust weten wanneer jullie klaar zijn met jullie album; we zijn zeker geïnteresseerd !
   Wees gerust, we zullen bij onze volgende ‘pint of Guinness’ ook met plezier terugdenken aan onze leuke aperitief daar op het zonnige terras van The Dubliner 🙂
   Groeten,
   Frank & Bernard

 • Koenraad Vandommele

  opnieuw schitterend verslag en mooie foto’s. In werkelijkheid wss nog veeeeel mooier! Het zou een mens goesting doen krijgen. Ik kijk al uit naar je volgende reportage!

 • Jan en Rita

  Prachtige montage met mooie beelden!
  Vooral het reisverslag vinden we boeiend omdat het een heel exacte beschrijving van de bezochte plaatsen en specifieke momenten weergeeft. Bedankt voor dit beschikbaar te stellen.
  Wijzelf zijn nog bezig met het verwerken van de foto’s, maar zullen deze voor iedereen ook beschikbaar stellen.
  Het was toch een prachtige reis !

  • Effevee Bericht auteur

   Hey Jan en Rita,
   Het was inderdaad een prachtige reis die ons nog lang zal bijblijven. Ik zie al verlangend uit naar jullie foto’s, die zullen ongetwijfeld nog een stuk mooier zijn; wij zijn maar amateurs 😉
   Groeten,
   Frank & Bernard

 • Wouter

  Dag Frank en Bernard,
  Wij zijn net terug van een rondreis op IJsland, wij hebben zeer veel info van jullie blog kunnen gebruiken tijdens onze rondreis ! Onze dank hiervoor. IJsland is werkelijk een wondermooi land, en ee must-do op ieders vakantielijstje !

  Nogmaals dank voor deze fantastische inspiratie en info, we hebben zelf onze rondreis als een PDF beschikbaar gesteld als inspiratie voor iedereen die ook zijn ijsland reis wil voorbereiden,