Tijdens de laatste week van september 2024 doen we de fietsvakantie Angles-sur-l’Anglin van Eigenwijze Reizen. We logeren er in het sfeervolle hotel Le Relais du Lyon d’Or in één van de meest pittoreske dorpen van Frankrijk. Gebouwd aan weerskanten van de steile oevers van het riviertje de Anglin biedt het stadje vooral vanaf de dominerende kasteelruïne een magnifieke aanblik. Vanaf hier maken we rondritten naar onder meer het middeleeuws Chauvigny, het oude kuuroord La Roche-Posay en de imposante abdijkerk van St. Savin. Verder langs kastelen en dorpen naar het stadje Le Blanc en Preuilly-sur-Claise met z’n steile straatjes, oude huizen en kasteel. ‘s Avonds worden we culinair verwend door de kookkunsten van chef Félix en perfect bediend door onze gastheer Dominic.
Fotoreportages
Effevee’s uitgebreide fotoreportageFiets- en wandelroutes
Reisverslag
Om 11u45 stoppen we in Aire de Haras voor een korte lunch : een sandwich kip met parmezaan met een Cola (B) en Sprite (F). We rijden daarna verder via de A11, A28 en A10 richting Bordeaux. We rijden even door enkele korte plensbuien met minimale zichtbaarheid. Vervolgens gaat het via D wegen richting Poitiers. Het regent nu gestaag door. Om 16u20 bereiken we onze bestemming Le Relais du Lyon d’Or in Angles sur l’Anglin. Het was even spannend omdat de benzinetank bijna leeg is (nog 60 km volgens de boordcomputer).
We checken in en krijgen een ruime suite met dubbel bed en 2 eenpersoonsbedden (1 op het gelijkvloers en 1 op de verdieping). Ruime badkamer met lavabo, douchecel en aparte wc. Er zijn zelfs washandjes 🙂 (‘moh gebruikt ie nog washandjes’ dixit Bevergem)
We installeren ons op het gemak en besluiten het dorpje te gaan verkennen. Het is warempel opgehouden met regenen en de zon doet haar best om de voorbije ellende te doen vergeten. We wandelen langs Mairie en kerk. Die is heel eenvoudig. Daarna gaan we naar Place du Champ de Foire waar we een prachtig uitzicht hebben op de rivier l’Anglin, de mooie brug en de benedenstad. Op de klippen zien we de imposante ruïnes van de burcht van Angles-sur-l’anglin. We dalen nu af naar de rivier en wandelen langs de oude watermolen. Overal zijn prachtige foto’s te nemen van de oude huizen en steegjes met mooie bloemen en planten.
We passeren langs de Donjon de Bacchus en klimmen door een smal steegje terug naar de bovenstad. Terug aangekomen in het hotel bestellen we ons een Ricard die we in het knusse salon consumeren. Daarna gaan we terug naar de kamer om ons nog wat te verfrissen voor het diner.
Om 19u30 gaan we naar de rustieke eetzaal waar de houtkachel reeds gezellig brandt. We kiezen een stevige lokale rode wijn Domaine de la Butte 2023. Als amuse wordt een kopje gazpacho geserveerd. Het voorgerecht is een salade met tomaatjes, kruidenkaas en schilfers gerookte hesp. Het hoofdgerecht is kalf medaillon met spekreepjes, worteltjes en witte bonen. Als dessert aardbeien coulis met platte kaas. Alles smaakt heel lekker, meer moet dat niet zijn 😉 We sluiten af met een koffie.
We keren voldaan terug naar onze suite en relaxen nog wat voor de tv. Daarna gaan we slapen en hopen morgen op wat beter weer om te fietsen/wandelen.
We maken ons klaar voor de rit van vandaag voor de korte versie naar La Puye (51 km), kwestie van de e-bikes te testen. Nog maar pas gestart en het begint te regenen. We doen vlug onze regenkledij aan en fietsen dapper door de nattigheid. Het is nogal klimmen in het begin maar op de stand NORM is dat goed te doen. We stoppen even in La Puye en nemen wat foto’s van de camping à la Ferme en de mooie waterplas en restaurant.
We rijden verder naar de abdij de l’Etoile die volop gerestaureerd wordt en niet te bezoeken is. Even verder stoppen we even aan een 18de eeuwse museumboerderij die ook ferm gesloten is. Terug in La Puye gaan we lunchen in het restaurant. Het is er druk en er worden tafels en stoelen van het terras bijgeplaatst. We drinken een Grimbergen van het vat. Bernard neemt het dagmenu : buffet voorgerecht, koetong met pasta en crème caramel. Ik neem een bacon hamburger en een chocolade mousse.
Rond 13u45 vatten we de terugweg aan. Het is nog een dikke 15 km en mijn batterij loopt reeds op haar laatste benen 🙁 Ik schakel dan maar over op ECO maar de laatste 5 km zijn er duidelijk te veel aan : de batterij is leeg. Niet ideaal met nog een paar nijdige hellingen op het menu 🙁 We komen aan in het hotel om 15u30 en zetten ons op het binnenterras in de stralende zon. De baas is op zijn lunch break, maar gelukkig heeft Bernard de nodige Guinness meegebracht van thuis en kunnen we die zalig consumeren in de zon. Ondertussen werk ik mijn reisverslag bij.
We rijden met de auto naar de Intermarché Super in Yzeures-sur-Creuse om 98 benzine te tanken. Die is hier ruim 20 cent goedkoper dan in de tankstations langs de autostrade. We rijden door naar Chauvigny om de oude middeleeuwse stad te bezoeken. Die is indrukwekkend en ligt op een heuvel boven de stad. Vanop die locatie heb een een prachtig uitzicht op de benedenstad. De site is mooi gerestaureerd en erg fotogeniek. We keren terug naar het hotel, nemen een douche en gaan aperitieven met een Ricard.
Tegen 19u30 gaan we dineren. Deze keer kiezen we een La Croix de Mission 2022 rode wijn van Domaine des Rochettes. Als amuse krijgen we een courgette crème soepje. Het voorgerecht is een omelet met allerlei fijne groentjes : wortel, courgette, champignon, tomaat. Heel lekker. Als hoofdgerecht krijgen we eendenbout met gebakken aardappeltjes en groetenkrans van courgette, paprika, wortel, champignons. Het dessert is een potje crème met aardbei coulis en aardbei. Een kopje koffie is de ideale afsluiting van weeral een perfecte maaltijd. We keren terug naar onze kamer en relaxen nog wat voor we gaan slapen.
Daarna maken we ons klaar om de rit van 35 km naar La Roche Posay aan te vatten. Op aanraden van Dominic neem ik dit keer de rode e-bike die een grotere batterij heeft met een theoretisch bereik van ruim 100 km. We starten om 9u30. Af en toe valt er wat lichte motregen maar niet genoeg om onze regenkledij aan te trekken. We rijden dalend naar La Roche Posay dat gekend is als een thermen kuuroord. Leuk stadje en na wat foto’s rijden we nu verder over een fraaie oude spoorbrug die zich wat moeilijk laat vinden. Dat lukt dan toch en we rijden een stuk over de oude spoorlijn die nu als fiets- en wandelpad dienst doet.
We rijden nu stijgend door de vallei van de Creuse langsheen de dorpen Yzeures- en Neons-sur-Creuse. Rond 12u30 komen we terug aan in Angles.We gaan iets eten in Restaurant Pizzeria l’Amaretto. We drinken een Floreffe (F) en een Blanche de Bruxelles (B). Ik eet een pizza mediteranenne (tomaat, mozzarella, gruyère, merguez, spek, chorizo, origano, olijven) en Bernard neemt een pizza marguerite (tomaat, mozzarella, gruyère, origano). Het zijn grote exemplaren. Bernard krijgt de zijne niet op.
Daarna keren we terug naar het hotel en gaan met de auto nog wat kastelen bezoeken. We rijden eerst naar het kasteel van Rouvray. Dat is in privé handen en is niet te bezichtigen. We rijden vervolgens naar het chateau de la Guerche. Daar wandelen we rond op het domein en maken wat foto’s. Vervolgens rijden we verder naar het kasteel van Ormes, maar ook daar raken we niet binnen. We keren dan maar terug naar het hotel. Het is ondertussen gezapig aan het regenen en we besluiten een late siësta te nemen.
Na een verkwikkende nap nemen we een douche en gaan rond 18u30 naar het salon voor een vroege aperitief. Gastheer Dominic en kok Félix nuttigen hun avondmaal. Na de Ricard gaan we dineren. Er zijn blijkbaar enkele nieuwe gasten ingecheckt. Twee bijkomende tafels zijn ingenomen.
We kiezen onze vertrouwde Croix du Mission 2022 rode wijn van Domain des Rochelles. Als amuse krijgen we deze keer een tartaar van groenten. Het voorgerecht is een salade met vis gehakt quenelles. Het hoofdgerecht is een kotelet met linzen, champignons en dito saus en het dessert een chocolademousse met aardbei. We drinken rustig de rest van onze wijn op en sluiten zoals gebruikelijk af met een koffie. Weeral een perfecte maaltijd die de regen even doet vergeten. We gaan terug naar de kamer, kijken nog wat tv en gaan slapen.
We bezoeken kort het bejaardencomplex La Roche Bellusson in Mérigny met zijn park met prachtige ceders en mammoetbomen. Op het domein staat het mooie kasteel opgetrokken uit rode baksteen. Bernard stapt uit om enkele foto’s te nemen. We rijden nu verder naar St-Savin met zijn oude Benedictijner abdij, een door Unesco geclassificeerd wereldmonument. De 11de eeuwse abdijkerk bezit de mooiste en grootste collectie Romaanse fresco’s van Frankrijk en is absoluut een bezoek waard. In de crypte onder de kerk rusten de resten van de heiligen Savin en Cyprien, aan wier gedachtenis deze abdij werd gesticht. We bezoeken de abdijkerk en het klooster mbv een tablet waarop vele nuttige en interessante informatie en filmpjes te zien zijn over de diverse delen van de kerk. De fresco’s zijn inderdaad heel mooi.
Het abdijklooster herbergt het Centre International d’Art Roman. Hierin is een tentoonstelling van de opbouw van de Eiffeltoren (1887-1889) en de wereldtentoonstellingen van 1889 en 1900 in Parijs. Mooi. Tegen 12u gaan we op zoek naar een restaurant. We kiezen l’Improbable waar het reeds tamelijk druk is. Er is nog een tafeltje vrij maar potentiële klanten na ons worden reeds geweigerd. We drinken er een blonde Leffe die overal in de streek te krijgen is (goede marketing :-)) en eten een ruim bord spaghetti bolognaise. Heel lekker. Als afsluiter drinken we nog een espresso.
Daarna zijn we terug klaar voor de strijd en rijden verder naar Antigny om de 5m hoge Lanterne des Morts te bekijken. Deze vind je alleen terug in Midden- en West-Frankrijk en waren voorzien van een fakkellicht om de dwaalgeesten van de overledenen de juiste weg naar het kerkhof te wijzen.
We rijden vervolgens naar de abdij Notre Dame de Fontgombault, een fraai voorbeeld van Romaanse bouwkunst. De kerk is echter ferm gesloten, enkel de artisanale winkel met aardewerk en iconen van de paters is open. We doen geen inkopen 😛 Dan besluiten we dat het genoeg geweest is voor vandaag en keren terug naar het hotel waar we rond 14u30 aankomen. Onze gastheer en zijn 2 vrienden zijn aan het petanquen. Na een korte siësta is de zon terug van de partij. We besluiten on nog een van de wandelingen af te werken. Maar na 5 minuten krijgen we reeds een enorme plensbui over ons heen en keren onverwijld naar het hotel terug.
We kijken wat tv, bekijken het laatste nieuws op internet. Rond 18u30 gaan we aperitieven; de Ricard wordt geserveerd door één van de vrienden (onze gastheer is reeds vertrokken omdat kok Félix zijn vrije dag heeft vandaag). We vertrekken om 19u naar restaurant Le Mar’Sak voor het diner. Blijkbaar is kok Félix hier ook te gast 😉 We drinken een blonde Leffe (F) en een Tripel Karmeliet (B). Bernard eet een ravioli met varkensgehakt en pesto saus, ik kies voor een bruschetta Le Mar’Sak met groentensalade. We sluiten beiden af met een Café Gourmand (koffie, ijs, panna cotta, macarons en chocolade praline). Lekker 🙂 Daarna wandelen we voldaan terug naar het hotel, kijken nog wat tv en gaan slapen.
Het begint nu te regenen en doen rap onze regenkledij aan. In Concremiers passeren we langs nog een prachtig kasteeltje waar we rap een foto nemen. Even verder begint het te stortregenen en gaan wat schuilen onder de bomen. Schoenen en kousen zijn doorweekt 🙁 Na wat zoeken vinden we het oude spoorwegtracé richting het stadje Le Blanc. De weg is verraderlijk met putten en grote kiezelstenen, en grote plassen door de regen. Op een glibberige betonnen brug met gietijzeren balken maken we beiden bijna een fatale val. Was dat even schrikken.
Het is ondertussen opgehouden met regenen als we het stadje Le Blanc binnenrijden. Het Écomusée de la Brenne, gelegen in het Château Naillac in de bovenstad, is ontworpen als een reis terug in de tijd, met de vorming van het grondgebied van het Regionaal Natuurpark van Brenne. In het centrum van het stadje stoppen we aan Brasserie Le Theatre voor de lunch. We nemen beiden het dagmenu : kip brochette met frieten en salade. Als dessert een Baskisch gebakje met een espresso. We drinken er een halve liter Grimbergen bij. Lekker 🙂
Daarna zetten we onze rit verder langs de rivier Creuse. In Fontgombault bezoeken we nog even de Romaanse abdij (ja, die van gisteren). Die is nog steeds gesloten. Daarna begint het weer te regenen en op de terugweg naar Angles komen we in een heus onweer terrecht met donder, bliksem en felle tegenwind. Met onze schoenen en sokken voor een tweede keer doorweekt komen we tegen 14u30 aan in het hotel. De poetsvrouw legt juist de laatste hand aan onze kamer en we nemen rap een douche om terug op te warmen. We trekken droge kleren aan en relaxen op de kamer. Bernard zijn gsm is blijkbaar een keer teveel uit de houder van zijn fiets gevallen; het scherm is kapot. Hij zal in de kosten moeten komen voor een nieuwe gsm.
Rond 18u45 gaan we onze vertrouwde Ricard consumeren in het salon. Daarna schuiven we aan voor het diner. Er staan reeds twee grote tafels gedekt voor een feest morgen middag. Vanavond zijn we echter alleen. We kiezen deze keer een Ammonite 2022 Vouvray witte wijn. De amuse is een kruidenkaasje met toostjes. Het voorgerecht een warm geitenkaasje met appeltjes in een krokantje met een salade. Als hoofdgerecht krijgen we gebakken forel met rijst, paprika en courgettes. Het dessert is appel crumble met aardbeien coulie en aardbei. We sluiten af met koffie. Weeral een heerlijke maaltijd die de nattigheid van vandaag doet vervagen. Daarna trekken we ons terug op de kamer, kijken nog wat tv en gaan slapen. Hopelijk dromen we niet van onweersbuien 😛
Hier gaan we op de Voie Verte, een voormalige spoorlijn richting Preuilly-sur-Claise. Deze weg is zo vlak als een biljart tafel en mooi verhard met fijne steenslag, een verademing vergeleken met het exemplaar dat we gisteren reden en waarop we bijna verongelukten. In Bossay-sur-Claise komen we een groep ludiek verklede fietsers tegen. Blijkbaar nemen ze deel aan La Zarbi-Cyclette. Via 2 parcours fietst de bonte bende naar het kasteel van Boussay. Daar vinden allerlei activiteiten plaats : défilé en wedstrijd van de mooist versierde fietsen en hun berijders, muzikale animatie “Vent d’Ouest”, fototentoonstelling “Vélos d’alleurs”, foodtrucks, markt met artisanale produkten, …
We rijden verder en komen aan in Preuilly-sur-Claise dat mooi tegen de helling van het Claise dal ligt. Er is een mooie Romaans-Byzantijnse kerk en smalle straatjes met mooie huizen. Daarna vervolgen we onze weg richting Boussay en moeten even afwijken van de route wegens een omleiding. Dat blijkt later wegens het bovenstaande evenement te zijn. Aan het kasteel van Boussay komt juist een groep van de fietsers toe die binnenrijden. We nemen wat foto’s en vervolgen onze weg.
In Yzeures-sur-Creuse stoppen we voor de lunch aan hotel restaurant Relais de la Mothe. Daar drinken we een Leffe (25cl) in een Stella glas 😉 We nemen het dagmenu : kip curry met pasta en een chocolade gebak. We sluiten af met een stevige espresso. Daarna vatten we de resterende 15 km naar Anglin aan waar we rond 14u30 aankomen. De parking staat nog vol met auto’s en de gasten voor de lunch zitten nog aan tafel maar zijn aan het afronden. Een half uurtje later vertrekken ze.
We besluiten om wat te relaxen op het binnenhof in de zon met een Leffe 50cl. Heerlijk 🙂 Daarna doen we onze siësta en maken ons tegen 18u45 klaar voor de aperitief. Er zijn blijkbaar 3 nieuwe gasten in het hotel. De vrouw van het ene koppel is bijzonder geïnteresseerd in de houtkachel en komt meerdere keren kijken en foto’s nemen 😎 We kiezen onze vertrouwde La Croix du Mission, ditmaal 2021 van Domaine des Rochelles. Als amuse krijgen we een brocolli soepje. Het voorgerecht is een gepocheerd ei met champignons (“Oeuf Poché Forrestière”). Als hoofdgerecht lam met groenten ratatouille en witte bonen. Het dessert is een warme appeltaart met een bolletje ijs, aardbeien coulie en anderhalve aardbei. We sluiten af met een koffie en een Jameson whiskey. Een perfecte maaltijd als orgelpunt van een perfecte fietsdag met volop zon en zero regen 🙂 Meer moet dat niet zijn.
Het is trouwens ideaal weer : zonnig maar wel wat fris. We rijden rustig door een afwisselend landschap met mooie vergezichten en maken de nodige foto’s. Overal zijn ook de jagers op pad. Onderweg zien we herten en reeën in bossen en maisvelden. In de verte horen we soms ook wat knallen. Er zal waarschijnlijk wel ergens hert op het menu staan de volgende dagen 😉 We besluiten de lange versie van de route te doen en fietsen naar Monthoiron. Daar bezoeken we de versterkte kerk Sainte Ambroise. Deze heeft een opvallend ruim koor om plaats te bieden aan de vele monniken destijds. Bij de kerk heb je ook een weids uitzicht op de Plains de Auzon.
We rijden nu verder richting Pleumartin waar we rond 12u30 aankomen. We gaan lunchen in restaurant l’Atelier des Saveurs. Terwijl we zitten te aperitieven in de veranda passeert een grote groep motards, ditmaal niet op oldtimers maar op supermoderne bolides op 2 en 3 wielen 😎 We drinken er een blonde Leffe (33cl). Als voorgerecht krijgen we een lekkere pompoensoep. Het hoofdgerecht is een tagine van kip in saffraansaus met ei, erwtjes en olijven. Het dessert is een chocolade moelleux met een bolletje vanille ijs. We drinken als afsluiter nog een espresso. Lekker 🙂 Bij het afrekenen raken we aan de praat met de patron die blijkbaar ons Belgisch accent herkend heeft. Hij weet trots te vertellen dat actrice Veerle Baetens onlangs bij hem te gast was. We nemen afscheid en zetten onze weg verder.
Onze volgende stop is Vicq-sur-Gartempe (voor de tweede keer). We bezoeken nog vlug even de kerk. Daarna is het de bedoeling dat we over dezelfde weg als vanmorgen naar Angles terugkeren (4km). We slaan echter de verkeerde richting in en eer ik het doorheb zijn we reeds een 3 tal km verder. Ik vond het al vreemd dat de GPS toonde dat er nog ruim 50 km te gaan waren 🙁 We keren onverwijld terug op onze stappen en kiezen in Vicq de juiste terugweg naar Angles. Er beginnen nu en dan wat fijne spatjes regen te vallen en dus zetten we er de pas in. Ik kom als eerste aan in het hotel. Als na ruim 5 min Bernard nog niet toegekomen is, begin ik mij ongerust te maken. Ik sta op het punt om terug te rijden als hij puffend en hijgend toekomt. Zijn batterij had enkele km voor aankomst de geest gegeven. Dan gaat je fiets voor geen meter meer vooruit en gaat hij integendeel afremmen. Ik had dezelfde ervaring dinsdag op de tocht naar La Puye. Sommige stukken bergop heeft hij te voet moeten afwerken.
We relaxen op de kamer. Bernard neemt een korte siësta en gaat daarna douchen. Ik werk het reisverslag bij. We gaan onze gebruikelijke aperitief drinken en dineren. De Croix du Mission rode wijn is uitgeput 😛 We nemen deze keer op aanraden van onze gastheer Dominic een La Guinguette 2022 van Sébastien Cornille. Als amuse dit keer een roerei. Het voorgerecht zijn mosselen in een curry sausje. Het hoofdgerecht een stevige steak poivre met champignons en puree. Het dessert is een gestoofde peer met een bolletje aalbes ijs en aardbei. Als afsluiter drinken we nog een koffie. Daarna nemen we afscheid van onze gastheer en loven de kookkunsten van de chef. Zij beiden hebben ons het mindere weer compleet doen vergeten. We trekken ons terug op de kamer, kijken nog wat tv en gaan slapen. Een geslaagde fietsdag 🙂
Rond 13u zijn we klaar voor het 2de deel van de terugreis. We stellen Waze in voor thuis en rijden via de A13 naar Le Havre. We verlaten de snelweg en rijden via verschillende D wegen over de Pont de Brotonne over de Seine richting Dieppe waar we de A29 naar Amiens opgaan. Vervolgens verder over de A1 richting Lille waar we de grens oversteken en uiteindelijk op de A17 naar Izegem rijden. Daar tanken we de auto nog eens vol en brengen de laatste kosten van vandaag in Splitwise in : péages, lunch en benzine. Ik word om 18u30 thuis afgeleverd. Bernard wil dringend naar huis en heeft geen tijd om nog wat na te praten bij een pintje. Dat zullen we dan in het weekend wel inhalen 🙂