Athene


Parthenon op de Akropolis in Athene, GriekenlandWe bezochten de Griekse hoofdstad van 2 tot 6 november 2009.

In Athene deden we deze plaatsen aan : Syntagma plein, Parlement met wachters, Panathinaiko stadion, Tempel van Zeus, Poort van Hadrian, Akropolis met Parthenon, Dionisos theather, Oude Agora, Hephaistos tempel, Hadrian’s bibliotheek, Romeinse Agora, Plaka, Monastiraki, Omonia plein, Nationaal Archeologisch museum.

Er stond ook een daguitstap naar Arahova en Delphi op het programma, alsook een cruise naar de eilanden Poros, Hydra en Aegina.


Fotoreportages

Effevee’s uitgebreide fotoreportage

Video’s

Een introductie van Athene

Athene is de oudste wereldstad van Europa. Hier zijn ooit de grondvesten gelegd voor de eerste democratieën. De stad staat vol Griekse oudheden en overblijfselen van zuilengalerijen, tempels en andere monumenten. Het hoog gelegen Akropolis torent boven de Atheense vlakte uit. Op deze Tafelberg zijn talrijke ruïnes van tempels te vinden. De meest legendarische tempel is het Parthenon die op de top de kroon spant. Door het complex te betreden stijg je via een trap naar de Propyleeën, de toegangspoorten van de religieuze stad. Aan de rechterkant van de hoofdingang staat de tempel van Nike. Een ander indrukwekkend gebouw is het Erechtheion. De tempel in Ionische stijl gebouwd bestaat uit drie delen met aan de oostzijde zes zuilen. Verder vind je zeker nog 20 andere overblijfselen in het Akropolis waar je de dag mee vol kunt brengen. De meeste archeologische vondsten zijn tentoongesteld in het Akropolismuseum aan de voet van de heuvel in de Dionysiou Areopagitoustraat. Om de voornaamste collecties Oudgriekse kunst uit heel Griekenland te bewonderen, moet je zeker een bezoek brengen aan het Nationaal Archeologisch Museum van Athene.
In het stadscentrum is ook volop vertier te vinden. Zo is er op het grootste en meest prestigieuze Syntagma plein het Griekse parlementsgebouw, met de stijlvolle aflossing van de wacht in ceremoniële kleding. Op het plein is het een intense drukte doordat grote verbindingswegen elkaar kruisen. In het ondergrondse metrostation Syntagma bevindt zich ook een gratis museum.
Voor de meer gezellige wijken van Athene is een bezoek aan Pláka en Monastiraki aan te raden. Pláka is een oude volksbuurt tussen Monastiráki en Syntagma en ten noorden van de Akropolis. De buurt is tegenwoordig zeer populair bij toeristen, door het gezellige en authentieke karakter en de ligging aan de voet van de Akropolis. Ook vind je er de grote Bibliotheek van Hadrianus, en de Romeinse Agora (markt), met het opvallende Dorische poortgebouw.
De kleine kronkelige straatjes met souvenirwinkeltjes en eetgelegenheden trekken een hoop toeristen. Niet zonder reden: Pláka is zonder meer de meest pittoreske wijk van Athene, die bijna doet vergeten dat je in een wereldstad bent met 4 miljoen inwoners.
Ten noordoosten ligt Monastiráki. Die wijk heeft veel weg van een grote Oosterse bazaar, vooral op zondag als honderden handelaren hun koopwaren aanbieden. Het hart van deze rommelmarkt ligt iets ten westen van het gezellige Monastirákiplein, op het Avyssiníasplein en in de straatjes eromheen.
En als je na een dag rondsnuffelen in Pláka en Monastiráki wil weten waar de Atheners uitgaan, ga dan naar de wijken Psyrri of Gazi die beide grenzen aan Monastiráki. Hier zijn vele restaurants, bars en clubs waar het tot in de late uurtjes zeer vermakelijk is.

Bezienswaardigheden

 • De Akropolis – tempel Parthenon, Nike en het Herodion theater.
 • Het Akropolis museum.
 • Agora – prachtige ruines en tempel Theseion.
 • Het archeologisch museum – met vondsten uit heel Griekenland.
 • Metropolis kathedraal.
 • Kasariani klooster.
 • Plaka/Monastiraki – heerlijk rondkuieren in de gezellige buurt rond de Akropolis
 • Academie van Athene – met de beelden van Apollo en Athene.
 • Andronikos Kyristes – de toren van de wind.
 • Lycavittos heuvel – het uitzicht op Athene en Akropolis en het kerkje.
 • Kaisariana klooster.
 • Vravon – de tempel Artemis.
 • Eleusis – een van de belangrijkste ruïnes.
 • Marathon – met de twee tempels bij Ramnous.

bron : travelagenda.nl


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *