Dresden


Kunstacademie en Frauenkirche van Dresden, DuitslandHet verwoeste oud stadcentrum van Dresden na de bombardementen en de vuurstorm van 1945.Van 31 oktober tot 4 november 2016 bezochten we Dresden, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen. Deze stad met zijn ruim 530.000 inwoners werd op het einde van de Tweede Wereldoorlog zeer zwaar beschadigd door geallieerde luchtaanvallen met brandbommen. Ruim 25.000 mensen verloren het leven en het historische centrum van de stad werd volledig verwoest.
Na de oorlog maakte Dresden deel uit van de DDR en een aantal monumenten werden terug opgebouwd, anderen bleven ruïnes. Bij de val van de Muur en de hereniging van Duitsland besloot men dat de stad zijn vooroorlogse uiterlijk moest terugkrijgen en werden grootse restauratiewerken aangevat. Met als gevolg dat deze prachtige stad aan de Elbe steeds meer toeristen aantrekt.

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Reisverslag

Maandag 31 oktober 2016
We worden om 7 uur thuis opgehaald door Taxi Dirk. Er is heel weinig verkeer op de snelweg; het is duidelijk vakantie en velen maken de brug met 1 november. Iets over 8 komen we reeds aan in Zaventem.

We gaan eerst nog door de tent buiten voor de controle waar we meteen mogen doorlopen. Daarna checken we in aan een lege balie en lopen door naar de instapkaart controle. Daar is wel een lange file : de automaten scannen de barcodes traag in en soms faalt dit wel eens. Je moet dan via de gewone loketten. Families met kinderen moeten ook door de manuele controle, wat soms tot enige ergernis aanleiding geeft. Hier is duidelijk nog ruimte voor verbetering.

Vervolgens gaan we vlot door de bagagecontrole; wel de vloeistoffen en tandpasta uit de handbagage halen en in een plastic zak op de band leggen. Om half negen zijn we reeds door alle controles heen voor onze vlucht van 11u. We gaan eerst nog een koffie drinken met een ontbijtkoek en lezen vervolgens wat wetenswaardigheden over Dresden in de Dominicus reisgids. Bernard zit na een tijdje reeds te knikkebollen.

Om 10u30 stappen we op het vliegtuig en stipt om 11u vertrekken we richting Frankfurt voor een korte vlucht van 45 min. Aan boord krijgen we nog een Milka chocolade en een drankje.

Iets voor 12u landen we in Frankfurt. Het is er heel druk en het vliegtuig moet parkeren op de tarmac. Met bussen worden we naar het terminal gebouw gebracht. Daarna moeten we nog een heel eind via lift, trappen en een lange tunnel naar de andere kant van de terminal voor de vlucht naar Dresden.

Met enige vertraging gaan we aan boord van het vliegtuig en rond 13u vertrekken we voor terug een korte vlucht van 45 min. We krijgen terug een chocolade snack en een drankje en rond 14u landen we in een bewolkt Dresden. Het is heel rustig op de vlieghaven; er staan slechts 2 vliegtuigen.

Bernard rookt vlug een sigaret; het is immers reeds 6 uur geleden sedert zijn laatste in Zaventem. Daarna nemen we een taxi naar hotel Dorint, onze verblijfplaats voor de 5 volgende dagen.

We checken in en krijgen een comfortabele kamer. Daarna trekken we naar de oude binnenstad (Innere Altstadt) voor een eerste vluchtige verkenning.

De protestantse Frauenkirche met ervoor het standbeeld van Martin Luther.De 'citroenpers' glazen koepel van de Kunstacademie.We wandelen over de Neumarkt naar de Frauenkirche met haar imposante koepel en erachter het Coselpaleis.

Vervolgens gaat het langs het Albertinum naar de terrassen langs de Elbe. Daar valt vooral de Kunstacademie op met zijn glazen koepel, bijgenaamd de citroenpers.

Het gaat verder via de Hofkirche en de Augustusstrasse met het prachtige tegeltableau Fürstenzug; de vorsten optocht van alle Saksische vorsten.

We passeren het Transportmuseum waar we buiten reeds het gekende Trabantje zien staan.

'Trabant limousine' op de Theaterplatz.We krijgen dorst en vereren onze eerste Irish pub “The Dubliner” met een bezoekje voor de obligate pint of Guinness. Dat smaakt 🙂

We krijgen ook honger wegens geen deftig middagmaal en verkennen de plaatselijke horeca. Onze keuze valt op een plaatselijke Italiaan La Osteria voor een tagliatelle met zalm (B) en een pizza greco (F), samen met een fles Siciliaanse rosé. We sluiten af met een tiramisu (B) en een gelato misto (F). Voldaan vertrekken we vervolgens naar ons hotel en drinken in de bar nog een Weissbier van het vat.

Daarna trekken we ons terug op onze kamer. Het was een lange dag.

Dinsdag 1 november 2016
Rond 6u45 wakker geworden met stralend weer. Na de douche genieten we van een uitgebreid en verzorgd ontbijt. Keuze in overvloed 🙂

Het panter vierspan trekt de strijdwagen van Dionysus op de Semperoper.Om 8u vertrekken we richting oude binnenstad (Innere Altstadt). We passeren de Hofkirche waar de eerste gelovigen de Allerheiligenviering van 8u30 bijwonen. We trekken verder naar de Theaterplatz waar het imposante operagebouw Semperoper ligt te baden in de zon. Bovenop staat een panter vierspan die een strijdwagen met Dionysus trekt, een verwijzing naar de Griekse tragedies die hier werden opgevoerd. Ervoor het ruiterstandbeeld van Johan van Saksen, een cultuurminnende koning van Saksen. Ernaast ligt het gebouw van de oude stadswacht (Schinkelwache) dat nu gebruikt wordt als opera kassa en restaurant.

Barokke fontein van het Zwinger.Dan gaan we op de bovenbouw van het nabijgelegen Zwinger, een barok paleis complex dat volop gerestaureerd wordt. Het valt trouwens op dat Allerheiligen hier een normale werkdag is, getuige de vele werklieden die hier bezig zijn. Het is blijkbaar ook een schooldag, want we zien verschillende klasjes kinderen die op stap zijn met hun juffen naar één of ander museum.

We steken vervolgens de Elbe over via de Augustusbrug naar de binnenste nieuwe stad (Innere Neustadt). We wandelen even stroomopwaarts langs de Elbe en zien aan de overkant de vele stoomraderboten liggen wachten op toeristen. Even verder ligt het ministerie van Financiën dat is ondergebracht in een mooi gebouw uit 1890.

Het beroemde Canaletto zicht op Dresden.Stroomafwaarts aan de andere kant van de brug zien we het Blockhaus dat vroeger diende als wacht- en tolhuis. Nog verder passeren we aan het uitzichtpunt waar de Venetiaanse schilder Canaletto het 18de eeuwse Dresden in groot detail schilderde. Deze schilderijen zijn als basis gebruikt om de stad na de desastreuze bombardementen van WOII te restaureren.

Nog verder bezoeken we het Japanse paleis met ervoor zijn prachtige tuinen. Dit gebouw herbergt nu het museum van Volkskunde.

We keren vervolgens terug naar de Hauptstrasse, waar we aan het begin het vergulde standbeeld van koning Augustus zien schitteren. Hij was de bouwer van Neustadt. Het standbeeld was oorspronkelijk bedoeld om op het Blockhaus te staan, maar het bleek te zwaar te zijn.

We slenteren door deze met platanen afgeboorde boulevard met zijn vele zitbanken en fonteinen en wanen ons even in Franse mediterrane stad. Even verder zien we links de Driekoningenkerk die in volle restauratie is. Rechts bezoeken we de overdekte markthal met op de gelijkvloers groenten, fruit, vlees en zuivel, op de eerste verdieping vele winkeltjes met lederwaren en op de 2de verdieping een fitnesscentrum.

De jonge schrijver Erich Kärstner op de tuinmuur van zijn oom.Vlakbij de Albertplatz vinden we nog het Schiller Monument, 2 mooie fonteinen en het Erich Kästner Museum. Op de tuinmuur ervan is een bronzen beeld van de schrijver als jongen te zien toen hij hier vaak uitkeek op de omgeving.

Katy's Garage biergarten, café, open podium.We wandelen verder naar de buitenste nieuwe stad (Aussere Neustadt) via de Alaunstrasse naar Katy’s Garage, een soort mini biergarten, disco, vrij podium geval dat wordt gerund door de Schot Richard Hudson die hier is blijven plakken. De naam Katy slaat op een oude Landrover waarmee hij door Afrika is getrokken.

Hof der Fabeltiere in de Kunsthofpassage.We trekken verder naar de Kunsthofpassage. Dit is een reeks binnenplaatsen die veranderd zijn in grote kunstwerken. Het meest spectaculair is de “Hof des Wassers”, felblauw met een ingewikkelde constructie van regenpijpen en trechters waardoor op gezette tijden water naar beneden stroomt. Verder is er ook nog de “Hof des Lichts”, de groene “Hof der Tiere” en de gele “Hof der Fabeltiere”.

We gaan ook nog even langs het Jungendstilhaus in de Katharinenstrasse. Dit rijk gedecoreerde gebouw in Jugendstil steekt schril af met de rest van de wat vervallen straat.

Het is ondertussen middag geworden en we keren terug naar de oude binnenstad voor onze tweede Irish bar en restaurant “Shamrock” waar we genieten van een origineel gepresenteerde Fish and Chips (in frituurmandje met namaak krantenpapier) en een pint of Guinness uiteraard 🙂

Daarna bezoeken we nog even het toeristenbureau en boeken een ticket voor de Hop On Hop Off met 22 opstapplaatsen bij de bezienswaardigheden in Dresden en omgeving. Het ticket kost 20 € voor 1 dag maar kan bij de eerste opstap voor 2 € met een dag verlengd worden.

Vervolgens gaan we binnen in de Frauenkirche. Het is een barokke maar toch echt protestantse kerk. Het is zo gebouwd met zijn ronde opbouw en zijn vele balkons om zoveel mogelijk kerkgangers goed naar de preek te laten luisteren. Je mag er eigenlijk niet fotograferen, maar bijna iedereen negeert dit, waaronder ook ondergetekenden. Zeer imposant is het koepel plafond in de vorm van een kerkklok. Dit plafond zit op minder dan de helft van de totale hoogte van de kerk. Het is dus duidelijk dat het gebouw bedoeld was om te imponeren.

De tropische serre in de botanische tuin van de Grosser Garten.Daarna keren we terug richting hotel en wandelen door naar de groene long van Dresden : de Grosser Garten, een 2 km² grote tuin met lange rechte lanen en in het centrum een paleis, met Versailles als voorbeeld. Later is de tuin aangepast in een minder geometrische Engelse stijl. In het park is ook een 5 km lang smalspoortreintje Parkeisenbahn dat door schoolkinderen wordt bestuurd.  In het noordoosten van het park ligt de Botanische tuin met een overvloed aan planten en bomen uit de ganse wereld. We lopen ook even binnen in de tropische serre met enkele uitheemse planten en dieren. Binnenin is ook een aquarium met diverse tropische visjes. In het zuidwesten van het park ligt de Zoo van Dresden met 400 soorten dieren van over de ganse wereld.

We keren terug naar het hotel en drinken een Weissbier in de bar. Na ons wat verfrist te hebben trekken we terug richting oude stad voor het avondmaal. Deze keer valt onze keuze op de Rauschenbach Deli, een restaurant meer gespecialiseerd in de lokale keuken. We eten er een Dresdner Sauerbraten met een lokale rode wijn. Lekker.

Daarna gaan we nog een Guinness drinken in The Dubliner. Ze zijn daar hun terras aan het opdoeken voor de winter. We houden het voor bekeken en keren terug naar het hotel. Het is een lange dag geweest, we hebben meer dan 20 km gewandeld en het zit in de benen. Tijd voor wat platte rust.

Woensdag 2 november 2016
We staan op met licht regenachtig weer en volgen de normale routine : douche, ontbijten, sigaretje voor Bernard (op het terras van de ontbijtzaal) en daarna vertrekken we naar de oude binnenstad richting Theaterplatz aan de Augustusbrug.

We fotograferen in afwachting van het vertrek van de Hop On Hop Off nog wat in de omgeving. Het weer klaart gelukkig op en de zon komt tevoorschijn. Om 9u30 vertrekken we met een bijna volle bus voor een 2 uur durende tocht langs 22 stopplaatsen met bezienswaardigheden :

 1. De katholieke Hofkirche gezien vanop de Augustusbrücke.Theaterplatz aan de Augustusbrug met de Semperoper, de Hofkirche en het Dresdner Schloss.
 2. Zwinger met de Kronentor en het Schauspielhaus.
 3. Yenidze : een voormalige tabaksfabriek met zijn speciale moskee achtige architectuur.
 4. Het Kongresszentrum volledig uit glas opgetrokken.
 5. Het Albertinum met de Brühlscher tuin waar het museum van de moderne kunst gevestigd is en de nieuwe Synagoge.
 6. De Altmarkt met de imposante Frauenkirche, het Transport Museum en het Stadsmuseum.
 7. Taschenberg met het Residenzschloss en het Kulturpalast.
 8. Am Terrassenufer van de Elbe met de aangemeerde stoomraderboten. Eén ervan wordt nog authentiek met kolen gestookt.
 9. Dr. Külz-Ring met de Kreuzkirche, de raadhuistoren, de Prager Strasse en de Altmarkt Galerie.
 10. Politiegebouw met boven de ingangen allegorische afbeeldingen van een politieagent, vrouwe justicia en een boef.Grunaer Strasse waar het Dorinth hotel ligt.
 11. Arnoldbad met het Hygiëne Museum, het stadium van Dynamo Dresden en de Zoo.
 12. De Glazen fabriek van Volkswagen en de Botanische tuin.
 13. De Grosser Garten met middenin het paleis. Het smalspoor traject bedraagt ruim 5 km en het treintje wordt bediend door schoolkinderen.
 14. Elbschlösser met het prachtig uitzicht op de overstromingsvlakte van de Elbe en de kastelen op de heuvels aan de overkant van de stroom.
 15. Schillerplatz met de Schillergarten en de villa’s van de rijke burgerij.
 16. De Blauwes Wunder brug is een stalen brug die als enige WOII heeft overleefd. Daarnaast vinden we een combinatie van een tandrad- en kabelbaan die je langs de heuvel omhoog brengt.
 17. Weissen Hirsch met het Lahmann Sanatorium dat vroeger heel bekend was in gans Europa. Ernaast ligt het Park Hotel.
 18. De 3 Elbekastelen van links naar rechts : Albrechtsberg, Ligner en Eckberg.De drie kastelen Eckberg, verblijfplaats van de uitvinder van Chlorodont tandpasta,  Lingner dat vanaf het terras een prachtig uitzicht biedt op Dresden en omgeving, en tenslotte Albrechtsberg dat werd gebouwd door prins Albrecht van Pruisen voor zijn tweede vrouw die niet van adel was. Hierdoor werden ze verbannen uit Pruisen.
 19. Waldschlössen met de brouwerij en de nieuwe brug waardoor het Elbedal werd geschrapt uit de lijst van de door UNESCO beschermde gebieden.
 20. Pfunds Molkerei, een zeer beroemde zuivelwinkel uit 1891, rijkelijk versierd met prachtige tegels. Vlakbij ligt de oude Joodse begraafplaats.
 21. De Königstrasse met zijn prachtige herenhuizen gespiegeld aan het Japanse Paleis op het einde van de straat.
 22. De Augustusbrug met het “Canaletto uitzicht” op de barokke gebouwen aan de overkant van de Elbe.

Doorkijk vanuit de Zwinger tuin naar de Theaterplatz met het standbeeld van koning Johan van Saksen.Na de tour bezoeken we eerst nog eens de binnentuinen van het Zwinger. Gisteren waren we slechts op de bovenbouw geweest.

Daarna gaan we lunchen in onze favoriete Shamrock Irish Pub. Een vispanneke (B) en een hamburger kaas en ham (F) plus uiteraard een pint of Guinness 🙂

Hierna wandelen we nog naar de moskee achtige Yenidze gebouwen om wat foto’s te nemen. Het weer wordt steeds dreigender en we wachten op de bus aan de opstapplaats Congrescentrum. Gelukkig is hier een bushokje want even later begint het te regenen.

We stappen op de bus en zitten de rest van de tour aan te kijken tegen bar slecht weer en aandampende busramen.

We stappen uit aan de Theaterplatz, halen onze paraplu boven en wandelen in de gietende regen terug naar het hotel. Daar trakteren we onszelf op een Irish Coffee. Dat smaakt.

Na ons wat verfrist te hebben trekken we terug de stad in voor ons avondeten. De regen is ondertussen gestopt. Onze keuze valt op restaurant Förster’s met een Thaise kip curry (B) en een Schnitzel met champignons (F) samen met een fles Siciliaanse rosé. Daarna nog een banana split (B)  en een ijs (F) als dessert.

Tenslotte sluiten we nog af met een pint of Guinness in onze stamkroeg The Dubliner en keren voldaan terug naar het hotel.

Donderdag 3 november 2016
Bernard is om 6u reeds uit de veren. Ik doezel nog wat na tot 7u. Na de douche en het ontbijt wandelen we richting Grosser Garten. Het is licht bewolkt weer en tamelijk koud.

De Glazen Fabriek van Volkswagen.Aan de Glazen fabriek van Volkswagen slaan we rechtsaf. We bewonderen nog even de glazen toren waarin de afgewerkte auto’s staan. Het zijn er niet veel. Zou de dieselgate affaire hiermee te maken hebben ?

Het Dynamo Dresden stadion.Het gaat verder naar het voetbalstadion van Dynamo Dresden. Het valt op dat dit niet zo groot is. Er is plaats voor zo’n 32.000 toeschouwers.

Vervolgens slaan we linksaf naar de Dresdner Zoo die om 8u30 opengaat. We zijn niet alleen : families met kinderen en klasjes met hun juffen zijn er ook reeds. De dierentuin is niet zo groot maar heeft wel een selectie van 400 verschillende soorten dieren van over de ganse wereld waaronder leeuwen, giraffen, olifanten, zebra’s, kangoeroes, diverse soorten apen, pelikanen, flamingo’s, herten, kamelen, roofvogels, luipaarden, meerkatten, enz…

Na het bezoek aan de zoo wandelen we door de Grosser Garten naar het paleis om nog wat foto’s te nemen. Ook hier weer een klasje kleuters met hun juffen.

Daarna wandelen we naar de stopplaats 13 (Grosser Garten) van de Hop On Hop Off. We stappen terug uit aan stopplaats 14 (Elbschlösser). Van hier hebben we een prachtig zicht op het overstromingsgebied van de Elbe en de 3 kastelen op de heuvels aan de overkant : Albrechtsberg, Lingner en Eckberg.

Nadat we uit gefotografeerd zijn wandelen we verder naar stopplaats 16 (Blaues Wunder). Deze blauw geschilderde stalen brug heeft als enige WOII overleefd. Van op de brug hebben we een prachtig uitzicht op de rivier en de heuvels aan de andere oever. In de verte zien we ook de televisietoren. Het weer is ondertussen helemaal opgeklaard en het zonnetje doet deugd.

We rijden nu verder naar stopplaats 18 (Albrechtsberg), van waar we op het terras van het Lingnerschloss een prachtig uitzicht hebben op de Elbe, de wijde omgeving van Dresden en de ertsbergen in de verte. Mooie panoramafoto’s gemaakt.

De oude joodse begraafplaats.Het is ondertussen middag geworden en we hoppen terug op de bus naar stopplaats 20 (Pfunds Molkerei). We wandelen via de Joodse begraafplaats naar de Aussere Neustadt. Het is de bedoeling om te gaan lunchen in onze 3de pub “Irish Fiddler”. Die is jammer genoeg dicht, gaat pas om 16u open. Bummer.

We zakken dan maar af richting Albertplatz en onze keuze valt op Café Eckstein waar we een lekkere huisbereide pasta met kip, kerstomaatjes en pesto eten, samen met een glas Weissbier.

Het Jugendstil huis.Daarna wandelen we via het Jugendstilhaus (ik moest die kop nog eens in detail fotograferen) richting Königstrasse naar het Japans Paleis.

Standbeeld van de Trummerfrau voor alle puinruimende vrouwen van Dresden.We hoppen terug op de bus en rijden verder naar stopplaats 9 (Dr.-Külz-Ring). Aan het Rathaus staat het standbeeld van de Trümmerfrau, een kordate vrouw met een grote hamer. Zij staat symbool voor alle Dresdner vrouwen die na WOII het puin moeten ruimen omdat hun mannen ofwel gesneuveld, ofwel krijgsgevangen waren door de Russen. De laatsten kwamen pas vrij in 1955.

Daarna houden we het voor gezien en keren terug naar het hotel. We drinken er natuurlijk eerst nog ene in de bar voor we ons gaan opfrissen voor het avondeten.

Hiervoor keren we terug naar de oude binnenstad en onze keuze valt op de Rauschenbach Deli. Voorgerecht : pompoensoep (B) en ciabatta’s met mozzarella (F). Hoofdgerecht : Schnitzel met champignonsaus en pommes frites. Nagerecht : crème brulé (B) en appel crumble met ijs (F). Dat alles begoten met een heerlijke fles De Wet (Merlot) uit Zuid-Afrika.

Helemaal voldaan keren we terug naar het hotel. Nee, deze keer geen slaapmuts in the Dubliner 😉

Vrijdag 4 november 2016
Op het normale uur opgestaan rond 7u. Het is grijs en tamelijk kil. Na de douche naar beneden voor ons laatste verzorgde ontbijt. Daarna checken we uit na de city tax van 12€ betaald te hebben. We laten onze bagage achter in de beveiligde bagageruimte.

Om 8u30 vertrekken we voor de laatste keer naar de oude binnenstad (Innere Altstadt) op zoek naar nog wat markante koppen voor de “1000 gezichten van Dresden” reportage.

Het beroemde Trabantje in het Transportmuseum.Hiermee wordt het 10u en vereren we het Transport museum met een bezoekje.

In een eerste zaal zien we de evolutie van fietsen, motoren en auto’s door de eeuwen heen. Daarbij heel wat Oost Duitse merken waarvan we nog nooit gehoord hebben. De Trabant herkenden we uiteraard wel.

Antieke elektrische locomotief in het Transportmuseum.De volgende zaal bevat allerlei treinen en treinrijtuigen, zowel op ware grootte als schaalmodellen. Er staat onder andere een vervaarlijk uitziende elektrische locomotief met een enorme rotor waaraan grote aandrijfstangen de wielen aandrijven.

Een andere zaal is gewijd aan de luchtvaart. Hierin wordt hoofdzakelijk de geschiedenis van Lufthansa vanaf de jaren 20 tot nu getoond. Heel interessant.

Er is ook een tijdelijke tentoonstelling over de recente migratie van de vele vluchtelingen uit Afrika en Azië. Er wordt een link gelegd met de vluchtpogingen per eigengemaakte luchtballon en vliegtuigjes uit de voormalige DDR naar het westen.

De bovenste verdieping wordt bijna volledig bezet door een grote model treinbaan met  26 locomotieven en 115 rijtuigen. Jammer genoeg is die gedurende deze maand gesloten voor aanpassingen.

De binnenkoepel van de Frauenkirche op halve hoogte van de buitenkoepel.Na het bezoek aan het museum kopen we nog een ticket voor de koepel van de Frauenkirche. De kerk is in totaal 91 m hoog. Het eerste stuk van 26 m gaat met de lift. Dan komen we via een aantal trappen rond de binnenkoepel van 11 m. Vervolgens lopen we via een spiraalvormige gang langs de buitenkoepel (24 m). Tenslotte gaat het via trappen naar het uitzichtpunt op 67 m hoogte. Van hieruit hebben we een prachtig uitzicht op Dresden en de Elbe.

Het is ondertussen middag geworden en we nemen de lunch in de Shamrock Irish Pub. Deze keer kiezen we voor een royale Goulash schotel met een pint of Guinness. Dat smaakt.

De televisietoren van de vroegere DDR. Westduitse televisieprogramma's konden hier niet ontvangen worden.Om onze citytrip af te sluiten, kopen we nog een ticket voor een boottocht op de Elbe met een stoomraderboot (Dampfschiff). De onze was een hele moderne en er kwam geen dampf of rader wiel aan te pas 😉 Gedurende anderhalf uur varen we eerst stroomopwaarts langs alle bekende gebouwen en kastelen tot aan de “Blaues Wunder” brug. Daar keert de boot en we varen terug stroomafwaarts naar het startpunt. Jammer dat het grijs en koud was. Er was dan ook weinig volk op het zonnedek. Toch was het interessant om alles nog eens vanuit een ander standpunt te zien.

We keren terug naar het hotel, drinken er nog een laatste in de bar en vertrekken vervolgens per taxi naar de luchthaven. We zijn ruim op tijd en besluiten nog een snack te kopen. Salami sandwich (F) en Boule de Berlin (B). We proberen ons geluk aan een frisdrank automaat, maar die wil onze muntstukken niet. Dan maar een koffie uit de automaat ernaast.

Vervolgens worden we geholpen door een vriendelijke aziatische hostess om de self check in te doen en al gauw hebben we onze tickets naar München en Brussel.

We gaan vlot door de bagagecheck. De vloeistoffen moeten wel in een plastic zak afzonderlijk door de scanner. Daarna is het wachten op onze vlucht naar München om 20u15. We vertrekken stipt op tijd voor een vlucht van 45 min. Het vliegtuig zit maar voor ¼ vol. Bij aankomst in München ligt de gate voor Brussel vlakbij. We vertrekken op tijd om 21u55 voor een vlucht van ruim 1 uur. Dit keer zit het vliegtuig wel helemaal vol en zijn er wat problemen om de handbagage kwijt te raken. Sommigen komen aan boord met 3 stuks handbagage wat tot wat frustratie met de stewardessen leidt. De vlucht verloopt verder voorspoedig en we komen iets vroeger dan gepland om 23u15 aan in Brussel.

Na enig zoeken vinden we onze chauffeur van Taxi Dirk en even later rijden we vlot naar huis waar we iets na middernacht aankomen. Home Sweet Home 🙂


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *