Griekenland – islandhoppen op de Cycladen


Dorp Firostefani op Santorini, Cycladen, GriekenlandTijdens deze VTB rondreis van 15 tot 29 juli 2003 bezochten we de volgende Griekse eilanden : Mykonos, Delos, Syros, Paros, Antiparos, Naxos en Santorini. Deze maken deel uit van de Cycladen. Onze reisleider was Wim Vanhoorne.

Dit waren de hoogtepunten : Mykonos (Mykonos stad, Plati Yalos, Agios Ioannis, Ano Mera), Delos (archeologische site), Syros (Finikas, Posidonia, Mega Yalos, Vari, Ermoupolis), Paros (Parikia, Paraporus Beach, Naoussa, Lefkes), Antiparos (Aghios Ioannis Grotten), Naxos (Naxos, Drosiani, Apollon), Santorini (Akrotiri, Oia, Thira, Fira, Nea Kameni, Palea Kameni)

 

 Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Santorini

Santorini Caldera

Santorini, vroeger een cirkelrond vulkanische eiland, is een kleine cirkelvormige archipel van vulkanische eilanden, gelegen in de zuidelijke Egeïsche Zee, zo’n 200 km ten zuidoosten van het Griekse vasteland. Santorini behoort tot de zuidelijke Cycladen en is daar het meest zuidelijke eiland van.

Het grootste eiland heet Thira en heeft een oppervlakte van ca. 73 km2. Samen met het bewoonde eiland Therasia, dat in 236 v.Chr. na een vulkaanuitbarsting als ware van het vasteland werd afgescheurd, en de onbewoonde eilanden Néa Kameni, Palaia Kameni, Aspronisi en Christiani, heeft de hele Santorini-archipel een oppervlakte van iets meer dan 90 km2. Santorini ligt ongeveer 150 km ten noorden van Kreta. Palea Kameni ontstond na een uitbarsting in het jaar 57 n.Chr., en Néa Kameni ontstond in 1573; deze twee eilanden worden ook wel de ‘verbrande eilanden’ genoemd.

Landschap

Kamari, Santorini, strand met zwart zand

Santorini is een vulkanisch eiland met zeer steile rotsformaties in allerlei kleuren. Santorini heeft de vorm van een halve maan, want waarschijnlijk is het eiland afgebroken door een vulkaanuitbarsting rond 1450 v. Chr. De uitbarsting was zo gigantisch dat het centrale deel van de vulkaan in zee stortte en er een krater, een zogenaamde caldera, van enkele tientallen km2 en een diepte van maximaal 400 meter ontstond. Santorini is, naast Melos, het enige Griekse eiland dat op een uitgedoofde vulkaan ligt.
De westkust wordt gedomineerd door steile rotsen en kliffen; de oostkant van het eiland is veel vlakker en daar bevinden zich ook de beste stranden. Santorini heeft geen goudgele stranden, maar wel stranden met zwart zand of kiezelstenen.

Bezienswaardigheden

Santorini vakantie: Santorini per muilezel

Gedurende de zomermaanden verblijven er gemiddeld zo’n 60.000 toeristen per dag op Santorini. Op het eiland kan men een tocht per bus maken. Men komt dan langs de rotspartijen die verschillend gekleurd zijn, afhankelijk van de metaalsoorten die in de grond en het vulkanisch gesteente aanwezig zijn, bijvoorbeeld meer ijzerhoudende rotsen zijn roder gekleurd.

Op de ezel kan men in de hoofdstad Thira via het ezelspad naar de oude haven afdalen, maar er is ook een kabelbaan. Verder is het mogelijk de ondergrondse overblijfselen van de stad Akrotiri te bezichtigen, die een reëel beeld vormen van de hoogstaande Minoïsche beschaving die op het eiland heerste, voordat deze stad onder het puin verdween.

Santorini vakantie: Santorini is zéér fotogeniek

Santorini heeft volgens velen ook een van de mooiste zonsondergangen ter wereld en is ook bekend door de witte huisjes met helderblauwe daken, die men vaak aantreft op ansichtkaarten en reisgidsen.

Wie op Kreta verblijft, kan het eiland per boot voor een dag bezoeken, schepen varen vanuit de haven van Iraklion, en de archipel binnenvaren is een belevenis op zich. Overnachten op het eiland is uiteraard ook mogelijk.
Lord Byron zei van deze plaats: het is de enige plaats die me ooit voldoening gaf, en een citaat van Norman Douglas is: Santorini heeft zeker een uitzicht dat niemand kan teleurstellen.

bron : landenweb.net


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *