Canal du Midi – fietsen en wandelen in de Katharen streek 2


Argent Double aquaduct op Canal du Midi, FrankrijkVan 27 juli tot 5 augustus 2013 hebben we de fietsreis Canal du Midi van Eigenwijze Reizen gereden. Dit ruim 300 jaar geleden ontworpen water­kunstwerk staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Door schitterende landschappen met tal van historische steden fietsten we vanaf Toulouse naar Narbonne. Eén van de hoogtepunten was het bezoek aan de mooie middeleeuwse kasteelstad la Cité van Carcassonne.

Na deze week fietsen verbleven we van 5 tot 10 augustus in Chambre d’hôtes Mi-René te Sibra (vlakbij Lagarde en Mirepoix). We werden er in de watten gelegd door onze gastheer René Vanden Avenne en gastvrouw Rose-Marie Dombrecht (aka Mieke). Hier hebben we voornamelijk gerelaxed, lekker gegeten en veel gewandeld in de prachtige Ariège streek met zijn vele Katharen kastelen. Nu weten we waar de spreuk ‘Leven als God in Frankrijk’ vandaan komt 🙂

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportages

Video’s

Katharenland

De kastelen van het Katharenland lijken nog altijd beschermd te worden tegen een geschiedenis die zijn stempel op de landschappen van de Aude gedrukt heeft.

Uw historische reis door de Languedoc-Roussillon voert uiteraard ook naar de kastelenroute in de Aude, het land van de katharen. In deze op de bergtoppen tronende vestingen waant u zich in de middeleeuwen.

De meest indrukwekkende is Peyrepertuse, met zijn drie vestingmuren waarvan de grootste 300 m lang is. Op uw route mag u ook de vier andere kastelen van Lastours niet missen: Cabaret, Tour Régine, Surdespine, en Quertinheux. Het zijn ideale bestemmingen voor een wandeling met het gezin tussen hemel en historie.

Heldendicht van de katharen

Het Katharisme, dat een afgescheiden christelijke religie is die gepropageerd werd door predikanten, had al snel vele aanhangers in de Languedoc en werd gewaardeerd door de landheren, waardoor er diocesen in Toulouse, Carcassonne, Albi en Agen kwamen.

Om zich te verweren tegen de groei van deze religie, die de dogma’s en de autoriteit van de katholieke kerk weerlegde, ondernam paus Innocentius III in 1208 de “Albigenzische kruistocht”. Onder leiding van Simon de Montfort slachtten de kruisvaarders de bevolking van Béziers af. Carcassonne, Minerve en Lastours vielen na elkaar en het graafschap van Toulouse werd overwonnen. Het Verdrag van Meaux (1229) maakte een einde aan deze heilige oorlog, terwijl de inquisitie doorging met de jacht op de ketters, die zich in de versterkte dorpen Minervois en Les Corbières verscholen. Inmiddels was het een conflict geworden om de onafhankelijkheid van het zuiden tegen het Franse koninkrijk. Het Kathaarse avontuur eindigde met de val van deze versterkte plaatsen en de terugkeer van de Languedoc bij de Franse kroon.

Spectaculaire kastelen

Kastelen van de KatharenDe kastelen van het Katharenland zijn een herinnering aan dit epos. Peyrepertuse (de grootste), Aguilar, Termes, Puilaurens, Quéribus (de laatste vestingstad van de Katharen, die de wapens in 1255 neerlegden) en Puivert waren de indrukwekkendste vestingsteden. We nemen de overblijfselen van deze vestingen, van meer dan 700 meter hoog, zowel zwevend in de lucht als verankerd op het land waar. Ze lijken wel te balanceren op de hoge rotsachtige bergtoppen of uitstekende rotsen waaraan ze zich vastklampen, terwijl hun gekanteelde walmuren dan weer van kracht getuigen.

Vandaag dompelt de kastelenroute van het Katharenland de bezoeker onder in de geschiedenis van de “bons hommes” en talrijke monumentale forten.

Hiernaast de kaart van belkangrijkste kastelen van het Katharenland : 
• Aguilar • Arques • Carcassonne • Lastours • Minerve • Puilaurens • Puivert • Peyrepertuse • Quéribus • Saissac • Termes • Villerouge-Termenès

NB: Deze kaart vermeldt de ruïnes van de kastelen van het Katharenland. Je kan ook andere Kathaarse gebouwen (abdij van Fontfroide, van Lagrasse, van Caunes-Minervois, van Saint-Hilaire, van Saint-Papoul, van Villelongue, enz.) in de regio bezoeken.

 

Association des Sites du Pays Cathare
Tel : 33 (0)4 68 11 37 97
www.payscathare.org

bron : destinationsuddefrance.com

Laat gerust je reacties achter hieronder.Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Canal du Midi – fietsen en wandelen in de Katharen streek