Barcelona


Park Guell in Barcelona, SpanjeBarcelona is de op één na grootste stad van Spanje. Het is de hoofdstad van de autonome regio Catalonië. We bezochten deze prachtige stad van 2 to 5 november 2004.

De hoogtepunten : La Rambla, Columbus Monument, Port Vell, Kathedraal, Reja plein, Citadel park, La Boqueria, Plaça Catalunya, La Pedrera, Plaça d’Espanya, Nationaal Museum van Catalunya, Olympisch stadion, Sagrada Familia, Park Güell (Gaudi), Port Olimpic, Parc de Montjuic, Klooster van Pedralbes, Maritiem Museum

 

 

 

Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Barcelona

Stedentrip Barcelona: Plaza RealDe verfijnde en stijlvolle stad Barcelona is een van de meest populaire steden van Spanje, de tweede in grootte na Madrid. Barcelona heeft voor elk wat wils en hoewel de stad erg groot is, is het verrassend eenvoudig om je weg te vinden. Een stedentrip Barcelona is heel populair. Barcelona is de hoofdstad van Catalonië. De stad is de zetel van de Generaliteit van Catalonië en het parlement van Catalonië en de hoge raad. Het klimaat in Barcelona is typisch mediterraan, met koele winters en hete zomers. Juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar en de temperaturen kunnen oplopen tot 37 °C. Door de ligging dicht bij de zee, kan Barcelona ook vrij vochtig aanvoelen zelfs met het warme weer, hoewel de zeewind meestal verfrissing brengt.

Van november tot april, is het raadzaam om een warme trui, jas of mantel mee te nemen. Midden in de winter, rond januari en februari is het in Barcelona tamelijk koud. Hoewel januari soms goed uitpakt. Vanaf maart begint het weer flink op te warmen. Mei is een bijzonder aangename tijd om een stedentrip Barcelona te maken.

Geschiedenis

De oorsprong van de stad Barcelona is onduidelijk. In de kustvlakte in de buurt van Barcelona zijn overblijfselen uit het late Neolithicum gevonden. Barcelona werd een Romeinse kolonie Barcino geheten, onder het bewind van keizer Augustus. De stad werd veroverd door de Visigoten in de 5e eeuw en de Moren namen de macht in de 8e eeuw.

Barcelona kende een tijdperk van voorspoed in alle aspecten van het stadsleven tijdens de Middeleeuwen. Deze bloeiperiode kwam een einde in de 15e eeuw, na het huwelijk van Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilië in 1469. Als gevolg van de vereniging van de twee belangrijkste koninkrijken van het Iberisch schiereiland verhuisde het centrum van de politieke macht naar Madrid. Barcelona werd volledig verwoest in de tijd van de Catalaanse Republiek 1640-1652 en ook tijdens de Spaanse Successieoorlog in 1714.

De stad ontwikkelde zich tijdens de industriële revolutie in de 19e eeuw en introduceerde vele nieuwe industrieën. Het is een van de eerste regio’s in continentaal Europa waar de industrialisatie grote veranderingen tot stand bracht. In 1923 was er in Spanje en Catalonië een periode van dictatuur. Primo de Riberia was aan de macht gekomen. Er ontstonden werknemersorganisaties die de culturele en politieke rechten van Catalonië op de kaart probeerden te zetten. Toen Primo de Ribera in 1931 ten val kwam herwon Barcelona haar autonomie en ontstond de eerste Catalaanse Republiek. Deze werd geleid door Lluis Companys, die tot president wed verkozen.

In 1936 was er een uitbraak van rebellie in Spanje als gevolg van politieke onrust en de economische recessie. Door de machteloosheid van de regering ontstonden extreme ideologieën onder andere de fascisten geleid door Francisco Franco. Dit leidde uiteindelijk tot het extreme bloedvergieten bekend als de Spaanse Burgeroorlog. De Republikeinen (Catalanen) werden verslagen en er kwam een verbod op het manifesteren van een Catalaanse identiteit. De dood van Franco in 1975 leidde tot een periode van democratisering in heel Spanje. Barcelona kreeg een enorme opleving door de organisatie van de Olympische Zomerspelen 1992. Sinds die tijd is het een zeer druk bezochte stad met veel toeristen die een stedentrip Barcelona maken uit binnen- en buitenland.

Bezienswaardigheden

Barcelona heeft een enorm aantal bezienswaardigheden die een stedentrip de moeite waard maken. Toeristische attracties in Barcelona zijn onder andere het Parc Güell – met aantal prachtige creaties van de wereldberoemde Antoni Gaudi, de Ramblas – de bekendste straat van Spanje, omzoomd met bomen en in trek bij zowel toeristen als bij de lokale bevolking, het Parc de la Ciutadella- de perfecte plek om te ontspannen in de zon, La Sagrada Familia – de torenhoge kathedraal van Gaudí, die is uitgegroeid tot een symbool van Barcelona, de Casa Mila – een bijzonder gebouw ontworpen door Gaudi, en de Eixample – een 19e-eeuwse stadsuitbreiding met statige lanen en herenhuizen.

Er zijn ook veel belangrijke musea en galeries in Barcelona, de meest populaire is het Picasso Museum met een grote verzameling van schilderijen en keramiek gemaakt door de beroemde kunstenaar. Er is ook een schat aan informatie over het leven van Picasso. Het museum van de Geschiedenis van de stad, dat de hele geschiedenis van de stad beschrijft. Het Museu Nacional d’Art de Catalunya met een collectie Romaanse kunst, waaronder muurschilderingen van de Romaanse kerken. Het Museu d’Art Contemporani de Barcelona omvat buitenlandse werken. Het museum Fundació Joan Miro dat de werken van Miro toont De Fundació Antoni Tàpies heeft een verzameling van Tàpies werken en het werk van architect Antoni Gaudí.

Tips

Toeristen die een stedentrip Barcelona maken kunnen ook genieten van het strand. Onder andere de Platja de Sant Sebastià aan de rand van Barcelona. Gezinnen vinden de zeedieren in het Aquarium bijzonder aantrekkelijk. De dierentuin van Barcelona is geschikt voor bezoekers van alle leeftijden en je kunt er gemakkelijk een dag doorbrengen en daarna de dag misschien eindigen bij de Port Olimpic (Olympische Haven) voor een avondmaaltijd.

bron : landenweb.net


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *