Dolomieten


Dobbiaco, Dolomieten ItaliëIn de zomer van 1988 verbleven we een tweetal weken in de Dolomieten. De Dolomieten zijn een bergketen in Italië die deel uitmaakt van de Zuidelijke Kalkalpen. Typisch voor de Dolomieten zijn de steile rotswanden en pieken, die zijn ontstaan door erosie en verwering.

Onze uitvalsbasis was Toblach (Dobbiaco), een dorpje gelegen in het Pusteriadal (1256 m) op de waterscheiding van de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen. Van daaruit deden we verschillende wandelingen in de omgeving. We maakten ook nog excursies naar Venetië, Cortina d’Ampezzo, Zermatt en Saas-Fee.

 

 Fotoreportage

Video

De Dolomieten – UNESCO-werelderfgoed

Miljoenen jaren geleden lagen de Dolomieten nog in een warme oerzee. Nu reiken de toppen, waaronder die van de Tre Cime di Lavaredo/Drei Zinnen, tot meer dan 3000 m hoogte. De Dolomieten in de noordelijkste provincie van Italië zijn genoemd naar geoloog Déodat de Dolomieu. In 2009 riep UNESCO ze vanwege hun unieke schoonheid uit tot werelderfgoed. De bergbewoners wisten zelf natuurlijk allang hoe mooi hun ‘bleke bergen’ zijn. Sinds mensenheugenis hebben deze majestueuze rotsen Zuid-Tirol gedomineerd en gemaakt tot wat het nu is: een streek vol contrasten. Wij raden u daarom van harte aan niet alleen de foto’s te bewonderen, maar ook zelf een kijkje te nemen.

De Dolomieten zijn het mooiste bouwwerk ter wereld, aldus de Zwitserse architect Le Corbusier. De Dolomieten zijn inderdaad gebouwd, uit versteende algen- en koraalriffen die 250 miljoen jaar geleden in een warme oerzee groeiden. Toen het water zakte, rezen de riffen op – lichtgrijs, majestueus en bizar van vorm. De ‘bleke bergen’ zijn anders dan alle andere bergen in de omgeving. In 1788 ontdekten onderzoekers waarom: de rotsen bestaan uit magnesiumhoudend kalksteen.

Ze worden Dolomieten genoemd naar de geoloog Déodat de Dolomieu en zijn meteen populair: hun sagen worden beroemd, ansichtkaarten met de bergpieken Tre Cime di Lavaredo/Drei Zinnen gaan de hele wereld rond. In films van de uit het dal Val Gardena/Gröden afkomstige regisseur Luis Trenker speelt de berg Sasso Lungo/Langkofel een belangrijke rol. De Dolomieten zijn al sinds de ijstijd bewoond. Reto-Romanen, Romeinen en Langobarden lieten hier hun sporen achter. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep het Oostenrijks-Italiaanse front dwars door de bergen. Van oudsher wonen hier Ladiniërs, het oudste volk in de Dolomieten. Hun taal is de derde officiële taal van Zuid-Tirol. In 2009 werden de Dolomieten opgenomen in de UNESCO-lijst van werelderfgoederen die beschermd moeten worden. De ‘bleke bergen’ zijn het derde natuurerfgoed in de Alpen, naast de Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn en de Monte San Giorgio in Zwitserland.

bron: suedtirol.iMeer van Dobbiaconfo

Reacties zijn welkom hieronder 🙂


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *