Boedapest 6


Zicht op de Donau en Pest vanop de Buda heuvel in Boedapest, HongarijeVan 28 oktober tot 1 november 2013 bezochten we Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau en telt ca. 1,7 miljoen inwoners. De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de westelijke oever van de Donau met Pest op de oostelijke oever.

Naast de vele indrukwekkende historische gebouwen in de hoofdstad deden we ook een daguitstap naar Esztergom, Visegrád en Szentendre, 3 belangrijke historische plaatsen gelegen langs de Donau.

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Boedapest

Tot het jaar 1873 bestond Boedapest uit afzonderlijke nederzettingen aan beide oevers van de Donau. Deze delen worden al vanaf de Romeinse tijd bewoond. Na de Hunnen veroverden de Hongaren in de Middeleeuwen de plaats waar nu Boedapest ligt en deze plek groeide uit tot de hoofdstad van het Hongaarse Koninkrijk.

In de 16e eeuw kwamen de Turken in Boedapest ten tonele. Ze verjoegen de Hongaren en vernielden de stad. Zij voerden het bewind in de stad totdat de Habsburgers (Oostenrijkers) het gebied in 1686 inpikten. Toen zij het land op de Turken veroverden, brak er een allesverwoestende brand uit die Boedapest vrijwel volledig in de as legde. Onder de Oostenrijkers kwam Boedapest de Eerste Wereldoorlog door.

De Tweede Wereldoorlog vormt de donkerste periode uit de geschiedenis van Boedapest. Van de rijke Joodse gemeenschap van Boedapest was nauwelijks meer iets over na de oorlog. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd de stad van 1949 en 1989 bezet door de communistische Sovjet Unie. Tijdens de Hongaarse Opstand in 1956 kwamen de Hongaren in opstand tegen dit bewind, maar dit werd meteen de kop ingedrukt met vele doden en gewonden als resultaat. Na de val van het IJzeren Gordijn in 1989 werd Hongarije een republiek en kwam de markteconomie langzaam op gang. Ook Boedapest werd na de val welvarender en moderner.

Bezienswaardigheden

boedapest matthiaskerk

In het historische deel van Boedapest aan de rechteroever van de Donau zijn de meeste oude gebouwen te vinden . Zo ligt er de zogenaamde Burchtwijk met veel kronkelende steegjes, oude bouwwerken en verschillende kerken. Een voorbeeld van een kerk in de wijk is de 13e eeuwse Matthiaskerk, genoemd naar koning Matthias Corvinus. Ten tijden van de Turkse bezetting werd de kerk omgedoopt tot moskee en werden alle christelijke kenmerken uit de kerk verwijderd. In de19e eeuw, ver nadat de Turken waren vertrokken, werd de kerk in ere hersteld.

Een bijzondere natuurlijke bezienswaardigheid in de omgeving van Boedapest is de Pálvölgy-grot onder de heuvels van Boeda. De grot werd ontdekt in 1904 en is met een lengte van ruim 7 kilometer één van de langste grotten van Hongarije. Je vindt er vooral veel indrukwekkende stalactieten.

Tips

In Boedapest moet je zonder twijfel een keer aanschuiven in een typisch Hongaars eetcafé. Hier kun je genieten van de authentieke Hongaarse keuken. Denk aan goulash en andere traditionele stoofpotten. De Hongaarse keuken is over het algemeen rijk aan vis, vlees, allerlei soorten groenten, knoflook en aardappels. Ook maaltijdsoepen floreren in de Hongaarse restaurants, van bonensoepen tot vissoepen.

Een dagje winkelen in Boedapest zal niet tegenvallen. Bezoek de Váci straat, het hart van de stad waar de leukste winkels te vinden zijn. Je vindt er niet alleen kledingwinkels, maar ook veel juweliers en winkels waar streekproducten zoals marsepein en wijnen worden verkocht. Tijdens zo’n dagje winkelen proef je de echte sfeer van Boedapest.

bron : landenweb.net

Voor de liefhebbers van Guinness heeft Effevee bij de voorbereiding van deze trip de map Guinness in Boedapest samengesteld. Sláinte :-)Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Boedapest