China – alle hoogtepunten in een 16 daagse rondreis 4


Karstheuvels langs de Li rivier in YangshaoVan 8 tot 23 juli 2016 beleven we de hoogtepunten van China in deze VTB reis onder de deskundige leiding van Etienne Depestele.

We maken een boottocht op de Huangpu rivier in Shanghai. We klimmen langs de rijstvelden van Longshen naar een prachtig uitzichtpunt. We varen op de Li rivier doorheen het fascinerende karst landschap van Guilin naar Yangshuo. We bezoeken de mysterieuze terracotta krijgers in Xi’an. We worden met riksja’s door de oude hutongs van Peking gevoerd. En we bezoeken als kers op de taart natuurlijk de Chinese muur en de Verboden Stad.

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Reisverslag

Vrijdag 8 juli 2016 : Brussel - Peking
Om 6u45 vertrokken om Bernard te gaan ophalen. De wachtzaal van Tielt zit reeds vol. Bernard rookt zijn laatste paar sigaretten voor een hele tijd.

De treinrit naar de luchthaven verloopt zonder incidenten. We moeten bij aankomst meteen met alle bagage door de scanner. Geen probleem. Daarna zoeken we de Jetair balie op en zien reeds onze gids Etienne staan en 3 van de 14 medereizigers in totaal. Stilaan komt de rest van de groep toe en rond 11u schuiven we aan om onze bagage in te checken. De eerste lange wachtrij van de dag. Daarna de veiligheidscontrole van de handbagage die redelijk vlot gaat, maar daarna is het terug prijs aan de paspoortencontrole. We verliezen er zoveel tijd dat we nog nauwelijks tijd hebben in de lounge om iets te gaan eten.

Om 12u50 gaan we aan boord van het vliegtuig en stipt om 13u40 stijgen we op voor een bijna 10 uur durende vlucht naar Peking. Onderweg is er regelmatig wat turbulentie. Velen zitten ook te knoeien met het onboard intertainment systeem dat op zijn zachts gezegd nogal wat kuren heeft, vooral het vluchtinformatie deel. Het avondeten wordt algauw geserveerd, typische vliegtuigkost met obligate kip en rijst. Daarna wordt het vliegtuig verduisterd en proberen we wat slaap mee te pikken, het is namelijk al 6 uur later in China. Dat lukt niet al te best.

Zaterdag 9 juli 2016 : Peking - Shanghai
We komen aan in Peking in Terminal 2 (internationale vluchten) en schuiven eerst aan voor de douanecontrole. Hiervoor vulden we op het vliegtuig reeds een aankomstkaart in. Het wachten duurt weerom lang. Daarna halen we de bagage op en wandelen we naar Terminal 1 (nationale vluchten). Daar moeten we terug inchecken. Natuurlijk slaat de band alarm voor mijn valies en die van Stefaan. Blijkt dat batterijen in de bagage niet toegelaten zijn in China, enkel in de handbagage. In Europa is dat juist andersom. Nu batterijen eruit gehaald en bagage terug door de scanner en nu is alles gelukkig oké. Daarna nog door de veiligheidscontrole van de handbagage waar het een drukte vanjewelste is omdat er zeer uitvoerig gecontroleerd wordt. Aanstekers worden onverbiddelijk in beslag genomen !!!!

We kunnen direct aan boord voor een kleine 2 uur durende vlucht naar Shanghai, de modernste stad van het land en trendsetter op het gebied van economie, politiek en mode. De naam Shanghai roept herinneringen op aan een turbulent verleden met opium smokkel, misdaad en samenzweringen.

Yu tuin (Shanghai)Iedereen zit er een beetje door als we aankomen en na het ophalen van de bagage en het zoeken naar onze buitenlandse gids Ryan kunnen we op de bus stappen. Iedereen verwacht dat we rechtstreeks naar het hotel rijden, maar dat blijkt mis. Voor morgen voorspellen ze een mini tyfoon en er wordt ter plaatse beslist om het programma wat te veranderen. Het is ondertussen drukkend warm en vochtig. Het bezoek aan de Yu tuinen wordt nu eerst gedaan, typische voorbeelden van traditionele Chinese tuinen, vol met water, planten, rotspartijen en paviljoenen. Alles straalt natuur en rust uit. Ook de drakenmuur is indrukwekkend.

Daarna gaan we rond 14u eten in Lubojang, een heel bekend restaurant. Zelfs de Clintons hebben er gedineerd, getuige de foto’s aan de muur. Lekker eten, alleen gaat het voor sommigen wat moeizaam met die stokjes. En niemand wil zich laten kennen en moddert dus voort.

Zicht op Pedong vanop de Bund (Shanghai)We wandelen nog wat rond in de buurt; het is heel druk : ‘t is zaterdag en die 24 miljoen chinezen in Shanghai zijn blijkbaar allemaal op stap. Daarna brengen we nog een kort bezoek aan de Bund, het brede wandelterras langs de Huangpu rivier met de typische skyline torens van Pudong aan de overkant.

We checken rond 16u in in het hotel; niemand heeft nog energie om iets te doen buiten douchen en wat relaxen.

Nanjing Street (Shanghai)Rond 18 u bezoeken we nog even Nanjing straat, de grote winkel wandelstraat van Shanghai. Om 19u zakken we af naar Central Hotel waar we van een lekker buffet genieten, ditmaal wel met deftig gereedschap (mes en vork).

Na het diner vertrekken we nog een keer richting de Bund waar de torengebouwen nu vol wondermooie kleuren schitteren. Je raakt maar niet uitgekeken en je blijft fotograferen. We bezoeken ook nog even het Astor House Hotel waar een tentoonstelling is over hoe de stad er ten tijde van de buitenlandse concessies uitzag en we zien ook de kamer waar Einstein twee maal gelogeerd heeft.

Om 21u30 zijn we terug in het hotel. We checken nog wat mail en versturen enkele WhatsApp berichten; dat is hier gelukkig nog niet geblokkeerd door de grote vuurmuur van China – alles wat naar Google ruikt wordt hier als barbaars beschouwd. Daarna kruipen we in ons kaf. Het was een lange dag.

Overnachting in Shanghai in het Holiday Inn Downtown****.

Zondag 10 juli 2016 : Shanghai
Gisternacht om 12u uit onze eerste slaap wakker gebeld door Luc met zijn zieke dochter Tamara. Fout van de receptie die blijkbaar dacht dat wij de gids waren. Don’t worry Luc. Daarna toch nog terug in slaap gesukkeld. Om 7u werden we wakker gebeld, ‘t was nodig. Het weer is voorlopig nog droog, het regenfront heeft blijkbaar vertraging en zou ook niet zo fel worden.

Jaden Boeddha tempel (Shanghai)Na het ontbijt (op zijn chinees met westerse invloeden) vertrekken we om 8u30 voor ons eerste bezoek : de Jaden Boeddha tempel. In de tempel is het druk met biddende gelovigen en monotoon zingende monniken begeleid met trommels. De houten tempels zijn prachtig versierd. De Jaden Boeddha op de bovenste verdieping is heel indrukwekkend maar die mag jammer genoeg niet gefotografeerd worden.

Daarna gaat het naar het Shanghai museum dat ongetwijfeld de beste kunstcollectie van China herbergt met meer dan 120.000 stukken. Daar staan heel veel mensen aan te schuiven om binnen te geraken. Wij hebben gelukkig een reservatie en mogen langs een andere ingang voorsteken 😉 Bij de veiligheidscontrole speelt Bernard zijn vanmorgen pas gekochte aansteker alweer kwijt. Daarna bezoeken we met onze gids de zaal van het Brons en de zaal van de Keramiek die er eigenlijk historisch gezien voorkomt. Allemaal heel prachtig uitgestald en mooi verlicht zodat prachtige foto’s gemaakt kunnen worden. Daarna bezoeken we nog op ons eigen de Jade galerij met prachtige historische gebruiksvoorwerpen. We lopen ook nog even binnen in de zaal met de Chinese Kunst van de Minderheden waar vooral de prachtige kostuums opvallen. Bij het naar buiten gaan kan Bernard zijn aansteker recupereren en zelfs een reserve aanleggen ?

Drakenrestaurant (Shanghai)Daarna is het tijd om te dineren in het Draken restaurant op de Huangpu rivier onder de brug naar Pedong. Hier eten we terug heel lekker op zijn chinees, dus rap (half uurtje). Gelukkig zijn er vorken beschikbaar 🙂

Boottocht op de Huangpu rivier (Shanghai)Na de lunch schepen we in voor een 1 uur durende boottocht op de Huangpu rivier en passeren de reeds gekende landmarks die we gisteren zagen tijdens onze wandeling op de Bund. Ondertussen is het licht beginnen regenen maar het blijft warm.

Na de boottocht rijden we over de brug naar Pedong, dat 15 jaar geleden nog gewoon landbouwgebied was en nu volgebouwd staat met wolkenkrabbers waar vele financiële bedrijven zijn gevestigd. We kopen er een kaartje voor de fameuze Maglev trein. Die gaat van hier naar de internationale luchthaven van Shanghai zo’n 30 km verderop. De trein werd door Siemens gebouwd en heeft geen wielen maar zweeft via magnetisme over een monorail. De afstand wordt overbrugd in een fenomenale 8 minuten en de topsnelheid gaat even naar 430 km/uur. Op dat moment zijn er toch wel heel wat vibraties. Bij de terugkeer glijden we maximaal 300 km/uur en dat voel je gewoon niet.

Daarna keren we terug naar het hotel om ons te verfrissen voor het avondmaal. Door het drukke verkeer krijgen we hiervoor maar een half uurtje want we moeten om 17u30 reeds vertrekken naar Era Circus voor het avondeten. Aansluitend genieten we van de spectaculaire anderhalf uur durende acrobatenshow ‘Intersection of Time’. Jammer genoeg mogen we hiervan geen foto’s of video’s nemen. Gaande van traditionele acrobatie op de vloer en in de lucht en begeleid met prachtige muziek en zang, wordt het spektakel opgebouwd naar de apotheose waarin 8 motoren in een ijzeren bolvormige kooi huiveringwekkend door elkaar rijden. Het publiek is wild. We keren tevreden terug naar het hotel. Het is een mooie dag geweest.

Overnachting in Sjanghai in het Holiday Inn Downtown****.

Maandag 11 juli 2016 : Shanghai - Tongli - Suzhou
Doordat onze gids Ryan nog onverwacht iets moet regelen (gebroken ruit in zijn appartement) starten we vandaag maar om 10u. Hierdoor hebben we ruim de tijd om op het gemak te ontbijten en bij te praten met de medereizigers over gedane reizen.

Ondertussen komen we te weten dat Tamara terug een slechte nacht heeft gehad en naar de dokter is geweest. Gisteren is de familie ook al in het hotel gebleven om te rusten. We voelen mee …

Tuin van de Afzondering en Meditatie (Tongli)We vertrekken om 10u richting Tongli. Het is druilerig en drukkend warm weer. Op de bus is het heerlijk koel. Na ongeveer 2 uur komen we aan in Tongli, een van de gekende waterdorpjes. Het is volledig omringd en doorsneden door kanalen. Aan de 4 hoeken is er zelfs een waterpoort die neergelaten kan worden om het dorpje te beschermen.

We wandelen door het dorpje naar de tuin der Afzondering en Meditatie (Tuisi Yuan), een klassieke tuin uit de Qing tijd. De tuin is heel compact en mooi, heel anders dan de Yutuin van Shanghai.

Boottocht op de kanalen (Tongli)Daarna varen we met de plaatselijke gondels (6 man per bootje en de gondelier) een half uurtje over de plaatselijke kanalen van het stadje. We krijgen zo een uniek uitzicht vanaf het water op de straatjes en restaurantjes met hun terrassen. Erg leuk. Ondertussen begin het licht te regenen en klinken enkele dreigende donderslagen in de verte.

Het wordt tijd om te dineren in Nanyuan tea house, een leuk restaurantje annex kruidenwinkel. Als we daar aankomen zijn ze juist een opname aan het doen voor een tv programma. Tongli is namelijk bekend als decor voor vele tv series en films. Op het pleintje is er zelfs een monument voor opgericht. Na de take mogen we binnen en kunnen we gaan eten. Terug heel lekker en met vorken 🙂 We proeven ook eens het Chinese (tafel)bier. Bernard zoekt tevergeefs naar het alcoholgehalte; waarschijnlijker is dat er geen inzit 🙁

We vertrekken vervolgens naar Suzhou en droppen eerst de familie af zodat Tamara in de koelte van het hotel wat kan bijkomen.

Zijdemuseum (Suzhou)Wijzelf bezoeken nog het zijdemuseum annex zijde atelier en bijhorende shop natuurlijk. Het proces van de productie van de zijde van zijdemot naar rups en cocon wordt mooi afgebeeld. Ook de originele machines om de cocons te koken, te sorteren en daarna te spinnen zijn aan het werk. We zien ook enkele automatische weefmachines in actie die via een soort ponskaarten (maar dan een stuk groter) de zijde verweven naar kleden met mooie patronen.

Verder zien we ook nog een demonstratie van hoe een zijden dekbed wordt gemaakt; vele lagen cocons worden uitgerokken en door 4 dames uit elkaar getrokken tot de grootte van een dekbed. Daarna komen we de shop binnen waar alle zijden producten tentoongesteld staan en ook kunnen aangekocht worden. Een zijden dekbed van 200×200 cm komt voor een gewicht van 2500 g op 110 euro. Er is niet veel interesse.

Na het bezoek aan het zijdemuseum is het 16u15 geworden en is het te laat om de tuin van de Meester van de Visnetten nog te bezoeken (sluit om 17 u). We keren terug naar het hotel en hebben vrij tot 19u voor het diner ter plaatse.

Voordien verkennen we nog even de bar/lounge. Het aanbod van drank is teleurstellend : 1 soort bier (chinees uiteraard), 1 soort witte en rode wijn en wat frisdranken. We besluiten dan maar een biertje te nemen (30 yuan/stuk)

We dineren in een privé eetkamer aan één grote ronde tafel die prachtig gedekt is. Ondertussen vernemen we van Tamara’s ouders dat ze sedert vandaag enkel nog water drinkt en dat ze zullen proberen om medische redenen te repatriëren. Pech voor haar, temeer het haar grote droom was om China eens te bezoeken.

Het diner is uiterst verzorgd, de verschillende gerechten blijven maar komen. Het enige dat uit de toon valt is de schotel met bereide kippenpoten waarvoor geen amateurs zijn. Na het diner wandelen we nog even naar de grote supermarkt op het einde van de weg. Beneden allemaal winkeltjes met kledij en dergelijke en op de bovenverdieping de voeding. Er is veel volk, de winkels zijn hier namelijk tot 22u open. Daarna keren we terug naar het hotel om wat te chillen.

Overnachting in het Holiday Inn Youlian Suzhou Hotel****

Dinsdag 12 juli 2016 : Suzhou - Hangzhou
Vanmorgen vertrekken we om 8u30. Ondertussen vernemen we dat de familie vannacht terug naar het ziekenhuis is geweest met dochter Tamara voor een infuus. Ze heeft inderdaad wat meer kleur en heeft wat kunnen slapen. Hopelijk is het ergste nu voorbij.

Tuin van de Meester van de Visnetten (Suzhou)We bezoeken eerst de tuin van de Meester van de Visnetten, een kleine maar heel mooie tuin die enigszins afwijkt van de normale opbouw : de twee ontvangstruimtes dienen nu niet voor de gewone gasten en de vips maar voor de mannen en de vrouwen. Bij de uitgang kopen enkele reizigers de speciale beschilderde zijden doekjes. De gids verzekert dat dit de enige plaats in China is waar je dit kan kopen.

Pingjiang street (Suzhou)Daarna staat het museum op het programma dat eigenlijk meer voor zijn uiterlijk interessant is. Het is namelijk ontworpen door de gekende Chinese-amerikaanse architect Ieoh Ming Pei, die onder andere ook de piramide van het Louvre heeft ontworpen. Er staan echter teveel wachtenden aan de ingang en we kunnen hier niet vooraf reserveren. Dus gaan we in de plaats een kleine wandeling maken in de Pingjiang straat van het oude stadje . Dat blijkt een aaneenschakeling van winkeltjes en eetstandjes te zijn. Niet veel zaaks dus. Het is ondertussen heel warm geworden.

Daarna vertrekken we naar het restaurant voor het middagmaal. Het is prachtig gelegen aan het grote kanaal van Suzhou. Het middagmaal is heel verzorgd en lekker (geen kippenpoten ;-)) Zelfs Tamara eet mee. Goed zo.

Buiten doet Vicky een knieval over wat losliggende rommel. Het ziet er even heel erg uit maar met een knieverband en wat rust wordt het beter. Bernard krijgt een kaartje met gelukwensen van iedereen vanwege zijn verjaardag.

Daarna een bijna 3 uur durende transfer naar Hangzhou, enkel onderbroken door een plasstop langs de autostrade. Het is nu drukkend warm (boven 30°) en na een 10 tal minuten vlucht iedereen terug de koele bus op.

Boottocht op het Westmeer (Hangzhou)Bij aankomst in Hangzhou is het druk verkeer en doen we eerst een boottocht op het schilderachtige Westmeer. De glooiende groene heuvels rond het meer, de door wilgen overschaduwde dijken en de geur van lotusbloemen is sinds jaar en dag een inspiratiebron voor kunstenaars. Dit 6 km² grote meer is zeer ondiep (2m) met een modderige bodem zodat de lotusplanten hier weelderig groeien langs de oevers. In het meer bevinden zich de drie Maanpagoden die bij volle maan verlicht worden met een kandelaar. Marco Polo beschreef Hangzhou ooit als een paradijs, de mooiste stad op aarde…

Daarna gaat het door het drukke verkeer naar het hotel waar we door de G20 top apart moeten inchecken, om te zien of er geen terroristen tussen zitten. Blijkt van niet. Daarna vlug verfrissen want om 18u30 gaan we reeds avondeten. We zitten terug met zijn allen in een privé suite. Vele verschillende schotels en allemaal even lekker.

Na het avondeten gaan de moedigen nog voor een 2 uur durende wandeling langs het meer. Naar verluidt zijn de muggen heel ambetant. Wij geven forfait (het is nog steeds heel warm) en gaan er ene drinken in de bar (Heineken). Daarna trekken we ons terug op de kamer.

Overnachting in het Hangzhou West Lake Golden Plaza Hotel ****

Woensdag 13 juli 2016 : Hangzhou - Guilin
Vanochtend vroeg opgestaan. Het is buiten reeds warm. We gaan om 6u30 naar beneden. Het is nog heel rustig en kunnen we op ons gemak ontbijten. We checken uit rond 8u15 en krijgen onze paspoorten niet terug. Pas als Ryan zich ermee bemoeit krijgen we ze terug.

Linyin tempel (Hangzhou)Rond 8u30 vertrekken we door het drukke verkeer in de stad naar onze eerste bestemming : de Lingyin Si tempel, een boeddhistische tempel uit 326. Toen woonden er zo’n 3000 monniken en waren er 70 ceremonie zalen. De huidige tempel is veel kleiner, maar behoort nog altijd tot de grootste tempels van China. Op de weg naar de tempel zijn tientallen in de rotsen uitgehouwen Boeddha-reliëfs te bewonderen. Er is reeds veel volk. We krijgen er bij het binnenkomen elk 3 wierookstokjes waarmee we onze wensen aan Boeddha kunnen vragen. Deze tempel is zeer uitgebreid en bevat verschillende gebouwen, waaronder de Grote Boeddhazaal met een 50m hoog Boeddhabeeld uit kamferhout en een zaal met 500 levensgrote beelden van de leerlingen van Boeddha, geen 2 dezelfde.

Pagode van de Zes Harmonieën (Hangzhou)Daarna vertrekken we voor het bezoek aan de Pagode van de Zes Harmonieën. We klimmen 224 trappen omhoog naar de 13de verdieping waar we een prachtig uitzicht hebben op de rivier en de stad. Deze 60m hoge pagode deed tot de Ming dynastie dienst als vuurtoren.

Vervolgens wandelen we door het antiekstraatje Hefang en bezoeken het Museum van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Op het gelijkvloers is er een uitgebreide werkende apotheek die aan de hand van allerlei natuurlijke producten en kruiden medicijnen maakt volgens de Chinese traditie. Op de eerste verdieping is het museum zelf waar alles mooi gedocumenteerd is.

Groene theewinkel in de Hefang straat (Hangzhou)Daarna wandelen we verder door de stad naar een winkelcentrum voor het middagmaal. Na enig zoekwerk vind de gids waar we moeten zijn en na wat wachten kunnen we aan tafel voor alweer een uitgebreid en lekker maal.

Daarna vertrekken we naar de luchthaven voor onze transfer naar Guilin. We checken vlot in en nemen afscheid van Ryan aan de security check. Daar spelen verschillende medereizigers hun handontsmetting flesje kwijt. Mag blijkbaar niet. We gaan naar onze gate B09 voor de vlucht van 17u. Het is echter een veeg teken dat er nog geen vliegtuig aan de terminal staat en we horen omroepen dat andere vluchten vertraging hebben wegens slecht weer. De onze blijkbaar ook. Plotseling beginnen ze maaltijden uit te delen. Dat doet het ergste vermoeden. Etienne komt ons eraan herinneren dat we drie maal zullen kunnen avondeten.

Uiteindelijk horen we dat we mogen boarden vanaf gate B08 om 18u45. We vertrekken om 19u20 en komen aan 21u20 in Guilin. We krijgen nog een kleine maaltijd op het vliegtuig. Na het ophalen van de valiezen ontmoeten we onze nieuwe gids Peggy en we rijden naar ons hotel waar we rond 23u aankomen. Niemand heeft na het inchecken nog zin om iets te gaan eten; we moeten morgen tenslotte weer vroeg op voor het bezoek aan de rijstvelden en de Yao en Zhuang minderheden. We trekken ons terug op de kamer en verfrissen ons nog wat. Daarna gaan we slapen; het is een lange dag geweest.

Overnachting in het Guilin Bravo Hotel****

Donderdag 14 juli 2016 : Guilin - Longshen - Guilin
We staan op om 7u, maken ons klaar en gaan ontbijten op het gelijkvloers. Het valt op dat de gerechten hier meer westers getint zijn. Je kan hier gerust een full English breakfast eten (zonder de black pudding dan). We praten ondertussen wat bij met Luc en Marleen over onze reiservaringen.

Om 8u30 vertrekken we richting Longshen naar Longli. Het is een 2 uur durende rit door een totaal ander landschap; gisteravond was het te donker om nog iets te zien. We zien de karstheuvels en rijden meer en meer door landbouwgebied. De eerste rijstveldjes zijn te zien, maar ook mais en andere groenten.

Rijstvelden (Longji)Voor we de hellingen van Longli bereiken moeten we wel eerst overstappen op een andere bus die ons in razend tempo door de haarspeldbochten naar boven racet. Daarna wandelen we op het gemak via veel trappen (1000 tal) naar boven. Na iedere bocht is het uitzicht al weer anders. We zien onderweg ook verschillende vrouwen in hun traditionele Yao of Zhuang klederdracht. Boven wacht ons een adembenemend zicht op de berghellingen die nog in de mist/regen zitten. De heuvels zijn volledig bedekt met rijstvelden in terras cultuur.

Vrouwen in de Zhuang klederdracht (Longji)Na het rustpunt boven keren we op het gemak terug naar het restaurant dat halverwege de weg ligt. Hier krijgen we weeral een lekker maal met een ruime keuze aan schotels, zoveel zelfs dat er nauwelijks plaats is op tafel voor ons bordje. Daarna keren we terug naar beneden met de racebus. Vervolgens stappen we over in onze bus en keren terug naar Guilin.

Grot van de Rietfluit (Guilin)We bezoeken de Grot van de Rietfluit, een uitgebreid labyrint van onderaardse gangen in het karst rotsen met mooie druipsteen formaties. Voor de ingang van deze grotten staat riet waarvan vroeger fluiten werden gemaakt, vandaar de naam. De grotten zijn mooi verlicht en hier en daar staan borden met namen die je met enige verbeelding zou kunnen herkennen. Het is er lekker fris (20 °C) terwijl het buiten de 30 ° nadert. Er is wel veel storend lawaai van luidruchtige chinezen. Deze grotten werden tijdens WO II gebruikt als schuilplaats.

Daarna maken we nog een stop in het South China Pearl Museum. We krijgen een korte uitleg over de soorten parels, waar die gevonden worden en hoe je valse van echte kan herkennen. Maar het draait uiteraard om het verkoop ervan. In de ruime verkoopzaal staat voor een fortuin aan allerhande sieraden met parels uitgestald en enkele van de dames kunnen de verleiding niet weerstaan.

Daarna keren we terug naar het hotel. We dineren om 19u15. Het eten is goed maar niet zo uitgebreid en lekker als deze middag. Enigszins ontgoochelend.

Voor de moedigen volgt nog een wandeling met gids Etienne. Wij drinken er nog een in de bar en trekken ons daarna terug op onze kamer. Een leuke dag maar wel veel trappen. Morgen moeten we er vroeg uit voor de boottocht op de Li rivier naar Yangshuo.

Overnachting in het Guilin Bravo Hotel****

Vrijdag 15 juli 2016 : Guilin - Yangshuo - Guilin
Vanmorgen staan we vroeg op en gaan ontbijten om 6u30. We keuvelen nog wat na met Rudi en Chris. Om 7u45 vertrekken we met de bus naar Mopan Hill Warf, de startplaats van de boottocht op de Li rivier naar Yangshuo.

Boottocht op de Li rivier (Guilin - Yangshao)Er liggen een bende boten klaar, zij aan zij wel 10 naast elkaar. Iedere boot heeft een capaciteit van 120 man. We krijgen een vaste plaats toebedeeld en worden verwelkomd met een kopje thee. Rond 9u beginnen de boten te vertrekken en bij ons is reeds bijna iedereen naar het tussendek gegaan om foto’s te nemen. Dan ontstaat er een felle discussie bij de bemanning omdat ze blijkbaar vergeten zijn het aantal personen te tellen. Er wordt omgeroepen dat iedereen terug naar beneden moet komen voor een headcount, maar dat laat de andere passagiers koud. Uiteindelijk wordt er toch vertrokken voor de 4 uur durende boottocht.

De boottocht voert door een landschap dat regelrecht uit een Chinese schilderij lijkt te komen. De rivier slingert tussen in nevel gehulde karstheuvels die tot fantastische vormen zijn verweerd. Daartussen liggen schilderachtige valleien, dorpjes en bamboebossen die zo typerend zijn voor het Zuid Chinese platteland. Onze camera doet overuren. De rivier is redelijk ondiep (1,5m) en langs de oevers wordt er enkel gevaren met van die typische bamboevlotjes, wel voorzien van een luidruchtige motor.

Boottocht op de Li rivier (Guilin - Yangshao)De verbeelding van de Chinezen is wel groot in het ontdekken van allerlei vormen en afbeeldingen in de rotsformaties : Vissenstaartpiek, Penhouderpiek, Vijfvingerheuvel, Slakkenheuvel, Drakenkopheuvel, … We passeren ook de Heuvel met de Negenpaarden schildering. Met enige goed wil kan ik er 2 ontdekken. Op het briefje van 20 Yuan is een typische afbeelding van hier afgebeeld.

Bij aankomst in Yangshuo ontschepen we en wandelen via een winkelarcade naar de stad. We nemen het middagmaal in het Jufulou-restaurant in de Weststraat. We zitten terug aan 2 ronde tafels en de gerechten zijn super. De gebraden aardappelen vallen in de smaak, zozeer zelfs dat Siegfried de rest van onze tafel komt inpikken. Het eten met de stokjes gaat steeds beter. Bij onze terugkeer zijn we volleerde Chinezen, toch wat het eten met stokjes betreft.

Fietstocht langs de Li rivier (Yangshao)Daarna gaan we met een deel van de groep fietsen, eerst door de nogal drukke stad en daarna langs de rivier en de rijstvelden. Het is warm. Na een uurtje stoppen we aan een café om ons te hydrateren. We maken op de brug foto’s van de aankomst van de bamboevlotjes met toeristen en zien hoe ze op krakkemikkige vrachtwagens worden geladen en teruggebracht worden naar het vertrekpunt. Daarna vertrekken we terug richting stad door het drukke verkeer. Na het afleveren van de fietsen gaan we ons even verfrissen in een nabijgelegen hotel en halen de drankautomaat leeg.

Daarna is het wachten op de bus die ons terug brengt naar het hotel waar we rond 19u aankomen. Een heerlijke douche en we kunnen terug avondmalen. Iedereen zit wat roodverbrand rond te tafel. Het is duidelijk warm en zonnig geweest vandaag.

Na het avondeten gaat de gids met de liefhebbers nog wandelen naar de pagode in stad. Wij trekken ons terug in de bar en drinken er een lekkere Jameson als digestief. Er is geen wifi dus we keren gauw terug naar de kamer en doen nog een Dresden Weissenbier mee om de dorst te lessen. Daar werken we het verslag van de dag af en surfen we nog wat nieuws samen over de aanslag in Nice. Morgen is het een rustige transferdag.

Overnachting in het Guilin Bravo Hotel****

Zaterdag 16 juli 2016 : Guilin - Xian
Vandaag rustig opgestaan om 6u30, we kunnen het niet laten. Ons klaargemaakt en gaan ontbijten, we kennen de dril al na 3 keer. Daarna nog wat gerelaxt op de kamer en gesurft om te weten te komen dat er een staatsgreep aan de gang is in Turkije. Blijkbaar is het tamelijk ernstig en spreken ze over doden en gewonden.

Zeteljeslift naar de Yao heuvel (Guilin)Om 9u trekken we gepakt en gezakt per bus naar de Yao heuvel waar we met een zeteltjeslift per 2 op het gemak naar boven glijden. Enkel moedige/onnozele chinezen doen dit te voet met de trappen (het zullen er wel meer als 1000 zijn 😉

Bijna bovenaan is de startplaats van de tobogan. Helemaal bovenaan hebben we een prachtig panorama op de karst rotsformaties en de omliggende steden. Alles is mysterieus in nevels gehuld. Het is druk boven. We doen op het gemak een wandelingetje rond de top al foto’s nemend uiteraard. Hier kan ik eens de panoramafunctie van mijn nieuwe camera testen; dat lukt vrij aardig.

Godenbeelden op de Yao heuvel (Guilin)We keren terug naar beneden met de zeteltjeslift en enkele moedigen (Siegfried, Luc en Tamara) testen de tobogan uit. Siegfried is teleurgesteld dat hij niet op volle snelheid mocht gaan van de security langs de piste. Eens beneden verzamelen we terug en rijden per bus richting luchthaven.

Onderweg stoppen we voor het middageten in een groot restaurant. Het is er super druk. Het eten is weerom lekker en tijdens de sanitaire stop kunnen we een kijkje nemen in de grote keukens waar men koortsachtig aan het werk is.

Chinese Pavarotti in de zeteltjeslift naar de Yao heuvel (Guilin)Daarna vertrekken we terug naar de luchthaven. We kunnen vlot inchecken per groep deze keer. We nemen afscheid van Peggy en moeten lang aanschuiven voor de security check. Daarna hebben we nog wat tijd aan gate 3 voordat we om 15u35 instappen voor de vlucht naar Xian. We vertrekken stipt op tijd deze keer. Er is deze keer minder beenruimte. De vlucht verloopt verder zonder problemen, op wat lichte turbulentie na. Bij het naderen van Xian overvliegen we de Yantsi rivier (Gele rivier). We worden opgewacht door onze plaatselijke gids Linda en algauw zitten we op de bus naar het hotel voor een uur durende rit.

De omgeving waar we door rijden is terug helemaal anders. We rijden door een vruchtbaar vlak landbouwgebied. Hier en daar zien we tumulus graven, stille getuigen van een rijke geschiedenis van verschillende dynastieën van keizers. Deze stad die elf dynastieën lang als hoofdstad van het Chinese rijk fungeerde, vormde ook eeuwenlang de belangrijkste draaischijf voor de Chinese handel via de Zijderoute.

Onze gids is zeer spraakzaam, heel wat anders dan Peggy. Ze geeft direct les over de verschillende opeenvolgende dynastieën; het culturele neemt duidelijk een versnelling hoger. Verder vernemen we ook nog dat mijnbouw een van de belangrijkste bronnen van inkomsten is : goud, jade, kwik, … Het klimaat is hier ook anders : warmer en droger, slechts 600 mm regen per jaar. Ze kweken hier dan ook meer gerst als rijst.

Na het inchecken in het hotel krijgen we een ruime kamer met annex bureau en badkamer met douche en bad.

Het avondmaal is ook dik in orde. De geduldigen kunnen hun eigen groenten koken in een hotpot. Wij kunnen genieten van het zeer uitgebreide buffet. Er zijn zelfs Belgische frietjes, maar ze zijn wel koud. De variatie is werkelijk overvloedig. Enkel een koffie kunnen we na de maaltijd blijkbaar niet krijgen. We drinken dan maar een thee. Daarna genieten we nog van een Carlsberg in de bar voor we ons terugtrekken op onze luxe kamer op de Executive Floor 😎

Het is een relaxende dag geweest, we kunnen er weer tegen.

Overnachting in Xian in Titan Times Hotel****

Zondag 17 juli 2016 : Xian
We staan vandaag vroeg op en gaan om 7u ontbijten. Het is druk druk in de eetzaal. Daarna verzamelen we om 8u30 om te vertrekken naar de graftombe van keizer Qin Shi, de eerste keizer van China, een 50 tal km buiten de stad.

Maar we stoppen eerst even aan een shop die replica’s maakt van de terracotta beelden op de traditionele wijze. Het is hierbij van groot belang dat de beelden gedurende 1 week in een oven op hoge temperatuur worden gebakken. Dit is volgens de gids één van de plaatsen waar je een goede kwaliteit tegen een correcte prijs kan kopen. Voor de grotere beelden die moeten verscheept worden moet je wel het dubbele van de prijs rekenen door importtaksen en BTW. In de shop maken ze ook mooie meubelen in lakhout met jade en dergelijke belegd. Heel mooi allemaal. Daarnaast zijn er ook tapijten te krijgen en de nodige kleinere souvenirs.

Terracotta krijgers (Xi'an)Daarna gaat het naar de graftombe van de keizer  waar het beroemde terracotta leger in 4 grote putten de wacht houdt. Qin Shi was bezeten van de dood en de erfenis die hij zou achterlaten. Hij spaarde kosten noch moeite en huurde 36 jaar lang 700.000 man voor de bouw van zijn graf. We bezoeken eerst put 1, meteen de grootste waar ook de meeste krijgers (6000) te zien zijn. Geen 2 zijn dezelfde. Ze kijken allemaal dezelfde richting uit, uitgezonderd de buitenste rijen die zijwaarts kijken. Er zijn ook enkele paarden te zien. Het overgrote deel van de krijgers zijn infanteristen. Meer achterin de put zijn de restauraties nog aan de gang.

De krijgers staan tussen aarden wallen waarop boomstammen liggen en die worden met aarde bedekt. Zo zitten de krijgers zo’n 5 m onder de grond. Deze krijgers werden trouwens toevallig door boeren ontdekt in 1974 toen ze een waterput aan het graven waren. Ze kregen toen voor hun ontdekking de ronde som van 5 dollar.

Daarna gaan we in de cinema een wat ouderwetse film bekijken. Die is duidelijk aan vernieuwing toe. Vervolgens gaat het naar put 3 dat voor een deel nog onuitgegraven is en die vooral hogere officieren bevat. In put 2 wordt nog steeds gegraven en is gevuld met cavalerie en soldaten. Enkele gerestaureerde exemplaren zijn tentoongesteld in vitrines. Er is overal enorm veel volk en het is moeilijk foto’s nemen.

Daarna bezoeken we nog het museum waar replica’s van de bronzen strijdwagens staan opgesteld.

Grote Moskee in de moslimwijk (Xi'an)Het is ondertussen al redelijk laat geworden als we even verder het middagmaal nemen in het Qintanglaowan restaurant. Daarna keren we eerst terug naar het hotel om ons te verfrissen. Rond 17u vertrekken we met de groep (minus Vicky, Etienne en Dakota) naar de moslim wijk. We bezoeken er de Grote Moskee uit de Qingtijd die naast het grootste ook het best bewaarde moslim heiligdom van China is. Er omheen zijn vier binnenplaatsen die een oase van rust uitstralen (uitgezonderd op vrijdag, de heilige dag van de moslims) met achtereenvolgens de versierde houten boog, de introspectie minaret, de achthoekige pagode, 2 fonteinen en de grote gebedshal.

Daarna lopen we nog even door de overdekte bazaars naar de Trommeltoren en keren vandaar terug langs de hoofdstraat naar de bus. Langs de hoofdstraat krioelt het van de mensen en de eetstandjes. Het rauwe vlees hangt hier open en bloot in de hitte en wordt vervolgens versneden en op spiesen gestoken om te barbecueën. Niet aan te raden voor de gevoelige magen van de westerlingen.

Tang show (Xi'an)Daarna vertrekken we naar Tang dance and music palace, waar we in een sneltempo ons avondmaal nemen (wat aan de karige kant) omdat om 20u stipt de show begint. Er wordt afwisseld muziek gespeeld en gedanst. Vooral de dansen zijn wondermooi uitgevoerd en de kleurrijke kostuums zijn prachtig. Na 1 uur is de show voorbij en het publiek is wild enthousiast.

We keren terug naar het hotel en maken onze reistas klaar voor morgen; de valiezen gaan immers rechtstreeks naar Peking. We moeten morgen vroeg op; we hebben immers nog een druk programma vooraleer we de trein naar Pingyao nemen.

Overnachting in Xian in Titan Times Hotel****

Maandag 18 juli 2016 : Xian - Pingyao
Om 6u staan we op en maken ons klaar voor het ontbijt, na de gebruikelijke sigaret van Bernard. In het restaurant is het nog heel rustig en kunnen we op het gemak ontbijten. We praten nog even na met de gids over de treinreis van deze namiddag. Rond 8u checken we uit en plaatsen de bagage op de aangeduide plaats in het hotel. Deze zal rechtstreeks naar Peking gebracht worden, en dus hebben we maar een handbagage mee voor de volgende nacht in Pingyao. Het weer is wat overtrokken en het wordt maar 29 °C, heel wat dragelijker dan de 35 van gisteren.

Stadsmuur (Xi'an)Onze eerste stop zijn de oude stadsmuren van Xian die in perfecte staat bewaard zijn gebleven : 12m breed, 12m hoog, rechthoekig met een omtrek van 14 km. Om de 120 m is er een wachthuisje; 60 m was namelijk de reikwijdte van de kruisbogen uit die tijd (Tang dynastie). Er zijn 4 hoofdpoorten die met zware deuren en ophaalbruggen beschermd werden. Bij het luiden van de bel in de Beltoren ‘s morgens werden de poorten geopend, bij de trommel van de Trommeltoren ‘s avonds werden ze weer gesloten. Gisteravond zagen we reeds dat de stadsmuren prachtig verlicht waren.

Vervolgens brengen we een bezoek aan een jade werkplaats annex winkel. We krijgen uitleg (in perfect Frans !) over de verschillende soorten jade : zachte en harde. De harde jade heeft een hardheid van maximaal 8 (diamant is 10); deze wordt geïmporteerd uit Birma. De verschillende soorten zachte jade worden nog in China ontgonnen. Het verschil met valse jade kan je ontdekken via het gewicht en de doorschijnendheid. We zien ook enkele mensen aan het werk die de jade aan het slijpen zijn. Dan worden we strategisch naar de verkoopruimte geleid en kan het kiezen beginnen. Verschillende van de groep laten zich gaan.

Kleine Wilde Gans pagode (Xi'an)Daarna is het tijd voor een bezoek aan de Kleine Pagode van de Wilde Gans. Tijdens de Tang dynastie vertaalden monniken hier Sanskriet teksten in het Chinees. We bezoeken niet het Historisch Museum; dat is te druk en ook wat verouderd (alles staat chronologisch en niet per thema). In de plaats daarvan bezoeken we het nieuwe museum naast de Kleine Pagode. Hier vinden we weer verschillende zalen terug : brons, keramiek, … Alles is terug mooi uitgestald en gedocumenteerd. In de kelderverdieping is ook een groot miniatuur grondplan van de stad zoals die tijdens de Tang dynastie eruit zag.  We herkennen hierop duidelijk de oude stad met de stadsmuren.

Dumpling restaurant (Xi'an)Daarna gaan we vlakbij ons middagmaal gebruiken. Vandaag krijgen we dumplings geserveerd, een typische specialiteit van de streek. Het begint kalm maar dan komen de verschillende soorten dumplings in een steeds rapper tempo op tafel. Het smaakt en iedereen geniet. Daarna laat Bernard zich nog verleiden om enkele tandenstoker potjes te kopen (3 voor 100 yuan)

We keren nog eens terug naar de Kleine Pagode voor een schaduw poppenspel voorstelling. De Franse en Engelse vertaling op de elektronische borden aan de zijkant is soms hilarisch.

Frank in het ChineesDaarna gaan we nog naar een demonstratie van kalligrafie. Er wordt uitleg gegeven over sommige symbolen en hun betekenis. Vervolgens noemen we één voor één onze voornaam en wordt die in het chinees op rijstpapier geschilderd. Ondertussen zit er ook een artiest mooie tekeningen te maken die te koop zijn, je kan er gratis je naam laten bijzetten. Er zijn echter geen liefhebbers, de meesten hebben hun centen reeds verdaan in de jade workshop annex winkel. Buiten poseert de groep met hun Chinese naam en neemt Linda enkele groepsfoto’s.

Daarna vertrekken we naar het station voor de hogesnelheidstrein naar Pingyao. Het immense station is gloednieuw (2014) en alles verloopt ordelijk. We nemen afscheid van Linda en gaan door de security check zonder problemen. Daarna zoeken we onze gate op (B12) en wachten tot we kunnen doorgaan naar het perron. Daar gaan de mensen ordelijk per gereserveerde wagon in rijen staan om op te stappen. We zitten met de groep op de eerste 3 rijen van wagon 4. En dan zijn we algauw op weg voor de treinrit van 500 km die ongeveer 3 uur zal duren met 8 stops onderweg. Maximum snelheid 240 km/h.

Aanvankelijk glijden we door uitgestrekte vlakke landbouwgebieden met groenten en fruitbomen. Overal in de velden zie je ook de typische grafmonumentjes van de overleden boeren en hun familie. Na een tijd wordt het landschap meer heuvelachtig en wordt er aan terrasbouw gedaan.

We komen stipt aan om 19u30 en worden opgewacht door onze lokale gids Michael die ons verwelkomt en ons op de bus naar het hotel reeds wat uitleg geeft over de stad Pingyao en de provincie met Taiyuan als hoofdstad. In de provincie zijn vooral steenkoolmijnen, waarvan een deel naar de UK wordt uitgevoerd. De rest wordt intern gebruikt voor verwarming en elektriciteitsproductie. Dit komt uiteraard de luchtkwaliteit niet ten goede.

Na een half uurtje komen we aan in de oude stad en moeten we overstappen op 2 elektrische wagentjes; bussen mogen de stad niet binnen. Het stadje staat namelijk op de UNESCO Werelderfgoed lijst. We rijden naar het guesthouse dat geheel in hout is opgetrokken en checken in. We krijgen onze sleutel maar gaan eerst een eindje verder eten omdat het reeds tamelijk laat is. We zitten voor de verandering eens aan 2 vierkante tafels op ongemakkelijke houten banken. Het eten komt eraan; het is lekker maar wat weinig. Het is de eerste keer dat alles op is, temeer omdat Siegfried honger heeft en de rest van de 2 kommen rijst naar binnen speelt.

Daarna keren we terug naar het hotel. Etienne neemt de vrijwilligers nog mee voor een avondwandeling. Wij zoeken onze kamer op. Het comfort is heel wat minder dan we gewoon zijn : de bedden zijn keihard en het water in de badkamer is nauwelijks lauw te noemen. Morgen vertrekken we te voet om 8u30 om de oude stad te verkennen.

Overnachting in Pingyao in het Hongshanyi Guesthouse ***

Dinsdag 19 juli 2016 : Pingyao - Taiyuan - Peking
We worden deze morgen vroeg wakker vanwege de stortregen. Dat belooft. Om 7u worden we gewekt, het is niet echt nodig; we zijn reeds klaar om te ontbijten. We sprinten naar de receptie om een paraplu te vragen; alle regenkledij en paraplu’s zitten natuurlijk in de grote valies die reeds in Peking zit. We gaan naar het restaurant en nemen een chinees ontbijt; enkel de toost en pannenkoeken doen wat westers aan. Iedereen komt binnengedruppeld voor het ontbijt en het weer is het gesprek van de ochtend.

Na het ontbijt verzamelen we aan de receptie waar opportunistisch regenschermen worden verkocht voor 30 yuan. Om 8u30 vertrekken we te voet met onze gids Michael voor een bezoek aan de oude stad die op het werelderfgoed lijst van UNESCO staat. Deze dateert nog uit de Ming tijd en biedt met zijn talrijke traditionele huizen, tempels en winkels een prachtige kijk op hoe het leven in het oude China moet geweest zijn. We kopen onderweg nog een plastiek regenjas (15 yuan) en sommigen ook plastieken schoenovertrekken (10 yuan).

Stadsmuur (Pingyao)Als eerste bezoeken we de oude stadsmuur die dateert uit 1370. Deze is nog volledig intact (12m hoog 6 km omtrek) maar werd wel een 200 jaar terug gerestaureerd. Die lijkt van boven gezien wat op een schildpad : de kop is de zuidpoort, de staart de noordpoort en de 4 poten de oost- en westpoorten. Het regent onophoudelijk verder en onze voeten worden goed nat.

Confusius tempel (Pingyao)Daarna bezoeken we de tempel van Confucius, een tijdgenoot van Boeddha en Tao die elk hun eigen leer verkondigden in hun eigen gebied.

Vervolgens bezoeken we nog het bank museum. Pingyao was tijdens de Ming dynastie een belangrijk handelscentrum en er was een noodzaak aan goed georganiseerde banken. Pingyao diende daarbij als hoofdzetel en had filialen in verre plaatsen als Shanghai en Hongkong; in totaal zo’n 70 stuks. Met de culturele revolutie heeft het centraal gezag deze bankfunctie overgenomen en konden de lokale banken niet meer autonoom beslissen. Hierdoor werden ze één voor één opgedoekt.

Vervolgens gaan we heel vroeg lunchen (11u30). Het eten is terug heel lekker. Er liggen geen eetstokjes en die worden prompt gevraagd. We zijn tenslotte in China en proberen te eten als de chinezen.

Hongshanyi Guesthouse (Pingyao)Daarna gaan we terug naar het hotel om nog wat uit te blazen en verzamelen om 13u30 voor de busrit naar Taiyuan, waar we de trein naar Peking zullen nemen. Het onderweg geplande bezoek wordt afgeblazen; er is immers sprake van overstromingen door de overvloedige regenval en we willen geen risico nemen.

We rijden met de elektrische karretjes naar de stadsrand. Daar stappen we over op de bus die ons naar Taiyuan zal brengen. Er is daar een ferme woordenwisseling aan de gang tussen de chauffeur van een van de karretjes en zijn klanten. Het gaat zo enkele minuten door en wordt steeds verhitter. Het wordt zelfs zo erg dat de chauffeur midden de straat zijn broek afsteekt en zijn behoefte doet. Wat hij daarmee van plan was hebben we gelukkig niet moeten meemaken. Wansmakelijk.

Langs de weg staat op vele plaatsen de rechter rijstrook onder water wegens de regenval van deze voormiddag. Na een rit van goed 2 uur komen we aan in het gloednieuwe enorme treinstation van Taiyuan, de hoofdstad van de provincie. Het is er druk. Onze trein is voorzien om 18u op gate B4. Het is een rit van een goeie 3u20min naar Peking. Onderweg naar het hotel zullen we stoppen voor het avondmaal. Dat wordt dus laat, en dus gaan we in het station nog iets eten in de KFC (hamburger met frietjes en cola 51 yuan). Vele van onze reisgenoten hebben hetzelfde gedacht.

Daarna is het wachten op de trein. Rond 17u45 worden spontaan rijen gevormd voor de ticketcontrole. Op het aankondegingbord zien we echter gauw dat we niet op tijd zullen vertrekken. Onze trein staat in het rood. Plots moeten we veranderen naar gate B7; de trein is aangekondigd met vertraging.

De ticketcontrole gebeurt manueel met het gebruikelijke gedrum van onbeschofte chinezen. We installeren ons en vertrekken om 18u30, voorziene aankomst rond 22u.

Het gaat echter voor geen meter vooruit. Rudi wordt prompt gebombardeerd tot nieuwe reisleider wanneer een Chinese stewardess van de trein hem vertelt dat we een half uur later zullen aankomen in Peking. Tot de 2de stopplaats (van de 4) halen we een gemiddelde snelheid van 30 km/h. Als dat zo doorgaat komen we pas morgen in Peking aan. Van dan af gaat het echter weer full speed tot 280 km/h. We komen uiteindelijk met 3 uur vertraging aan om 23u30. We worden opgewacht door onze nieuwe lokale gids, ook een Michael. Het avondmaal in het hotel is afgeschaft en we eten nog vlug een hamburger in de McDonald’s vlak bij het hotel. Het was duidelijk een junkfood dag vandaag. Daarna checken we in en trekken ons rond 1u terug op onze kamer. Het is een lange en natte dag geweest.

Overnachting in het Sunworld Beijing Hotel****

Woensdag 20 juli 2016 : Peking
We zijn rond 6u30 wakker en het regent pijpenstelen. We maken ons klaar en gaan ontbijten. Het is reeds druk in het restaurant. Om 9u verzamelt iedereen in de lobby met hun regenvesten en paraplu’s.

Ronde Altaar in de Hemeltempel (Beijing)We stappen op de bus en brengen een bezoek aan de Tempel van de Hemel (Tian Tan), een meesterwerk van 15e eeuwse architectuur (Ming dynastie). Deze tempel bestaat uit drie delen: de Gebedshal voor Goede oogsten waar door de keizer 2 maal per jaar werd gebeden voor de goede oogst, het keizerlijke Hemelgewelf, de bewaarplaats van de geestentabletten met er rond de Echomuur en tenslotte het Ronde Altaar van de Hemel, waar de keizer offers bracht. De regen wordt steeds erger en windstoten belagen onze paraplu’s. Bovendien is de waterafvoer te langzaam voor deze stortbuien en ontstaan grote vijvers waar we moeten doorwaden.

Gebedzaal van de Goede Oogsten in de Hemeltempel (Beijing)Na het bezoek stappen we terug op de bus om te gaan middagmalen. De gidsen bespreken onderling om het programma wegens de uitzonderlijke weersomstandigheden aan te passen. Tien’anmen en de Verboden Stad wordt verschoven naar vrijdagnamiddag. We zullen dan wel onze vrije namiddag moeten opofferen maar daar protesteert niemand tegen. Gids Michael toont een YouTube filmpje van een modderstroom op één van de wegen naar de Lange Muur. Dat belooft voor morgen.

Het verkeer staat ondertussen muurvast, Op sommige plaatsen lijkt de weg eerder op een rivier. We doen 1 uur over een 3tal km naar het restaurant. Daar krijgen we terug een heel lekker middagmaal voorgeschoteld. We keren daarna terug naar het hotel om droge kleren aan te trekken en onze schoenen proberen droog te krijgen met krantenpapier en de haardroger.

Kunfu show (Beijing)Om 16u verzamelen we in de lobby voor de Kungfu show (17u15) in de Red Theatre die een goed uur duurt. Als opwarmertje wordt het publiek uitgenodigd mee te doen met enkele jonge performers. De grote show “The Legend of Kungfu – Return of the Dragon” gaat eigenlijk over een kleine jongen die door zijn moeder naar de Shaolin tempel wordt gebracht om te worden opgeleid in de Kungfu en Zen. De kleine jongen wordt een man en wordt verliefd op een meisje. Hij vergeet zijn boeddhistische discipline maar de dood van zijn moeder doet hem terugkeren naar een levenswijze van meditatie met de hulp van de Meester en zijn broeders. Hij wordt tenslotte zelf meester van de orde. Een prachtige ingetogen show met een prachtige belichting en acrobatische kungfu. Mooi.

Daarna gaan we avondeten in een chique restaurant in de diplomatenwijk. We zitten allemaal aan een enorme ronde tafel in een zeer mooie eetkamer met gelakte wanden en kroonluchter. Het eten is heel verzorgd en lekker.

Tenslotte keren we terug naar het hotel waar we in het restaurant nog enkele Carlsbergs drinken in het gezelschap van Etienne en Vicky. Uiteraard praten we nog wat bij over reizen. Rond 22u gaan we naar onze kamer; morgen vertrekken we om 8u naar de Grote Muur.

Overnachting in het Sunworld Beijing Hotel****

Donderdag 21 juli 2016 : Peking - Badaling - Peking
Vandaag rond 6u opgestaan. Het is god zij dank droog. Via een krantje in de lobby vernemen we dat het 30 uur aan één stuk geregend heeft met een gemiddelde van meer dan 30 l/uur. Vandaar dat alles overstroomd geraakte. Het was de grootste regenbui in 61 jaar. Meer dan 200 vluchten werden afgeschaft, en sommige metrolijnen lagen stil. Er waren ook heel wat slachtoffers en verschillende modderstromen die de wegen blokkeerden. En wij hebben dat weer meegemaakt.

Gaan ontbijten rond 6u30. Het was heel wat rustiger dan gisteren. Nog wat gekeuveld met Filip en Marleen en om 8u waren we klaar om te vertrekken naar de Chinese Muur. Je kan die op verschillende plaatsen gaan bekijken maar wij gaan naar Badaling. Het is ongeveer 2 uur rijden. Door de helse stortbuien van gisteren is de lucht schoongewassen en kunnen we de bergen in de verte al zien. Dat is normaal nooit het geval wegens de luchtvervuiling door het immense verkeer in Peking.

We doen een eerste (sanitaire) stop in een shop waar cloisonne gemaakt wordt. Dit zijn allerlei voorwerpen uit koper waarop figuren zijn gemaakt met opgekleefde koperdraaadjes. De tussenruimten worden vervolgens opgevuld met allerlei kleuren en gebakken in de oven. Dit wordt tot 7 keer herhaald tot de tussenruimten volledig opgevuld zijn. De  laatste stap is dan het polijsten. Daarna kan je de voorwerpen bijna niet meer onderscheiden van keramiek, met als voordeel uiteraard dat ze niet breekbaar zijn. Deze techniek is reeds zo oud als de Ming dynastie en de cloisonne voorwerpen werden gebruikt als statussymbolen.

Grote Muur (Badaling)Daarna vertrekken we voor de laatste etappe naar Badaling. Het is een indrukwekkend gezicht reeds van beneden op de parking. Deze muur die ooit meer dan 6.000 km lang was, kronkelt als een slang door het heuvelachtige landschap van noordelijk China. De muur, het indrukwekkendste monument van de oude Chinese beschaving, had tot doel het land te beschermen tegen de invallen van nomadische volkeren uit het noorden. We verkennen het oostelijk deel dat steiler is, en bijgevolg minder toeristen aantrekt. Vele stukken zijn gewoon redelijk steile hellingen, soms onderbroken door trappen met treden van 10 tot 40 cm. Het uitzicht vanaf de muur op het omringende landschap is spectaculair en er worden dus veel foto’s genomen.

We gaan terug naar beneden om een Chinese biertje te drinken; dat gaat er wel in door het vochtverlies van de klim. Daarna gaan we eten in het restaurant aan de muur. Het is buffet, niet echt speciaal.

Ming graf van Chang Ling (Beijing)Daarna vertrekken we naar de vallei van de Ming graven waar 13 van de 16 Ming keizers zijn begraven. Deze is speciaal gekozen omdat de bergkam van het noorden de vallei langs 3 kanten omringd en de doden tegen kwade geesten beschermt die door de noordenwind worden meegevoerd. We bezoeken het graf van Chang Ling.

We gaan binnen via de 3 poorten tellende ingang en wandelen vervolgens naar de Zaal van de Voorname Gunst. Dit is een van China’s indrukwekkendste Ming gebouwen met zijn cederhouten kolommen. Het is gebouwd op een drie lagen tellend terras. We zien hier een tentoonstelling van de voorwerpen uit de Ding Ling grafkamer. Dit is de enige grafkamer van de 16 Ming keizers die is opgegraven. Er staat ook een groot standbeeld van de 3de Ming keizer Yongle, die de hoofdstad naar Peking bracht waar hij toezag op de bouw van de Verboden Stad. Daarna gaan we verder naar de Toren van de Geest die de toegang tot de grafheuvel vormt waarin de stenen grafkamer zich bevindt.

Vervolgens maken we een wandeling langs de Heilige Weg der Geesten met langs weerszijden 36 stenen standbeelden van ambtenaren, soldaten, olifanten, eenhoorns en andere mythische wezens.

Waterkubus- en Vogelnest stadium (Beijing)Daarna keren we terug naar Peking waar we nog even stoppen aan de olympische wijk. We wandelen langs het Vogelnest stadium en de Waterkubus. Heel die olympische site was oorspronkelijk landbouwgebied en werd ontruimd voor de bouw ervan. De bestemming was normaal niet permanent maar door de interesse van de toeristen in binnen- en buitenland werd de site na de Spelen uitgebreid en opengesteld als een attractiepark.

Daarna gaan we dineren; er staat Pekingeend op het menu. Gids Michael toont hoe dit normaal gegeten wordt : eerst het pannekoekje op je bord, vervolgens de pekingeend met krokant vel in de sojasaus dippen en samen met wat stengels ui en courgette in de wrap wikkelen, ter hand nemen en op smikkelen. Heel lekker.

We keren tenslotte terug naar ons hotel rond 20u30. Eerst wat verfrissen en het verslagje bijwerken en daarna zoeken we nog de bar op. We moeten immers nog wat yuans uitgeven.

Morgen is het nog een zware dag; opstaan 6u, vertrek 7u30.

Overnachting in het Sunworld Beijing Hotel****

Vrijdag 22 juli 2016 : Peking
Vandaag vroeg opgestaan, ons klaargemaakt voor het ontbijt om 6u30 en vertrokken om 7u30 naar het Zomerpaleis (Yihe Yuan), een ommuurd complex van 290 ha waarvan het Kunmingmeer het grootste gedeelte beslaat. Dit was het paleis waar de Ming en de Qing keizers tijdens de zomer de Verboden Stad ontvluchten. Het paleis wordt echter vooral geassocieerd met keizerin Cixi die het paleis twee keer liet herbouwen na de verwoesting door de Fransen en Engelsen in 1860 en opnieuw in 1902 na de plundering tijdens de Bokseropstand.

Detail wandelgang van het Zomerpaleis (Beijing)Het kent de klassieke indeling : eerst het gebouw voor de officiële ontvangsten, gevolgd door de privé vertrekken. Verder kent het nog talrijke hallen, tempels, pagodes en paviljoenen. Er is ook een 700 m lange overdekte wandelgang die prachtig beschilderd is met allerlei landschappen, dieren en bloemen. Aan het einde van de promenade ligt de Marmeren Boot in het meer. We pauzeren hier even en keren dan met een drakenboot over het meer terug naar de overkant. We passeren daarbij een eiland in de vorm van het schild van een schildpad. Die is verbonden via een stenen brug met 17 bogen met het vasteland en eindigt op een prieel. Dit zou de nek en kop van de schildpad moeten voorstellen.

Daarna vertrekken we richting oude stad. We wandelen door Pipestreet waar vele winkeltjes en restaurantjes zijn. Dan komen we aan het meer waarlangs nog meer bars en restaurants liggen. Dit is één van de populaire uitgangsbuurten van Peking. Overal roepen de riksjasrijders je toe om een ritje te maken. Onze gids heeft dit echter voor de groep georganiseerd.

We stappen per 2 in de riksja’s en die brengen ons eerst in een kort ritje naar een klein chinees restaurant. Het is meer een huis. Er staan drie ronde tafels, niet overdreven groot en de gasten zitten op taboeretjes rug aan rug. De bordjes/potjes zijn naar verhouding.

Na de lunch vervolgen we de riksjastocht door de Hutongs (oude binnenstad) met zijn smalle straatjes.Het is warm en onze chauffeur heeft het lastig. Langs de weg zien we vele van zijn collega’s een dutje doen in hun rijtuig. Na de rit geven we hem een ruime fooi.

Tien'anmen poort naar de Verboden Stad (Beijing)Daarna vertrekken we voor het bezoek aan het Tien’an Men plein. Stilstaan op Tien’an Men, is stilstaan bij de geschiedenis van een land die niemand onder ons onberoerd zal laten. Het immense plein ontleent zijn naam aan de poort aan zijn noordzijde de Tien’an Men of Poort van de Hemelse Vrede met het portret van Mao, de eeuwenoude toegang tot de Verboden Stad.

Zaal van de Opperste Harmonie in de Verboden Stad (Beijing)We wandelen dwars door de Verboden Stad, bijna vijf eeuwen lang het Keizerlijke Paleis van waaruit China door 24 keizers werd geregeerd. Het is warm en er is heel veel volk. We moeten onze groep goed volgen om niet verloren te lopen in de massa. We passeren de Meridiaanpoort, van waarop de keizer zijn leger inspecteerde. We wandelen over het Gouden Water met de vijf bruggen die de hoofddeugden van het confucianisme symboliseren. We bestijgen de Marmeren Rijbaan (normaal exclusief voor de keizer) naar de Zaal van de Opperste Harmonie. Deze werd gebruikt voor belangrijke gelegenheden zoals de kroning van een keizer. Vervolgens passeren we nog de tuin en verlaten via de Poort van de Hemelse Reinheid de Verboden Stad.

Zicht op de Verboden Stad vanop de Kolenheuvel (Beijing)Daarna maken we nog een korte klim naar de Kolenheuvel in het Jinshan park en genieten we van een prachtig panorama op de Verboden Stad.

Vervolgens is het tijd om terug te keren naar het hotel en ons klaar te maken voor de terugreis. Het blijkt echter dat onze sleutelkaarten niet meer werken en dus moeten we weer naar beneden om ze te laten activeren. Pas daarna kunnen we genieten van een verfrissende douche en verse kleren.

Rond 18u30 vertrekken we voor het laatste avondmaal, ditmaal bij een uitgeweken Antwerpenaar die hier het restaurant Morels uitbaat. Grote keuze Belgische bieren maar ons geld is jammer genoeg op 🙁 Als voorgerecht een salade met zalm en ganzenlever. Als hoofdgerecht zalm in Rodenbach saus met kroketjes of biefstuk friet. Daarna nog een gevulde pannenkoek met ijs en fruitsalade. Iedereen was voldaan. Dit waren terug Belgische porties.

Marleen overhandigt in naam van ons allen een envelop met onze appreciatie aan Etienne, die op zijn beurt ons bedankt voor de vlotte samenwerking.

Vervolgens richting luchthaven waar we eerst de bagage scannen, daarna aanschuiven voor de paspoort controle en vervolgens de bagage inchecken. Bij verschillende zijn er terug problemen, soms met gewone batterijen of met een flesje deo. Daarna het vertrekkaartje invullen voor de immigratie en de security check van de handbagage, die weeral semi chaotisch verloopt. Ditmaal is het flesje muggenspray blijkbaar het probleem.

Bernard koopt nog 2 sloffen sigaretten die op 2 euro per pakje komen. Daarna wachten we op het gemak op het vliegtuig aan gate B4 dat normaal om 1u20 vertrekt.

Zaterdag 23 juli 2016 : Peking - Brussel
We stijgen op met een half uurtje vertraging. Iedereen is wat suf van de lange dag. We krijgen na 1 uur vlucht toch nog een laat avondmaaltijd geserveerd. Een aantal van ons is dan reeds diep in slaap. Het vliegtuig wordt daarna verduisterd en de rest probeert ook nog wat te slapen. Tegen de ochtend krijgen we nog een ontbijt voorgeschoteld en we landen in Brussel stipt om 5u55 Belgische tijd.

Daarna schuiven we aan voor de paspoort controle en gaan we naar band 2 om onze valiezen op te pikken. Die laten lang op zich wachten en komen tenslotte op band 3 terecht. Wanneer iedereen zijn valies heeft nemen we afscheid van elkaar en gaan huiswaarts per trein. Bernard kan tijdens de stop in Brussel Noord de eerste bevrijdende sigaret sedert 24u roken. Het nicotine gehalte komt terug op peil 😉

Het was een mooie reis met vele bezienswaardigheden, een goede reisleiding en een aangenaam reisgezelschap. Kortom een echte aanrader !



Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “China – alle hoogtepunten in een 16 daagse rondreis