Corsica, Sardinië & Elba


Bonifacio, CorsicaDeze 14 daagse busreis van Europabus ging door van 11 tot 23 juli 1992.

We ontdekten 3 prachtige eilanden. Corsica, ook wel het ‘Ile de beauté’ genoemd, vergaste ons op een wonderlijke flora in een uniek decor. Sandinië met zijn prachtige toeristische routes, zijn onvergetelijke dorpjes en kleurrijke folklore was voor ons een openbaring. We verbleven ook 2 dagen op Elba, een klein maar prachtig eiland waar het heerlijk vertoeven is in een decor waar de geschiedenis herleeft. Napoleon Bonaparte had het slechter kunnen treffen 😉

 

 

Reisroute

Italië (Livorno), Corsica (Bastia, Corte, Venaco, Ajaccio, Propiano, Sartine, Bonifacio), Sardinië (Santa Teresa, Sassari, Porto Conto, Alghero, Oristano, Barumini, Cagliari, Nuoro, Orgosdo’s Murales, Olbia), Italië (Livorno, Pisa, Piombino), Elba (Portoferraio, Marina di Campo, Monte San Martino (370 m), Porto Azzurro), Italië (Piombino, Spezia, Portofino, Genua, Milaan).

Fotoreportage

Video

Corsica

… is een eiland van Frankrijk en ligt in de Middellandse Zee met als hoofdstad Ajaccio. Corsica wordt ook wel “Ile de Beauté” genoemd, eiland van de schoonheid.

Corsica Satellietfoto

Het eiland ligt ter hoogte van Toscane op 83 km van de Italiaanse kust en 170 km ten zuiden van de Franse Rivièra. Het Italiaanse eiland Sardinië ligt maar op twaalf kilometer afstand ten zuiden van Corsica. De Straat van Bonifacio (Bouches de Bonifacio) scheidt beide eilanden. Ten noorden van Corsica ligt de Ligurische Zee, ten oosten ligt de Tyrrheense Zee en ten westen ligt de Middellandse Zee. Geologen zijn het erover eens dat het Corso-Sardijnse micro-continent ca. 30 miljoen jaar geleden is losgerukt van de Franse Provence.

Corsica Landschap

De totale oppervlakte van het eiland bedraagt 8680 km2 en dat is ongeveer een kwart van de oppervlakte van Nederland. Het is het vierde eiland van het Middellandse Zeegebied na Sicilië, Sardinië en Cyprus. De afstand van noord naar zuid is maximaal 183 kilometer en van west naar oost maximaal 85 kilometer. Het grondgebied van Corsica beslaat 1,6% van het totale Franse grondgebied. Het schiereiland Cap Corse in het noorden is ca. 40 kilometer lang.

Corsica is extreem bergachtig afgewisseld met diepe valleien. De gemiddelde hoogte bedraagt 568 meter. De hoogste berg is de Monte Cinto (2706 meter). Andere hoge bergen zijn de Monte Ritondu (2622 meter), de Paglia Orba (2525 meter), en de Monte Pedru (2393 meter).

Monte Cinto Corsica

Ook de in Centraal-Corsica en gelegen tussen de bergen heeft gemiddeld 32 dagen temperaturen boven de 30°C. Oktober tot en met december zijn de natste maanden met hevige stormen en soms overstromingen. In het oosten valt meer neerslag dan in het westen maar in juli valt er praktisch nergens regen. In de bergen komen strenge winters voor en sommige bergtoppen zijn het hele jaar door met sneeuw bedekt. Corte heeft ongeveer dertig vriesdagen per jaar, Ajaccio ongeveer elf per jaar en Bastia in het noordwesten maar ongeveer drie per jaar. Opmerkelijk is dat het klimaat in het noorden iets warmer is dan in het zuiden.

Ajaccio is de hoofdstad van het prachtige Franse eiland Corsica. Napoleon Bonaparte neemt een belangrijke rol in de Franse geschiedenis is en daarom zijn er in Ajaccio nog veel verwijzingen naar hem te vinden. Zo kun je zijn geboortehuis in Ajaccio bezoeken dat op de hoek ligt van de Rue Saint-Charles en de Rue Letizia. In het huis waarin Bonaparte later woonde is vandaag de dag een interessant museum gevestigd; het Musée Napoléonien. Naast de bezienswaardigheden die met Napoleon te maken hebben, is er nog meer te zien en te doen in Ajaccio. Zo kun je het Fesch museum eigenlijk niet overslaan als je in Ajaccio bent. Dit museum heeft, op het Louvre in Parijs na het, de grootste kunstcollectie van Frankrijk. Het museum is bovendien gevestigd in een prachtig gebouw.

Corsica Haven van Ajaccio

De haven van Ajaccio is ook een leuke bezienswaardigheid. In de jachthaven kun je de mooiste en duurste jachten zien liggen en uitvaren. Bij de handelshaven kun je de vissers ’s-ochtends zien uitvaren en ‘s-middags zien terugkomen met hun vangst. De zee zorgt voor veel vertier in en rondom Ajaccio, je kunt er onder andere duiken, snorkelen en zeilen. Voor ieder type is er wel een leuke activiteit of bezienswaardigheid te vinden in het mooie Ajaccio.

bron: landenweb.net

Reacties welkom hieronder 🙂


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *